Airfryers blir alltmer populära, och det finns en bra anledning till det. De gör det möjligt att njuta av dina favoriträtter med en bråkdel av de kalorier som är förknippade med traditionell fritering. Betyder det då att airfryers kan fritera din mat utan att använda olja? Det korta svaret är ja. Vi har testat flera airfryers för att ta reda på vilken airfryer är bäst och har lärt oss en hel del om hur de fungerar.

Hur fungerar airfryers?

Hur fungerar airfryers

Airfryers använder en kombination av varm luft och höghastighetscirkulation för att tillaga maten. På så sätt får du en liknande knaprig konsistens som vid fritering utan att använda olja. Airfryer cirkulerar varm luft runt maten för att tillaga den från alla vinklar, vilket ger dig perfekt tillagade snacks utan att du behöver oroa dig för blöt eller fet gegga.

Skillnader mellan mat tillagad i airfryer och friterad mat

Friterad mat har vanligtvis en krispigare konsistens och kan vara mer smakrik eftersom den tillagas i het olja. Nackdelen med detta är att friterad mat innehåller ohälsosamma mängder fett och kalorier. Du bör dock inte vara orolig om du inte äter dem ofta. Då och då kan du definitivt njuta av friterad mat utan skuldkänslor.

Mat tillagad i airfryers tenderar att ha en mjukare konsistens och kan förlora lite smak eftersom maten inte tillagas i het olja. Men maten är lättare att smälta och mycket hälsosammare eftersom den innehåller mindre tillsatt olja eller fett.

Fördelarna med att steka mat utan olja

Det finns många fördelar med airfryers:

  • De minskar mängden fett och kalorier i friterad mat, vilket gör den mycket hälsosammare att äta än traditionell friterad mat.
  • Airfryers är säkrare än traditionell fritering eftersom den heta luften cirkulerar runt maten, vilket innebär att det inte finns någon risk för att olja stänker och orsakar skador.
  • De är lättare att städa upp eftersom det inte finns några oljerester på köksredskapen eller bänkskivan när du är klar med matlagningen.

Vilka är nackdelarna med att steka mat utan olja?

Det finns bara några få nackdelar med att välja airfryers i stället för att fritera, men det finns ändå några saker att tänka på.

Vilka är nackdelarna med att steka mat utan olja

  • Den största nackdelen med airfryers är att det kan ta längre tid att tillaga maten än traditionell fritering eftersom den heta luften måste cirkulera i maten för att tillaga den.
  • En annan potentiell nackdel är att vissa livsmedel kanske inte blir lika krispiga eller knapriga som i en traditionell fritös. Så även om en airfryer är bra på att imitera en fritös kan den inte ersätta den helt och hållet.
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button