En fördel med att bo trångt är att din WiFi räcker till hela lägenheten. Men för de allra flesta är detta inte en tillräckligt stark anledning att inte leta efter ett bättre boende – särskilt när man börjar skaffa familj och gärna vill ha lite större plats att röra sig på. Men ju rymligare man har det hemma, desto krångligare blir det att ansluta sig till internet från olika skrymslen och vrån i byggnaden. Har man routern i vardagsrummet kan det bli jobbigt i sovrummet när man vill börja dagen med lite nyheter, eller kanske kolla Facebook eller Instagram. Det är ju möjligt att begränsa användningen av internet till ett enda rum eller område, men få eller inga familjer har lust att gå med på det arrangemanget. Lösningen på detta problem är förstås en WiFi förstärkare. I din sökan efter en bra förstärkare kan det dock hända att du får läsa om accesspunkter och hur dessa ska vara så bra. Men vad är en accesspunkt, och varför behöver du det?

Vad är en accesspunkt?

En accesspunkt är som en bro mellan routern och din dator. Den kan göra ett trådbundet nätverk trådlöst, eller komplementera ett trådlöst nätverk för att utöka dennas räckvidd. När du använder en accesspunkt blir placeringen av routern mindre viktig i täckningssynpunkt. Det går dock inte att använda accesspunkten utan router, eftersom detta inte kommer att skapa ett lokalt nätverk, och du kommer inte att få skydd av en brandvägg om du inte installerat en själv. Glöm inte att, även om en router och en accesspunkt kan se ganska lika ut, är de två helt olika saker som fyller olika funktioner, och bör inte förväxlas. Accesspunkten är det bästa alternativet för dig som vill ha högsta möjliga prestanda, eftersom de utökar den trådlösa kapaciteten.

Alternativa metoder för att förstärka WiFi signalen

Nackdelen med accesspunkter är att de är trådbundna till routern. Detta kan ställa till problem när det inte finns nätverkskablar i byggnaden, eller när du inte vill ha fula sladdar hängandes längs väggarna. Det trådlösa alternativet heter WiFi repeater, en apparat som tar emot den trådlösa signalen och skickar den vidare – precis som namnet anger. Med repeatern är placeringen av högsta vikt. Den ska stå i centrum, mellan routern och det område av lägenheten där du inte har bra täckning. Bor du väldigt stort, kan du även välja att ha flera repeatrar strategiskt placerade i hela huset för att garantera bra täckning åt alla i familjen.

En lösning som gynnar hela familjen

Problemet otillräcklig WiFi behöver inte orsaka dig större stress. Tänk på dina omständigheter, och överväg vilken apparat som kommer att passa dig bäst: repeatern eller accesspunkten. När de är färdiginstallerade och du står ute i köket och funderar på om det fattas någon ingrediens i soppan du håller på att laga behöver du inte oroa dig – du kan googla det helt snabbt och få svar så fort som dina fingrar orkar knappa in frågan. Under tiden sitter ungarna ute i trädgåden och gör läxor, för att dra nytta av den friska luften och solskenet. Wifin räcker till!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button