www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

De BĂ€sta Produkterna

produktexperter.se
Prime Day
Missa inte det!
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

En slagborrmaskin Àr en kraftig borrmaskin som anvÀnds flitigt inom mÄnga hantverksyrken. Den anvÀnds frÀmst för att borra hÄl i vÀggar och olika material men kan Àven anvÀndas till andra saker som att exempelvis blanda cement och fÀrg om man har rÀtt tillbehör. Vare sig du Àr proffs eller privatperson sÄ bör man undersöka noggrant vad man bör titta efter nÀr man vill köpa en ny slagborr. Huruvida den Àr lÀtt att hantera har nÀmligen en stor betydelse för prestanda och hur lÀnge du kommer orka hantera den.

Vad Àr en slagborrmaskin och skiljer den sig frÄn andra borrmaskiner?

En slagborrmaskin Àr en kraftigare borrmaskin. Det kan man snabbt förstÄ om man lÀser ett borrmaskin test. Den kan nÀmligen borra hÄl i vÀggen med mer Àn 20 000 slag i minuten. Detta tack vare dess slagfunktion. Den kan Àven anvÀndas för att borra i olika material. Skulle du koppla bort slagfunktionen sÄ gÄr det Àven att borra i metaller och keramiska plattor. Med andra ord Àr det en lite mer professionell borrmaskin. Den klarar av det lilla extra. Men som vanligt sÄ finns det bÀttre och sÀmre modeller. Vad ska du titta efter nÀr du ska köpa en slagborrmaskin? Det Àr det vi ska titta nÀrmare pÄ hÀr nedan.

Hur kan du vÀlja rÀtt slagborrmaskin?

En slagborr Àr som sagt en kraftig maskin. DÀrför Àr det viktigt att den Àr stabil och just sÄ kraftig som den bör vara. Den ska sitta bra i handen och gÄ att anvÀnda under hela arbetsdagen. Hur uppnÄr man detta?

  • Motorn: HjĂ€rtat i din nya slagborrmaskin Ă€r motorn. NĂ€r du vĂ€ljer din borr sĂ„ har du vanligtvis tvĂ„ alternativ: motorer med eller utan borstar. Vi rekommenderar att du letar efter en borrmaskin med en borstlös motor, som visserligen kan kosta mer, men som Ă€r effektivare och hĂ„ller lĂ€ngre Ă€n en vanlig motor med borste. Du kan behöva lĂ€sa det finstilta för att ta reda pĂ„ vilken typ av motor en borr har, men vanligtvis kommer tillverkarna att sĂ€ga direkt om den Ă€r borstlös eftersom det Ă€r ett viktigt försĂ€ljningsargument. Om det inte stĂ„r “utan borste” Ă€r den förmodligen inte det.
  • Sladd eller batteri? Att köpa en sladdansluten Ă€r kanske det sĂ€kraste alternativet, medan en batteridriven Ă€r det bekvĂ€maste alternativet. Har man en sladdansluten har man alltid en redo slagborrmaskin sĂ„ lĂ€nge det finns ett uttag nĂ€ra. VĂ€ljer man dĂ€remot en batteridriven sĂ„ har man ingen sladd att brottas med, den gĂ„r anvĂ€nda var som helst sĂ„ lĂ€nge den Ă€r laddad och man kan Ă€ndĂ„ fĂ„ ut mycket kraft.
  • Hur kraftig bör den vara? Köper du en sladdansluten bör den vara pĂ„ 500 watt eller mer. VĂ€ljer du istĂ€llet en batteridriven modell sĂ„ bör man vĂ€lja en med mĂ„nga amperetimmar. Ju fler amperetimmar, desto lĂ€ngre batteritid. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att vissa batteridrivna modeller Ă€r smĂ„ hemmafixarmodeller. Se dĂ€rför till att du vĂ€ljer en som klarar av ett 13mm borrskaft sĂ„ att du inte blir begrĂ€nsad.
  • Hur Ă€r det med batteriet? I den moderna borrvĂ€rlden Ă€r det mer sannolikt att du köper en sladdlös borrmaskin för bekvĂ€mlighetens skull, och moderna litiumjonbatterier har gjort mycket för att göra sladdlösa borrmaskiner mer konkurrenskraftiga jĂ€mfört med sina sladdförsedda rivaler. Batterieffekten mĂ€ts i volt och de vanligaste borrarna Ă€r 12 eller 18 volt. Allt som Ă€r mindre Ă€n det kommer inte att vara tillrĂ€ckligt kraftfullt för att vara en slagborrmaskin. Ju mer volt, desto tyngre blir batteriet och hela borren, och det brukar ocksĂ„ bli dyrare att skaffa en borrmaskin med högre volt.
  • Hastighet: De sladdanslutna modellerna klarar oftast av fler r/min. Men idag sĂ„ finns det professionella batteridrivna maskiner som kan tĂ€vla med de sladdanslutna. Ju fler rotationer per minut desto snabbare tar maskinen sig igenom hĂ„rdare material. Det kan Ă€ven vara praktiskt om man kan lĂ„sa varvantalet som man jobbar med om man kommer att behöva borra en liten lĂ€ngre stund.
  • Vridmoment: Viktigare Ă€n RPM för dessa kraftfulla borrar Ă€r det vridmoment de kan producera. Vridmomentet mĂ€ts i newtonmeter och berĂ€ttar hur stark borrens vridrörelse Ă€r. Ju mer vridmoment, desto lĂ€ttare blir det att utföra mer utmanande uppgifter. Du slipper undra varför din nya borr inte klarar av jobbet. En bra slagborr har över 20 newtonmeters vridmoment, och vi gillar borrar som erbjuder justerbara vridmomentinstĂ€llningar som ger dig mer variation i vilken typ av arbete du kan utföra.
  • Design och hantering: Designen pĂ„ dessa tunga maskiner Ă€r vĂ€ldigt viktig. För att du ska kunna klara av att jobba med denna under en lĂ€ngre period och ha en stadig hand sĂ„ bör den sitta bra i handen och ge dig det stödet du behöver. Exempelvis kan ett extra handtag vara till stor hjĂ€lp. För att avgöra om en slagborrmaskin Ă€r lĂ€tt att jobba med kan det vara en bra idĂ© att lĂ€sa nĂ„gra slagborr tester angĂ„ende den modell som man Ă€r intresserad Ă€r. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan man fĂ„ en bra bild om hur lĂ€tt den Ă€r att hantera.
  • Kontroller: Se till att maskinen du tittar pĂ„ har en lĂ€ttĂ„tkomlig kontrollknapp som lĂ„ter dig Ă€ndra riktning. Startknappen ska erbjuda flera hastighetsinstĂ€llningar, och vi föredrar ett knapplĂ„s som kan rĂ€dda dig frĂ„n utmattning nĂ€r du arbetar en lĂ€ngre tid.
  • Tillbehör: Praktiska tillbehör kan vara en omrörare sĂ„ att man kan blanda bruk och olika storlekar pĂ„ borrar. Om man vill anvĂ€nda en batteridriven modell kan ett extra batteri att byta emellan ocksĂ„ vara praktiskt. DĂ„ kan man sĂ€tta ett batteri pĂ„ laddningen medan man anvĂ€nder det andra.
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 21 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button