Lilla Lassie var en sådan söt liten valp när hon kom till dig. Busig och full av livsglädje, som alla friska valpar bör vara, fyllde hon dina dagar med glädje och kärlek, och även små irritationsmoment. Men lite i sänder lärde hon sig att vara en duktig hund, att det fanns bestämda platser för att kissa, att sitta, lägga sig och ge tassen på befallning, och att vara stilla när det var baddags. Nu är hon lite större, fortfarande lika glad i dig, och lite halvblind för att pälsen hänger över ögonen på henne. Det är dags för ett besök hos veterinären, som ska trimma hår och naglar. Men det kostar pengar. Tänk om du kunde trimma hunden själv i stället…

Pälsvård: Svårighetsgraden beror på hundrasen

Det finns många olika hundraser, alla med olika pälsar. De kan dock delas upp i tre kategorier: strävhåriga, korthåriga och långhåriga. De två första sorterna är lättast att sköta: ett bad en gång i månaden, trimning ett par gånger om året, och en skrapning med underullsskrapa efter varje bad. Långhåriga hundar är en annan historia.

Den långa, vackra, jobbiga pälsen

Hundraser som collie, afghan, pudel och golden retriever är väldigt omtyckta just för den mjuka och vackra pälsen. Men det tar tid och ansträngning från husse eller matte för att hålla det så. Dessa hundraser brukar fälla ganska mycket hår, och behöver därför borstas en gång i veckan – helst utomhus, så att du slipper röran i lägenheten. En gång varje 1 ½ – 2 månader bör du också trimma pälsen. Ska din hund på utställning är det viktigt att detta sköts av proffsen, me ska hunden bara få slippa att ha öronen dragande i maten kan du med lite övning från din sida och tålamod från hundens sida klara av att klippa hunden själv.

Rätt verktyg – och rätt humör

trimma hund självAtt trimma hund med hårtrimmer är ett enkelt och smidigt sätt att klara jobbet. Tänk dock på att för långt och tjockt hundhår räcker inte den lilla underarmstrimmern du har i badrummet. Be din veterinär om vägledning när du ska hitta en trimmer som designats specifikt för användning på hundar. När du tagit hem apparaten – stopp ett tag! Det är inte dags att börja använda den än. Först måste du lära hunden att en trimmer inte är något farligt.

Tänk på att de flesta hundar avskyr besök hos veterinären och kan bli rädda om de hör vissa ljud som de associerar med obehagliga sprutor och behandlingar. Det första du måste göra är därför att låta trimmern ligga på bordet och låta för sig själv, medan du leker med hunden, pratar lugnande med den och smeker den. Detta kommer att hjälpa den associera trimmerns ljud med något behagligt, vilket gör det mycket enklare för dig när du efter några gångers lyssnande äntligen ska trimma pälsen.

Svåra områden klaras bäst med ett trubbigt instrument

Vet du att din hund är extra nervös av sig? Är det första gången du ska trimma den? Kör då inte sylvassa knivar i närheten av känsliga områden som öron, ögon eller nos. Välj hellre en något trubbigare sax, som du kan klippa av det svåraste håret med. Precisionstrimning kan du pröva först när både du och hunden vant er vid behandlingen.

Raka inte hunden! Även om det är skållhett ute, ska du aldrig raka av all pälsen. Skinnet under den är ömtåligt och behöver det extra skyddslagret. Klipp hunden kort om du vill, men se till att alltid lämna åtminstone 5 cm lång päls över hela kroppen.

Börja när det är lugnt i stormen

För att din hund ska vara glad och lugn när det är trimdags, är det en bra idé att låta den leka och stoja en stund innan. Belöna den med en klapp eller lite godis varje gång den uppför sig bra, står stilla och låter dig hållas. Märker du att den börjar bli nervös efter en stund, är det bäst att avbryta processen och fortsätta vid en lämpligare tidpunkt.

Nu kommer huvudfrågan: Hur trimmar man en hund? Här kommer en guide som ska hjälpa dig komma igång – förutsett att du har en relativt lugn och vänlig hund, gott om plats (i badrummet eller utomhus) och rätt verktyg att göra det med.

Steg-för-steg guide: Så trimmar du hunden

  1. Bada hunden och se till att pälsen är helt torr. Borsta igenom den tills den är slät och fin för att avlägsna alla lösa hårstrån och knutar.
  2. Sätt på trimmern, och börja med hundens rygg. Klipp håret i den riktning det växer, med långa tag som börjar i nacken. Rensa trimmern periodvis för att undvika att hår fastnar i apparaten.
  3. Kolla trimmerns temperatur regelbundet: om den hettar upp sig kan du riskera att bränna hunden. Är den inte van att sitta under längre perioder, kan du använda den andra handen för att lugnt hålla hunden på plats.
  4. Uppmuntra hunden att stå på bakbenen, med framtassarna lutade mot dig eller på en stol. Trimma bröst, mage och framben, och maka försiktigt på tassarna så att du kommer åt bättre.
  5. Trimma bakbenen uppifrån och ner. Lägg ifrån dig trimmern och hämta saxen för att försiktigt klippa området runt ändan och svansen. Det är viktigt att få håret kort här, så att inga orenheter fastnar när hunden ska på toa – men se upp för oväntade rörelser! De kan orsaka skador.
  6. Borsta pälsen runt ansiktet ordentligt, och använd sedan saxen för att klippa den. Kontrollera att håret runt ögonen är lika långt på båda sidorna, och se till så att inget hår hänger längre än mungipan.
  7. Trimma tassarna. Du behöver bara klippa håret som är för långt runt och under själva tassen. Stick inte in saxen mellan trampdynorna!
  8. Trimma svansen. Borsta den ordentligt, och se till att håret på undersidan av svansen blir lagom kort, så att inga orenheter fastnar i det.
  9. Borsta hela hunden igen, och kolla att allt ser jämnt och fint ut.
  10. Belöna hunden med en klapp, lite godis eller några snälla ord för att den uppfört sig så väl under trimningen!
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 54 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 54 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button