Om du inte redan har hoppat på kokosolje-trenden, här är varför du behöver det.

Användningsområdena för kokosolja är nästan oändliga: du kan laga mat med den eller använda den som en hårinpackning eller hudkräm.

Men visste du att du också kan använda den till blekning av tänder, läppbalsam, ansiktsserum, ett antikrus-serum, en nagelbandsmjukgörare, en sminkborttagare … Det är ganska fantastiskt. Låt oss därför ta en närmre titt på denna fantastiska produkt och vad du ska leta efter.

Kokosolja har använts så långt bak som vi kan minnas och nämns ofta i hälsoartiklar som ett perfekt medel för att förbättra din hälsa och införa mer hälsosamma sätt att äta på. Du har säkert redan hör hur nyttigt det kan vara att skifta från vanlig matlagningsolja till kokosolja. Detta är bara en utav de kraftiga egenskaperna hos kokosoljan.

Men som vi nämnde en bit ovan kan du även använda oljan till kroppen och som hudkräm. Detta gör kokosolja till en bred produkt som kan hjälpa dig på många sätt och vis och som i slutändan gör att du får mer värde för pengarna.

Ta därför och läs denna guide som kommer att gå igenom det allra viktigaste när det kommer till att köpa kokosolja på nätet och i butiker.

Vad är kokosolja?

kokosolja i håretOch vad är kokosmjölk, kokoskräm och kokosvatten?

Kokosolja är oljan extraherad från det vita köttet av en kokosnöt. Det härleds genom att torka ut det vita köttet i en mogen kokosnöt. Köttet pressas sedan och oljan extraheras.

Oljan skiljer sig från kokosmjölk, kokosvatten och kokosgrädde. En av de uppenbara skillnaderna mellan dessa produkter är att kokosolja och kokosvatten är extraheringar från en mogen kokosnöt medan mjölken och grädden faktiskt tillverkas.

Kokosvatten är helt enkelt vattnet som finns i en mogen kokosnöt. Kokosmjölk görs genom att blötlägga det vita köttet i en kokosnöt i varmt vatten. Detta ger en viskös vit vätska som kallas kokosgrädde, som kan skummas från toppen och en mer vattnig substans, som är kokosmjölken.

Alla fyra av dessa produkter används i matlagning, men det är enbart kokosolja som ska användas på kroppen. Du kan inte bara köpa en burk kokosmjölk från snabbköpet och göra en hårinpackning kokosolja; det måste vara riktigt kokosolja.

Varför ska du använda kokosolja i matlagning?

Att använda kokosolja i matlagning är faktiskt en fråga som har skapat uppdelning bland experter. Vissa säger att det är ett mycket bättre alternativ till jordnötsoljor och rapsoljor. Andra säger att det höga mättade fettinnehållet i kokosolja gör matlagningen mycket ohälsosam.

I detta skede finns det ingen riktig konsensus om det är bra eller dåligt.

Om du funderar på att laga mat med kokosolja, är det några saker att tänka på;

Kokosolja är mycket rik på antioxidanter, som bekämpar oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress kan orsaka kardiovaskulär sjukdom och åldrande bland annat. Dessutom

upplevs de antibakteriella egenskaperna hos kokosolja när det förtärs, så det kan öka immuniteten. Kokosolja har också en mycket hög rökningspunkt, så det är bättre att steka med än andra oljor som inte tål höga temperaturer.

Argumenten mot matlagning med kokosolja handlar om det höga mättade fettinnehållet. Vi vet alla att mättat fett är det dåliga fettet, och det är klart att kokosolja har en mycket högre koncentration av mättade fetter när man jämför det med andra typer av matolja. Cirka 86 % av alla fettsyror i kokosolja är mättade, den primära är laurinsyra. Det har visats att laurinsyra höjer blodkolesterolet kraftigt. Så matlagning med mycket kokosolja kan faktiskt öka risken för hjärtsjukdom.

Det finns många fall för och mot matlagning med kokosolja. Det är viktigt att komma ihåg att, liksom med all olja, är moderering viktig. Innan du bestämmer dig för att göra ett byte, tala med en läkare eller näringsexpert.

Kokosolja hud – Varför är kokosnötsolja så bra för din hud?

Kokosolja är fylld med fettsyror och bra mättade fetter gör det till en utmärkt hudkräm. Det är också rikt på vitamin E och proteiner. På grund av sin låga molekylvikt har kokosolja förmågan att penetrera huden och håret djupare än genomsnittliga fuktgivare. Det har också starka antibakteriella egenskaper. Extra bra är kokosolja sola, om du bränt dig. Dessa faktorer är det som gör kokosolja så unikt fördelaktig för huden.

Mättat fett: Närvaron av dessa hjälper kokosoljan bibehålla hudens fuktighet och minskar fuktförlusten genom porerna. De mättade fetterna är mestadels mellan-kedjiga fettsyror som triglycerider. Dessa fetter ger huden ett jämnt och lystert utseende.

Proteiner: Proteinerna i kokosolja hjälper till med reparation av vävnader och cellhälsa. Proteiner hjälper till att ersätta skadade celler i huden och översta vävnaden. Om du har lågt med proteiner, kommer sår och skador inte att läka så snabbt. Användning av kokosnöt på huden ger ärr, skärningar och andra fläckar den boost som de behöver för att läka snabbare och hjälper huden att reparera sig mer effektivt.

Antioxidanter: E-vitamin har antioxidantegenskaper och kokosolja är full av det. Oxidantskador uppstår när fria radikaler (som produceras naturligt genom åldrande men förekommer i större mängder på grund av rökning, alkohol och solskador) attackerar och skadar våra celler. Om cellen är skadad tillräckligt, dör den och du åldras. E-vitamin bekämpar fria radikaler och skyddar celler, vilket minskar den takt som din hud åldras. Vitamin E är också fördelaktigt för hudtillväxt och reparation.

Antibakterier: Kokosolja har också antibakteriella egenskaper eftersom tre av dess viktigaste fettsyror – kapriska, kapryl- och laurinsyror – fungerar som desinfektionsmedel. Som ett resultat är din hud skyddad mot infektioner när du använder kokosolja på den.

De bästa skönhetsanvändningarna av kokosolja?

Kroppsfuktighetskräm

Kokosolja gör en fantastisk kroppsåterfuktare på grund av dess fettsyror. Det gör det inte bara fuktigt, det hjälper också huden att behålla fukt, vilket gör huden mjuk och lystrande längre. Prova med att använda kokosolja som återfuktande kräm efter en dusch.

Kokosolja Hårinpackning

Kokosolja penetrerar håret djupare än andra oljor, vilket gör att fettsyrorna kan ge näring och reparera på djupare nivå. Försök att massera kokosolja i håret och täcka det med plastfilm; Värmen från ditt huvud håller oljan i flytande form. Lämna det så länge du vill och tvätta av det i duschen.

Kokosolja ansikte – Sminkborttagare

Att använda olja för att ta bort ditt smink är mycket effektivare än att använda hård tvål eller rengöringsmedel. Lägg bara en klick med kokosolja på en bomullsrondell och torka kokosolja i ansikte. Se till att tvätta ansiktet noggrant med vatten efteråt.

Kokosolja kan vara lite för rik att lämna på vissa hudtyper under en lång tid. Om du letar efter en olja som du kan lämna på ditt ansikte, försök med ricinolja. Rosehip är utmärkt för att bekämpa överbelastad hud och fläckar.

Läppbalsam

Kokosolja är en livräddare om du har spruckna läppar. E-vitamin och fettsyror i kokosolja kommer att få torra, fläckiga läppar tillbaka till att vara plumpa och mjuka på nolltid.

Nagelbandsmjukmedel

När dina nagelband växer för långt ner på din nagel, kan de delas och spricka. Aj. Prova att gnugga kokosolja på dina nagelband för att mjuka upp dem innan du trycker tillbaka dem.

Kokosolja hår, Hårserum

Krusigt hår? Inga problem.

Försök gnugga en mycket liten mängd kokosolja genom hårets längd för att tämja krusigt hår. Här på finder.com kan vi personligen intyga att detta är det bästa botemedlet för en dålig hårdag.

Raklödder

Gnid kokosolja på benen innan du rakar. Till skillnad från tvål tvättas den inte bort så snart ditt ben blir lite vått; Den stannar tills du tvättar av den. De antibakteriella egenskaperna i kokosolja gör den också idealisk för rakning, eftersom det skyddar småsår och olyckor från infektion.

Vilken typ av kokosolja kan jag använda på min hud?

Ren, jungfru kokosolja är den bästa typen att använda på huden – det slag du får i snabbköpet eller hälsokostaffärer. Frestas inte av produkter som fuktgivare “berikade med kokosolja”. Bara köp de rena grejerna.

Uttrycket jungfru betyder att kokosoljan är oraffinerad. Raffinerade oljor deodoriseras och bleks ofta. När du använder kokosolja på din hud eller hår, är det alltid bättre att hitta en som har bearbetats så lite som möjligt.

Tyvärr finns det inga regler om vem som kan använda termen “jungfru” på förpackningen av kokosoljor, så du kan inte alltid garantera att något märkt som “jungfru” eller “oraffinerat” egentligen är det. Det bästa är att titta på oljans konsistens. Jungfru kokosolja kommer i allmänhet att vara vit, solid och något klumpig. I varmare klimat kan det vara lite mer flytande. Detta är den kokosolja du ska välja. Om du ser en kokosolja som är klar och helt flytande, är det troligt att det har bearbetats och förfinats.

Hur man köper den bästa kokosoljan

Kokosoljans popularitet har lett till att stormarknader lager en mängd varumärken och olika typer av kokosolja. Hur vet du vilka produkter som är bäst för dig? Vilka märken är god kvalitet? Köper du ekologisk, raffinerad, oraffinerad eller flytande kokosolja?

Det kan verka som ett skrämmande beslut med så många sorter och val av kokosolja. När allt kommer omkring vill du ha rätt produkt för att skörda alla fördelar med denna goda, friska tropiska olja.

För att hjälpa dig, här är en guide för att veta vad du ska leta efter när du köper den här populära naturella superfooden.

Hur man väljer en Kokosolja med kvalitet

Innan du bara går ut och köper den första kokosoljan du ser, kommer kunskapen om terminologin att vägleda dig för att välja rätt olja. Du vill veta vad en kvalitetskokosolja är och slipper köpa den felaktiga produkten för din avsedda användning. Så här är en detaljerad sammanfattning av vad du borde veta för att hjälpa dig att välja den bästa kokosoljan.

Typer av kokosolja

Det finns två huvudtyper av kokosolja – raffinerade och oraffinerade. Den raffinerade kokosoljan har lite kokossmak eller arom. Den oraffinerade kokosoljan, som ofta säljs som “jungfruolja”, har all den nötiga söta kokossmaken.

Raffinerad kokosolja är gjord av torkat kokosnötkött som kallas copra och har genomgått en raffinering. Denna kokosolja har en lång hållbarhet och det är en fast substans vid temperaturer under 24 C (75F). Den är populär för användning i matlagning, eftersom den har en hög rökningstemperatur och har ingen kraftfull kokossmak.

Var noga med att leta efter raffinerad kokosolja som är ångraffinerad genom kallpressad extraktion, eftersom en del raffinerad kokosolja är raffinerad, blekt och deodoriserad (RBD). RBD-kokosolja raffineras med hjälp av värme och hårda kemikalier som kan förstöra antioxidantegenskaperna.

Oraffinerad eller jungfru kokosolja är en naturlig olja pressad från färskt kokoskött. Denna typ av olja bibehåller alla näringskvaliteter och hälsofördelar med kokosnötens medellånga fettsyror. Antioxidanterna i oraffinerad kokosolja är högre än raffinerad (RBD) olja. 1

Den oraffinerade kokosoljan är en ätbar olja och används i allmänhet för applicering på huden. Denna typ av olja har också en lång hållbarhet och är fast vid temperaturer under 24 C (75 F).

Kontrollera etiketten

Kokosoljeprodukter kan ha vilseledande etiketter med ord som ren eller extra jungfru. Den viktiga skillnaden är oraffinerad eller raffinerad – luras inte på att betala ett högt kokosolja pris för extra jungfruolja, tekniskt finns den inte.

Jungfru Kokosolja är en oraffinerad och naturlig olja. Kvalitetsraffinerad kokosolja är märkt som ångraffinerad eller kallpressad kokosolja. Undvik RBD-raffinerad kokosolja. Detta har framställts med hjälp av värme och hårda kemikalier som bleknar och deodoriserar den naturliga kokosoljan.

Köp ekologiskt

Ekologiska produkter är bättre för miljön och din hälsa eftersom de odlas utan kemikalier och produkten innehåller inte bekämpningsmedelsrester. När du vill köpa ekologisk kokosolja, leta efter produkter med USDA-ekologiska etiketten, eftersom det här säkerställer att produkten har producerats enligt strikta riktlinjer. För att försäkra dig om att produkten inte är en GMO, leta efter godkännandemärket för icke-GMO-märkning. 2 3

Håll dig till en fast kokosolja

Du kan ha sett flytande kokosolja på dina snabbköpshyllor, men låt dig inte frestas att köpa den här oljan – den bearbetas. Naturlig kokosolja är inte en vätska!

Flytande kokosolja är ofta märkt som en koncentrerad olja och det är en klar, luktfri och smaklös oljevätska vid rumstemperatur. Flytande kokosolja är en tillverkad olja; den har bearbetats för att avlägsna en del av den unika fettsyran, så att du förlorar de hälsofördelar som ren kokosolja är känd för.

Icke-hydrogenerad

Hydrogenerad kokosolja är en härdad, raffinerad olja framställd av extremt höga temperaturer. Denna form av kokosolja förändrar de omättade fetterna (enkelomättade och fleromättade fettsyror) till mer mättade och transfetter.

Var noga med att kolla etiketten för icke-hydrogenerad kokosolja för att du ska få en naturlig olja.

Fraktionerad kokosolja (massageolja)

Kokosolja som säljs som en vätska som används för hudmassage är känd som fraktionerad olja. Denna form av olja säljs vanligtvis i små 100 ml bruna glasflaskor, och det är inte en ätbar olja.

Kokosolja är utmärkt för din hud och denna olja är utformad speciellt för skönhetsanvändning. Denna oljas raffineringsprocess tar bort några av de långkedjiga triglyceriderna och lämnar triglycerider med medelkedja. Detta skapar en stabil olja med lång hållbarhet och är lämplig för alla hudtyper. Lägg bara till din favorit essentiella olja för underbar mjuk hud.

Säker förpackning

Glas är den föredragna förpackningen för kokosolja. Kokosolja har en lång hållbarhetstid på upp till två år, så plastförpackningar är inte en bra idé. Med tiden är plast känt att läcka ut gifter som kan vara skadliga för din hälsa. 4

Pris

När du köper kokosolja, vill du ha kvalitet, oraffinerad, ekologisk jungfruolja. Kvalitetsprodukter produceras med en dyrare produktionsprocess och prissätts i enlighet därmed. Liksom de flesta saker i livet, om priset är för billigt är produktens kvalitet förmodligen inte den bästa kokosoljan.

Etisk shopping lägger också till kostnaden för produkten, så att köpa en kokosolja som är fairtrade-märkt är dyrare.

Storlek

Storpacksköp har sin plats, men kokosolja är en produkt du använder sparsamt, lite räcker länge. Om du bara använder kokosolja för matlagning kan en stor burk hinna passera slutdatumet innan du använt hela.

Färg, arom och smak

Kokosolja bör vara en fast vitfärgad smörliknande substans. Tecken på en dålig produkt är att den gulnat i färg. Aromen av kokosolja, om oraffinerad, kommer att vara som färska kokosnötter; någon udda lukt kan vara ett tecken på kemikalier eller en produkt förbi dess försäljningsdatum.

Smaken är ett personligt val. Om du gillar den söta nötiga smaken av kokosolja, använd oraffinerade för att den är full av smak. Raffinerad kokosolja utan smak så det kommer inte att göra att din mat smakar som kokos.

Köpa kokosolja

kokosolja hårSå din lokala stormarknad har massor av kokosolja på hyllorna men du har ingen aning om varumärkena. Om du gör en undersökning online om företag som levererar kokosolja, läser kundernas recensioner och skurar produktinformationen kan du göra det bästa valet.

Att välja att köpa online kan vara ett bättre val för att garantera fräschhet i en produkt. Var självsäker och fråga ett företag några frågor om deras kokosoljeprodukter; Ett ansett företag kommer att vara helt transparent i sin information.

Om du är utomlands är det ett utmärkt tillfälle att köpa på dig kokosolja. Ta ett land som Thailand när kokosoljan frodas och säljs i mängder. Här går det att hitta mängder med olika företag och märken som säljer just kokosolja. Här har oljan använts i årtusenden och är känd för sina hälsosamma egenskaper. Inte bara kan du köpa kokosolja, du kan även köpa glass, mjölk och mycket annat som kommer från kokosnöten. Det finns oändligt med sätt att njuta av kokos på.

Men som sagt, är du ute och reser bör du leta efter kokosolja som är producerat lokalt och som kommer med en okej prislapp. Det är inte alltid lätt att urskilja produkterna och vad man faktiskt får för sina pengar. Det bästa du kan göra är att läsa guider som denna som ger dig all relevant information du kan tänka dig.

Undvik RBD (Refined, Bleached och Deodorized) Kokosoljor:

Dessa typer av oljor är billigt gjorda och har nästan inget näringsvärde. Det är det exakta motsatsen till en ekologisk eller jungfru kokosolja. Raffinering, blekning och deodorisering är ett sätt att göra en olja som är mycket bearbetad och tillverkad. Det avlägsnar de flesta friska fettsyrorna och det finns nästan ingen lukt av färska kokosnötter eftersom oljan har deodoriserats och blekts. Jag skulle undvika denna typ av olja till varje pris, eftersom jag inte tror att det har något näringsvärde.

Vad använder du kokosolja för?

Att bestämma om du ska använda kokosnötolja som en ätbar eller skönhetsprodukt hjälper dig att välja vilken typ av kokosolja att köpa.

Med en ätlig kokosolja kommer du att skörda hälsofördelarna med denna friska fettsyraolja. Kokosolja har visat sig hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar, hjälpa till med viktminskning, bekämpa bakterier, hjälpa matsmältning, och ge energiökningar.

Kokosolja har antivirala, antifungala, antibakteriella, antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper. Dessa egenskaper är bra för ytlig användning för hudproblem som akne, eksem och svampinfektioner. För små barn kan kokosolja bebis användas mot blöjeksem.

Oraffinerad jungfru ekologisk kokosolja kan användas som en ätbar olja för matlagning och som en skönhetsolja. Kokosolja smälter när den värms över 24 C (75 F) så att den lätt absorberas i din varma hud.

Raffinerad kokosolja är den mest populära ätbara kokosoljan och minst dyra. Det är en mycket bra olja att laga mat med men rekommenderas inte att använda som en skönhetsprodukt. Människor som inte gillar den starka kokossmaken väljer raffinerade kokosoljor.

Om du bara vill skörda skönhetsvinsterna med kokosolja kan fraktionerad kokosolja vara billigare än att köpa oraffinerad jungfruolja. Denna form av kokosolja är utformad för enbart användning som en skönhetsolja och det faktum att det är vätska gör det så praktiskt.

Slutsats

Kokosoljemarknaden är en stor affär. Försök att välja din kokosolja från ett välkänt kvalitetsföretag. Att välja fairtrade-kokosolja kommer att se till att odlarna inte utnyttjas och betalar en rättvis lön.

Läs etiketten och se till att du väljer en kemikaliefri kokosolja, oavsett om den är raffinerad eller oraffinerad. Förvara din kokosolja utanför kylskåpet och bort från direkt solljus eller värme för att säkerställa att den håller sig färsk.

Ett slutligt ord – att välja oraffinerad kokosolja som är USDA-ekologisk och expeller-pressad, utan transfetter och icke-hydrogenerade, garanterar att du har den bästa kvaliteten av kokosolja.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 25 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 25 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button