Recept på hemmagjort vax: Koka upp 1 dl vatten, 3 dl strösocker och juicen av 1 citron i en kastrull. Låt det sjuda i 30 minuter. Häll upp det i en burk, och låt det svalna i åtminstone 1 timme .

Det är helt okej att ha hår över hela kroppen om man så vill. Men har du valt att läsa denna artikel är du troligtvis en av de många som har valt att inte ha hår på vissa delar av kroppen. Du kanske tycker det är finare så – och du har rätt att tycka som du vill! Det finns så många människor som tänker precis som du att det har byggts upp en hel industri av olika företag och fabrikanter som tar fram produkter vars främsta ändamål är att ta bort hår från olika delar av din kropp. Och det enklaste sättet att lyckas är ju att gå till en skönhetssalong och be experterna där ta hand om depileringen – håravlägsningen – åt dig.

Men ibland vill man pröva själv också.

Förståelse för hur håret växer

För att lyckas med din vaxning, måste du först och främst förstå hur hår växer. Olika människor har olika mängder hår på kroppen, men för det mesta är det fler hårstrån än vi orkar räkna, och att sitta och pilla bort dem en och en orkar de flesta inte med, i alla fall inte på områden som är större än precis mellan ögonbryn och ögonlock. Varje enskilt hårstrå föddes i en hårsäck – en liten grop i skinnet med både blod och nerver, som producerar hårcellerna en efter en. Allt eftersom de nya cellerna bildas, trycks de gamla uppåt och keratiniseras. Det är denna del av håret vi ser. Men alla hårsäckarna jobbar inte samtidigt. När håret vuxit en tid, går hårsäcken in i en vilofas. Vid dennas slut, släpper hårsäcken det gamla hårstrået, och börjar arbeta på ett nytt. Det är därför det verkar som om håret växer tillbaka så fort efter en depilering.

Hur påverkar detta ditt hemmasnickrade projekt att vaxa benen själv? Det är den takt som just dina hårstrån växer i som kommer att vara avgörande när du ska bestämma hur ofta du ska vaxa benen. Vaxar du alltför ofta, kan huden bli irriterad, känslig och sårig. Väntar du däremot för länge mellan varven, får du inte bara mer förarbete att göra, utan det kommer också att kännas mer, eftersom huden har hunnit avvänja sig vid behandlingen.

Första etappen: Förberedelser innan vaxningen

 • Vaxa bara när håret hunnit bli tillräckligt långt, annars kommer det inte att fästa i vaxpappret, och vaxningen kommer inte att vara lika effektiv. Hårstråna ska vara minst 5 mm långa. Det tar 2-3 veckor för håret att bli så långt efter en rakning.
 • Det är jätteviktigt att du ser till att allt är rent innan du ska pröva vaxning hemma, särskilt första gången. Applicera inga hudkrämer eller dylika produkter. Huden ska vara helt ren, likaså de redskap du använder.
 • Har du valt att köra med processerat vax kommer det att vara lättare – allt kommer händigt inslaget i små hygieniska paketer, så att du slipper minsta möjlighet för en infektion. Annars kan du testa att göra vaxet själv, enligt receptet ovan. I stället för vaxpapper, kan du använda tygremsor klippta av ett mjukt men starkt tyg, till exempel ett gammalt lakan. Ha också ett par tjocka glasspinnar på plats!
 • Vaxa inte precis innan ett speciellt tillfälle – gör det 1 eller helst 2 dagar i förväg. På så sätt hinner eventuella hudirritationer försvinna.

Andra etappen: Hej då hårstrån!

Nu sker själva vaxningen. Om du har extra oljig, svettig eller känslig hud, kan du prova att applicera lite talk innan du börjar – denna suger upp olja och svett, och skyddar överhuden genom att göra den lite tjockare.

 1. Stryk på ett tunt lager vax på benet. Använd glasspinnen för att få en bra täckning, och stryk alltid medhårs. Här lönar det sig att vara uppmärksam på detaljer. Kom ihåg: vaxet får inte vara för varmt när du börjar! Annars riskerar du att bränna dig.
 2. Stryk på en tygremsa och gnugga lite med händerna, så att hårstråna smetas in ordentligt.
 3. Låt det stelna i 30 sekunder. Håll fast huden med handen, sträck ut den nedåt, och ryck sedan av vaxremsan så fort och så hårt du kan, alltid mothårs. Kontrollera resultatet.
 4. Repetera processen på nästa del av dina ben, ända tills du vaxat hela området.
 5. Kom ihåg: vaxa INTE samma del av benet två gånger, även om du kanske inte fått med alla hårstrån första varvet. Detta kan skada huden!

Tredje etappen: Efter vaxningen

Hemmagjort vax kan räcka till 3-4 vaxningar. Skruva på locket och förvara det svalt. Nästa gång det ska användas, kan du värma upp det i vattenbad. Tvätta tygremsorna noggrant och låt dem torka. Släng glasspinnen!

Under de 24 timmar som följer efter vaxningen ska du:

 1. Vårda din nyvaxade hud genom att inte sola, simma eller träna.
 2. Använd inga krämer, parfymer eller andra produkter.
 3. Om du absolut vill mjuka upp huden – smörj in med en neutral olja eller en aloe vera-baserad kräm som gjorts speciellt för användning efter vaxning.
 4. Använd inte hårt åtsittande kläder eller strumpor. Välj helst luftiga bommullsplagg.
 5. Undvik hög värme i alla sina former: bastu, varma bad, eller varm dusch. Svalt vatten är bäst! Det hjälper att stänga porerna och förebygga infektioner.

Resultatet av vaxningen kommer att vara i 3 – 4 veckor, beroende på hur snabbt ditt hår växer. Var uppmärksam på hur både hår och hud reagerar de första gångerna du vaxar. Torrborsta benen medhårs när håret börjar växa ut igen, eller kör med peeling, så förebygger du inåtväxande hårstrån. För gärna en liten loggbok där du skriver in datum och längd på håret, tills du får en bra bild av hur just din kropp hanterar hårväxt och vaxning. På detta sätt kan du räkna ut exakt hur länge du vill vänta mellan varven, och rocka den hårlösa looken hela sommaren lång!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 132 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 132 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button