Fördelar med mångsidig användning av apparater är oändliga. Dels slipper du ha dem i skåpet utan att de används men det blir också roligare när man kan komma på fler användningsområden för sina köksprylar. Våffeljärnet är ett av de där underskattade köksprylarna som man kan göra så mycket mer i än bara våfflor. Eftersom våffeljärn applicerar värme på båda sidor av en mat på samma gång, så kan du ofta laga dem snabbare än du normalt skulle kunna.

Våffeljärnet

Den äldsta källan som talar om våfflor i Sverige är från 1600-talet och därmed kan också våffeljärnet spåras tillbaka till den tiden. Från början var det metallformar som värmdes över en eld men idag har vi all möjlig teknik och non-stick beläggningar som gör det betydligt lättare att rengöra dem. Formen på våffeljärnet är cirkulär i Sverige och USA eller fyrkantig för belgiska våfflor. Våfflan är en sorts bakverk, maträtt och samtidigt också en efterrätt och djupt älskad i Sverige. Men våffeljärnet är mer än bara ett verktyg för våfflor.

Flera nya sätt att använda ett våffeljärn

Man kan göra mycket mer än vad de flesta tror med ett våffeljärn. Inte bara våfflor. Det är också enklare än man kan tro. Eftersom järnet värmer på bägge sidor blir det dessutom mer värme. Det viktiga att komma ihåg är att vara försiktig och hålla koll på det du tillagar så att det inte bränner fast eller överkokas.

Raggmunk

Att göra raggmunk i våffeljärn är lika enkelt som att göra våfflor eller toast. Rör ihop smeten enligt ditt favoritrecept och grädda i järnet som du skulle göra med dina våfflor. Riktigt gott med rårörda lingon. Om du inte har något favoritrecept är detta recept från Allt Om Mat riktigt bra eftersom det är anpassat för att göra raggmunkar i just våffeljärnet.

Du behöver: För 2 person(er) 0,5 dl vetemjöl, 0,5 dl grahamsmjöl, 1 tsk bakpulver, 0,75 tsk salt, 2 dl lättmjölk, 1 ägg, 2-3 potatisar (300 g), 1 morot (75 g), 1 msk flytande margarin.

Gör så här: Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa i mjölken lite i taget. Tillsätt ägget och vispa smeten slät. Skala potatis och morot och riv dem på den fina sidan rakt ner i smeten. Värm våffeljärnet på medelvärme. Droppa lite margarin i järnet och häll på en skopa smet. Grädda ca 2 min.

Burgare

Jomen visst! Du kan göra dina burgare i våffeljärnet! Och det bästa är att det är väldigt enkelt och går mycket fortare än i stekpannan.

Du behöver: Beroende på hur många burgarbiffar du vill göra kommer du behöva köpa mer eller mindre köttfärs men för 4 normalstorra biffar räcker det med ca 500 gram köttfärs.

Gör så här: Forma biffarna med händerna, när du är klar oljar du dem lite grand runt om. Hetta upp våffeljärnet. Placera så många biffar som passar i våffeljärnet, stäng locket och grilla dem ca 3 minuter. Klart! Supersnabbt och enkelt. Som en extra grej kan du också värma bröden i våffeljärnet innan du dressar burgarna med det du vill ha på.

Quesadillas

Detta är en favorit som snabblunch eller snacks till barnen eller dig själv. Det är så enkelt att laga dem i en våffeljärnet att det blir en barnlek!

Du behöver: Tortilla bröd, den mista storleken. Ost, skinka, hackad paprika, jalapeños eller andra saker du gillar. Varför inte använda resterna av den grillade kycklingen till exempel?

Gör så här: Ta ett bröd, lägg till de fyllningar du gillar, lägg på ett till bröd på toppen. Värm upp våffeljärnet. Grädda din quesadilla men vad försiktig så den inte bränns!

Bacon

Ja det går faktiskt att göra bacon superkrispiga i våffeljärnet! Det är bara att slänga på dem, stänga locket och vänta på att bacondoften ska sprida sig!

Varma mackor

Ja detta har ju en självklar plats i svenska hjärtan! Vem har inte gjort varma mackor en kväll när man varit lite extra sugen? Att göra toast i våffeljärn är superenkelt!

Gör dem på amerikanskt vis: grilled cheese, med ett bröd över och ett bröd under, ost emellan, smör och kanske ett par jalapeños! Så gott!

Svensk variant: Eller så gör du på det gamla hederliga svenska sättet med ost, skinka och ananasring med ett bröd under och ett över.

Omelett

Ja det går faktiskt att göra en hyfsad omelett i våffeljärnet!

Du behöver: 3 stora ägg, Kosher salt, Nymalen svartpeppar, 2 msk. hackad skinka, strimlad Cheddar, hackad persilja.

Så här gör du: Smörj våffeljärnet och häll i äggblandningen. Grädda på lågt tills den är lätt gyllene och fluffig, det tar ca 4 till 5 minuter. Servera omedelbart.

Våfflor

Du kan visserligen göra en massa saker i ditt våffeljärn, förutom våfflor men det är trots allt väldigt gott med våfflor också. Här kommer ett våffla recept från Arla som ger 8 frasiga våfflor.

Du behöver: Vetemjöl 3½ dl, Bakpulver 2 tsk, Ägg 2 ST, Mjölk 4 dl, Smör, smält 100 g

Så här gör du: Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen.

Ta hand om våffeljärnet

Utan ett bra våffeljärn blir det inte några frasiga våfflor, vilket recept du än väljer, det är därför viktigt att kolla att ditt våffeljärn är i bra skick innan du börjar experimentera med det. Kanske är det dags att uppgradera det? Eller så behöver du bara rengöra det ordentligt.

Slutligen

Även om våfflor är gott och man gärna äter det är det ju dumt att våffeljärnet står kvar i skåpet mellan gångerna. Våffeljärnet kan användas till så mycket mer än bara våfflor. Alla recepten ovan är för inspiration! Vill du ha mer idéer kan du också läsa den här artikeln där du hittar ett recept på kanelbullar i våffeljärnet! Smarrigt! Du kan också testa dig fram med olika saker! Man behöver heller inte ha ett våffeljärn bäst i test – det går lika bra med det du har hemma. Om du inte har ett våffeljärn redan är det kanske dags att skaffa ett nu…

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button