De flesta av oss har en mobil eller en smartphone och en trådlös mobil laddare känns som en smidig sak att ha, eller hur? Den laddar din mobil eller smartphone på ett smidigt sätt. Du lägger bara mobilen på en laddningsplatta och har trådlös laddning. Men är det bara fördelar med att ladda trådlöst eller inte? Det har vi tagit reda på. Vi har också tittat på hur en trådlös mobil laddare egentligen fungerar och hur det kommer sig att en laddningsplatta kan omvandla ström till mobilen och ladda batteriet trådlöst.

Trådlös laddningsteknik

Tanken med en trådlös mobil laddare för mobilladdning är att mobilen ska kunna laddas när den placeras på en laddningsyta som vanligen ser ut som en platta. Plattan i sin tur är kopplad till ett uttag som gör att den kan ladda din telefon. Du laddar genom att lägga den på ytan och laddningen upphör när mobilen flyttas från ytan – låter superenkelt och smidigt, eller hur? Men var började det egentligen och hur fungerar trådlös laddning?

Historik

Trådlös laddning är ingenting nytt, historiskt sett. Många produkter, som eltandborstar, använder sig redan av teknik för trådlös laddning. Någonting som också är kul att veta är att den så kallade ”Teslaeffekten”, som syftar på den trådlösa energiöverföringen till trådlösa elektronikutrustning är uppkallad efter Nikola Tesla. Han var den första personen som uppfann och demonstrerade tekniken. Han demonstrerade också trådlös kommunikation i form av radio redan 1893.

Nikolas Tesla var alltså en av de mest betydelsefulla uppfinnarna och utvecklarna av kommersiell elektricitet och hans patent och teoretiska arbeten bildade grund för modern växelströmsteknik. Sedan dess att Tesla höll på med sina experiment och drömde om trådlös energi har förstås mycket hänt och tekniken för hur vi använder el i alla våra apparater har utvecklats med rekordfart. Vi har också allt fler apparater som är beroende av ström.

Tekniken och hur det fungerar med trådlös laddning

Magnetisk induktion kallas den teknik som används vid trådlös laddning. Telefonen innehåller en spole som omvandlar denna magnetiska energi till elektrisk energi, som sedan laddar batteriet i din mobil. Ström överförs genom elektromagnetisk induktion genom en spole i laddaren. När mobilen läggs på plattan skickar telefonen information till plattan att den är redo att ta emot ström. Den ”berättar” också hur mycket energi den behöver.

Eftersom både laddaren och mobilen har en spole så uppstår då en elektrisk spänning mellan telefonen och laddaren som sedan laddar batteriet. Avståndet mellan laddarens spole och mottagarens spole måste vara mycket litet, mobilen och laddaren behöver vara nära varandra, för att det ska fungera. Vissa laddare drivs med USB medan andra har en egen strömadapter.

Standard för trådlös laddning – Qi

Den största trådlösa laddningstandarden för trådlös laddning heter Qi och bygger på en relativt enkel teknik: magnetisk induktion vilket innebär att spolarna i laddaren respektive i mobilen är placerade nära varandra, både i höjdled men också i sidled. Qi har tagits fram av WPC (Wireless Power Consortsium). Qi-standarden är idag den med störst spridning och den standard som finns i flest telefoner från de stora mobiltillverkarna som Apple, HTC, LG, Motorola, Samsung och Sony. Alla telefoner som laddas med Qi trådlös laddning kan laddas med 5 Watt. Samsung har utvecklat en egen standard som finns i vissa av deras telefoner: Fast Charge eller Fast Wireless Charge. Med deras standard sker laddningen snabbare, med 10 Watt, vilket ger en dubbelt så snabb laddning som med 5 Watt. Någonting som kan vara lite kul att veta är att QI, standarden för trådlös laddning, på kinesiska betyder ”energiflöde” – passande namn för en trådlös laddarstandard kan man tycka!

Blir en vana att använda

Faktum är att en trådlös laddare är smidigt att ha. Ja, man kan tänka att den inte är lika snabb som en vanlig laddare och det kanske vid en första anblick kan verka vara en stor nackdel. Det man ska tänka på att detta ofta uppvägs av att man laddar telefonen så fort man lägger ner den. Det blir en vana att lägga den på plattan helt enkelt. När man väl vant sig är det onekligen enklare med en laddningsplatta när man ska ladda mobilen.

Trådlös laddning eller sladd – vilket är bäst?

Som med alla andra tekniker finns det självklart både fördelar och nackdelar med trådlös laddning. Vi har tittat lite djupare på de viktigaste argumenten för och emot.

Fördelar med trådlös laddning:

  • Mindre sladdar och krångel: Detta är kanske den mest uppenbara fördelen men faktum är att man snabbt vänjer sig vid bekvämligheten. Lägg telefonen på plattan, den laddas och du kan göra annat utan att behöva sätta i och ta ut några sladdar.
  • Mindre slitage: Mikro-USB, Lightning, USB-C eller andra slags små kontakter på mobilen är känsliga för slitage. Hållbarheten för din mobil ökar ju mindre ofta du behöver plugga i och ur sladdarna.
  • Mindre brandrisk: Eftersom plattan gör att det är minimal risk för överhettning av telefonens batteri blir det automatisk en mindre brandrisk. Dock ska man aldrig lämna laddare obevakade eller inpluggade när man inte använder dem.
  • Universell kompatibilitet

Nackdelar med trådlös laddning:

  • Inte helt sladdlös: Trådlösa laddningsplattor använder en sladd för att ladda så du blir inte helt sladdfri.
  • Långsammare laddning: Än så länge är laddningsplattorna långsammare än att plugga i en sladd direkt i telefonen men tekniken utvecklas snabbt.
  • Kanske det största minuset: Det går inte att använda telefonen under laddningstiden
  • Dyrare än trådbunden laddning: Detta beror på att trådlösa laddare drar mer el än trådbundna laddare.

mobil laddarSammanfattning

Om man behöver ladda snabbt så kan den traditionella laddaren vara ett bra komplement men man behöver den egentligen inte. En trådlös laddare gör det mobila livet enklare och eftersom många mobiler idag har bra batteritider betyder det också att du inte behöver oroa dig för att batteriet ska ta slut när du går och lägger dig. I slutet av dagen har du ett fulladdat batteri som garanterat håller hela natten om du vill använda den som väckarklocka till exempel.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button