Det är mycket uppståndelse kring varmluftsfritös, och det är inte konstigt – de lovar att göra hälsosammare mat. Men kan du verkligen laga mat utan att tillsätta någon olja alls? Vi ska titta på hur man använder en airfryer och om de verkligen kan hjälpa oss att minska användningen av fett. Läs vidare för att få tips om airfryers, hur du gör din favoritmat och hur du städar efteråt!

Hur använder man airfryer: En steg-för-steg-guide för nybörjare

Lägg i maten airfryer

1. Förvärm airfryern

Vissa airfryers måste värmas upp innan du kan börja tillaga något i dem. Se till att du läser bruksanvisningen som följde med apparaten och följer instruktionerna, eftersom alla modeller skiljer sig något åt. Om din airfryer inte behöver förvärmning kan du hoppa över detta och gå vidare till nästa steg.

2. Lägg i maten

När airfryern är klar kan du lägga i maten. Se till att inte överfylla den och lämna utrymme mellan bitarna så att luften kan cirkulera fritt och tillaga allting jämnt. Om du använder frysta livsmedel ska du komma ihåg att tina upp dem i förväg för bästa resultat. Men om du har bråttom kan de flesta airfryers tillaga fryst mat utan problem.

3. Ställ in temperaturen

Det är viktigt att ta reda på vilken temperatur som airfryern ska ha för den mat du tillagar. Vissa frysta snacks har till exempel en tillagningstid på förpackningen. Om så inte är fallet kan du också slå upp det på internet. Vrid sedan på ratten eller tryck på knapparna på din airfryer för att justera temperaturen.

4. Ställ in timern

De flesta modeller har en justerbar timer som gör att du kan ställa in hur länge maten ska tillagas. Se manualen som följde med apparaten eller instruktionerna på matförpackningen. Du kan förstås alltid söka hjälp på internet för att se vilken tid som rekommenderas.

5. Skaka korgen om det behövs

Du kan behöva skaka om korgen då och då under tillagningen för att säkerställa en jämn värmefördelning, särskilt om du luftfritterar mat med hög fetthalt som pommes frites. Att skaka och röra om hjälper till att flytta runt maten och ser till att den tillagas jämnt.

6. Njut av maten!

När timern når 0 är maten klar att avnjutas! Om du är osäker på om maten är genomkokt kan du använda en mattermometer för att kontrollera om den har nått rätt temperatur.

Olja i en airfryer

Personer som är nybörjare på luftfritering frågar ofta: “Ska man ha olja i airfryers?”. Airfryers behöver ingen olja för att laga mat, de använder varm luft i stället. Detta innebär att du fortfarande kan få friterad mat med dess läckra, krispiga konsistens utan att behöva oroa dig för fettinnehåll eller kalorier. Om du vill ha en rikare smak och ett ännu krispigare resultat kan du dock pensla maten med en liten mängd olja. Vanligtvis kan du fritera med en matsked olja.

Vilken olja till airfryer?

Om du vill använda olja till airfryers är det viktigt att välja en olja som är lämplig för höga temperaturer.

Oljor med hög rökpunkt:

 • Rapsolja (rökpunkt 230°C);
 • Avokadoolja (rökpunkt 271°C);
 • Raffinerad kokosolja (rökpunkt 200°C);
 • Jordnötsolja (rökpunkt 230°C).

Du kan också använda olivolja, men den får inte upphettas över 170 °C, eftersom den då börjar röka.

Hur rengör man en airfryer?

Det går enkelt och snabbt att rengöra en airfryer.

 1. Efter användning ska du dra ur kontakten och vänta tills apparaten har svalnat.
 2. Ta sedan ut korgen och rengör den med diskmedel och en svamp eller trasa.
 3. Om det finns några envisa fläckar kan du använda vitvinsvinäger eller bakpulver för att få bort dem.
 4. Efter rengöringen ska du torka alla delar noggrant innan du sätter ihop airfryern igen.

Går alla delar till airfryers att diska i diskmaskin?

Princess airfryer

Vissa delar till airfryers tål inte diskmaskin. Det rekommenderas alltid att man rengör delarna för hand med milt diskmedel och varmt vatten. Vissa modeller tillåter att du placerar korgen i diskmaskinen, men kontrollera användarhandboken först. Om du följer instruktionerna kan du se till att inga delar skadas under diskningen och att allt fett och alla matrester försvinner.

Airfryer-tips som du alltid ska ha i åtanke

 • Fyll inte korgen för mycket – det ger ojämn tillagning och vissa bitar kan brännas.
 • Skaka om korgen då och då under tillagningsprocessen så att allt tillagas jämnt.
 • Om du vill tillsätta olja för att ge smak, gör det i slutet av tillagningsprocessen.
 • Lägg ut bakplåtspapper med hål i korgen för att underlätta rengöringen.
 • För att se till att maten inte fastnar kan du spraya den lätt med olja innan du tillagar den.
 • Airfryers är perfekta för att göra krispiga snacks som pommes frites, nuggets eller mozzarellapinnar, men de kan också användas för att steka grönsaker eller till och med baka tårtor!
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button