www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Behöver du inspiration till perfekta helgmorgnar? Vad sägs om nygräddade, krispiga våfflor toppade med bär, chokladsås och glass? Om tanken gör att det vattnas i munnen är du inte ensam då vår besatthet av våfflor har stigit till nya höjder medan vi har skrivit denna artikel.
De flesta kulinariska experter är överens om att det är inte speciellt komplicerat att göra dessa läckerbitar hemma i ditt eget kök. Det avgörande är dock att man har ett våffeljärn av hög kvalitet för att få ett jämnt gräddat och krispigt resultat (och det kan också underlätta städningen). Därför har vi jämfört mer än 140 olika modeller av våffeljärn med avseende på specifikationer, kostnad, hur enkla de är att underhålla och viktigast av allt, kvalitet på våfflorna. Vi är stolta över att kunna dela med oss av resultatet! Om du känner dig lika exalterad över våfflornas värld som vi är, ska du även läsa guiden här nedan för att lära dig hemligheten bakom en perfekt våffla!

Sage BWM620UK
Vårt betyg
Krups FDD95D
Vårt betyg
Tefal SW852D12
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar ständigt våra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bästa priserna, så du kan vara säker på att du får produkter av högsta kvalitet att välja mellan.

Wilfa WAS-623

Fördelar
 • Stora våfflor
 • Jämn gräddning
 • Prisvärd
 • Ljud- och ljusindikatorer
 • Enkel att förvara
 • Inkluderar slev
Nackdelar
 • Kort strömsladd
Översikt

Detta våffeljärn har fått så många priser i olika tester att det borde ha en stjärna på Hollywoods Walk of Fame. Här kombineras ett rimligt pris (förresten också med 5 års garanti) med en väl uttänkt design och en konstant förmåga att leverera stora, krispiga och jämnt gräddade våfflor. När vi säger stora så skojar vi inte. De flesta konkurrenter ger dig en våffla på 16–17 cm i diameter och med 4–5 knapriga hjärtan, men Wilfa WAS-623 sticker ut med sin kapacitet på 6 hjärtan i en enda våffla och en total diameter på läckra 23 cm.

Vi gav ändå inte förstaplatsen åt Wilfa endast på grund av att det är det mest romantiska våffeljärnet som finns. I testerna hade Wilfas våfflor en perfekt och jämn gyllene yta. De var också krispiga på utsidan och välstekta på insidan, varken torra eller ihåliga. Detta förvånar oss inte eftersom våffeljärnet är genialt konstruerat. Det är aningen koniskt för att se till att smeten distribueras jämnt och har ventiler för att släppa ut överskottsluft och fukt. Just förmågan att effektivt släppa ut ånga är avgörande för alla våffeljärn. Det är inte bara bra för dess emotionella hälsa, utan ser också till att våfflorna blir steka och inte kokta.

Dessutom är WAS-623 mycket användarvänlig. Våffeljärnet har en termostat som kan justeras från 0–7 för att uppnå perfekt gräddningstemperatur, ljusindikatorerna är lätta att förstå och apparaten piper tydligt när din våffla är klar. Detta är mycket praktiskt eftersom du kan syssla med annat medan våfflan tillagas istället för att stå och stirra på våffeljärnet. WAS-623 har också en robust non-stickyta som gör att våfflan lossnar utan problem. Du bör alltid använda en stekspade av trä eller plast för att inte råka repa ytan.

När det kommer till snabbhet så är Wilfa ingen sprinter. Uppvärmningstiden i testen var medelmåttig, ungefär 3,5 minuter och varje våffla tog ungefär 2,5 minuter, beroende på hur välstekt man vill ha den. De goda nyheterna är att våffeljärnets plattor värmdes upp jämnt och fint; det förekom inga brända eller ogräddade delar på någon av våfflorna.

Att rengöra WAS-623 är relativt enkelt. Gärnet bör torkas av på insidan med en mjuk, fuktig trasa. Metallhöljet är robust och det kräver inte så mycket underhåll heller. En del användare varnar för att om degen jäser över så blir det svårt att rengöra det trånga området mellan plattorna och handtaget. Men om du är försiktig så borde det inte ske så ofta; för att kunna skopa upp rätt mängd smet medföljer det en slev med WAS-623. Även om denna modell inte är den minsta köksmaskin vi har sett, så kan den enkelt förvaras i en stående position för att spara plats och sladden kan praktiskt nog viras runt basen. WAS-623 är också en barnvänlig apparat; våffeljärnet har en stabil gummiartad bas och handtagen blir inte heta.

När vi kommer till nackdelarna så klagar flera användare över att Wilfas sladd är för kort. Det har dock med säkerheten att göra, för att undvika att någon snubblar på eller trasslar in sig i sladden. Vi anser att det är väl värt besväret att frigöra en yta nära ett eluttag för att kunna njuta av fantastiska hemmagjorda våfflor närhelst begäret kommer över dig.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Watt: 1400 W
 • Antal våfflor på samma gång: 1
 • Temperaturkontroll: Ja
 • Indikator (ljus/ljud): Ja/ja
 • Non-stickbeläggning: Ja
 • Löstagbara plattor: Nej
 • Kan förvaras på högkant: Ja
 • Mått: 32 x 25 x 11 cm
 • Vikt: 3,1 kg

Sage BWM620UK

Fördelar
 • Levererar två våfflor per gång
 • Jämn gräddning
 • Fyra olika program för olika sorters våfflor
 • Indikator med ljud och ljus
 • LCD-skärm med timer
 • Doseringsmått inkluderas
Nackdelar
 • Gräddningstemperaturen kan inte justeras
Översikt

Ibland räcker det helt enkelt inte med en våffla. Okej, vem försöker vi lura – oftast räcker det inte med en våffla. Som tur är finns det en lösning för större våffelälskande hushåll – Sage BWM620UK, också känd som the Smart Waffle Maker (det smarta våffeljärnet). Detta dubbla våffeljärn har fyra olika program för att grädda belgiska, klassiska, choklad- och kärnmjölk/filmjölksvåfflor. Du behöver bara slå på apparaten och välja vilken sorts våffla du vill göra. Med sitt skinande rostfria hölje och sin LCD-skärm, ser Sage ut som att den kommit rakt ur en film om rymdäventyr. Du kommer dock att märka att den är förvånansvärt enkel att använda.

Apparaten värms upp på ungefär 7 minuter och piper högt när den är redo att börja grädda. Displayens färg ändrar från blå till orange. Nu kan du hälla i smeten (flera recept att börja med är inkluderade), välja en av 12 nivåer för gräddningstid och så räknar maskinen automatiskt ut hur mycket tid som behövs för ett perfekt resultat. För en belgisk våffla på nivå 6 tar det ungefär 5 minuter. Det vet du dock aldrig säkert, eftersom Sage har ett Våffel-IQ som beaktar hur mycket temperaturen sjönk medan du fyllde på smet. Timern övervakar hela processen åt dig och piper igen när våfflorna är klara. Det är enkelt att ta loss godsakerna tack vare plattorna i aluminium med premium non-stickbeläggning. Våfflorna hoppar nästan loss av sig själva. Resultatet är tjocka och jämnt gräddade 12×12 cm stora våfflor som ärljusa och krispiga på utsidan men ändå mjuka och sega på insidan. Sages IQ måste vara rätt hög eftersom den konstant levererar bra i tester.

Det mesta av charmen med Sage hittar du i de väl uttänkta detaljerna. Det finns en djup ränna som fångar upp all extra smet. Den vaktar ditt kök mot Den stora Våffelfloden och besparar dig från att behöva spendera timmar på att rengöra alla små håligheter i det stackars våffeljärnet. Det blir till och med ännu bättre; den extra degen gräddas också så du kan provsmaka lite medan du gräddar våfflor åt dina vänner. Risken för att felberäkna mängden smet är dock låg eftersom ett doseringsmått är inkluderat. Måttet innehåller dock smet för två våfflor när det är fullt och många användare rapporterar att i praktiken funkar det bättre att fylla måttet endast till hälften.

Sen finns det också ”A Bit More”-knappen som antagligen är den smartaste uppfinningen någonsin och som borde finnas på alla köksapparater. Om du öppnar locket och inser att våfflorna inte är så bruna som du skulle önska, så kan du med ett tryck på denna knapp lägga till ungefär 30 sekunders extra gräddningstid (den exakta tiden räknas ut beroende på vilken sorts våffla du tillagar). Slutligen så finns det ett femte program som kan skräddarsys för nya recept – den önskade tillagningstiden kan ställas in manuellt. Vi läste recensioner från användare som har testat att göra proteinvåfflor, potatisvåfflor och till och med omeletter i denna apparat och fått utmärkta resultat. Det verkar roligt att försöka överlista the Smart Waffle Maker och du gör garanterat nya förtjusande kulinariska upptäckter.

Det är svårt att inte älska detta våffeljärn – det ser bra ut, det spottar ur sig fantastiska våfflor nästan automatiskt och det är förvånansvärt enkelt att rengöra. Även om plattorna inte är löstagbara så är det inget som fastnar eller läcker och hela apparaten kan enkelt torkas av med en mjuk trasa. Finns det alls några nackdelar? Det måste sägas att Sage är kanske smart, men inte billig. Du kan också göra fantastiska våfflor i mycket billigare modeller. Dessutom är detta våffeljärn bäst anpassat för tjocka, luftiga våfflor som är gjorda på jäst eller självjäsande mjöl. Även om de fyra programmen kan anpassas, så gräddas inte en tunnare smet lika bra på grund av våffeljärnets form. Temperaturen kan inte heller ändras – den når ungefär 200 °C, och maskinen ändrar bara på gräddningstiden. Men när man beaktar hur enkel och rolig Sage är att använda och hur bra den kan räkna ut gräddningstiden, så kan prislappen ändå försvaras. Med en sådan smart assistent kan vem som helst bli en våffelmästare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Watt: 1000 W
 • Antal våfflor på samma gång: 2
 • Temperaturkontroll: Nej
 • Indikator (ljus/ljud): Ja/ja
 • Non-stickbeläggning: Ja
 • Löstagbara plattor: Nej
 • Kan förvaras på högkant: Ja
 • Mått: 30 x 29 x 14 cm
 • Vikt: 5,78 kg

Åviken Elegance 910

Fördelar
 • Gör två våfflor på samma gång
 • Prisvärd
 • Jämn och snabb gräddning
 • Lätt att förvara
 • Avtagbar sladd
Nackdelar
 • Har inget alarm och ingen timer
Översikt

Gissa vad, det är inte alla fantastiska våffeljärn som är dyra. Till exempel Åviken Elegance 910 ger dig utan större ansträngning två våfflor på 17 cm i diameter varannan minut. I tester lovordar man också Åviken eftersom våfflorna är så jämnt gräddade. Denna modell har en termostat där man enkelt kan justera hur välgräddade våfflorna ska vara. Oavsett om du gillar dina våfflor mycket krispiga eller aningen mjukare, så kan Åviken fixa det. Och det kostar inte ens speciellt mycket.

Detta dubbla våffeljärn kan skryta med kvalitativa aluminiumplattor med non-stickbeläggning, på det sättet är det enkelt att få loss våfflorna. Utsidan gör verkligen skäl för sitt namn – Åviken Elegance 910 sticker ut bland sina klumpiga syskon tack vare det glatta, mattsvarta höljet och den slimmade konstruktionen. Våffeljärnet kan förvaras liggande eller stående på högkant och strömsladden kan tas bort för att spara ännu mera utrymme (det betyder också att du kan skaffa en längre sladd om den ursprungliga är för kort). Handtaget ska vara isolerat, men i tester noterade man att handtaget kan bli varmt. Dock blir det inte så varmt att användaren riskerar att bränna sig.

När det kommer till prestandan så tar det ungefär 7 minuter för Åviken att bli varmt. Det är dock förståeligt när man ser till den stora stekytan. Efteråt blir våfflorna snabbt klara. Plattorna i Elegance 910 är aningen grunda, så var beredd på att det blir lite spill innan du vant dig vid den nya apparaten. I tester noterade man att ca 1 dl är den optimala mängden för detta våffeljärn. Precis som för vårt första val WAS-623 så kan det behövas en viss rengöringsinsats om smeten tar sig in i öppningen mellan handtaget och aluminiumplattorna. Annars är det enkelt att rengöra Åviken, som kan torkas med en fuktig trasa.

Trots sitt slimmade utseende måste vi erkänna att detta våffeljärn behöver ett försvarligt stort utrymme på köksbänken. Vidare så har det ljusindikator men gör inget ljud. Våfflornas form är märkbart mindre eleganta än våffeljärnets utsida – det ser ut som att Åviken inte kunde bestämma sig för om den skulle göra fyrkantiga eller hjärtformade våfflor så den bestämde sig för något mittemellan. Oavsett så smakar de klumpigt formade våfflorna mycket gott. Om ni är flera personer i hushållet som älskar skandinaviska våfflor, så är Åviken Elegance 910 en apparat som inte kommer att svika dig. Den levererar konstant och snabbt mycket välsmakande våfflor och till ett mycket rimligt pris.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Watt: 1600 W
 • Antal våfflor på samma gång: 2
 • Temperaturkontroll: Ja
 • Indikator (ljus/ljud): Ja/nej
 • Non-stickbeläggning: Ja
 • Löstagbara plattor: Nej
 • Kan förvaras på högkant: Ja
 • Mått: 34 x 27 x 8 cm
 • Vikt: 3,4 kg

Krups FDD95D

Krups FDD95D
Fördelar
 • Ger dig två våfflor samtidigt
 • Jämn gräddning och distribution av smeten
 • Hölje av rostfritt stål
 • Lätt att rengöra, löstagbara plattor
Nackdelar
 • Inget alarm eller timer
Översikt

När det handlar om läckerheter har belgiska våfflor en speciell plats i våra hjärtan. De har en egen fanklubb som uppskattar den tjockare, mjukare texturen med djupa fickor. Det kan dock vara svårare att tillaga dem hemma, eftersom det är mera deg som måste spridas ut och gräddas jämnt. Krups FDD95D lyckades utmärkt med uppgiften och gräddade felfria belgiska våfflor av restaurangkvalitet i testerna.

Med det sagt så tar det ett tag att lära sig använda våffeljärnet. Det här är näst intill ett våffeljärn för kommersiellt bruk, och används således inte bara av våffelälskare utan också av proffs i mindre caféer. Järnet kan roteras i 180° för att se till att degen sprids ut och gräddas jämnt. Uppvärmningen kan ta över 7 minuter men efter det bibehålls temperaturen bra. Du ska först hälla i smeten och sedan efter 10 sekunder vända järnet 180 grader. För att kunna rotera använder man ett praktiskt gummiklätt handtag som inte blir hett, på så vis är det hela enklare än det kanske låter. Beroende på vilken temperaturnivå du har valt kan du få två belgiska våfflor på ungefär 3 minuter, vilket är anmärkningsvärt snabbt med tanke på hur tjocka de är. Vänd helt enkelt järnet tillbaka till sin ursprungliga position och ta ut dina godsaker.

Krups FDD95D är gjort av högkvalitativt rostfritt stål. Plattorna med non-stickbeläggning går att ta loss för att underlätta rengöringen. De klarar till och med att tvättas i diskmaskin, men som med alla non-stickytor är det bättre att tvätta dem försiktigt för hand. När de väl är rena kan de enkelt klickas tillbaka. Apparaten är praktiskt tät också – även om du överfyller Krups våffeljärn med smet så tar smeten sig inte in i våffeljärnet utan droppar ner på brickan under. Utsidan av våffeljärnet bör regelbundet torkas av med en fuktig trasa, eftersom fingeravtryck syns ganska väl på den polerade ytan av rostfritt stål.

När det kommer till själva våfflorna så är de exemplariska. Krups klarar av att göra klassiska belgiska våfflor med mått på ca 10 x 15 cm med en krispig, jämnt brynt yta och en luftig, mör insida. Våfflorna är ungefär 3 cm tjocka med fickor som är tillräckligt stora för att kunna innehålla hela bär, massor av sirap eller annan topping som får det att vattnas i munnen.

Om du frestas av att låta Krups FDD95D följa med dig hem, bör du beakta att den kräver ganska mycket plats. Även om de roterande plattorna kan låsas för att kunna förvara våffeljärnet stående på högkant, kan man inte säga att det är en liten apparat. Den är också ganska dyr. Även om temperaturen kan justeras så saknar vi några andra funktioner som borde finnas på en apparat i den här prisklassen, till exempel ett alarm eller en timer. Du blir tvungen att använda din telefon för att se till att dina våfflor inte bränns vid. Men när du väl smakat på de utmärkta våfflorna och upptäckt hur snabbt det går att rengöra Krups FDD95D, så verkar nackdelarna obetydliga. Om belgiska våfflor är din favoritgodsak så är detta apparaten du behöver för att tillverka dem.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Watt: 1200 W
 • Antal våfflor på samma gång: 2
 • Ställbar värme: Ja
 • Indikator (ljus/ljud): Ja/nej
 • Non-stickbeläggning: Ja
 • Löstagbara plattor: Ja
 • Kan förvaras på högkant: Ja
 • Mått: 28 x 27 x 48 cm
 • Vikt: 5,9 kg
Kolla Priset

Tefal SW852D12

Fördelar
 • 16 valbara plattor för olika snacks
 • Enkel att rengöra, löstagbara plattor
 • Prisvärd
Nackdelar
 • Svårare att rengöra om smeten rinner över
Översikt

Även om det kan kännas som en frestande tanke att skaffa ett våffeljärn, förstår vi också varför en del hemmakockar kan känna sig skeptiska – sist och slutligen finns det oändligt många häftiga köksapparater men bara ett begränsat utrymme i köket. Som tur är erbjuder Tefal en lösning, en enda apparat som kan göra 16 olika läckerheter; allt från smörgåsar till munkar. Ja listan inkluderar också belgiska våfflor, hjärtformade våfflor, rån och bricelets.

Även om de teoretiska möjligheterna att använda Snack Collection är närmast oändliga, så är startsetet ganska anspråkslöst – med apparaten medföljer endast två utbytbara plattor, en för triangelformade smörgåsar och en för belgiska våfflor. Resten kan köpas separat beroende på dina behov och önskemål. Varje panel är ungefär 23 x 13 cm stor och kan förvaras i en separat plastlåda som påminner om ett extra stort fodral för VHS-kassetter. Dessutom följer en broschyr med 3–4 recept med varje ny platta. Själva apparaten är gjord av borstat aluminium och svart plast. Den ser tillräckligt bra ut för att förtjäna lite plats på köksbänken men helst nära ett eluttag, eftersom sladden är ganska kort.

De utbytbara plattorna kan enkelt sättas in och tas ut med ett klick. De är gjorda av gjutjärn och har en non-stickbeläggning som tål diskmaskinstvätt. När Tefal slås på behöver den ungefär 5 minuter för att värmas upp. Eftersom det är en multifunktionell apparat så finns det inga alternativ för att justera temperatur och ingen automatisk kontroll av tiden för gräddning – du kommer att behöva experimentera lite själv. Att ta reda på hur mycket smet som behövs för att göra en perfekt våffla är också lite av ett experiment; en användare rapporterade att 65 ml fungerar fint för hennes recept. Eftersom denna modell använder endast 700W så kan själva gräddningen ta tid. I tester så blev knapriga belgiska våfflor klara på ca 5 minuter, medan mjukare och ljusare våfflor kunde avnjutas efter ca 3 minuter.

När man tar hänsyn till att Snack Collection inte är ett renodlat våffeljärn så är resultaten imponerande – jämt bruna och med en mjuk textur. Den triangelformade smörgåsformen utmärkte sig också och levererade mumsiga, jämnt rostade och ordentligt förslutna smörgåsbitar. Användare som har investerat i extra plattor verkar också hänförda. Det finns massor av 5-stjärniga recensioner som skryter med inte bara våfflor utan också utmärkta paninis, munkar, plättar och så vidare, allt tillverkat med Snack Collection.

När det kommer till rengöringen så är det enkelt och okomplicerat att tvätta de löstagbara plattorna. Själva höljet kan torkas med en kökshandduk eller trasa. Dock är det flera användare som rapporterar att smeten kan enkelt rinna över och ta sig ner bakom de löstagbara plattorna. Om detta händer får man tvätta extra noga och vissa delar kan vara svåra att komma åt.

Helhetsintrycket blir att Snack Collection absolut har potential att spara plats i ditt kök om du gillar att experimentera med olika läckerheter. Dock är själva apparaten inte direkt liten, och plastlådorna för plattorna kommer att behöva en egen hylla om du tänker köpa på dig mer än några få stycken. Ändå är apparaten absolut det bästa multifunktionella våffeljärnet på marknaden och den tar upp mycket mindre plats än alla de apparater som den kan ersätta. Den är kanske inte lika enkel att använda eller lika snabb som de första våffeljärnen på listan som endast har en funktion, men den presterar bra på så många olika fronter att den förtjänar ett speciellt omnämnande. Trots allt finns det ju ingen anledning att endast hålla sig till våfflor i en värld av oändliga snacksmöjligheter.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Watt: 700W
 • Antal våfflor på samma gång: 2
 • Temperaturkontroll: Nej
 • Indikator (ljus/ljud): Ja/nej
 • Non-stickbeläggning: Ja
 • Löstagbara plattor: Ja
 • Kan förvaras på högkant: Ja
 • Mått: 36 x 28 x 20 cm
 • Vikt: 3 kg

Köpguide

Det går inte att förneka att våfflor är bland världens allra mest älskade snacks. Det finns ju trots allt till och med en Våffeldag, som firas 25 mars. Rötterna till denna gudomliga rätt kan spåras ända tillbaka till antikens Grekland, där man bakade en föregångare till våfflan kallad obelios mellan flata metallplattor. De första våffeljärnen uppstod runt 1200-talet och skulle användas över härdens öppna eld. Trots den komplexa tillagningsprocessen så var dessa läckerheter kända och älskade över hela Europa redan under medeltiden.

Även om vår förkärlek för våfflor har bestått, så har gräddningen av dem blivit enklare och behändigare. Det tar ju faktiskt bara ett par minuter att vispa ihop smeten och sen ytterligare några minuter för att grädda den. Men när vi har gett över kontrollen av processen till maskinerna, måste vi också konstatera att alla maskiner presterar inte lika bra. Ett billigt, dåligt tillverkat våffeljärn kan resultera i våfflor som är brända, degiga eller ojämnt gräddade. Det kan också vara en riktig mardröm att få våffeljärnet rent efteråt. Därför beslöt vi oss för att ta reda på vad som skiljer ett bra våffeljärn från ett dåligt. Läs vidare för att bli en riktig våffelfinsmakare.

Våffeltyper

Först och främst bör du veta att det finns hundratals traditionella våffelrecept. I denna artikel ska vi endast se på några av de mest populära varianterna. Det är inte bara receptet som kännetecknar vissa typer av våfflor; formen och våffeljärnets djup är också avgörande. Innan du köper ett våffeljärn så borde du vara säker på vilken typ av våfflor ni oftast avnjuter i hushållet. Ett alternativ är att skaffa ett multifunktionellt våffeljärn som kan anpassas inte bara till olika våffelsorter utan också till andra sorters snacks. Även om professionella kockar påpekar att apparater specifikt anpassade till en enda sorts användning vanligtvis ger ett bättre resultat än en multifunktionsapparat, så kan man inte förneka att de senare är mycket praktiska för hemanvändare och sparar mycket plats.

Belgiska våfflor, även kallade gaufres, är antagligen världens mest populära våffelvariant. Dock finns det faktiskt mer än ett dussin olika våffeltyper som äts i Belgien – dessa skulle förtjäna en egen artikel. Det vi älskar och känner som den belgiska våfflan är en förenklad variant av Brysselvåffla. I den används vanligtvis jäst, vilket gör den tjockare än andra våffelsorter (ända upp till 3,5 cm) och de har stora, djupa fickor vilka är perfekta att gömma tilltugg i. De är mycket söta och rektangulära eller kvadratiska till formen, standardstorlekarna är 11 x 11 cm eller 10 x 15 cm.

Samtidigt är den tunnare och hjärtformade våfflan dominerande i de nordiska länderna. Den kallas ofta skandinavisk våffla, är 16–17 cm i diameter och består av 4 till 5 hjärtan som kan serveras separat eller ätas alla tillsammans. Skandinaviska våfflor avnjuts oftast med söta tillbehör som olika bärsylter, men i vissa länder serveras en variant av våfflor också som förrätt.

Amerikanska våfflor är tunna och gjorda på bakpulver. De är vanligtvis runda eller rektangulära, men på senare tid förekommer också mer kreativt utformade våfflor. Våfflorna är populära både som förrätter och som efterrätter och med en mängd olika tillbehör.

Stroopwafels är traditionella holländska läckerheter. Dessa runda, tunna våfflor halveras medan de fortfarande är varma, fylls med sirap och pressas sedan ihop igen.

I Italien har man både lätta och krispiga våfflor som kallas gofri, såväl som den traditionella våffelkakan pizzelles, som kännetecknas av anissmak och ett intrikat snöflingemönster.

Wafers eller rån är sköra, krispiga våffelkex som vanligtvis används i glass eller med någon annan fyllning mellan kexen. De används också ofta i chokladstänger för att ge dem extra knaprighet. I vissa länder, till exempel Tjeckien och Slovakien, kan vackert designade rån också serveras som de är.

Bricelets är tunna och krispiga våfflor från Schweiz. De är runda och dekorerade med olika mönster. Vanligtvis är bricelets söta, men det finns också en förrättsvariant som är smaksatt med kumminfrön.

Våffeljärn – det bör du tänka på

Nu när du vet vilken sorts våffeljärn du vill köpa så ska vi se på specifikationerna. Även om detta inte är några sofistikerade apparater är det avgörande att känna till vissa aspekter på förhand. Detta hjälper dig undvika besvikelse och att få ännu en köksapparat som knappt används utan står och skäms i ett köksskåp.

De viktiga siffrorna

Hur många våffelälskare lever du tillsammans med? Detta är en viktig fråga eftersom ett genomsnittligt våffeljärn kan grädda endast en våffla på ett par minuter. Du kan till och med behöva vänta mellan fem och sju minuter på en tjockare variant. Så om hastigheten på våffelkonsumtionen signifikant överstiger produktionshastigheten, kan det uppstå frustration över våffelbristen. Därför är det vanligt med modeller som gör inte bara en utan två eller till och med fyra våfflor på en och samma gång. Dessa modeller passar bra för stora familjer eller för den som ofta har gäster. Dock smakar våfflor bäst när de är nygräddade och varma; en överproduktion är således inte önskvärd. Det finns ingen anledning att skaffa ett jättestort våffeljärn till ett litet hushåll – att kunna grädda fler våfflor på samma gång betyder också att det finns fler ytor att rengöra och mindre plats i köket.

Strömförbrukning

Ett annat behändigt tips för att undvika våffelbrist är att kolla hur många watt våffeljärnet behöver innan köpet. Även om också andra faktorer spelar in, så betyder mer watt oftast också kortare gräddningstid. Ett bra våffeljärn bör ha minst 1000 W; detta räcker för att apparaten ska värmas upp och grädda våfflorna ganska snabbt.

Ställbar värme

Det hjälper inte med snabb upphettning om värmen inte fördelas jämnt. Har du någonsin smakat våfflor med mörka, torra kanter medan mitten är ogräddad? Eller kanske en våffla som är bränd i mitten och har bleka, hängiga hörn? Om svaret är ja så förstår du säkert hur viktigt detta är. Det enda sättet du kan ta reda på fakta innan köpet är att läsa oberoende recensioner och tester. Därför var också jämn gräddning en av de viktigaste faktorerna som vi utvärderade när vi letade efter våra topp 5 våffeljärn.

Mer avancerade kockar kommer också att uppskatta möjligheten att reglera värmen för att kunna finjustera sina recept. Den optimala temperaturen för att grädda våfflor ligger mellan 180 och 200°C. Billigare modeller har oftast bara en temperaturnivå, medan du själv kan reglera värmen på dyrare och bättre våffeljärn.

En perfekt tugga

En annan funktion som uppskattas av gourmander är möjligheten att justera graden av gräddning. En del människor vill ha sina våfflor mörka och krispiga medan andra föredrar ljusare och mjukare våfflor. Gräddningen beror i huvudsak på två faktorer – temperatur och tid. Även om du kan öva och utveckla din egen skala så gör många moderna våffeljärn att du slipper gissa. De har programfunktioner som justerar gräddningen beroende på hur genomstekta våfflor du vill ha.

En aspekt man ofta förbiser när det kommer till våfflornas textur är fukten. Ett bra våffeljärn måste kunna släppa ut överloppsvatten i form av ånga, annars blir våfflorna blöta och hängiga. De flesta våffeljärn släpper ut ånga på sidorna, en del modeller har strategiskt placerade ventiler för att uppnå optimal krispighet.

Hur vet jag när våfflan är klar?

Nästan alla våffeljärn har åtminstone en ljusindikator som signalerar när våffeljärnet är varmt. Mer avancerade apparater har också ljud och/eller ljusindikatorer som informerar om att våfflan är klar. Pipande våffeljärn är extra praktiska eftersom du kan göra annat medan smeten gräddas, utan risk för att hela måltiden bränns vid.

Non-stick yta

När våfflan väl är perfekt gräddad, blir nästa utmaning att få ut den. Som tur är kommer så gott som alla modeller nu för tiden med non-stickbeläggning. Dock kan det hända att de billigare modellerna inte är non-stick speciellt länge. Med tiden behövs det oftast extra olja för att få loss våfflan i en bit, och det blir krångel med rengöringen.

Vi har enbart valt modeller som är kända för att vara hållbara och behålla sina non-stickegenskaper i flera år. Men visst kan även den mest robusta beläggning bli skadad om man inte tar hand om den ordentligt. Du ska aldrig använda köksredskap av metall för att ta loss våfflorna; ätpinnar av trä eller en kökstång av silikon är perfekta redskap. Använd inte heller rengöringsverktyg som kan repa eller skada ytan. Även om en del avancerade modeller har löstagbara och diskmaskinssäkra plattor, så rekommenderar vi ändå varsam handdiskning för att förlänga deras livstid.

För mycket av det goda

Gräddning av våfflor kan leda till smetiga olyckor. Om du häller på mera smet än vad som ryms på plattan kommer den att rinna över och vanligtvis smeta ner både köksbänken och själva våffeljärnet. Därför är vår starka rekommendation att du investerar i en apparat som endera har en djup ränna eller en stor droppbricka. Basmodeller har ofta ingen ränna alls eller en grund och sorglig sak som inte kan erbjuda något som helst motstånd när överloppssmeten attackerar.

En annan lösning är en måttsked eller slev som är inkluderad med vissa modeller. Eftersom måttet innehåller exakt den mängd deg som behövs så är den till stor hjälp när det kommer till att förhindra läckor. Om ditt våffeljärn inte har något mått kan du helt enkelt experimentera med olika mått och slevar du har hemma. Det kan krävas en del försök och misstag, men så småningom kan du sleva upp exakt rätt mängd smet varje gång.

Värmeskydd

Våffeljärn ska grädda smeten men ändå vara säkra att ta i. Även om apparatens yta vanligtvis hettas upp, måste själva handtaget vara väl isolerat. De kan bli varma men man ska inte behöva använda pannlappar för att ta i dem. Alla kontroller och vred ska också finnas tillräckligt långt från de varma ytorna. Man behöver vara extra försiktig när man använder våffeljärn där rännan sticker ut från apparatens hölje. Eftersom rännan är direkt anslutna till plattorna, kommer den att hettas upp så mycket att den kan orsaka brännskador. Slutligen kommer de flesta modeller idag med en gummiliknande bas och en ganska kort sladd, för att undvika att någon snubblar på den och drar ner våffeljärnet från köksbänken. Om du vill eller behöver använda en förlängningssladd behöver du vara extra vaksam för att se till att det är säkert.

Rengöring

Även om själva förmågan att grädda jämnt inte ska underskattas, så spelar den tid och energi vi måste sätta på rengöring av våffeljärnet en ännu större roll. Alltför många apparater hamnar i ett mörkt köksskåp eftersom ingen vill ta sig an arbetet med att rengöra dem efteråt. För att vara ärlig så kräver alla våffeljärn en viss insats när det gäller underhållet. Dock har vi valt ut enbart de modeller där en majoritet av användarna och experterna tyckte de var relativt enkla att rengöra, och vi har ärligt nämnt också varje apparats svaga punkter i våra recensioner. På så sätt vet du vad du har att vänta.

När du har gräddat klart ska du alltid dra ur sladden och vänta på att våffeljärnet svalnar. Efteråt bör plattorna torkas noggrant med en fuktig mjuk trasa som inte repar, eller en pappershandduk. Nu för tiden har en del modeller löstagbara plattor som underlättar rengöringen. Men det som spelar en större roll är hur tät själva apparaten är – om det finns springor där smeten kan rinna in kommer rengöringen att bli svårare oavsett om plattorna kan tas bort eller inte. Apparatens hölje är också viktigt, även om utsidan vanligtvis kan torkas med en trasa, så kräver vissa material mera underhåll än andra. Till exempel märks flottiga fingeravtryck mycket mera på polerade ytor än på matta ytor.

Hitta utrymmet

Efter att man ätit alla läckra våfflor och polerat själva våffeljärnet till perfektion, återstår frågan var man ska förvara det. Vi kan rekommendera att du väljer en modell som kan förvaras inte bara liggande utan också stående på högkant, detta kan spara massor av plats i ditt köksskåp. Om du ämnar förvara våffeljärnet stående så kolla först om det har ett handtag som kan låsas eller en knapp som förhindrar att det öppnas. Sladden ska vara löstagbar eller ha ett avsett lagringsutrymme. Som vi nämnde tidigare bör du anpassa storleken på våffeljärnet efter det antal munnar som det ska mätta, eftersom extra plats i köket är en värdefull bristvara.

Vad det kan vara värt

Sist men inte minst bör du beakta priset innan du väljer ett våffeljärn. Varför har vi sparat det till sist? Jo, vi ville guida dig genom raden av specifikationer och förklara varför de spelar någon roll. Baserat på denna kunskap bör ditt val bli enklare. Om du gillar att göra flera saker samtidigt är det avgörande med ett tydligt och hörbart alarm. Om du avskyr rengöring kan det vara berättigat med en dyrare modell med bättre design. En dyrare prislapp betyder förvisso fler funktioner, men alla funktioner är inte nödvändiga för alla människor. Alla fem våffeljärn på vår lista gör utmärkta våfflor, resten är upp till dina personliga preferenser och din budget.

Att komma igång

Innan du börjar grädda för första gången ska du komma ihåg att noggrant rengöra plattorna med en fuktig trasa. Sedan kan du olja in dem och använda de första våfflorna till att experimentera med textur och graden av gräddning. Eftersom den första bunten våfflor kan få en otrevlig lukt bör de inte ätas. Om du inte har gräddat våfflor förr är det en bra idé att börja med de medföljande recepten och fortsätta experimentera därifrån.

Vi har nu kommit till det sista stycket i denna artikel men förhoppningsvis påbörjas snart ett helt nytt kapitel i ditt kök. Vi har gjort denna guide för att hjälpa dig hitta det perfekta våffeljärnet – ett som kontinuerligt levererar våfflor som får det att vattnas i munnen, som kan torkas av snabbt och enkelt och som kan förvaras på ett smidigt sätt. När du har invigt ditt nya våffeljärn får du gärna låta oss veta om det levde upp till dina förväntningar!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button