www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Under varmare månader är det bara att hänga ut kläderna i solen för att få dem torra, fräscha och redo att bära. Men allt eftersom dagarna blir regnigare, kortare och kallare, fungerar det alternativet sämre och sämre. Dessutom kanske du inte har tillräckligt med plats, tid eller entusiasm för att hålla på med lufttorkning. I alla dessa fall är det idealiskt att få hjälp av en torktumlare för att snabbt hantera den stora högen nytvättade kläder.

I stort sett alla torktumlare lyckas eliminera extra fukt. Men det är ett faktum att för vissa modeller tar det längre tid. De slösar mer med energi och de kan till och med övertorka och skada vissa plagg. Det finns några modeller som är förvånansvärt billiga, presterar tyst och kan till och med hantera ull och siden. Vi har sammanställt denna köpguide för att hjälpa dig välja. Vi har täckt allt: från tvättkapacitet, energieffektivitet och kontroller, till extrafunktioner, smarta funktioner och design. Målet är att du ska hitta den perfekta modellen för dina behov och din budget. Vi har också jämfört över 30 av de bästa modellerna, och valt våra fem favoriter. Läs vidare för att få reda på vilka modeller som överträffat alla de andra, samt vad exakt det är som gör att de sticker ut.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

Bosch WTWH75I9SN

Bosch WTWH75I9SN

Fördelar

 • Stor kapacitet
 • Energieffektiv
 • Korta cykler
 • Lämplig för en mängd olika kläder
 • Minimalt underhåll
 • Kontrolleras med en app

Nackdelar

 • Ingen reverserande trumgång

Översikt

Med sin modell WTWH75I9SN har Bosch lyckats hitta den perfekta balansen mellan snabba torkcykler, stor energieffektivitet och enkel användning. Tack vare sin kapacitet på 9 kg passar den här modellen även för stora familjer, samtidigt som den kräver minimalt underhåll.

WTWH75I9SN är en ventillös torktumlare med värmepump. Detta innebär att den återanvänder den producerade varma luften och sparar energi. Det miljövänliga köldmediet R290, som har låg global uppvärmningspotential, används. Även om den inte är den mest effektiva bland konkurrenterna, är denna modell ändå klassad A++, med en beräknad årlig förbrukning på endast 259 kWh. Värmepumpstorktumlare är långsammare än ventilerade modeller. Trots detta förblir WTWH75I9SN relativt snabb. Cykellängden för torkning av bomull vid full belastning är 166 min. Kondenseringsförmågan får också högsta poänget A. Det betyder att WTWH75I9SN avger en minimal mängd fukt, vilket säkerställer ett bättre inomhusklimat, samt skyddar väggar och golv från mögel. Slutligen sticker WTWH75I9SN också ut på grund av sin AntiVibration-design, vilket resulterar i en tystare och stabilare drift. Den maximala ljudnivån är 65 dB.

Kontrollpanelen har ett stort vridreglage och en ljus skärm, vilket enligt recensionerna gör denna torktumlare mycket lätt att använda. Den levereras också med en Home Connect-app, som är tillgänglig för Android- och iOS-enheter. Appen gör det möjligt att justera och starta programmen, kontrollera framsteg samt starta och stänga av enheten på avstånd. Funktionsområdet för Home Connect kanske inte är enastående (det finns ingen röstkontroll till exempel), men det är rejält byggt, och vi gillade att alla smarta Bosch-enheter kan hanteras tillsammans snarare än att komma med separata appar.

WTWH75I9SN har ett automatiskt torkningsläge samt specialprogram för ull, blandade kläder, snabbtorkning, handdukar, filtar, känsliga föremål och sportkläder. Temperaturen mäts och kontrolleras också, vilket förhindrar överhettning och krympning. Med programmet Allergy+ kan du torka kläder vid mycket hög temperatur. Detta förstör dammkvalster och är optimalt för personer med allergier eller känslig hud. WTWH75I9SN har också ett tidsinställt program som gör det möjligt för användarna att välja torklängd själva, samt en timerfunktion som kan ställas in upp till 24 timmar i förväg. Det är också möjligt att välja torrhetsnivå bland 3 inställningar, beroende på om du vill stryka föremålen eller lägga dem direkt i garderoben. De som har barn kommer att gilla att enheten har barnlås som gör det möjligt att blockera kontrollpanelen. När cykeln har avslutats piper torktumlaren hörbart; emellertid kan signalen också stängas av. Om du inte har tid att gå till torktumlaren omedelbart efter att den är klar är det möjligt att använda funktionen för att motarbeta skrynklor. Trumman fortsätter att rotera kläderna med jämna mellanrum i upp till 2 timmar för att förhindra att de blir skrynkliga.

Vi var ganska imponerade av torkfunktionerna som erbjuds av WTWH75I9SN. Men det som fick den att inta första plats var dess låga underhållskrav. Denna modell levereras med en självrenande värmeväxlare som förlänger produktens livslängd, håller konsumtionen nere och säkerställer effektivare torkning. Om dessa fördelar inte inspirerar dig mycket, kan du tänka på det faktum att rengöring av värmeväxlaren är en mycket irriterande manuell uppgift. Dessutom levereras WTWH75I9SN med en avloppsslang inkluderad. Om du installerar det behöver du inte tömma vattenbehållaren manuellt efter varje tvätt. De enda små underhållsuppgifter som WTWH75I9SN förväntar sig av dig är att rengöra luddfiltret efter varje användning och torka av sensorn varannan månad. Det finns inte en värmepumpstorktumlare som behöver mindre underhåll än denna apparat.

Att döma av de fantastiska recensionerna, älskar de allra flesta användare sin WTWH75I9SN. När det gäller nackdelar har vissa upplevt anslutningsproblem med appen (torken fungerar dock utan den också) och vissa nämner att kläderna ibland blir för fuktiga om torken inte är full (för att torka små mängder rekommenderas det tidsinställda programmet). Vi blev lite besvikna över att veta att WTWH75I9SN inte har belysning inuti. I dåligt upplysta rum kan den här funktionen vara användbar för att hitta den sista lömska strumpan. Den har inte heller en reverserande trumgång, och torkning av ullplagg kräver dessutom att man köper ett särskilt stativ. Om du letar efter en torktumlare som är särskilt lämpad för kläder av ull, skulle detta inte vara vår första rekommendation. Men för allt annat är Bosch WTWH75I9SN utmärkt och erbjuder en bra balans mellan enkelhet, effektivitet och modern teknik.

Specifikationer

 • Typ av torktumlare: Värmepumpstumlare, ventillös
 • Kapacitet: 9 kg
 • Energieffektivitetsklass: A++
 • Årlig energikonsumtion: 259 kWh
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Kondenseringsförmåga: A
 • Sensorkontroll: Ja
 • Uppskjuten start: Ja (upp till 24 timmar)
 • Kontrolleras med app: Ja (passar till iOS och Android)
 • Inre belysning: Nej
 • Ångfunktion: Nej
 • Barnsäkring: Ja
 • Storlek: 84,2 x 59,8 x 59,9 cm
 • Vikt: 53,7 kg

Hoover ATDH9A3TKEXMS-S

Fördelar

 • Stor kapacitet
 • Mycket energieffektiv
 • Lämplig för en mängd olika kläder, inklusive ullplagg
 • Minimalt underhåll
 • Har artificiell intelligens
 • App- och röststyrning

Nackdelar

 • Relativt hög drift

Översikt

På senare tid har alla hushållsapparater blivit smartare, men Hoover ATDH9A3TKEXMS-S tar det verkligen till nästa nivå. Den har artificiell intelligens, röst- och app-kontrollalternativ, samt stor trumkapacitet och billig drift.

Precis som vår första val Bosch WTWH75I9SN är Hoover en värmepumpstorktumlare. Båda modellerna har samma kapacitet på 9 kg och A-klassad kondensförmåga. Men med en årlig förbrukning på endast 194 kWh (som uppfyller kraven för klass A +++) är Hoover inte bara smartare, den är också mycket billigare i drift. Dessa energibesparingar betyder dock en längre torkning. Bomullscykeln vid full belastning kan ta 270 minuter. Denna modell annonseras för sin tysta och vibrationsdämpande funktion; ändå kan 69 dB utan tvekan kännas för högt för bullerkänsliga människor.

Från första anblicken imponerar Hoover med sin design. Kromdetaljerna och den beröringskänsliga panelen lämnar ett sofistikerat intryck medan vridreglaget gör det enkelt att välja mellan 14 olika program. Även om du inte kan något om att torka kläder, är Wizard-appen alltid redo att ge goda råd, och modellen är också kompatibel med Amazon Alexa och Googles röstassistent. Appen använder Wi-Fi plus Bluetooth-teknik för att säkerställa utmärkt anslutning. På grund av sin artificiella intelligens lär sig ATDH9A3TKEXMS-S dina torkvanor, favoritprogram och kan till och med chatta med din Hoover tvättmaskin för att komma fram till den bästa planen för en viss belastning.

Om du inte är den som har längtat efter att föra samtal med din torktumlare, måste det sägas att Hoover också är riktigt bra på sina grundläggande uppgifter. Det finns speciella program för olika klädtyper, inklusive jeans, skjortor, syntet och sportkläder, små och stora plagg, samt en 24-timmars timer, skrynkelskydd, knapplås, antiallergen-inställning och till och med ett alternativ för torkning av skor. Vi gillade särskilt att Hoovers avancerade temperatur- och fuktsensorer tillåter hantering av blandade laster utan att vi måste oroa oss för att vissa föremål skulle bli övertorkade. När de mindre föremålen är färdiga påminns användaren om att de ska tas bort, och torktumlaren fortsätter sedan att torka större och tyngre bitar. De specialdesignade paddlarna och trumman i rostfritt stål hanterar även känsliga tyger försiktigt, och Hoovers ullprogram är certifierat av Woolmark klädvård. Det är möjligt att välja mellan fyra olika torrhetsnivåer beroende på om du vill stryka dina föremål eller packa undan dem för långvarig förvaring.

ATDH9A3TKEXMS-S har ingen självrengörande värmeväxlare; det totala underhållet förblir dock snabbt och enkelt. Vi gillade att vattentanken finns på dörren. På det viset är det behändigt och enkelt att ta bort och tömma det. Luddfiltret är också lätt att nå och rengöra. Precis som med Bosch WTWH75I9SN finns det också ett alternativ att fästa en slang för kontinuerlig dränering.

Förutom de långa cyklerna är priset den mest betydande nackdelen med ATDH9A3TKEXMS-S. Även när den låga konsumtionen tas med i räkningen är det fortfarande en mycket kostsam modell. För detta pris skulle vi ha velat se en självrengörande värmeväxlare och en sådan grundläggande bekvämlighet som inre belysning. Dessutom använder ATDH9A3TKEXMS-S köldmediet R134a som har en mycket högre global uppvärmningspotential än R290, vilket gör Hoover mindre tilltalande för miljöanpassade kunder. Ändå, om du älskar smarta enheter, är de extra alternativen som erbjuds av den här modellen så imponerande att det är lätt att glömma dess brister. För dem som inte har gränser på sin budget ger Hoover ATDH9A3TKEXMS-S en ny nivå av torkupplevelse.

Specifikationer

 • Typ av torktumlare: Värmepumpstumlare, ventillös
 • Kapacitet: 9 kg
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energikonsumtion: 194 kWh
 • Ljudnivå: 69 dB
 • Kondenseringsförmåga: A
 • Sensorkontroll: Ja
 • Uppskjuten start: Ja (upp till 24 timmar)
 • Kontrolleras med app: Ja (passar till iOS och Android)
 • Inre belysning: Nej
 • Ångfunktion: Nej
 • Barnsäkring: Ja
 • Storlek: 85 x 59,6 x 60 cm
 • Vikt: 43,7 kg

AEG T8DEM842E

AEG-T8DEM842E

Fördelar

 • Ganska prisvärd
 • Stor kapacitet
 • Energieffektiv
 • Korta cykler
 • Lämplig för en mängd olika kläder, inklusive vattentäta plagg, siden- och ullplagg
 • Minimalt underhåll
 • Har inre belysning

Nackdelar

 • Ingen app

Översikt

Om smarta funktioner inte är något för dig, och du bara vill ha en tillförlitlig och prisvärd torktumlare, kommer AEG T8DEM842E troligtvis att fånga ditt öga. Istället för att fokusera på dyra innovationer har den här modellen fokuserat på grundsysslan. Det är ytterst användarvänlig och erbjuder skonsam behandling av känsliga klädesplagg.

Med sin kapacitet på 8 kg är AEG T8DEM842E inte en av de mest rymliga modellerna, men den uppfyller behoven hos en medelstor familj. Dess årliga förbrukning uppskattas till cirka 235 kWh, vilket liknar vår toppval Bosch WTWH75I9SN. Ljudnivåerna och torkningscykellängderna för båda enheterna är också nästan likadana. Bosch klassas som 1 dB tystare; dock vinner AEG med sin bomullstorkcykel på 154 minuter. Kondenseringskapaciteten för AEG har klassats som B, vilket ändå är ganska bra; din tvättstuga kommer dock att dra nytta av att du installerar ordentlig ventilation.

Som nämnts tidigare har T8DEM842E inte någon app eller andra smarta funktioner. Den ser dock attraktiv ut och är lätt att använda. Kontrollpanelen är minimalistisk och snygg tack vare den silverfärgade ratten och den kontrasterande svarta skärmen.

Programmässigt ligger T8DEM842E inte efter dyrare modeller. Från bomull till syntet, utomhuskläder och till och med siden och ull, kan den här modellen ta hand om alla dina favoritplagg. De avancerade temperatur- och luftfuktighetssensorerna skyddar mot överhettning och krympning. Denna modell är Woolmark-certifierad. Därför kan du förlita dina ullplagg som märkts som handtvätt till AEG, så länge du försäkrar dig om att välja lämpligt program. Vi gillade också att den här modellen har ett extra torkprogram för kläder med vattentäta lager, som softshelljackor, sport- och friluftskläder. AEG gör det också möjligt att ställa in önskad torrhetsnivå och kommer med många trevliga alternativ inklusive 20-timmars timer, skrynkelskydd, barnlås, tidsinställbara program och en summer.

T8DEM842E har ett inbyggt LED-ljus, vilket innebär att du inte längre behöver leka kurragömma med strumpor och andra mindre plagg. Det är möjligt att montera en avloppsslang, och dörren kan monteras så att den öppnas från vänster eller höger sida. Värmeväxlaren måste fortfarande rengöras manuellt minst var sjätte månad. Luddfiltret måste rengöras efter varje torkcykel. Denna modell är ändå relativt lätt att underhålla. Motorn levereras med en generös garanti på 10 år.

Precis som Hoover använder AEG T8DEM842E den inte-så-miljövänliga kylvätskan R134a. Ändå håller de långvariga användarna och experterna med om att den här modellen erbjuder mycket solida funktioner för sitt pris. Vissa användare tyckte att deras kläder blev för fuktiga med standardinställningarna. Torrhetsnivån kan dock justeras. Om du inte behöver en appstyrd torktumlare och inte har något emot att rengöra värmeväxlaren då och då, kommer T8DEM842E att ta hand om dina plagg samtidigt som den kostar mindre än konkurrenterna. Å andra sidan, om du behöver en torktumlare som inte bara är billig att köpa utan också är mycket ekonomisk på lång sikt, kan du kolla vår recension av LG RC80U2AV0W nedan.

Specifikationer

 • Typ av torktumlare: Värmepumpstumlare, ventillös
 • Kapacitet: 8 kg
 • Energieffektivitetsklass: A++
 • Årlig energikonsumtion: 235 kWh
 • Ljudnivå: 66 dB
 • Kondenseringsförmåga: B
 • Sensorkontroll: Ja
 • Uppskjuten start: Ja (upp till 20 timmar)
 • Kontrolleras med app: Nej
 • Inre belysning: Ja
 • Ångfunktion: Nej
 • Barnsäkring: Ja
 • Storlek: 85 x 59,6 x 63,8 cm
 • Vikt: 48,3 kg

Miele T8302

Miele T8302

Fördelar

 • Mycket korta cykler
 • Lämplig för en mängd olika kläder, inklusive ullplagg
 • Minimalt underhåll
 • Tyst drift
 • Har inre belysning

Nackdelar

 • Ingen app

Översikt

Om din tvättstuga har ett ventilationshål eller ett fönster och din livsstil gör att du inte behöver en torktumlare så ofta, kan det vara värt att överväga en kondenstorktumlare. Miele T8302 har fått ett fantastiskt rykte på grund av sin högkvalitativa konstruktion, snabba torkcykler och tysta drift.

Trumkapaciteten på T8302 är 6 kg, vilket gör den här modellen lämplig för en liten familj på 2 – 3 personer. Eftersom kondenstorktumlare inte återanvänder värmen utan släpper ut den genom slangen kräver de mer energi än värmepumpsmodellerna. Miele T8302 har en relativt låg energiklass C och den årliga förbrukningen uppskattas till 425 kWh. Torkningen är dock mycket snabbare jämfört med värmepumpsmodeller. Miele lovar att torka en full korg bomullsplagg på bara 104 minuter, och dess ljudnivå på 63 dB är inte mycket högre än en entusiastisk konversation.

Precis som den tidigare nämnda AEG T8DEM842E, har Miele T8302 varken appar eller röststyrning. Dess design med den lilla skärmen och massor av knappar kan också verka lite gammaldags vid första anblicken. Vid en närmare titt blir det dock uppenbart att varje del är byggd av högkvalitativa material. Det vita skalet har en emaljerad front som skyddar den mot rost och repor, och vridreglaget gör det enkelt att växla mellan programmen.

Miele försöker inte imponera med ett stort antal funktioner. Men de alternativ som finns tillgängliga ger utmärkta torkresultat. De sex huvudprogrammen kan justeras ytterligare för att hantera en mängd olika plagg; handboken ger detaljerad information om detta. Kort sagt kan Miele hantera allt från bomull till syntet, blandade laster och ullplagg med krav på handvård. Trumman i rostfritt stål har ett patenterat bikakemönster som är extra skonsamt mot känsliga plagg. Perfect Dry-sensorsystemet tar inte bara hänsyn till fuktigheten utan även vattenhårdheten för att justera torktiden och temperaturen mer exakt och förhindra krympning. Skrynkelskyddet är redo att hjälpa om du inte kan vara på plats och hämta ut plaggen direkt.

Att använda Miele är ett nöje eftersom den har en extra stor öppning och inre belysning. Eftersom det är en ventilerad modell behöver du inte oroa dig för att rengöra värmeväxlaren eller tömma vattenbehållaren. T8302 kräver endast rengöring av ventilationsöppningarna varje år och skötsel av luddfiltret efter varje cykel. Ventilationsslangen kan enkelt anslutas bakom maskinen, till vänster eller till höger, vilket gör installationen och placeringen av Miele mycket enklare. Dessutom har denna torktumlare designats för att hålla i 20 år. Därför behöver du inte oroa dig för att gå igenom installationen en gång till inom den närmaste framtiden.

När det gäller nackdelarna sitter Miele verkligen i den dyrare änden av kondenstorktumlarna, och den högre energiförbrukningen är en annan aspekt att tänka på. De som uppskattar extrafunktioner, som en timer eller en app, kan också bli besvikna. Med tanke på material- och designkvaliteten såväl som den förväntade livslängden för denna modell kommer den höga investeringen troligen att löna sig eftersom Miele kan överleva två billigare torktumlare. Om du inte är imponerad av de längre torkcyklerna och högre ljudnivåer hos värmepumpstumlare, är Miele T8302 en bra lösning.

Specifikationer

 • Typ av torktumlare: Kondenstorktumlare med ventil
 • Kapacitet: 6 kg
 • Energieffektivitetsklass: C
 • Årlig energikonsumtion: 425 kWh
 • Ljudnivå: 63 dB
 • Kondenseringsförmåga: Nej
 • Sensorkontroll: Ja
 • Uppskjuten start: Nej
 • Kontrolleras med app: Nej
 • Inre belysning: Ja
 • Ångfunktion: Nej
 • Barnsäkring: Nej
 • Storlek: 85 x 59,5 x 58 cm
 • Vikt: 45 kg

LG RC80U2AV0W

LG RC80U2AV0W

Fördelar

 • Ganska prisvärd
 • Stor kapacitet
 • Mycket energieffektiv
 • Mycket tyst drift
 • Lämplig för en mängd olika kläder, inklusive silke- och ullplagg
 • Minimalt underhåll
 • Kontrolleras med app
 • Har inre belysning

Nackdelar

 • Tar större plats än andra modeller

Översikt

LG RC80U2AV0W är inte bara prisvärd att köpa, den sparar också pengar åt dig på lång sikt. Den är också tyst, skonsam mot dina kläder och kommer till och med med en app!

Kapaciteten på 8 kg gör RC80U2AV0W till en annan modell som passar bäst för en medelstor familj. Dessutom är den överraskande ekonomisk att använda. DUAL Inverter Heat Pump™ -tekniken möjliggör en energiförbrukning på bara 159 kWh per år. Således uppfyller LG inte bara kraven i klass A +++, de överstiger dem faktiskt med hela 10 %, vilket gör RC80U2AV0W till den mest energieffektiva torktumlaren på marknaden. Med andra ord är LG redan redo för dagen då vi kommer att ha en energiklass A ++++ eller något liknande. Kondenseringsförmågan får ytterligare ett A, och vi kan också klassa den här modellen som den tystaste på grund av dess ljudnivå på bara 62 dB. En betydande nackdel är att vissa torkcykler är relativt tidskrävande. Ett fullt lass bomull tar ungefär 211 minuter; för en sådan ekonomisk torktumlare är detta dock en anständig siffra.

Designmässigt ser RC80U2AV0W modern och minimalistisk ut. Liksom de flesta modeller har den en vridreglage för enkelt val bland programmen, samt en kontrasterande svart skärm. De som älskar smart teknik kommer att uppskatta möjligheten att styra denna torktumlare via SmartThinQ™-appen, som är tillgänglig för både Android- och iOS-enheter samt kompatibel med röstassistenterna Alexa och Google. Det är möjligt att fjärrstarta eller pausa en cykel, kontrollera återstående tid, ladda ner ytterligare torkprogram och till och med utföra en diagnos när något inte står rätt till.

Totalt finns det 11 automatiska torkprogram för olika plagg, samt ett tidsinställt program med val mellan varm och kall luft. Standardalternativen inkluderar bomull, blandade kläder, sportkläder, ull, delikata plagg och många andra. Som nämnts tidigare kan användaren ladda ner och spara ytterligare ett program via appen. Denna modell har också en inställning för personer med allergier eller känslig hud, som eliminerar dammkvalster och andra irriterande ämnen. För skonsam torkning av känsliga plagg, såsom ulltröjor, är det möjligt att placera en hylla inuti trumman. Timern gör det möjligt att fördröja start av cykeln från 3 till 19 timmar, och skrynkelskyddet håller igång trumman tills du har tid att ta ut kläderna. LG har också en barnlåsfunktion och en ljudsignal i slutet av varje cykel.

RC80U2AV0W är ytterligare en torktumlare med självrengörande värmeväxlarenhet, vilket gör den här modellen lätt att underhålla. Precis som Bosch WTWH75I9SN, kräver LG endast regelbunden rengöring av luddfiltret och att man torkar fuktsensorn då och då. Dörren kan enkelt vändas för att öppnas från vänster eller höger, beroende på din tvättstuga, och en avloppsslang kan monteras in om du helst vill slippa att tömma vattenbehållaren efter varje cykel. Slutligen har den här modellen också inbyggd inre belysning, och dess motor och kompressor har båda 10 års garanti.

Sammantaget har LG RC80U2AV0Ws prestanda fått höga betyg i oberoende tester. Vissa torkcykler är dock ganska tidskrävande; det finns verkligen snabbare (om än mindre ekonomiska) konkurrenter. Dessutom är köldmediet R134 inte lika harmlöst som R290 som används av vår toppval Bosch WTWH75I9SN. Slutligen är den här modellen något större och tyngre än våra andra val, trots att den inte har den största kapaciteten. Den långa listan över RC80U2AV0Ws fördelar överträffar verkligen dess få nackdelar. Den branschledande energieffektiviteten och tysta prestandan i kombination med attraktiva priser och smarta funktioner gör den här modellen till ett mycket tilltalande alternativ för ett stort antal kunder.

Specifikationer

 • Typ av torktumlare: Värmepumpstumlare, ventillös
 • Kapacitet: 8 kg
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energikonsumtion: 159 kWh
 • Ljudnivå: 62 dB
 • Kondenseringsförmåga: A
 • Sensorkontroll: Ja
 • Uppskjuten start: Ja (upp till 19 timmar)
 • Kontrolleras med app: Ja (passar till iOS och Android)
 • Inre belysning: Ja
 • Ångfunktion: Nej
 • Barnsäkring:Ja
 • Storlek: 85 x 60 x 69 cm
 • Vikt: 56 kg

Köpguide för torktumlare

torktumlarenTorktumlare är visserligen mycket enklare apparater än tvättmaskiner. Det finns dock en hel del kriterier att tänka på innan du köper en. Dessa inkluderar hur ofta du planerar att använda din torktumlare, vilka typer av plagg du har, tillgängligt utrymme, anslutningar och ventilation i tvättstugan, samt din budget, energikostnader och miljöavtryck. Det kan verka skrämmande att ta sig genom denna djungel av val, men oroa dig inte: efter att ha avslutat den här artikeln kommer du säkert att välja den bästa torktumlaren av dem alla.

Typer av torktumlare

Det finns en hel del typer av torktumlare på marknaden. En bra torktumlare kan hålla i 8 till 12 år. Kanske ännu längre. Det är alltså viktigt att välja rätt. Och medan valet av de flesta elektroniska enheter beror på personliga preferenser, är det annorlunda med torktumlare. Du måste veta vad din tvättstuga faktiskt kan hantera. Om du har ägt en torktumlare tidigare, kommer du förmodligen att hoppa över det här avsnittet och skaffa en liknande (dock nyare och bättre) modell. Men om du funderar på att köpa en för första gången kommer de kommande styckena att ge dig viktig information.

Elektriska vs gasdrivna torktumlare

Om du inte är villig att renovera är det första du måste göra att kontrollera vilka anslutningsalternativ som finns i tvättstugan. Majoriteten av europeiska hushåll har endast elektriska kontakter. I vissa fall kan du dock ha möjlighet att ansluta en gastorktumlare. Medan dessa på senare tid blir alltmer sällsynta, och priset på apparat plus installation tenderar att vara väldigt dyrt, kan det i längden bli billigare att använda dem än de elektriska modellerna.

Om du har en gasanslutning i tvättstugan är det värt att jämföra gas- och elpriserna i din region samt den uppskattade förbrukningen av förvalda modeller av båda typerna. För vissa människor kan en gastorktumlare också vara mer miljövänlig, till exempel om de använder el som produceras genom kolförbränning. Om du å andra sidan har tillgång till grön energi, är en elektrisk modell det rätta valet.

Torktumlare med eller utan ventil

Gastorktumlare har vanligtvis en ventil. De elektriska kan emellertid komma med eller utan ventil. Vad är skillnaden? Ventilerade torktumlare behöver alltid en utgång, till exempel ett hål i väggen eller en fönsteröppning, för att göra sig av med extra värme och fukt. Om du placerade dem i ett rum utan ventilationsalternativ skulle det rummet snabbt bli en bastu. Även om installationen av en ventilerad torktumlare kan vara mer utmanande, har denna typ också några fördelar. Först och främst är de oftast billigare och kan torka dina kläder snabbare. De är också mindre, lättare och vissa modeller kan till och med vara väggmonterade. Nackdelarna är att de inte kan återanvända den producerade värmen och är därför ganska dyra i drift. Eftersom de använder högre temperaturer finns det också en risk att de förstör ömtåliga kläder, särskilt när det gäller billigare modeller. Men på grund av de avsevärt högre priserna på torktumlare utan ventil, är en modell med ventil ofta det mest ekonomiska alternativet för personer som sällan använder torktumlare.

Om din tvättstuga inte har god ventilation, ska du inte ens tänka på att skaffa en modell med ventil. Lyckligtvis finns det en hel del ventillösa alternativ, och det är inte deras enda fördel att de har fler installationsalternativ. Dessa apparater återanvänder värmen; därför förbrukar de mindre el. De fungerar också vid lägre temperaturer och är snällare mot dina kläder; torkcyklerna tenderar emellertid att vara längre.

De två vanligaste typerna av ventillösa modeller är kondensortorktumlare och värmepumpstorktumlare. Kondensortorktumlarna använder en värmeväxlare som tar fukt från frånluften och sedan samlar den i en vattenbehållare eller dränerar bort den. Värmepumpsmodellerna är mer komplicerade, de använder en kylskåpsliknande kompressorteknik för att återcirkulera luften och ta bort fukten.

Värmepumpstorktumlare är verkligen dyrare och de tar längre tid för att torka dina kläder. De är dock otroligt energieffektiva, släpper ut mindre ånga i tvätten och är mjukare på tyger eftersom de kan fungera vid mycket låga temperaturer. Om du tänker använda din torktumlare ofta, rekommenderar vi att du skaffar en modell med värmepump. Det kommer inte bara att hjälpa dig spara pengar, det är också mer miljövänligt. För den som sällan använder sin torktumlare kanske det högre priset på en värmepump inte lönar sig med tanke på apparatens livscykel. I så fall kan kondensortorktumlaren vara ett mer ekonomiskt val.

Allt-i-ett-torktumlare

Slutligen kan du överväga en kombinerad apparat som fungerar både som tvättmaskin och torktumlare. Medan konceptet kan verka frestande, får du tyvärr för närvarande bättre prestanda från två separata enheter. 2-i-1-enheterna är ökända för att gå sönder snabbare. Dessutom är deras torkningstider längre och deras funktioner kortare. Du kan inte packa in nästa lass tvätt medan torktumlaren fortfarande hanterar den första, vilket gör den här kombinationen ganska tidskrävande. Om du bor väldigt litet och inte har plats hemma, kan en 2-i-1 vara en godtagbar lösning. Men om du kan klämma i två separata maskiner blir resultatet bättre.

Viktiga överväganden

När du väl vet vilken typ av torktumlare som passar bäst i din tvättstuga är det dags att tänka på andra viktiga saker. I det här avsnittet förklarar vi hur man beräknar den kapacitet som behövs, vilka funktioner du inte ska hoppa över och några andra relevanta aspekter.

Plats

Innan du köper en torktumlare är det viktigt att mäta området där den kommer att stå. Du bör också lämna några extra centimeter på båda sidor och bakom den för bättre luftcirkulation. Torktumlarnas standardmått är 85 x 60 x 60 cm, men modeller från olika tillverkare kan vara något större eller mindre. Du kanske också vill investera i en torktumlare som lyfter enheten till en mer bekväm höjd. Dessutom bör du mäta dörrgångarna och trapporna för att se till att torktumlaren kan komma fram till tvättstugan utan att bli nedmonterad, samt överväga det extra utrymme du behöver för att öppna dörren.

De flesta modeller som finns nuförtiden lastas framifrån. Ibland kan luckan vändas för att öppna från vänster eller höger, beroende på användarens preferenser. Detta är praktiskt om du planerar att placera din torktumlare bredvid tvättmaskinen, eftersom det gör att du kan överföra tvätten utan att krocka med luckor som är i vägen. Vissa torktumlare har nedfällbara luckor. Dessa kan du lägga tvätten på medan du avlastar maskinen. Dock behöver du också extra flexibilitet för att nå föremålen längst bak i trumman. Om det inte finns något extra frontutrymme i tvättstugan, ska du leta efter en torktumlare med lucka ovanpå.

Du kan också överväga att stapla torktumlaren ovanpå tvättmaskinen. I så fall rekommenderar vi att du kontrollerar med tillverkaren om vilka modeller som är kompatibla. Det är viktigt att båda apparaterna har samma storlek, och att du köper ett monteringspaket som håller ihop dem på ett säkert sätt.

Kapacitet

När du har räknat ut hur stor torktumlare du behöver ha, är det dags att tänka på hur mycket den ska orka med. Kapacitetssiffran i specifikationerna avser vikten av kläderna när de är torra (de blir mycket tyngre när de tvättats); det här numret kan dock inte vara till så mycket hjälp om du aldrig har ägt en torktumlare tidigare. Kläderna expanderar när de torkar. Därför finns det ett bra sätt att beräkna kapaciteten som behövs. Kontrollera hur många kilo som får plats i din tvättmaskin, och öka den siffran med 30 % eller helst 50 %. Att ständigt överbelasta trumman kommer att lägga extra stress på din torktumlare, förlänga cykeltiderna och förkorta dess livslängd. Undrar du kanske hur det är möjligt att stapla en torktumlare ovanpå en tvättmaskin om den förra har större kapacitet? Eftersom torktumlare inte snurrar lika snabbt som tvättmaskiner kan tillverkaren avsätta mer utrymme för en större trumma inom samma storlek.

Ett annat sätt att beräkna torktumlarens kapacitet är att räkna efter hur många som kommer att använda den. Mindre torktumlare på 6 -7 kg passar 1 – 2 personer, och kanske en familj med ett litet barn. En kapacitet på 8 – 9 kg passar perfekt för medelstora familjer på 3 – 4 personer. Stora familjer bör leta efter en rymlig torktumlare på 10 kg, och de flesta tillverkare erbjuder inte modeller som är större än så.

Trumman

Trumman är förmodligen den viktigaste delen av torktumlaren. Alla våra rekommenderade modeller har trummor i rostfritt stål snarare än keramiskt belagda trummor eller plasttrummor, eftersom det förstnämnda materialet inte kan repas eller skadas av blixtlås, knappar eller nitar. Och eftersom de inre ytorna i rostfritt stål förblir som nya kommer de inte att skada dina plagg även efter många års användning.

Vissa modeller har en reverserande trumgång. Detta innebär att trumman roterar åt båda hållen under cykeln och förhindrar att klädesplagg trasslar in sig, vilket säkerställer en jämnare torkning. Om din tvättstuga är något svagt eller dåligt upplyst kan du också överväga en modell med ett inbyggt ljus som hjälper till att hitta små plagg som strumpor. Även om dessa två funktioner inte är väsentliga för torkning, kan de göra det lättare att tömma tvätten.

Energieffektivitet

Om du tänker använda din torktumlare ofta är det viktigt att skaffa en ekonomisk modell. I EU har alla torktumlare en energimärkning. Energieffektiviteten klassificeras från A +++ till D, där högre betyg betyder en mer energieffektiv enhet. Den årliga konsumtionen beräknas också. Visst kan din faktiska konsumtion skilja sig från denna siffra. Uppgifterna på etiketten är baserade på 160 torkcykler för bomullsprogrammet, vilket gör det möjligt att jämföra olika modeller.

EnergieffektivitetNär du söker efter en ekonomisk torktumlare, ska du komma ihåg att en högre energieffektivitetsklass vanligtvis innebär längre torkcykler; du måste alltså hitta en balans mellan de två. Energimärket visar den uppskattade cykeltiden för ett standard bomullsprogram vid full belastning. Detta beror på att bomull är en av de fibrer som absorberar mest vatten och behöver mer tid för torkning. Om du tycker att siffrorna som anges för bomull är acceptabla, kommer det att gå som en dans att hantera blandade laster och syntetiska ämnen.

Även om det inte är direkt relaterat till energieffektivitet, innehåller energimärket för ventillösa modeller också information om kondensationseffektivitet. Denna rankas från A till G, och återigen betyder ett högre betyg bättre effektivitet. Eftersom viss fukt oundvikligen slipper ut från maskinen är detta en avgörande aspekt för tvättstugor med dålig ventilering. Värmepumpsmodellerna fungerar bäst och får normalt betyget A eller B. Kondensortorktumlare tenderar att avge mer fukt och kan ha lägre kondenseringseffektivitet. I väl ventilerade områden bör detta dock inte vara ett problem.

Skippa inte dessa funktioner

Nu ska vi tala om funktionsområdet för din nästa torktumlare. Tillverkarna tenderar att locka kunder med fler och fler snygga tillbehör. Men om du vill få den bästa torktumlaren för dina pengar måste du kolla att den uppfyller dessa väsentliga funktioner.

Sensorkontroll

Alla torktumlare har tidsinställda program som gör det möjligt för användaren att ställa in en cykellängd manuellt. Problemet här är dock att om du ställer in en tid som är för kort, kommer det att resultera i kläder som är för fuktiga. Om du å andra sidan väljer en tid som är för lång, kan kläderna överhettas och några av dina favoritplagg kan till och med krympa. Lyckligtvis har fuktsensorer blivit en standard för torktumlare. Den här funktionen finns ofta även i billiga torktumlare. De flesta modeller gör det också möjligt att välja mellan flera fuktnivåer beroende på om du vill ha kläderna lite fuktiga för enklare strykning, torra för att förvara dem i garderoben eller extra torra för att placeras i en plastpåse för långvarig förvaring. De inbyggda sensorerna är programmerade för att uppskatta mängden fukt som är kvar i kläderna. När den valda torrhetsnivån har uppnåtts kommer torktumlaren att stanna.

Mer avancerade modeller har också temperatursensorer som kan styra värmen i trumman. Sådana torktumlare möjliggör program med låg temperatur som kan hantera känsliga plagg, samt högtemperaturprogram som snabbtorkande cykler eller allergiprogram för personer med känslig hud.

Slutligen kommer några av de avancerade torktumlarna att ha avancerade sensorer som överväger ytterligare kriterier, som till exempel vattenhårdhet, för att göra en mer exakt uppskattning av cykellängden.

Varning vid slutet av cykeln

Om du lämnar plaggen i torktumlaren för länge efter att cykeln är avslutad, finns det chans för att de blir skrynkliga. Därför rekommenderar vi en torktumlare som glatt piper eller till och med spelar en liten melodi när den är klar. De flesta modeller gör det möjligt att slå på eller av signalen, eller till och med att justera volymen.

Skrynkelskydd

Oavsett hur noggrant du försöker schemalägga dina tvättdagar, är det ibland inte möjligt att tömma torktumlaren direkt när den är klar. Lösningen är en torktumlare med skrynkelskydd. Detta innebär att trumman fortsätter att försiktigt tumla dina kläder med jämna mellanrum för att förhindra att de blir skrynkliga.

Extra egenskaper

Om du har en lite större budget kan det vara värt att leta efter en torktumlare med fler funktioner. Funktionerna vi kommer att beskriva i det här avsnittet säkerställer inte bättre torkning och de är inte heller nödvändiga för alla kunder. Men för vissa människor kan de vara användbara, så låt oss titta på vad du kan få för pengarna.

Tyst drift

Om din torktumlare ska stå djupt nere i källaren kommer inte ens den mest bullriga modellen att vara för störande. Å andra sidan, om den placeras i en liten lägenhet, kan till och med en annars femstjärnig apparat störa både sömn och vardagliga aktiviteter. Vissa modeller har en vibrationsdämpande design som minimerar ljudnivån. Men fall inte för frestande marknadsföringsfraser! Om din prioritet är en tyst torktumlare, bör du kontrollera energimärkningen. På höger sida ser du ljudeffektnivån i decibel (dB) uppmätt under torkcykeln för bomullsprogrammet.

Hur högt är för högt? Ett vanligt samtal mellan två personer är cirka 60 dB. En ökning av endast 3 dB motsvarar dock en fördubbling av ljudnivån. Om du är ljudkänslig kommer en decibel här eller där att göra en ganska hörbar skillnad.

Program för känsliga kläder

Om du planerar att torktumla siden, ull och andra känsliga plagg, rekommenderar vi att du investerar i en modell som har speciella program för att hantera dem. Torkning vid lägre temperaturer och mildare tumling förhindrar att kläder krymper och skadas. Vissa modeller har torkställ där du kan lägga kläder, skor, hattar, leksaker och andra föremål som du inte vill tumla. Om du äger många ullplagg kanske du vill ha en modell som har testats och fått Woolmark Apparel Care-certifiering. Kontrollera dock alltid klädmärket för instruktioner. Om det varnar mot torktumling kan även det mildaste programmet skada ditt plagg.

Desinficeringsprogram

Om du lider av allergier, känslig hud eller nedsatt immunförsvar, kanske du vill ha en modell som levereras med ett högtemperaturprogram som eliminerar dammkvalster och bakterier. Detta program är också användbart för att torka och desinficera babykläder.

Barnlås

När man talar om småbarn är det viktigt att förhindra att de leker med kontrollerna eller blir instängda i torktumlaren, vilket vore ännu värre. Många torktumlare erbjuder möjligheten att låsa enheten tills man trycker in en kod eller en viss kombination av knappar. Detta kan vara mycket användbart för de nya föräldrarna.

Uppskjuten start

Även om detta kanske inte är nödvändigt kan det vara bekvämt för vissa människor att ha tvätten klar när de kommer tillbaka från jobbet, eller på morgonen när de stiger upp ur sängen. Många modeller av torktumlare har en timer eller fördröjd startfunktion som gör det möjligt att skjuta upp starten på cykeln i flera timmar.

Kalluftsfunktion

Även kallad uppfräschningsfunktion. Det här programmet möjliggör snabb uppfräschning av kläder som har legat i garderoben ett tag. Även om funktionen inte är så viktig, finns den på de flesta torktumlare.

torktumlaren functionsSmarta kontroller

Numera kan de mer avancerade modellerna fjärrstyras via en app eller röstassistent. Typiska kommandon är att starta eller stoppa en cykel, justera inställningarna, samt bli meddelad om hur mycket tid som fattas eller när kläderna är klara att samla in. Vissa smarta modeller möjliggör också fjärrdiagnostik. Samt möjligheten att automatiskt programmera torkningen till den tidpunkt då elpriserna är lägst. Du måste ändå fylla på och tömma din torktumlare för hand. Därför tycker vi att dessa funktioner är trevliga att ha, men de är endast en smakfråga. Dessutom, om din torktumlare går sönder är det troligt att en snyggare modell blir dyrare att reparera.

Ånga

En annan funktion som finns på vissa avancerade torktumlare är en ångcykel. Den påstås ta bort rynkor och obehagliga dofter. Men den ger också betydligt högre kostnader för både köp och drift. Och resultatet blir ändå inte samma som när plaggen tvättas och stryks noggrant för hand.

Så tar du hand om din torktumlare

Om du tar hand om den på rätt sätt bör din torktumlare hålla i flera år. Men försummelse leder inte bara till längre cykler och högre förbrukning. Det kan också utgöra en brandrisk. Här kommer viktiga tips för att säkerställa att din torktumlare håller länge.

 • Läs manualen och följ dess rekommendationer. Överskrid inte kapaciteten som anges för den typ av last du tänker torka.
 • Centrifugera kläderna på den högsta passande inställningen i din tvättmaskin innan du lägger dem i torktumlaren.
 • Om du har en modell med ventil får du inte glömma att rengöra öppningarna noggrant från ludd minst en gång om året. Om du har en ventillös torktumlare, måste du kontrollera om och hur ofta du behöver rengöra värmeväxlaren.
 • Undvik torktumling av kläder som har smutsats med gas, matolja, rengöringsmedel eller andra brandfarliga ämnen. Om du måste använda en torktumlare, välj då lägsta värmeinställningen och en torkcykel som avslutas med en nedkylningsperiod.
 • Rengör luddfiltret före eller efter varje cykel. Detta förhindrar att din torktumlare överhettas och förbättrar dess effektivitet.
 • Töm eventuella vattenbehållare och låt luckan stå på glänt efter varje användning.
 • Dammsug alla ventiler och skrevor minst en gång om året.

Slutsats

A good dryer not only saves time and effort on household chores. It also gives your clothes a fresh, clean look and extra disinfection. For this article, we chose dryers for different needs and budgets that not only impressed with their specifications and affordability, but also with their reviews from long-term users and independent experts. Our top choice Bosch WTWH75I9SN stands out especially because it combines efficiency, fast performance and easy maintenance. This will appeal to a large number of customers.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button