Skönhetsidealet: något vi alla strävat efter, ända sedan tidernas början. Människopsyket är skapt för att ty sig till gruppen. Vi är sociala varelser sedan födelsen, och längtan efter att passa in, som kanske är starkast under tonåren, försvinner egentligen aldrig. Därför anpassar vi vårt tal, vår klädsel och vårt utseende till ”idealet”: det som samhället kollektivt bestämt är vackert, godtagbart och bra. Men trots att människan sett praktiskt taget likadan ut under sista millenniets gång, har detta skönhetsideal lidit en enorm förändring. Från ursmal till överviktig, sjukt blek till cancerriskerande solat, från kortsnaggat hår till långa, svävande lockar och skägg i alla möjliga färger, verkar det som om lyckan alltid varit bara ett steg längre bort än idealet: omöjlig för de flesta. Men på sista tiden har en annorlunda rörelse börjat: att vara den bästa versionen av sig själv. Fokuset börjar sakta avlägsnas från en specifik kroppsform, och alltmer kraft läggs på vikten att vara frisk och i toppform.

Det nya skönhetsidealet är en välnärd och vältränad kropp, oavsett färg, storlek eller form. Och detta är sannerligen en välkommen förändring. Hand i hand med denna trend kommer också ett allt starkare medvetande om vad som är rätt näring, träning och vikt för varje individ. Svaret avslöjas av ditt BMI.

Vad är BMI?

BMI står för engelskans Body Mass Index, eller kroppsmasseindex. Det är ett sätt att räkna ut förhållandet mellan hur lång du är och hur mycket du väger. Slutresultatet kommer att tala om för dig var du finns på skalan: om din vikt är normal, optimal, eller på gränsen till ohälsosam. När du fått reda på detta, kan du ta första steget på vägen till ett bättre liv.

Var finns du på BMI-skalan?

De allmäna BMI gränser som används av World Health Organization ser ut så här:

  1. BMI under 18,5: undervikt.
  2. BMI mellan 18,5 – 25: normalvikt.
  3. BMI mellan 25 – 30: övervikt.
  4. BMI över 30: fetma.

Var finns du på denna skala? Du kan räkna ut ditt BMI på några minuter genom att använda denna formel: dividera din vikt i kg med din längd gånger din längd i meter.

BMI = vikt(kg)/längd(m)2

Det finns också flera webbsidor med kostnadsfria BMI-räknare. Tänk dock på att du måste tolka ditt resultat med viss reservation, eftersom skalan inte säger något om var på kroppen fettet sitter. BMI för män och kvinnor räknas dock ut på samma sätt. Detta kan verka märkligt, eftersom våra kroppar är byggda olika, men kvinnor behöver mer fett på kroppen än män för att vara friska, och det tar hälften så mycket fett för att män ska bli sjuka som det gör för kvinnor. På det sättet går det ihop.

Vill du räkna ut ditt barns BMI bör du dock använda en speciellt anpassad räknare, då förhållandet mellan hälsosam vikt och längd är annorlunda hos minderåriga, och gränserna ändras beroende på både ålder och kön.

Tolka ditt BMI-resultat på rätt sätt

Om ditt BMI-värde är över 30, är du svårt överviktig. Detta kan ha svåra konsekvenser för din hälsa både på kort och lång sikt. Risken för livsstilsjukdomar ökar drastiskt vid fetma, och ju längre du har varit överviktig, desto värre det är för dig. Får du detta resultat på ditt test gör du väl i att ta tag i situationen omedelbart: ändra din livsstil, inkludera mer motion och se till att du får bort dina extrakilon permanent.

Ett BMI-värde på 25-30 är relativt harmlöst för dig som äter rätt, motionerar i minst 30 minuter om dagen, och håller dig borta från rökning och alkohol. Om detta inte stämmer på dig, gör du väl i att implementera livsstilsändringarna. Viktökning kan smyga sig på den som inte är på sin vakt, och i takt med det ökar också BMI-värdet. Detta gäller även dig som har ett normalt BMI.

Ett BMI-värde på gnuttan mindre än 18,5 som utgångspunkt är inte direkt farligt. Är skillnaden markant, bör du dock höra med din doktor om vilka ändringar i din kost och livsstil du bör implementera. För dig som för bok på dina viktändringar, kan en snabb viktnedgång signalera att något är allvarligt fel: en oönskad viktminskning av mer än 5% av den ursprungliga kroppsvikten under en 6-månaders-period kan tyda på cancer, sjukdomar i matsmältningssystemet eller ätstörningar.

Var uppmärksam på en sak: ditt midjemått bör inte överstiga 80 centimeter om du är kvinna, 94 centimeter om du är man. Högre mått än så tyder på för mycket fett i bukhålan, och detta är skadligt för din hälsa i långa loppet.

Motiverad för mer

När du en gång fått reda på var du befinner dig på BMI-skalan, är det dags för nästa steg: förändringen. Man ska sova djupare, äta sundare och motionera mera. Problemet med detta verkar vara motivationen: det är få människor som älskar wellness så mycket att de håller sig till sitt valda program i all evighet. Det kan vara tufft att bli regelbunden på gymmet om man aldrig gjort det förr. Här kommer några tips som kan hjälpa dig bli nymotiverad att leda ett sunt liv varje dag:

  • Sätt datum för dina mål. Hur många kilon vill du tappa? Hur länge ska det ta? Hur långt vill du orka springa?
  • Variation är pricken på i:et! Ett riktigt hårt pass en dag, en liten springtur nästa – kanske ett par varv upp och ner för trappan på jobbet en riktigt upptagen dag. Skaffa en pulsklocka om du vill – det hjälper att mäta hur mycket du egentligen rört dig under en dag.
  • Ta på kläder du känner dig snygg i när du ska röra på kroppen, och välj musik som gör dig glad.
  • Tugga all mat sakta, känn efter smaken, vänta 20 sekunder innan du stoppar i dig nästa matsked. Ät inte tills du är mätt, utan tills dess att första hungerkänslan försvinner.
  • Unna dig 2 – 3 ”syndamåltider” i månaden.
  • När du en gång uppnått optimal BMI, var på din vakt för att hålla dig kvar där!
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button