Luftfritering är ett av de hälsosammaste sätten att tillaga grönsaker. Det är en enkel process som inte kräver mycket förberedelser eller ingredienser. Ändå ger den läckra resultat varje gång. Vi lär dig hur du luftfriterar alla grönsaker och visar några recept som du borde prova!
Så tillagar man alla grönsaker i airfryer
Luftfritering av mjuka grönsaker
Mjuka grönsaker som broccoli, blomkål, brysselkål, aubergine, paprika, tomat och sparris är lätta att tillaga.
- Förvärm airfryern till 190 °C.
- Skär grönsakerna i bitar för att få en jämn tillagning.
- Ringla olja över grönsakerna för att göra dem mer rostade (valfritt).
- Blanda dem med lite salt och peppar eller andra valfria kryddor.
- Lägg grönsakerna i korgen i ett jämnt lager utan att den blir för full.
- Tillaga i 10-15 minuter. Skaka airfryerns korg en eller två gånger under tillagningen. Njut!
Luftstekning av hårda grönsaker
Hårdare grönsaker som potatis, morötter, rödbetor, pumpor med mera kan luftfriteras på bara några minuter.
- Börja med att förvärma airfryern till 190 °C.
- Hacka grönsakerna. Du kan skära dem i den storlek du vill, men ju mindre bitar desto snabbare tillagas de.
- Spraya grönsakerna lätt med olja (valfritt) och tillsätt eventuella önskade kryddor eller kryddor.
- Lägg grönsakerna i ett enda lager i korgen i din airfryer.
- Tillaga i 20-30 minuter eller tills bitarna är gyllenbruna och krispiga. Skaka korgen några gånger under tillagningen.
- Servera varma med dina favoritdipsåser eller tillbehör! Njut!
Frysta grönsaker i en airfryer
Att tillaga frysta grönsaker i en airfryer kan vara ett bekvämt sätt att tillaga dem snabbt och enkelt. Men det finns några saker att tänka på när du gör det.
- Avgör om du tillagar fasta eller mjuka grönsaker och lägg till några minuters tillagningstid. Om du tillagar färsk broccoli skulle tillagningstiden alltså vara 10-15 minuter, men fryst 13-18 minuter.
- Om du vill tillsätta lite kryddor, gör det efter halva tillagningstiden.
Recept på blomkål i airfryer
Det här receptet på blomkål i airfryer är ett utsökt och lättlagat mellanmål som passar perfekt för alla tillfällen. Det är krispigt, ostliknande och vegetarianvänligt. Njut av detta smakliga snacks som förrätt eller som tillbehör! Du kan också läsa om vilken som är den bästa airfryern för matlagning i vår huvudartikel om airfryers.
Ingredienser
- 2 koppar blomkålsbuketter
- 1 kopp riven ost efter eget val
Notera: Du kan välja mjölkfri ost om du är vegan.
- 2 matskedar olivolja
- Salt och peppar, efter smak
Instruktioner
- Förvärm airfryern till 190 °C.
- Skär upp blomkålen och separera buketterna.
- I en skål penslar du blomkålen med olivolja. Notera: Du kan också använda sprayolja för att underlätta detta steg.
- Strö salt och peppar över blomkålen tills den är jämnt täckt.
- Placera blomkålsbuketterna i ett enda lager i airfryerns korg och tillaga dem i 10 minuter.
- Ta ut korgen ur airfryern och toppa blomkålen med valfri ost.
- Grädda i 3-5 minuter tills osten har smält och är gyllenbrun.
- Servera den blomkålen varm med din favoritdipp eller sås. Njut!
Notera: Blomkålens stjälkar och blad är också ätbara.
Recept på broccoli i airfryer
Det här receptet med broccoli i airfryer är kalorisnålt och innehåller mycket vitaminer och mineraler, vilket gör det till ett perfekt komplement till alla måltider. Dessutom hjälper en airfryer till att skapa en smaklig, krispig konsistens som inte går att slå! Så, låt oss börja laga mat!
Ingredienser
- 2 broccolihuvuden
- 2 matskedar olivolja
- 1 tesked vitlökspulver
- Salt och peppar efter smak
- Paprikaflingor som topping (valfritt)
Instruktioner
- Förvärm airfryern till 190 °C.
- Skölj och skär broccolin i buketter. Lägg blad och stjälk åt sidan.
- Lägg broccolibuketterna i en stor skål och tillsätt olivolja.
- Pensla buketterna med vitlökspulver, salt och peppar. Kom ihåg att göra det jämnt.
- Lägg broccolin i den förvärmda airfryern och stek i 10-15 minuter, rör om var femte minut.
- När den är färdiggräddad ska broccolin vara lätt brun och krispig.
- Servera varm med paprikaflingor eller din favoritdippsås. Njut!
Notera: Broccolins blad och stjälkar är också ätbara.
Recept på grönkålschips i airfryer
Grönsaker kan kännas tråkiga. Vi tycker att grönkålschips är ett roligt sätt att testa något nytt och göra ett näringsrikt mellanmål. Luftfritering ger en krispigare konsistens och jämnare tillagning än traditionella tillagningsmetoder. Med det här enkla receptet kan du fixa en sats läckra, krispiga grönkålschips på nolltid!
Ingredienser
- 2 koppar färska grönkålsblad (se till att tvätta och torka dem innan du tillagar dem).
- 1 tesked olivolja
- Salt och peppar efter smak
Notera: Du kan också använda kryddor för att smaksätta chipsen.
Instruktioner
- Värm upp din airfryer till 190 °C.
- Skär grönkålsbladen i lagom stora bitar och lägg dem i en skål.
- Massera grönkålen med olivolja och strö över salt, peppar eller andra kryddor som du vill ha.
- Lägg grönkålsbitarna i ett enda lager i airfryerns korg, se till att den inte är för full.
- Grädda i 4-5 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga. Skaka airfryerns korg en gång (efter cirka 2 minuters tillagning) och håll ett öga på grönkålen efter 3 minuters luftfritering.
- Servera varma med din favoritdipp och njut!