www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Strykning av kläder är inte en favorit att spendera tid på och särskilt inte om du är redo att gå på en fest eller ett evenemang och din klänning eller skjorta har många veck och skrynklor. Det är bara att erkänna: att stryka kläder är både jobbigt och tidskrävande. Och ibland så pass jobbigt att man hellre väljer ett annat plagg än att ställa sig och stryka det man egentligen ville ha på sig.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

Topp 5 bästa Steamers

steamer bäst i test
Snabb borttagning av skrynklor med kraften av ånga
Översikt

I stället för att stryka satsar därför många på en steamer som med hjälp av varm ånga gör kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha igen. Steamern hjälper också till att hålla plaggen fräscha mellan tvättarna och minskar slitage på tyget. Vilket också är bra för miljön, eftersom man inte behöver tvätta plagget lika ofta. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot damm och kvalster. Eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier med den heta vattenångan. När man väl fått in vanan och tekniken med att använda en steamer går det också fort att få kläderna skrynkelfria.

Allt det här låter ju riktigt bra jämfört med att stryka, eller hur? Frågan är dock hur man ska veta vilken steamer som är den bästa? Vi har sammanställt en guide med de 5 bästa steamers från olika tester och från olika perspekti. Så att du enkelt ska kunna hitta just den steamer som passar dina behov bäst.

Köp Guide

klädångare
Källa: Netonnet

En steamer är ett verktyg som från början användes av modebranschen och stylister. Idag har steamern blivit en självklar produkt i många hem för att skonsamt ta bort skrynklor och fräscha upp kläder och textilier. Förutom att fräscha upp plaggen dödar den varma ångan bakterier och en steamer är dessutom användbar för allergiker eftersom den binder damm och tar bort kvalster.

Om du lägger mycket pengar på kläder av bättre kvalitet så kräver dessa kläder en annan typ av omvårdnad än billiga slit och släng-plagg. Oftast är det kemtvätt eller handtvätt som gäller på plagg i exempelvis kashmir eller siden. Att tvätta kläder ofta sliter dock på fibrerna och gör så att plagget slits ut snabbare. Att vädra och att steama kläder mellan användningarna gör att de håller längre och är ett klimatsmart val.

Vad är en steamer?

Steam” är ett engelskt ord som betyder ånga och på svenska kallas steamers ibland för klädångare.

I en steamer trycks vattenånga, med en temperatur på nästan 100 grader, genom ett ångmunstycke in i plaggen för att räta ut skrynklor. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna i tyget, de mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir skrynkelfritt och ångan gör även att färger och textur framträder.

Dessutom tar ångan med sig en del smuts, damm och bakterier vilket gör att steamern även fungerar för att fräscha upp plagg och minska antalet tvättar. En steamer är helt enkelt klimatsmart och mer skonsamt för kläderna.

Hur en steamer fungerar

En steamer fungerar genom att het vattenånga tränger in i plaggets fibrer och därmed löser upp skrynklor, lukt och dödar bakterier. Steamern gör att du kan fräscha upp dina kläder utan tvättning och tvättmedel och är ett miljövänligt sätt att fräscha upp dina kläder med vatten och värme.

Ångrengöring är dessutom ett utmärkt sätt att spara pengar på då den håller dina kläder i sitt bästa skick mycket längre. Det är inte bara att ångan undviker eventuella risker som kan ske vid strykning så som brända fläckar och ofrivillig veckning, ångan tar även död på de flesta bakterier vilket hjälper till att eliminera lukt.  Ånga är ett milt sätt för att ta bort skrynklor från dina kläde. Och genom att använda en steamer mellan tvättar förlänger du livstiden på dina kläder. Med hjälp av en steamer kan du också skapa en mer avslappnad och slät finish jämfört med den skarpa ytan som du kan få från ett strykjärn.

En steamer är användbar på alla textilier som tål strykning. Du kan använd steamern på allt från kläder till bordsdukar och gardiner.

Hur använder man en steamer?

Häng upp plagget på en galge och vänta tills steamern kokat upp vattnet och blivit varm. Sedan för du steamern en liten bit från själva tyget över de delar du vill släta ut, utan att röra med steamermunstycket vid själva tyget. Är du osäker på om det blir bra? Testa på en liten bit av plagget först eller steama plagget genom att vända det in och ut. Tänk på att det krävs lite övning innan du får in tekniken så ha tålamod när du steamar för första gången.

Vilka kläder kan man använda en steamer till?

Består din garderob mest av jeans, lycratoppar och collegetröjor kanske en steamer mest kommer bli liggande. Men för den som har en lite mer dressad garderob med skjortor, klänningar, blusar eller tunnare plagg är den ett effektivt redskap.

Varför välja en steamer över ett strykjärn

Strykjärn och steamers är båda avsedda att ta skrynklor ur kläderna, även om de har sina egna respektive fördelar.

Steamers fungerar på ett större utbud av tyger, eftersom de är mindre benägna att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt som direkt värme. Alla tyger som är lite tunnare som blusar, kostymbyxor och även kavajer mår bättre av att bli ångade än strukna eftersom ångan tränger in i tygets fibrer. Ulltröjor blir som nya och även gardinerna kan steamas medan de hänger uppe för att fräscha upp dem. Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern kommer väl till pass.

Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen, speciellt när det kommer till känsliga tyger som siden.

När ska jag använda ett styrkjärn istället för en steamer?

stryka med ånga

Steamers används vanligtvis på tyg medan det hänger på en galge, så de fungerar inte bra om du vill pressa dina kläder. Tjockare tyger som jeans, collegetyger, skjortor av tjockare bomullskvalitet och liknande blir dock bäst av att bli strukna med ett traditionellt strykjärn.

Olika steamerstyper

Du kanske överväger att köpa en steamer och om du stryker regelbundet och vanligtvis bara ett eller ett fåtal plagg åt gången och du vill göra det snabbt är en handhållen steamer ett bra inköp. För dig som steamar mycket kan det vara värt det att investera i en stående. För den som reser mycket är en resesteamer en oumbärlig vän på resan.

Stående steamers

Stående steamers är gjorda för att stå på en fast plats i hemmet. De är större och mer skrymmande än handhållna- eller resemodeller. Har en stor vattentank vilket innebär att de kan ånga längre och kan användas på betydligt fler plagg. De har ofta en inbyggd galge och är också kraftfullare vilket gör att det går snabbare att ånga kläderna.

Handhållna steamers

Handhållna steamers är mindre, lättare och mer bärbara än stående modeller. De har ofta en liten vattentank och är smidiga att ånga kläderna med i och med att de inte väger så mycket.

handhållen steamer

Resesteamers

Om du reser mycket i jobbet är det också praktiskt och smidigt att ha med sig en resesteamer. Du snabbt kan fräscha upp din outfit med innan du beger dig iväg på mötet eller konferensen. Dessutom är det ett enkelt sätt att ta bort dålig lukt och fräscha till plaggen om du inte har med dig så mycket i bagaget på resan.

Viktiga faktorer att beakta när du väljer steamer

Om du letar efter en steamer är det bra att tänka igenom vad det är som är viktigast för dig. Kanske reser du mycket? Eller har du mycket plagg i ömtåliga material som siden? Vill du ånga allt i din garderob eller räcker det med att du kan fräscha upp plagget innan du går till jobbet? Det kan vara många faktorer som avgör just ditt val men nedan är några exempel på funktioner som kan vara värda att fundera över innan du bestämmer dig för vilken typ av steamer du ska köpa.

Vikt: Om du tänker ta den på dina resor som i jobbet för till exempel till ett möte utomlands eller om du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, leta efter en lätt modell.

Kontinuerlig ånga: Att behöva trycka fingret hela tiden på ångknappen kan vara obekvämt. Leta efter en som ångar kontinuerligt.

Ånginställningar: en del vissa steamers gör att du kan variera ångflödet vilket är praktiskt om du behöver ånga känsliga tyger.

Snabb uppvärmningstid: Om du ofta har bråttom när du ska använda din steamer kan detta vara avgörande.

Storlek på vattentank: Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Lämplighet för alla tyger som är relevanta för dig: Vissa tillverkare uppger att deras modeller är lämpliga för alla tyger, inklusive siden. Om du köper en steamer speciellt för att du vill ånga ömtåliga kläder, se till att du kontrollerar detta först.

Prestanda

Några saker som är värda att ta en lite djupare titt på när man ska välja en steamer har med dess grundfunktionalitet att göra det vill säga ångan och allt som har med ångan att göra.

Storlek på vattentanken

Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Vattenuppvärmningstid

De flesta steamers i vår guide har en uppvärmningstid på maximalt en minut men uppvärmningstid hänger också ihop med andra saker. Ju högre effekt steamern har desto högre blir temperaturen på vattenångan. Detta i sin påverkar också hur effektivt steamern kan ta bor skrynklor på kläderna.

Effekt

När man tittar på vattenuppvärmningstiderna bör man också ta i beaktande att en högre watt siffra inte alltid betyder att steamern är bättre. Vissa modeller kan ha högt wattvärde men den maximala temperaturen på ångan kan ändå vara lägre än andra steamers som har lägre watt. Det betyder att steamern inte är så effektiv och att du bör välja en annan steamer.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen som ångaren kan komma upp till avgör steamerns förmåga att ta bort skrynklor. Ju högre temperaturen, desto bättre kommer den att fungera men det bästa är att titta på steamerns förmåga att hålla olika temperaturer. Många har flera olika inställningar beroende på vilken slags tyg du ska steama.

Ångflöde

Ett oavbrutet ångströmflöde är en av de viktigaste faktorerna för valet av steamer om man steamar ofta och mycket. Vissa typer av ångare kan ge längre ångtider och andra är bättre på att tillhandahålla oavbruten ångström. Om du inte steamer så många plagg är detta av mindre betydelse men kom ihåg att det kan vara ganska jobbigt att hålla inne en knapp för att ånga en hel skjorta.

Användarvänlighet

Stående steamers är inte lika praktiska att använda som handhållna steamers, dels på grund av sin storlek och på grund av vattentanken som vanligtvis är betydligt större. De stående varianterna kommer också att ha en slang fäst vid ånghuvudet för att ge ångan och ta upp mycket mer plats jämfört med en handhållen steamer. Handhållna steamers är mindre och lättare men ångtiden i dessa är begränsad och vattentanken är mindre än för stående steamers.

Enkelt underhåll

Hur lätt är det att underhålla din steamer? För att den ska hålla länge är det viktigt att följa de instruktioner som medföljer med din steamer. Oavsett vilken typ av vatten du använder är det en bra idé att tömma behållaren när du är klar för att undvika dålig lukt på vattnet och eventuella kalkavlagringar.

Att diska ur själva vattenbehållaren med en diskborste och milt diskmedel med jämna mellanrum är också ett tips. Detta kommer göra så att din steamer håller längre. Glöm inte att skölja noga efter diskning så att inga rester av diskmedel finns kvar i behållaren. Du kan också torka av hela steamern med en lätt fuktad trasa för att hålla den dammfri och ren.

Garantitider

Förutom rengöringen är det bra att kontrollera garantitider för din steamer. Vad täcker garantin och hur länge gäller den? Om du har otur och det är någonting fel är det bar att veta att du till exempel kan reparera eller byta ut din steamer under garantitiden.

Tillbehör

Vissa steamers kommer med en mängd extra tillbehör och andra har bara med ett borsthuvud. Innan du fattar beslut om vilken steamer du ska välja är det smart att fundera igenom vilka plagg du kommer använda steamern till. Ska du till exempel steama mattor eller tjocka ytterkappor kan det vara vettigt att investera i en steamer med speciella borsthuvuden som hjälper till när ångan ska tränga igenom de lite tjockare materialen. Om du bara ska steama blusar, skjortor och fräscha upp kavajer eller dräkter kanske inte alla tillbehör är nödvändiga.

Varför man ska välja en steamer

Ånga är mildare mot dina kläder än vanligt strykning.

ångstrykjärn hängande

Andra fördelar är:

 • Fräscha upp plagget istället för att tvätta är skonsammare för plagget och ökar livslängden.
 • Det är lättare att steama runt knappar och i hörn, som vid en krage, för en perfekt finish.
 • Steamern tar bort dålig lukt, bakterier och binder damm.
 • Att steama är ett klimatsmart val.

 

Det man ska tänka på med steamers är att de oftast är mindre kraftfulla än vanliga strykjärn och inte nödvändigtvis är billigare.

 

Andra saker som är bra att känna till är:

 • Kläderna är oftast fuktiga efter ångning så du kommer behöva vänta tills de torkar innan du bär dem.
 • Det är svårt att pressa eller skapa veck på kläderna med en steamer.

FAQ

Ska jag använda tryck medan jag ångar kläderna?

Ja och nej beroende på vilken steamer du väljer. De flesta steamervarumärken rekommenderar att du håller steamerplattan en bit ifrån plagget när du steamar det. Dock finns det ett flertal varumärken som har speciell beläggning på steamerplattan som gör att du utan risk kan trycka plattan mot plagget för att ta bort speciellt envisa skrynklor och veck.

Kan en steamer döda bakterier?

Varken steamern eller strykjärnet gör rent plaggen så som en tvätt gör men en steamer ångar igenom textilfibrerna så att plagget känns fräschare och renare. Eftersom ånga är mycket varm, eliminerar den också 99 % av bakterier, damm och kvalster.

Kan en steamer ta bort dålig lukt?

Ångan löser upp dålig lukt så att du inte behöver lägga fina kläder i tvätten lika ofta.

Kan man ånga istället för att tvätta?

Ånga dödar de flesta bakterier och tar bort rynkor från föremål som inte är lämpade att tvätta eller torka. Ångstädning är ett utmärkt sätt att spara pengar och för att hjälpa till att hålla dina kläder i ett bra skicka. Att ånga är dock inte detsamma som att tvätta plagget. När man stryker eller ångar kläder plattar man till textilfibrerna och plagget tar därför inte åt sig smuts lika lätt, vilket dock sparar på antalet gånger man behöver tvätta det och minskar därmed slitage men över tid behöver plagg tvättas om det blir fläckar eller smuts på dem.

Vilka tyger kan jag ånga?

Ångare fungerar bra för de flesta tyger, eftersom ånga är en mild metod. Tyg som kan ångas inkluderar de flesta sorter av bomull, silke, ylle och polyestrar.

Kan jag ånga min satinklänning?

Det är mycket bättre att använda ånga när du vill få bort rynkor från en satängklänning eftersom ett torrt, varmt strykjärn kan smälta satinen. Håll steamern på ett lite längre avstånd från tyget när du ångar det och var försiktig med att hålla steamern för länge på ett och samma ställe. När du är klar, låt plagget hängtorka och svalna innan du sätter på dig det.

Vilka tyger kan jag inte ånga?

Du kan inte ånga tyger och plagg som vaxade jackor, mocka, skinn eller material som kan smälta, till exempel plast, nylon eller vinyl. Var också försiktig med fina tyger som siden, chiffong eller sammet. Undvik att låta ångarens huvud beröra sådana tyger och håll huvudet i rörelse. Försök att ånga plagget ut och in om du är osäker för att undvika skador.

Desinficerar ångare kläderna bättre än strykjärn?

Ja, 99 % av bakterier, damm och kvalster dör i och med den heta vattenångan.

Vilket är bättre – strykning eller ångning?

Ångning är ett effektivt sätt att få rynkor, steamers kräver mindre utrymme och det tar kortare tid och mindre ansträngning än strykning. Dessutom finns det många andra fördelar, speciellt om du är allergiker, som du får genom att ånga som du inte kan få genom att använda ett strykjärn

Men varför stryka överhuvudtaget? 

Skrynkliga kläder är ju inte så fint, speciellt inte om man ska vara representativ på jobbet eller ska gå på en fest. Man kan klara sig med bara en steamer men det bästa är att ha både en steamer och ett styrkjärn. Strykjärnet är bra som ett komplement för svåra skrynklor eller om man vill pressa plagg.

Slutord

Om du har bråttom på morgonen, stryker ofta, har för lite tid eller har en garderob med kläder av lite högre kvalitet är det värt det att investera i en steamer. Den kommer göra jobbet åt dig och spara tid. Dessutom dödar ångan bakterier och eliminerar smuts och du slipper tvätta lika ofta vilket både du och miljön kommer vara tacksam för. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot till exempel damm och kvalster eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier och kvalster med den heta vattenångan.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 9 / Genomsnitt: 4.9
Kolla Priset

Topp 5 bästa Steamers

steamer bäst i test
Din vardagspartner för ultra-snabb plaggvård
Översikt

I stället för att stryka satsar därför många på en steamer som med hjälp av varm ånga gör kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha igen. Steamern hjälper också till att hålla plaggen fräscha mellan tvättarna och minskar slitage på tyget. Vilket också är bra för miljön, eftersom man inte behöver tvätta plagget lika ofta. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot damm och kvalster. Eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier med den heta vattenångan. När man väl fått in vanan och tekniken med att använda en steamer går det också fort att få kläderna skrynkelfria.

Allt det här låter ju riktigt bra jämfört med att stryka, eller hur? Frågan är dock hur man ska veta vilken steamer som är den bästa? Vi har sammanställt en guide med de 5 bästa steamers från olika tester och från olika perspekti. Så att du enkelt ska kunna hitta just den steamer som passar dina behov bäst.

Köp Guide

klädångare
Källa: Netonnet

En steamer är ett verktyg som från början användes av modebranschen och stylister. Idag har steamern blivit en självklar produkt i många hem för att skonsamt ta bort skrynklor och fräscha upp kläder och textilier. Förutom att fräscha upp plaggen dödar den varma ångan bakterier och en steamer är dessutom användbar för allergiker eftersom den binder damm och tar bort kvalster.

Om du lägger mycket pengar på kläder av bättre kvalitet så kräver dessa kläder en annan typ av omvårdnad än billiga slit och släng-plagg. Oftast är det kemtvätt eller handtvätt som gäller på plagg i exempelvis kashmir eller siden. Att tvätta kläder ofta sliter dock på fibrerna och gör så att plagget slits ut snabbare. Att vädra och att steama kläder mellan användningarna gör att de håller längre och är ett klimatsmart val.

Vad är en steamer?

Steam” är ett engelskt ord som betyder ånga och på svenska kallas steamers ibland för klädångare.

I en steamer trycks vattenånga, med en temperatur på nästan 100 grader, genom ett ångmunstycke in i plaggen för att räta ut skrynklor. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna i tyget, de mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir skrynkelfritt och ångan gör även att färger och textur framträder.

Dessutom tar ångan med sig en del smuts, damm och bakterier vilket gör att steamern även fungerar för att fräscha upp plagg och minska antalet tvättar. En steamer är helt enkelt klimatsmart och mer skonsamt för kläderna.

Hur en steamer fungerar

En steamer fungerar genom att het vattenånga tränger in i plaggets fibrer och därmed löser upp skrynklor, lukt och dödar bakterier. Steamern gör att du kan fräscha upp dina kläder utan tvättning och tvättmedel och är ett miljövänligt sätt att fräscha upp dina kläder med vatten och värme.

Ångrengöring är dessutom ett utmärkt sätt att spara pengar på då den håller dina kläder i sitt bästa skick mycket längre. Det är inte bara att ångan undviker eventuella risker som kan ske vid strykning så som brända fläckar och ofrivillig veckning, ångan tar även död på de flesta bakterier vilket hjälper till att eliminera lukt.  Ånga är ett milt sätt för att ta bort skrynklor från dina kläde. Och genom att använda en steamer mellan tvättar förlänger du livstiden på dina kläder. Med hjälp av en steamer kan du också skapa en mer avslappnad och slät finish jämfört med den skarpa ytan som du kan få från ett strykjärn.

En steamer är användbar på alla textilier som tål strykning. Du kan använd steamern på allt från kläder till bordsdukar och gardiner.

Hur använder man en steamer?

Häng upp plagget på en galge och vänta tills steamern kokat upp vattnet och blivit varm. Sedan för du steamern en liten bit från själva tyget över de delar du vill släta ut, utan att röra med steamermunstycket vid själva tyget. Är du osäker på om det blir bra? Testa på en liten bit av plagget först eller steama plagget genom att vända det in och ut. Tänk på att det krävs lite övning innan du får in tekniken så ha tålamod när du steamar för första gången.

Vilka kläder kan man använda en steamer till?

Består din garderob mest av jeans, lycratoppar och collegetröjor kanske en steamer mest kommer bli liggande. Men för den som har en lite mer dressad garderob med skjortor, klänningar, blusar eller tunnare plagg är den ett effektivt redskap.

Varför välja en steamer över ett strykjärn

Strykjärn och steamers är båda avsedda att ta skrynklor ur kläderna, även om de har sina egna respektive fördelar.

Steamers fungerar på ett större utbud av tyger, eftersom de är mindre benägna att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt som direkt värme. Alla tyger som är lite tunnare som blusar, kostymbyxor och även kavajer mår bättre av att bli ångade än strukna eftersom ångan tränger in i tygets fibrer. Ulltröjor blir som nya och även gardinerna kan steamas medan de hänger uppe för att fräscha upp dem. Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern kommer väl till pass.

Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen, speciellt när det kommer till känsliga tyger som siden.

När ska jag använda ett styrkjärn istället för en steamer?

stryka med ånga

Steamers används vanligtvis på tyg medan det hänger på en galge, så de fungerar inte bra om du vill pressa dina kläder. Tjockare tyger som jeans, collegetyger, skjortor av tjockare bomullskvalitet och liknande blir dock bäst av att bli strukna med ett traditionellt strykjärn.

Olika steamerstyper

Du kanske överväger att köpa en steamer och om du stryker regelbundet och vanligtvis bara ett eller ett fåtal plagg åt gången och du vill göra det snabbt är en handhållen steamer ett bra inköp. För dig som steamar mycket kan det vara värt det att investera i en stående. För den som reser mycket är en resesteamer en oumbärlig vän på resan.

Stående steamers

Stående steamers är gjorda för att stå på en fast plats i hemmet. De är större och mer skrymmande än handhållna- eller resemodeller. Har en stor vattentank vilket innebär att de kan ånga längre och kan användas på betydligt fler plagg. De har ofta en inbyggd galge och är också kraftfullare vilket gör att det går snabbare att ånga kläderna.

Handhållna steamers

Handhållna steamers är mindre, lättare och mer bärbara än stående modeller. De har ofta en liten vattentank och är smidiga att ånga kläderna med i och med att de inte väger så mycket.

handhållen steamer

Resesteamers

Om du reser mycket i jobbet är det också praktiskt och smidigt att ha med sig en resesteamer. Du snabbt kan fräscha upp din outfit med innan du beger dig iväg på mötet eller konferensen. Dessutom är det ett enkelt sätt att ta bort dålig lukt och fräscha till plaggen om du inte har med dig så mycket i bagaget på resan.

Viktiga faktorer att beakta när du väljer steamer

Om du letar efter en steamer är det bra att tänka igenom vad det är som är viktigast för dig. Kanske reser du mycket? Eller har du mycket plagg i ömtåliga material som siden? Vill du ånga allt i din garderob eller räcker det med att du kan fräscha upp plagget innan du går till jobbet? Det kan vara många faktorer som avgör just ditt val men nedan är några exempel på funktioner som kan vara värda att fundera över innan du bestämmer dig för vilken typ av steamer du ska köpa.

Vikt: Om du tänker ta den på dina resor som i jobbet för till exempel till ett möte utomlands eller om du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, leta efter en lätt modell.

Kontinuerlig ånga: Att behöva trycka fingret hela tiden på ångknappen kan vara obekvämt. Leta efter en som ångar kontinuerligt.

Ånginställningar: en del vissa steamers gör att du kan variera ångflödet vilket är praktiskt om du behöver ånga känsliga tyger.

Snabb uppvärmningstid: Om du ofta har bråttom när du ska använda din steamer kan detta vara avgörande.

Storlek på vattentank: Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Lämplighet för alla tyger som är relevanta för dig: Vissa tillverkare uppger att deras modeller är lämpliga för alla tyger, inklusive siden. Om du köper en steamer speciellt för att du vill ånga ömtåliga kläder, se till att du kontrollerar detta först.

Prestanda

Några saker som är värda att ta en lite djupare titt på när man ska välja en steamer har med dess grundfunktionalitet att göra det vill säga ångan och allt som har med ångan att göra.

Storlek på vattentanken

Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Vattenuppvärmningstid

De flesta steamers i vår guide har en uppvärmningstid på maximalt en minut men uppvärmningstid hänger också ihop med andra saker. Ju högre effekt steamern har desto högre blir temperaturen på vattenångan. Detta i sin påverkar också hur effektivt steamern kan ta bor skrynklor på kläderna.

Effekt

När man tittar på vattenuppvärmningstiderna bör man också ta i beaktande att en högre watt siffra inte alltid betyder att steamern är bättre. Vissa modeller kan ha högt wattvärde men den maximala temperaturen på ångan kan ändå vara lägre än andra steamers som har lägre watt. Det betyder att steamern inte är så effektiv och att du bör välja en annan steamer.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen som ångaren kan komma upp till avgör steamerns förmåga att ta bort skrynklor. Ju högre temperaturen, desto bättre kommer den att fungera men det bästa är att titta på steamerns förmåga att hålla olika temperaturer. Många har flera olika inställningar beroende på vilken slags tyg du ska steama.

Ångflöde

Ett oavbrutet ångströmflöde är en av de viktigaste faktorerna för valet av steamer om man steamar ofta och mycket. Vissa typer av ångare kan ge längre ångtider och andra är bättre på att tillhandahålla oavbruten ångström. Om du inte steamer så många plagg är detta av mindre betydelse men kom ihåg att det kan vara ganska jobbigt att hålla inne en knapp för att ånga en hel skjorta.

Användarvänlighet

Stående steamers är inte lika praktiska att använda som handhållna steamers, dels på grund av sin storlek och på grund av vattentanken som vanligtvis är betydligt större. De stående varianterna kommer också att ha en slang fäst vid ånghuvudet för att ge ångan och ta upp mycket mer plats jämfört med en handhållen steamer. Handhållna steamers är mindre och lättare men ångtiden i dessa är begränsad och vattentanken är mindre än för stående steamers.

Enkelt underhåll

Hur lätt är det att underhålla din steamer? För att den ska hålla länge är det viktigt att följa de instruktioner som medföljer med din steamer. Oavsett vilken typ av vatten du använder är det en bra idé att tömma behållaren när du är klar för att undvika dålig lukt på vattnet och eventuella kalkavlagringar.

Att diska ur själva vattenbehållaren med en diskborste och milt diskmedel med jämna mellanrum är också ett tips. Detta kommer göra så att din steamer håller längre. Glöm inte att skölja noga efter diskning så att inga rester av diskmedel finns kvar i behållaren. Du kan också torka av hela steamern med en lätt fuktad trasa för att hålla den dammfri och ren.

Garantitider

Förutom rengöringen är det bra att kontrollera garantitider för din steamer. Vad täcker garantin och hur länge gäller den? Om du har otur och det är någonting fel är det bar att veta att du till exempel kan reparera eller byta ut din steamer under garantitiden.

Tillbehör

Vissa steamers kommer med en mängd extra tillbehör och andra har bara med ett borsthuvud. Innan du fattar beslut om vilken steamer du ska välja är det smart att fundera igenom vilka plagg du kommer använda steamern till. Ska du till exempel steama mattor eller tjocka ytterkappor kan det vara vettigt att investera i en steamer med speciella borsthuvuden som hjälper till när ångan ska tränga igenom de lite tjockare materialen. Om du bara ska steama blusar, skjortor och fräscha upp kavajer eller dräkter kanske inte alla tillbehör är nödvändiga.

Varför man ska välja en steamer

Ånga är mildare mot dina kläder än vanligt strykning.

ångstrykjärn hängande

Andra fördelar är:

 • Fräscha upp plagget istället för att tvätta är skonsammare för plagget och ökar livslängden.
 • Det är lättare att steama runt knappar och i hörn, som vid en krage, för en perfekt finish.
 • Steamern tar bort dålig lukt, bakterier och binder damm.
 • Att steama är ett klimatsmart val.

 

Det man ska tänka på med steamers är att de oftast är mindre kraftfulla än vanliga strykjärn och inte nödvändigtvis är billigare.

 

Andra saker som är bra att känna till är:

 • Kläderna är oftast fuktiga efter ångning så du kommer behöva vänta tills de torkar innan du bär dem.
 • Det är svårt att pressa eller skapa veck på kläderna med en steamer.

FAQ

Ska jag använda tryck medan jag ångar kläderna?

Ja och nej beroende på vilken steamer du väljer. De flesta steamervarumärken rekommenderar att du håller steamerplattan en bit ifrån plagget när du steamar det. Dock finns det ett flertal varumärken som har speciell beläggning på steamerplattan som gör att du utan risk kan trycka plattan mot plagget för att ta bort speciellt envisa skrynklor och veck.

Kan en steamer döda bakterier?

Varken steamern eller strykjärnet gör rent plaggen så som en tvätt gör men en steamer ångar igenom textilfibrerna så att plagget känns fräschare och renare. Eftersom ånga är mycket varm, eliminerar den också 99 % av bakterier, damm och kvalster.

Kan en steamer ta bort dålig lukt?

Ångan löser upp dålig lukt så att du inte behöver lägga fina kläder i tvätten lika ofta.

Kan man ånga istället för att tvätta?

Ånga dödar de flesta bakterier och tar bort rynkor från föremål som inte är lämpade att tvätta eller torka. Ångstädning är ett utmärkt sätt att spara pengar och för att hjälpa till att hålla dina kläder i ett bra skicka. Att ånga är dock inte detsamma som att tvätta plagget. När man stryker eller ångar kläder plattar man till textilfibrerna och plagget tar därför inte åt sig smuts lika lätt, vilket dock sparar på antalet gånger man behöver tvätta det och minskar därmed slitage men över tid behöver plagg tvättas om det blir fläckar eller smuts på dem.

Vilka tyger kan jag ånga?

Ångare fungerar bra för de flesta tyger, eftersom ånga är en mild metod. Tyg som kan ångas inkluderar de flesta sorter av bomull, silke, ylle och polyestrar.

Kan jag ånga min satinklänning?

Det är mycket bättre att använda ånga när du vill få bort rynkor från en satängklänning eftersom ett torrt, varmt strykjärn kan smälta satinen. Håll steamern på ett lite längre avstånd från tyget när du ångar det och var försiktig med att hålla steamern för länge på ett och samma ställe. När du är klar, låt plagget hängtorka och svalna innan du sätter på dig det.

Vilka tyger kan jag inte ånga?

Du kan inte ånga tyger och plagg som vaxade jackor, mocka, skinn eller material som kan smälta, till exempel plast, nylon eller vinyl. Var också försiktig med fina tyger som siden, chiffong eller sammet. Undvik att låta ångarens huvud beröra sådana tyger och håll huvudet i rörelse. Försök att ånga plagget ut och in om du är osäker för att undvika skador.

Desinficerar ångare kläderna bättre än strykjärn?

Ja, 99 % av bakterier, damm och kvalster dör i och med den heta vattenångan.

Vilket är bättre – strykning eller ångning?

Ångning är ett effektivt sätt att få rynkor, steamers kräver mindre utrymme och det tar kortare tid och mindre ansträngning än strykning. Dessutom finns det många andra fördelar, speciellt om du är allergiker, som du får genom att ånga som du inte kan få genom att använda ett strykjärn

Men varför stryka överhuvudtaget? 

Skrynkliga kläder är ju inte så fint, speciellt inte om man ska vara representativ på jobbet eller ska gå på en fest. Man kan klara sig med bara en steamer men det bästa är att ha både en steamer och ett styrkjärn. Strykjärnet är bra som ett komplement för svåra skrynklor eller om man vill pressa plagg.

Slutord

Om du har bråttom på morgonen, stryker ofta, har för lite tid eller har en garderob med kläder av lite högre kvalitet är det värt det att investera i en steamer. Den kommer göra jobbet åt dig och spara tid. Dessutom dödar ångan bakterier och eliminerar smuts och du slipper tvätta lika ofta vilket både du och miljön kommer vara tacksam för. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot till exempel damm och kvalster eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier och kvalster med den heta vattenångan.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 9 / Genomsnitt: 4.9
Kolla Priset

Topp 5 bästa Steamers

steamer bäst i test
Plug and Play på 35 sekunder
Översikt

I stället för att stryka satsar därför många på en steamer som med hjälp av varm ånga gör kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha igen. Steamern hjälper också till att hålla plaggen fräscha mellan tvättarna och minskar slitage på tyget. Vilket också är bra för miljön, eftersom man inte behöver tvätta plagget lika ofta. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot damm och kvalster. Eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier med den heta vattenångan. När man väl fått in vanan och tekniken med att använda en steamer går det också fort att få kläderna skrynkelfria.

Allt det här låter ju riktigt bra jämfört med att stryka, eller hur? Frågan är dock hur man ska veta vilken steamer som är den bästa? Vi har sammanställt en guide med de 5 bästa steamers från olika tester och från olika perspekti. Så att du enkelt ska kunna hitta just den steamer som passar dina behov bäst.

Köp Guide

klädångare
Källa: Netonnet

En steamer är ett verktyg som från början användes av modebranschen och stylister. Idag har steamern blivit en självklar produkt i många hem för att skonsamt ta bort skrynklor och fräscha upp kläder och textilier. Förutom att fräscha upp plaggen dödar den varma ångan bakterier och en steamer är dessutom användbar för allergiker eftersom den binder damm och tar bort kvalster.

Om du lägger mycket pengar på kläder av bättre kvalitet så kräver dessa kläder en annan typ av omvårdnad än billiga slit och släng-plagg. Oftast är det kemtvätt eller handtvätt som gäller på plagg i exempelvis kashmir eller siden. Att tvätta kläder ofta sliter dock på fibrerna och gör så att plagget slits ut snabbare. Att vädra och att steama kläder mellan användningarna gör att de håller längre och är ett klimatsmart val.

Vad är en steamer?

Steam” är ett engelskt ord som betyder ånga och på svenska kallas steamers ibland för klädångare.

I en steamer trycks vattenånga, med en temperatur på nästan 100 grader, genom ett ångmunstycke in i plaggen för att räta ut skrynklor. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna i tyget, de mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir skrynkelfritt och ångan gör även att färger och textur framträder.

Dessutom tar ångan med sig en del smuts, damm och bakterier vilket gör att steamern även fungerar för att fräscha upp plagg och minska antalet tvättar. En steamer är helt enkelt klimatsmart och mer skonsamt för kläderna.

Hur en steamer fungerar

En steamer fungerar genom att het vattenånga tränger in i plaggets fibrer och därmed löser upp skrynklor, lukt och dödar bakterier. Steamern gör att du kan fräscha upp dina kläder utan tvättning och tvättmedel och är ett miljövänligt sätt att fräscha upp dina kläder med vatten och värme.

Ångrengöring är dessutom ett utmärkt sätt att spara pengar på då den håller dina kläder i sitt bästa skick mycket längre. Det är inte bara att ångan undviker eventuella risker som kan ske vid strykning så som brända fläckar och ofrivillig veckning, ångan tar även död på de flesta bakterier vilket hjälper till att eliminera lukt.  Ånga är ett milt sätt för att ta bort skrynklor från dina kläde. Och genom att använda en steamer mellan tvättar förlänger du livstiden på dina kläder. Med hjälp av en steamer kan du också skapa en mer avslappnad och slät finish jämfört med den skarpa ytan som du kan få från ett strykjärn.

En steamer är användbar på alla textilier som tål strykning. Du kan använd steamern på allt från kläder till bordsdukar och gardiner.

Hur använder man en steamer?

Häng upp plagget på en galge och vänta tills steamern kokat upp vattnet och blivit varm. Sedan för du steamern en liten bit från själva tyget över de delar du vill släta ut, utan att röra med steamermunstycket vid själva tyget. Är du osäker på om det blir bra? Testa på en liten bit av plagget först eller steama plagget genom att vända det in och ut. Tänk på att det krävs lite övning innan du får in tekniken så ha tålamod när du steamar för första gången.

Vilka kläder kan man använda en steamer till?

Består din garderob mest av jeans, lycratoppar och collegetröjor kanske en steamer mest kommer bli liggande. Men för den som har en lite mer dressad garderob med skjortor, klänningar, blusar eller tunnare plagg är den ett effektivt redskap.

Varför välja en steamer över ett strykjärn

Strykjärn och steamers är båda avsedda att ta skrynklor ur kläderna, även om de har sina egna respektive fördelar.

Steamers fungerar på ett större utbud av tyger, eftersom de är mindre benägna att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt som direkt värme. Alla tyger som är lite tunnare som blusar, kostymbyxor och även kavajer mår bättre av att bli ångade än strukna eftersom ångan tränger in i tygets fibrer. Ulltröjor blir som nya och även gardinerna kan steamas medan de hänger uppe för att fräscha upp dem. Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern kommer väl till pass.

Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen, speciellt när det kommer till känsliga tyger som siden.

När ska jag använda ett styrkjärn istället för en steamer?

stryka med ånga

Steamers används vanligtvis på tyg medan det hänger på en galge, så de fungerar inte bra om du vill pressa dina kläder. Tjockare tyger som jeans, collegetyger, skjortor av tjockare bomullskvalitet och liknande blir dock bäst av att bli strukna med ett traditionellt strykjärn.

Olika steamerstyper

Du kanske överväger att köpa en steamer och om du stryker regelbundet och vanligtvis bara ett eller ett fåtal plagg åt gången och du vill göra det snabbt är en handhållen steamer ett bra inköp. För dig som steamar mycket kan det vara värt det att investera i en stående. För den som reser mycket är en resesteamer en oumbärlig vän på resan.

Stående steamers

Stående steamers är gjorda för att stå på en fast plats i hemmet. De är större och mer skrymmande än handhållna- eller resemodeller. Har en stor vattentank vilket innebär att de kan ånga längre och kan användas på betydligt fler plagg. De har ofta en inbyggd galge och är också kraftfullare vilket gör att det går snabbare att ånga kläderna.

Handhållna steamers

Handhållna steamers är mindre, lättare och mer bärbara än stående modeller. De har ofta en liten vattentank och är smidiga att ånga kläderna med i och med att de inte väger så mycket.

handhållen steamer

Resesteamers

Om du reser mycket i jobbet är det också praktiskt och smidigt att ha med sig en resesteamer. Du snabbt kan fräscha upp din outfit med innan du beger dig iväg på mötet eller konferensen. Dessutom är det ett enkelt sätt att ta bort dålig lukt och fräscha till plaggen om du inte har med dig så mycket i bagaget på resan.

Viktiga faktorer att beakta när du väljer steamer

Om du letar efter en steamer är det bra att tänka igenom vad det är som är viktigast för dig. Kanske reser du mycket? Eller har du mycket plagg i ömtåliga material som siden? Vill du ånga allt i din garderob eller räcker det med att du kan fräscha upp plagget innan du går till jobbet? Det kan vara många faktorer som avgör just ditt val men nedan är några exempel på funktioner som kan vara värda att fundera över innan du bestämmer dig för vilken typ av steamer du ska köpa.

Vikt: Om du tänker ta den på dina resor som i jobbet för till exempel till ett möte utomlands eller om du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, leta efter en lätt modell.

Kontinuerlig ånga: Att behöva trycka fingret hela tiden på ångknappen kan vara obekvämt. Leta efter en som ångar kontinuerligt.

Ånginställningar: en del vissa steamers gör att du kan variera ångflödet vilket är praktiskt om du behöver ånga känsliga tyger.

Snabb uppvärmningstid: Om du ofta har bråttom när du ska använda din steamer kan detta vara avgörande.

Storlek på vattentank: Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Lämplighet för alla tyger som är relevanta för dig: Vissa tillverkare uppger att deras modeller är lämpliga för alla tyger, inklusive siden. Om du köper en steamer speciellt för att du vill ånga ömtåliga kläder, se till att du kontrollerar detta först.

Prestanda

Några saker som är värda att ta en lite djupare titt på när man ska välja en steamer har med dess grundfunktionalitet att göra det vill säga ångan och allt som har med ångan att göra.

Storlek på vattentanken

Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Vattenuppvärmningstid

De flesta steamers i vår guide har en uppvärmningstid på maximalt en minut men uppvärmningstid hänger också ihop med andra saker. Ju högre effekt steamern har desto högre blir temperaturen på vattenångan. Detta i sin påverkar också hur effektivt steamern kan ta bor skrynklor på kläderna.

Effekt

När man tittar på vattenuppvärmningstiderna bör man också ta i beaktande att en högre watt siffra inte alltid betyder att steamern är bättre. Vissa modeller kan ha högt wattvärde men den maximala temperaturen på ångan kan ändå vara lägre än andra steamers som har lägre watt. Det betyder att steamern inte är så effektiv och att du bör välja en annan steamer.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen som ångaren kan komma upp till avgör steamerns förmåga att ta bort skrynklor. Ju högre temperaturen, desto bättre kommer den att fungera men det bästa är att titta på steamerns förmåga att hålla olika temperaturer. Många har flera olika inställningar beroende på vilken slags tyg du ska steama.

Ångflöde

Ett oavbrutet ångströmflöde är en av de viktigaste faktorerna för valet av steamer om man steamar ofta och mycket. Vissa typer av ångare kan ge längre ångtider och andra är bättre på att tillhandahålla oavbruten ångström. Om du inte steamer så många plagg är detta av mindre betydelse men kom ihåg att det kan vara ganska jobbigt att hålla inne en knapp för att ånga en hel skjorta.

Användarvänlighet

Stående steamers är inte lika praktiska att använda som handhållna steamers, dels på grund av sin storlek och på grund av vattentanken som vanligtvis är betydligt större. De stående varianterna kommer också att ha en slang fäst vid ånghuvudet för att ge ångan och ta upp mycket mer plats jämfört med en handhållen steamer. Handhållna steamers är mindre och lättare men ångtiden i dessa är begränsad och vattentanken är mindre än för stående steamers.

Enkelt underhåll

Hur lätt är det att underhålla din steamer? För att den ska hålla länge är det viktigt att följa de instruktioner som medföljer med din steamer. Oavsett vilken typ av vatten du använder är det en bra idé att tömma behållaren när du är klar för att undvika dålig lukt på vattnet och eventuella kalkavlagringar.

Att diska ur själva vattenbehållaren med en diskborste och milt diskmedel med jämna mellanrum är också ett tips. Detta kommer göra så att din steamer håller längre. Glöm inte att skölja noga efter diskning så att inga rester av diskmedel finns kvar i behållaren. Du kan också torka av hela steamern med en lätt fuktad trasa för att hålla den dammfri och ren.

Garantitider

Förutom rengöringen är det bra att kontrollera garantitider för din steamer. Vad täcker garantin och hur länge gäller den? Om du har otur och det är någonting fel är det bar att veta att du till exempel kan reparera eller byta ut din steamer under garantitiden.

Tillbehör

Vissa steamers kommer med en mängd extra tillbehör och andra har bara med ett borsthuvud. Innan du fattar beslut om vilken steamer du ska välja är det smart att fundera igenom vilka plagg du kommer använda steamern till. Ska du till exempel steama mattor eller tjocka ytterkappor kan det vara vettigt att investera i en steamer med speciella borsthuvuden som hjälper till när ångan ska tränga igenom de lite tjockare materialen. Om du bara ska steama blusar, skjortor och fräscha upp kavajer eller dräkter kanske inte alla tillbehör är nödvändiga.

Varför man ska välja en steamer

Ånga är mildare mot dina kläder än vanligt strykning.

ångstrykjärn hängande

Andra fördelar är:

 • Fräscha upp plagget istället för att tvätta är skonsammare för plagget och ökar livslängden.
 • Det är lättare att steama runt knappar och i hörn, som vid en krage, för en perfekt finish.
 • Steamern tar bort dålig lukt, bakterier och binder damm.
 • Att steama är ett klimatsmart val.

 

Det man ska tänka på med steamers är att de oftast är mindre kraftfulla än vanliga strykjärn och inte nödvändigtvis är billigare.

 

Andra saker som är bra att känna till är:

 • Kläderna är oftast fuktiga efter ångning så du kommer behöva vänta tills de torkar innan du bär dem.
 • Det är svårt att pressa eller skapa veck på kläderna med en steamer.

FAQ

Ska jag använda tryck medan jag ångar kläderna?

Ja och nej beroende på vilken steamer du väljer. De flesta steamervarumärken rekommenderar att du håller steamerplattan en bit ifrån plagget när du steamar det. Dock finns det ett flertal varumärken som har speciell beläggning på steamerplattan som gör att du utan risk kan trycka plattan mot plagget för att ta bort speciellt envisa skrynklor och veck.

Kan en steamer döda bakterier?

Varken steamern eller strykjärnet gör rent plaggen så som en tvätt gör men en steamer ångar igenom textilfibrerna så att plagget känns fräschare och renare. Eftersom ånga är mycket varm, eliminerar den också 99 % av bakterier, damm och kvalster.

Kan en steamer ta bort dålig lukt?

Ångan löser upp dålig lukt så att du inte behöver lägga fina kläder i tvätten lika ofta.

Kan man ånga istället för att tvätta?

Ånga dödar de flesta bakterier och tar bort rynkor från föremål som inte är lämpade att tvätta eller torka. Ångstädning är ett utmärkt sätt att spara pengar och för att hjälpa till att hålla dina kläder i ett bra skicka. Att ånga är dock inte detsamma som att tvätta plagget. När man stryker eller ångar kläder plattar man till textilfibrerna och plagget tar därför inte åt sig smuts lika lätt, vilket dock sparar på antalet gånger man behöver tvätta det och minskar därmed slitage men över tid behöver plagg tvättas om det blir fläckar eller smuts på dem.

Vilka tyger kan jag ånga?

Ångare fungerar bra för de flesta tyger, eftersom ånga är en mild metod. Tyg som kan ångas inkluderar de flesta sorter av bomull, silke, ylle och polyestrar.

Kan jag ånga min satinklänning?

Det är mycket bättre att använda ånga när du vill få bort rynkor från en satängklänning eftersom ett torrt, varmt strykjärn kan smälta satinen. Håll steamern på ett lite längre avstånd från tyget när du ångar det och var försiktig med att hålla steamern för länge på ett och samma ställe. När du är klar, låt plagget hängtorka och svalna innan du sätter på dig det.

Vilka tyger kan jag inte ånga?

Du kan inte ånga tyger och plagg som vaxade jackor, mocka, skinn eller material som kan smälta, till exempel plast, nylon eller vinyl. Var också försiktig med fina tyger som siden, chiffong eller sammet. Undvik att låta ångarens huvud beröra sådana tyger och håll huvudet i rörelse. Försök att ånga plagget ut och in om du är osäker för att undvika skador.

Desinficerar ångare kläderna bättre än strykjärn?

Ja, 99 % av bakterier, damm och kvalster dör i och med den heta vattenångan.

Vilket är bättre – strykning eller ångning?

Ångning är ett effektivt sätt att få rynkor, steamers kräver mindre utrymme och det tar kortare tid och mindre ansträngning än strykning. Dessutom finns det många andra fördelar, speciellt om du är allergiker, som du får genom att ånga som du inte kan få genom att använda ett strykjärn

Men varför stryka överhuvudtaget? 

Skrynkliga kläder är ju inte så fint, speciellt inte om man ska vara representativ på jobbet eller ska gå på en fest. Man kan klara sig med bara en steamer men det bästa är att ha både en steamer och ett styrkjärn. Strykjärnet är bra som ett komplement för svåra skrynklor eller om man vill pressa plagg.

Slutord

Om du har bråttom på morgonen, stryker ofta, har för lite tid eller har en garderob med kläder av lite högre kvalitet är det värt det att investera i en steamer. Den kommer göra jobbet åt dig och spara tid. Dessutom dödar ångan bakterier och eliminerar smuts och du slipper tvätta lika ofta vilket både du och miljön kommer vara tacksam för. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot till exempel damm och kvalster eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier och kvalster med den heta vattenångan.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 9 / Genomsnitt: 4.9
Kolla Priset

Topp 5 bästa Steamers

steamer bäst i test
Snabb borttagning av skrynklor med ånga
Översikt

I stället för att stryka satsar därför många på en steamer som med hjälp av varm ånga gör kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha igen. Steamern hjälper också till att hålla plaggen fräscha mellan tvättarna och minskar slitage på tyget. Vilket också är bra för miljön, eftersom man inte behöver tvätta plagget lika ofta. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot damm och kvalster. Eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier med den heta vattenångan. När man väl fått in vanan och tekniken med att använda en steamer går det också fort att få kläderna skrynkelfria.

Allt det här låter ju riktigt bra jämfört med att stryka, eller hur? Frågan är dock hur man ska veta vilken steamer som är den bästa? Vi har sammanställt en guide med de 5 bästa steamers från olika tester och från olika perspekti. Så att du enkelt ska kunna hitta just den steamer som passar dina behov bäst.

Köp Guide

klädångare
Källa: Netonnet

En steamer är ett verktyg som från början användes av modebranschen och stylister. Idag har steamern blivit en självklar produkt i många hem för att skonsamt ta bort skrynklor och fräscha upp kläder och textilier. Förutom att fräscha upp plaggen dödar den varma ångan bakterier och en steamer är dessutom användbar för allergiker eftersom den binder damm och tar bort kvalster.

Om du lägger mycket pengar på kläder av bättre kvalitet så kräver dessa kläder en annan typ av omvårdnad än billiga slit och släng-plagg. Oftast är det kemtvätt eller handtvätt som gäller på plagg i exempelvis kashmir eller siden. Att tvätta kläder ofta sliter dock på fibrerna och gör så att plagget slits ut snabbare. Att vädra och att steama kläder mellan användningarna gör att de håller längre och är ett klimatsmart val.

Vad är en steamer?

Steam” är ett engelskt ord som betyder ånga och på svenska kallas steamers ibland för klädångare.

I en steamer trycks vattenånga, med en temperatur på nästan 100 grader, genom ett ångmunstycke in i plaggen för att räta ut skrynklor. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna i tyget, de mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir skrynkelfritt och ångan gör även att färger och textur framträder.

Dessutom tar ångan med sig en del smuts, damm och bakterier vilket gör att steamern även fungerar för att fräscha upp plagg och minska antalet tvättar. En steamer är helt enkelt klimatsmart och mer skonsamt för kläderna.

Hur en steamer fungerar

En steamer fungerar genom att het vattenånga tränger in i plaggets fibrer och därmed löser upp skrynklor, lukt och dödar bakterier. Steamern gör att du kan fräscha upp dina kläder utan tvättning och tvättmedel och är ett miljövänligt sätt att fräscha upp dina kläder med vatten och värme.

Ångrengöring är dessutom ett utmärkt sätt att spara pengar på då den håller dina kläder i sitt bästa skick mycket längre. Det är inte bara att ångan undviker eventuella risker som kan ske vid strykning så som brända fläckar och ofrivillig veckning, ångan tar även död på de flesta bakterier vilket hjälper till att eliminera lukt.  Ånga är ett milt sätt för att ta bort skrynklor från dina kläde. Och genom att använda en steamer mellan tvättar förlänger du livstiden på dina kläder. Med hjälp av en steamer kan du också skapa en mer avslappnad och slät finish jämfört med den skarpa ytan som du kan få från ett strykjärn.

En steamer är användbar på alla textilier som tål strykning. Du kan använd steamern på allt från kläder till bordsdukar och gardiner.

Hur använder man en steamer?

Häng upp plagget på en galge och vänta tills steamern kokat upp vattnet och blivit varm. Sedan för du steamern en liten bit från själva tyget över de delar du vill släta ut, utan att röra med steamermunstycket vid själva tyget. Är du osäker på om det blir bra? Testa på en liten bit av plagget först eller steama plagget genom att vända det in och ut. Tänk på att det krävs lite övning innan du får in tekniken så ha tålamod när du steamar för första gången.

Vilka kläder kan man använda en steamer till?

Består din garderob mest av jeans, lycratoppar och collegetröjor kanske en steamer mest kommer bli liggande. Men för den som har en lite mer dressad garderob med skjortor, klänningar, blusar eller tunnare plagg är den ett effektivt redskap.

Varför välja en steamer över ett strykjärn

Strykjärn och steamers är båda avsedda att ta skrynklor ur kläderna, även om de har sina egna respektive fördelar.

Steamers fungerar på ett större utbud av tyger, eftersom de är mindre benägna att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt som direkt värme. Alla tyger som är lite tunnare som blusar, kostymbyxor och även kavajer mår bättre av att bli ångade än strukna eftersom ångan tränger in i tygets fibrer. Ulltröjor blir som nya och även gardinerna kan steamas medan de hänger uppe för att fräscha upp dem. Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern kommer väl till pass.

Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen, speciellt när det kommer till känsliga tyger som siden.

När ska jag använda ett styrkjärn istället för en steamer?

stryka med ånga

Steamers används vanligtvis på tyg medan det hänger på en galge, så de fungerar inte bra om du vill pressa dina kläder. Tjockare tyger som jeans, collegetyger, skjortor av tjockare bomullskvalitet och liknande blir dock bäst av att bli strukna med ett traditionellt strykjärn.

Olika steamerstyper

Du kanske överväger att köpa en steamer och om du stryker regelbundet och vanligtvis bara ett eller ett fåtal plagg åt gången och du vill göra det snabbt är en handhållen steamer ett bra inköp. För dig som steamar mycket kan det vara värt det att investera i en stående. För den som reser mycket är en resesteamer en oumbärlig vän på resan.

Stående steamers

Stående steamers är gjorda för att stå på en fast plats i hemmet. De är större och mer skrymmande än handhållna- eller resemodeller. Har en stor vattentank vilket innebär att de kan ånga längre och kan användas på betydligt fler plagg. De har ofta en inbyggd galge och är också kraftfullare vilket gör att det går snabbare att ånga kläderna.

Handhållna steamers

Handhållna steamers är mindre, lättare och mer bärbara än stående modeller. De har ofta en liten vattentank och är smidiga att ånga kläderna med i och med att de inte väger så mycket.

handhållen steamer

Resesteamers

Om du reser mycket i jobbet är det också praktiskt och smidigt att ha med sig en resesteamer. Du snabbt kan fräscha upp din outfit med innan du beger dig iväg på mötet eller konferensen. Dessutom är det ett enkelt sätt att ta bort dålig lukt och fräscha till plaggen om du inte har med dig så mycket i bagaget på resan.

Viktiga faktorer att beakta när du väljer steamer

Om du letar efter en steamer är det bra att tänka igenom vad det är som är viktigast för dig. Kanske reser du mycket? Eller har du mycket plagg i ömtåliga material som siden? Vill du ånga allt i din garderob eller räcker det med att du kan fräscha upp plagget innan du går till jobbet? Det kan vara många faktorer som avgör just ditt val men nedan är några exempel på funktioner som kan vara värda att fundera över innan du bestämmer dig för vilken typ av steamer du ska köpa.

Vikt: Om du tänker ta den på dina resor som i jobbet för till exempel till ett möte utomlands eller om du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, leta efter en lätt modell.

Kontinuerlig ånga: Att behöva trycka fingret hela tiden på ångknappen kan vara obekvämt. Leta efter en som ångar kontinuerligt.

Ånginställningar: en del vissa steamers gör att du kan variera ångflödet vilket är praktiskt om du behöver ånga känsliga tyger.

Snabb uppvärmningstid: Om du ofta har bråttom när du ska använda din steamer kan detta vara avgörande.

Storlek på vattentank: Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Lämplighet för alla tyger som är relevanta för dig: Vissa tillverkare uppger att deras modeller är lämpliga för alla tyger, inklusive siden. Om du köper en steamer speciellt för att du vill ånga ömtåliga kläder, se till att du kontrollerar detta först.

Prestanda

Några saker som är värda att ta en lite djupare titt på när man ska välja en steamer har med dess grundfunktionalitet att göra det vill säga ångan och allt som har med ångan att göra.

Storlek på vattentanken

Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Vattenuppvärmningstid

De flesta steamers i vår guide har en uppvärmningstid på maximalt en minut men uppvärmningstid hänger också ihop med andra saker. Ju högre effekt steamern har desto högre blir temperaturen på vattenångan. Detta i sin påverkar också hur effektivt steamern kan ta bor skrynklor på kläderna.

Effekt

När man tittar på vattenuppvärmningstiderna bör man också ta i beaktande att en högre watt siffra inte alltid betyder att steamern är bättre. Vissa modeller kan ha högt wattvärde men den maximala temperaturen på ångan kan ändå vara lägre än andra steamers som har lägre watt. Det betyder att steamern inte är så effektiv och att du bör välja en annan steamer.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen som ångaren kan komma upp till avgör steamerns förmåga att ta bort skrynklor. Ju högre temperaturen, desto bättre kommer den att fungera men det bästa är att titta på steamerns förmåga att hålla olika temperaturer. Många har flera olika inställningar beroende på vilken slags tyg du ska steama.

Ångflöde

Ett oavbrutet ångströmflöde är en av de viktigaste faktorerna för valet av steamer om man steamar ofta och mycket. Vissa typer av ångare kan ge längre ångtider och andra är bättre på att tillhandahålla oavbruten ångström. Om du inte steamer så många plagg är detta av mindre betydelse men kom ihåg att det kan vara ganska jobbigt att hålla inne en knapp för att ånga en hel skjorta.

Användarvänlighet

Stående steamers är inte lika praktiska att använda som handhållna steamers, dels på grund av sin storlek och på grund av vattentanken som vanligtvis är betydligt större. De stående varianterna kommer också att ha en slang fäst vid ånghuvudet för att ge ångan och ta upp mycket mer plats jämfört med en handhållen steamer. Handhållna steamers är mindre och lättare men ångtiden i dessa är begränsad och vattentanken är mindre än för stående steamers.

Enkelt underhåll

Hur lätt är det att underhålla din steamer? För att den ska hålla länge är det viktigt att följa de instruktioner som medföljer med din steamer. Oavsett vilken typ av vatten du använder är det en bra idé att tömma behållaren när du är klar för att undvika dålig lukt på vattnet och eventuella kalkavlagringar.

Att diska ur själva vattenbehållaren med en diskborste och milt diskmedel med jämna mellanrum är också ett tips. Detta kommer göra så att din steamer håller längre. Glöm inte att skölja noga efter diskning så att inga rester av diskmedel finns kvar i behållaren. Du kan också torka av hela steamern med en lätt fuktad trasa för att hålla den dammfri och ren.

Garantitider

Förutom rengöringen är det bra att kontrollera garantitider för din steamer. Vad täcker garantin och hur länge gäller den? Om du har otur och det är någonting fel är det bar att veta att du till exempel kan reparera eller byta ut din steamer under garantitiden.

Tillbehör

Vissa steamers kommer med en mängd extra tillbehör och andra har bara med ett borsthuvud. Innan du fattar beslut om vilken steamer du ska välja är det smart att fundera igenom vilka plagg du kommer använda steamern till. Ska du till exempel steama mattor eller tjocka ytterkappor kan det vara vettigt att investera i en steamer med speciella borsthuvuden som hjälper till när ångan ska tränga igenom de lite tjockare materialen. Om du bara ska steama blusar, skjortor och fräscha upp kavajer eller dräkter kanske inte alla tillbehör är nödvändiga.

Varför man ska välja en steamer

Ånga är mildare mot dina kläder än vanligt strykning.

ångstrykjärn hängande

Andra fördelar är:

 • Fräscha upp plagget istället för att tvätta är skonsammare för plagget och ökar livslängden.
 • Det är lättare att steama runt knappar och i hörn, som vid en krage, för en perfekt finish.
 • Steamern tar bort dålig lukt, bakterier och binder damm.
 • Att steama är ett klimatsmart val.

 

Det man ska tänka på med steamers är att de oftast är mindre kraftfulla än vanliga strykjärn och inte nödvändigtvis är billigare.

 

Andra saker som är bra att känna till är:

 • Kläderna är oftast fuktiga efter ångning så du kommer behöva vänta tills de torkar innan du bär dem.
 • Det är svårt att pressa eller skapa veck på kläderna med en steamer.

FAQ

Ska jag använda tryck medan jag ångar kläderna?

Ja och nej beroende på vilken steamer du väljer. De flesta steamervarumärken rekommenderar att du håller steamerplattan en bit ifrån plagget när du steamar det. Dock finns det ett flertal varumärken som har speciell beläggning på steamerplattan som gör att du utan risk kan trycka plattan mot plagget för att ta bort speciellt envisa skrynklor och veck.

Kan en steamer döda bakterier?

Varken steamern eller strykjärnet gör rent plaggen så som en tvätt gör men en steamer ångar igenom textilfibrerna så att plagget känns fräschare och renare. Eftersom ånga är mycket varm, eliminerar den också 99 % av bakterier, damm och kvalster.

Kan en steamer ta bort dålig lukt?

Ångan löser upp dålig lukt så att du inte behöver lägga fina kläder i tvätten lika ofta.

Kan man ånga istället för att tvätta?

Ånga dödar de flesta bakterier och tar bort rynkor från föremål som inte är lämpade att tvätta eller torka. Ångstädning är ett utmärkt sätt att spara pengar och för att hjälpa till att hålla dina kläder i ett bra skicka. Att ånga är dock inte detsamma som att tvätta plagget. När man stryker eller ångar kläder plattar man till textilfibrerna och plagget tar därför inte åt sig smuts lika lätt, vilket dock sparar på antalet gånger man behöver tvätta det och minskar därmed slitage men över tid behöver plagg tvättas om det blir fläckar eller smuts på dem.

Vilka tyger kan jag ånga?

Ångare fungerar bra för de flesta tyger, eftersom ånga är en mild metod. Tyg som kan ångas inkluderar de flesta sorter av bomull, silke, ylle och polyestrar.

Kan jag ånga min satinklänning?

Det är mycket bättre att använda ånga när du vill få bort rynkor från en satängklänning eftersom ett torrt, varmt strykjärn kan smälta satinen. Håll steamern på ett lite längre avstånd från tyget när du ångar det och var försiktig med att hålla steamern för länge på ett och samma ställe. När du är klar, låt plagget hängtorka och svalna innan du sätter på dig det.

Vilka tyger kan jag inte ånga?

Du kan inte ånga tyger och plagg som vaxade jackor, mocka, skinn eller material som kan smälta, till exempel plast, nylon eller vinyl. Var också försiktig med fina tyger som siden, chiffong eller sammet. Undvik att låta ångarens huvud beröra sådana tyger och håll huvudet i rörelse. Försök att ånga plagget ut och in om du är osäker för att undvika skador.

Desinficerar ångare kläderna bättre än strykjärn?

Ja, 99 % av bakterier, damm och kvalster dör i och med den heta vattenångan.

Vilket är bättre – strykning eller ångning?

Ångning är ett effektivt sätt att få rynkor, steamers kräver mindre utrymme och det tar kortare tid och mindre ansträngning än strykning. Dessutom finns det många andra fördelar, speciellt om du är allergiker, som du får genom att ånga som du inte kan få genom att använda ett strykjärn

Men varför stryka överhuvudtaget? 

Skrynkliga kläder är ju inte så fint, speciellt inte om man ska vara representativ på jobbet eller ska gå på en fest. Man kan klara sig med bara en steamer men det bästa är att ha både en steamer och ett styrkjärn. Strykjärnet är bra som ett komplement för svåra skrynklor eller om man vill pressa plagg.

Slutord

Om du har bråttom på morgonen, stryker ofta, har för lite tid eller har en garderob med kläder av lite högre kvalitet är det värt det att investera i en steamer. Den kommer göra jobbet åt dig och spara tid. Dessutom dödar ångan bakterier och eliminerar smuts och du slipper tvätta lika ofta vilket både du och miljön kommer vara tacksam för. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot till exempel damm och kvalster eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier och kvalster med den heta vattenångan.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 9 / Genomsnitt: 4.9
Kolla Priset

Topp 5 bästa Steamers

steamer bäst i test
Ta bort skrynklor uppifrån och ner
Översikt

I stället för att stryka satsar därför många på en steamer som med hjälp av varm ånga gör kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha igen. Steamern hjälper också till att hålla plaggen fräscha mellan tvättarna och minskar slitage på tyget. Vilket också är bra för miljön, eftersom man inte behöver tvätta plagget lika ofta. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot damm och kvalster. Eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier med den heta vattenångan. När man väl fått in vanan och tekniken med att använda en steamer går det också fort att få kläderna skrynkelfria.

Allt det här låter ju riktigt bra jämfört med att stryka, eller hur? Frågan är dock hur man ska veta vilken steamer som är den bästa? Vi har sammanställt en guide med de 5 bästa steamers från olika tester och från olika perspekti. Så att du enkelt ska kunna hitta just den steamer som passar dina behov bäst.

Köp Guide

klädångare
Källa: Netonnet

En steamer är ett verktyg som från början användes av modebranschen och stylister. Idag har steamern blivit en självklar produkt i många hem för att skonsamt ta bort skrynklor och fräscha upp kläder och textilier. Förutom att fräscha upp plaggen dödar den varma ångan bakterier och en steamer är dessutom användbar för allergiker eftersom den binder damm och tar bort kvalster.

Om du lägger mycket pengar på kläder av bättre kvalitet så kräver dessa kläder en annan typ av omvårdnad än billiga slit och släng-plagg. Oftast är det kemtvätt eller handtvätt som gäller på plagg i exempelvis kashmir eller siden. Att tvätta kläder ofta sliter dock på fibrerna och gör så att plagget slits ut snabbare. Att vädra och att steama kläder mellan användningarna gör att de håller längre och är ett klimatsmart val.

Vad är en steamer?

Steam” är ett engelskt ord som betyder ånga och på svenska kallas steamers ibland för klädångare.

I en steamer trycks vattenånga, med en temperatur på nästan 100 grader, genom ett ångmunstycke in i plaggen för att räta ut skrynklor. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna i tyget, de mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir skrynkelfritt och ångan gör även att färger och textur framträder.

Dessutom tar ångan med sig en del smuts, damm och bakterier vilket gör att steamern även fungerar för att fräscha upp plagg och minska antalet tvättar. En steamer är helt enkelt klimatsmart och mer skonsamt för kläderna.

Hur en steamer fungerar

En steamer fungerar genom att het vattenånga tränger in i plaggets fibrer och därmed löser upp skrynklor, lukt och dödar bakterier. Steamern gör att du kan fräscha upp dina kläder utan tvättning och tvättmedel och är ett miljövänligt sätt att fräscha upp dina kläder med vatten och värme.

Ångrengöring är dessutom ett utmärkt sätt att spara pengar på då den håller dina kläder i sitt bästa skick mycket längre. Det är inte bara att ångan undviker eventuella risker som kan ske vid strykning så som brända fläckar och ofrivillig veckning, ångan tar även död på de flesta bakterier vilket hjälper till att eliminera lukt.  Ånga är ett milt sätt för att ta bort skrynklor från dina kläde. Och genom att använda en steamer mellan tvättar förlänger du livstiden på dina kläder. Med hjälp av en steamer kan du också skapa en mer avslappnad och slät finish jämfört med den skarpa ytan som du kan få från ett strykjärn.

En steamer är användbar på alla textilier som tål strykning. Du kan använd steamern på allt från kläder till bordsdukar och gardiner.

Hur använder man en steamer?

Häng upp plagget på en galge och vänta tills steamern kokat upp vattnet och blivit varm. Sedan för du steamern en liten bit från själva tyget över de delar du vill släta ut, utan att röra med steamermunstycket vid själva tyget. Är du osäker på om det blir bra? Testa på en liten bit av plagget först eller steama plagget genom att vända det in och ut. Tänk på att det krävs lite övning innan du får in tekniken så ha tålamod när du steamar för första gången.

Vilka kläder kan man använda en steamer till?

Består din garderob mest av jeans, lycratoppar och collegetröjor kanske en steamer mest kommer bli liggande. Men för den som har en lite mer dressad garderob med skjortor, klänningar, blusar eller tunnare plagg är den ett effektivt redskap.

Varför välja en steamer över ett strykjärn

Strykjärn och steamers är båda avsedda att ta skrynklor ur kläderna, även om de har sina egna respektive fördelar.

Steamers fungerar på ett större utbud av tyger, eftersom de är mindre benägna att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt som direkt värme. Alla tyger som är lite tunnare som blusar, kostymbyxor och även kavajer mår bättre av att bli ångade än strukna eftersom ångan tränger in i tygets fibrer. Ulltröjor blir som nya och även gardinerna kan steamas medan de hänger uppe för att fräscha upp dem. Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern kommer väl till pass.

Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen, speciellt när det kommer till känsliga tyger som siden.

När ska jag använda ett styrkjärn istället för en steamer?

stryka med ånga

Steamers används vanligtvis på tyg medan det hänger på en galge, så de fungerar inte bra om du vill pressa dina kläder. Tjockare tyger som jeans, collegetyger, skjortor av tjockare bomullskvalitet och liknande blir dock bäst av att bli strukna med ett traditionellt strykjärn.

Olika steamerstyper

Du kanske överväger att köpa en steamer och om du stryker regelbundet och vanligtvis bara ett eller ett fåtal plagg åt gången och du vill göra det snabbt är en handhållen steamer ett bra inköp. För dig som steamar mycket kan det vara värt det att investera i en stående. För den som reser mycket är en resesteamer en oumbärlig vän på resan.

Stående steamers

Stående steamers är gjorda för att stå på en fast plats i hemmet. De är större och mer skrymmande än handhållna- eller resemodeller. Har en stor vattentank vilket innebär att de kan ånga längre och kan användas på betydligt fler plagg. De har ofta en inbyggd galge och är också kraftfullare vilket gör att det går snabbare att ånga kläderna.

Handhållna steamers

Handhållna steamers är mindre, lättare och mer bärbara än stående modeller. De har ofta en liten vattentank och är smidiga att ånga kläderna med i och med att de inte väger så mycket.

handhållen steamer

Resesteamers

Om du reser mycket i jobbet är det också praktiskt och smidigt att ha med sig en resesteamer. Du snabbt kan fräscha upp din outfit med innan du beger dig iväg på mötet eller konferensen. Dessutom är det ett enkelt sätt att ta bort dålig lukt och fräscha till plaggen om du inte har med dig så mycket i bagaget på resan.

Viktiga faktorer att beakta när du väljer steamer

Om du letar efter en steamer är det bra att tänka igenom vad det är som är viktigast för dig. Kanske reser du mycket? Eller har du mycket plagg i ömtåliga material som siden? Vill du ånga allt i din garderob eller räcker det med att du kan fräscha upp plagget innan du går till jobbet? Det kan vara många faktorer som avgör just ditt val men nedan är några exempel på funktioner som kan vara värda att fundera över innan du bestämmer dig för vilken typ av steamer du ska köpa.

Vikt: Om du tänker ta den på dina resor som i jobbet för till exempel till ett möte utomlands eller om du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, leta efter en lätt modell.

Kontinuerlig ånga: Att behöva trycka fingret hela tiden på ångknappen kan vara obekvämt. Leta efter en som ångar kontinuerligt.

Ånginställningar: en del vissa steamers gör att du kan variera ångflödet vilket är praktiskt om du behöver ånga känsliga tyger.

Snabb uppvärmningstid: Om du ofta har bråttom när du ska använda din steamer kan detta vara avgörande.

Storlek på vattentank: Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Lämplighet för alla tyger som är relevanta för dig: Vissa tillverkare uppger att deras modeller är lämpliga för alla tyger, inklusive siden. Om du köper en steamer speciellt för att du vill ånga ömtåliga kläder, se till att du kontrollerar detta först.

Prestanda

Några saker som är värda att ta en lite djupare titt på när man ska välja en steamer har med dess grundfunktionalitet att göra det vill säga ångan och allt som har med ångan att göra.

Storlek på vattentanken

Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Vattenuppvärmningstid

De flesta steamers i vår guide har en uppvärmningstid på maximalt en minut men uppvärmningstid hänger också ihop med andra saker. Ju högre effekt steamern har desto högre blir temperaturen på vattenångan. Detta i sin påverkar också hur effektivt steamern kan ta bor skrynklor på kläderna.

Effekt

När man tittar på vattenuppvärmningstiderna bör man också ta i beaktande att en högre watt siffra inte alltid betyder att steamern är bättre. Vissa modeller kan ha högt wattvärde men den maximala temperaturen på ångan kan ändå vara lägre än andra steamers som har lägre watt. Det betyder att steamern inte är så effektiv och att du bör välja en annan steamer.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen som ångaren kan komma upp till avgör steamerns förmåga att ta bort skrynklor. Ju högre temperaturen, desto bättre kommer den att fungera men det bästa är att titta på steamerns förmåga att hålla olika temperaturer. Många har flera olika inställningar beroende på vilken slags tyg du ska steama.

Ångflöde

Ett oavbrutet ångströmflöde är en av de viktigaste faktorerna för valet av steamer om man steamar ofta och mycket. Vissa typer av ångare kan ge längre ångtider och andra är bättre på att tillhandahålla oavbruten ångström. Om du inte steamer så många plagg är detta av mindre betydelse men kom ihåg att det kan vara ganska jobbigt att hålla inne en knapp för att ånga en hel skjorta.

Användarvänlighet

Stående steamers är inte lika praktiska att använda som handhållna steamers, dels på grund av sin storlek och på grund av vattentanken som vanligtvis är betydligt större. De stående varianterna kommer också att ha en slang fäst vid ånghuvudet för att ge ångan och ta upp mycket mer plats jämfört med en handhållen steamer. Handhållna steamers är mindre och lättare men ångtiden i dessa är begränsad och vattentanken är mindre än för stående steamers.

Enkelt underhåll

Hur lätt är det att underhålla din steamer? För att den ska hålla länge är det viktigt att följa de instruktioner som medföljer med din steamer. Oavsett vilken typ av vatten du använder är det en bra idé att tömma behållaren när du är klar för att undvika dålig lukt på vattnet och eventuella kalkavlagringar.

Att diska ur själva vattenbehållaren med en diskborste och milt diskmedel med jämna mellanrum är också ett tips. Detta kommer göra så att din steamer håller längre. Glöm inte att skölja noga efter diskning så att inga rester av diskmedel finns kvar i behållaren. Du kan också torka av hela steamern med en lätt fuktad trasa för att hålla den dammfri och ren.

Garantitider

Förutom rengöringen är det bra att kontrollera garantitider för din steamer. Vad täcker garantin och hur länge gäller den? Om du har otur och det är någonting fel är det bar att veta att du till exempel kan reparera eller byta ut din steamer under garantitiden.

Tillbehör

Vissa steamers kommer med en mängd extra tillbehör och andra har bara med ett borsthuvud. Innan du fattar beslut om vilken steamer du ska välja är det smart att fundera igenom vilka plagg du kommer använda steamern till. Ska du till exempel steama mattor eller tjocka ytterkappor kan det vara vettigt att investera i en steamer med speciella borsthuvuden som hjälper till när ångan ska tränga igenom de lite tjockare materialen. Om du bara ska steama blusar, skjortor och fräscha upp kavajer eller dräkter kanske inte alla tillbehör är nödvändiga.

Varför man ska välja en steamer

Ånga är mildare mot dina kläder än vanligt strykning.

ångstrykjärn hängande

Andra fördelar är:

 • Fräscha upp plagget istället för att tvätta är skonsammare för plagget och ökar livslängden.
 • Det är lättare att steama runt knappar och i hörn, som vid en krage, för en perfekt finish.
 • Steamern tar bort dålig lukt, bakterier och binder damm.
 • Att steama är ett klimatsmart val.

 

Det man ska tänka på med steamers är att de oftast är mindre kraftfulla än vanliga strykjärn och inte nödvändigtvis är billigare.

 

Andra saker som är bra att känna till är:

 • Kläderna är oftast fuktiga efter ångning så du kommer behöva vänta tills de torkar innan du bär dem.
 • Det är svårt att pressa eller skapa veck på kläderna med en steamer.

FAQ

Ska jag använda tryck medan jag ångar kläderna?

Ja och nej beroende på vilken steamer du väljer. De flesta steamervarumärken rekommenderar att du håller steamerplattan en bit ifrån plagget när du steamar det. Dock finns det ett flertal varumärken som har speciell beläggning på steamerplattan som gör att du utan risk kan trycka plattan mot plagget för att ta bort speciellt envisa skrynklor och veck.

Kan en steamer döda bakterier?

Varken steamern eller strykjärnet gör rent plaggen så som en tvätt gör men en steamer ångar igenom textilfibrerna så att plagget känns fräschare och renare. Eftersom ånga är mycket varm, eliminerar den också 99 % av bakterier, damm och kvalster.

Kan en steamer ta bort dålig lukt?

Ångan löser upp dålig lukt så att du inte behöver lägga fina kläder i tvätten lika ofta.

Kan man ånga istället för att tvätta?

Ånga dödar de flesta bakterier och tar bort rynkor från föremål som inte är lämpade att tvätta eller torka. Ångstädning är ett utmärkt sätt att spara pengar och för att hjälpa till att hålla dina kläder i ett bra skicka. Att ånga är dock inte detsamma som att tvätta plagget. När man stryker eller ångar kläder plattar man till textilfibrerna och plagget tar därför inte åt sig smuts lika lätt, vilket dock sparar på antalet gånger man behöver tvätta det och minskar därmed slitage men över tid behöver plagg tvättas om det blir fläckar eller smuts på dem.

Vilka tyger kan jag ånga?

Ångare fungerar bra för de flesta tyger, eftersom ånga är en mild metod. Tyg som kan ångas inkluderar de flesta sorter av bomull, silke, ylle och polyestrar.

Kan jag ånga min satinklänning?

Det är mycket bättre att använda ånga när du vill få bort rynkor från en satängklänning eftersom ett torrt, varmt strykjärn kan smälta satinen. Håll steamern på ett lite längre avstånd från tyget när du ångar det och var försiktig med att hålla steamern för länge på ett och samma ställe. När du är klar, låt plagget hängtorka och svalna innan du sätter på dig det.

Vilka tyger kan jag inte ånga?

Du kan inte ånga tyger och plagg som vaxade jackor, mocka, skinn eller material som kan smälta, till exempel plast, nylon eller vinyl. Var också försiktig med fina tyger som siden, chiffong eller sammet. Undvik att låta ångarens huvud beröra sådana tyger och håll huvudet i rörelse. Försök att ånga plagget ut och in om du är osäker för att undvika skador.

Desinficerar ångare kläderna bättre än strykjärn?

Ja, 99 % av bakterier, damm och kvalster dör i och med den heta vattenångan.

Vilket är bättre – strykning eller ångning?

Ångning är ett effektivt sätt att få rynkor, steamers kräver mindre utrymme och det tar kortare tid och mindre ansträngning än strykning. Dessutom finns det många andra fördelar, speciellt om du är allergiker, som du får genom att ånga som du inte kan få genom att använda ett strykjärn

Men varför stryka överhuvudtaget? 

Skrynkliga kläder är ju inte så fint, speciellt inte om man ska vara representativ på jobbet eller ska gå på en fest. Man kan klara sig med bara en steamer men det bästa är att ha både en steamer och ett styrkjärn. Strykjärnet är bra som ett komplement för svåra skrynklor eller om man vill pressa plagg.

Slutord

Om du har bråttom på morgonen, stryker ofta, har för lite tid eller har en garderob med kläder av lite högre kvalitet är det värt det att investera i en steamer. Den kommer göra jobbet åt dig och spara tid. Dessutom dödar ångan bakterier och eliminerar smuts och du slipper tvätta lika ofta vilket både du och miljön kommer vara tacksam för. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot till exempel damm och kvalster eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier och kvalster med den heta vattenångan.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 9 / Genomsnitt: 4.9
Kolla Priset

I stället för att stryka satsar därför många på en steamer som med hjälp av varm ånga gör kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha igen. Steamern hjälper också till att hålla plaggen fräscha mellan tvättarna och minskar slitage på tyget. Vilket också är bra för miljön, eftersom man inte behöver tvätta plagget lika ofta. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot damm och kvalster. Eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier med den heta vattenångan. När man väl fått in vanan och tekniken med att använda en steamer går det också fort att få kläderna skrynkelfria.

Allt det här låter ju riktigt bra jämfört med att stryka, eller hur? Frågan är dock hur man ska veta vilken steamer som är den bästa? Vi har sammanställt en guide med de 5 bästa steamers från olika tester och från olika perspekti. Så att du enkelt ska kunna hitta just den steamer som passar dina behov bäst.

Köp Guide

klädångare
Källa: Netonnet

En steamer är ett verktyg som från början användes av modebranschen och stylister. Idag har steamern blivit en självklar produkt i många hem för att skonsamt ta bort skrynklor och fräscha upp kläder och textilier. Förutom att fräscha upp plaggen dödar den varma ångan bakterier och en steamer är dessutom användbar för allergiker eftersom den binder damm och tar bort kvalster.

Om du lägger mycket pengar på kläder av bättre kvalitet så kräver dessa kläder en annan typ av omvårdnad än billiga slit och släng-plagg. Oftast är det kemtvätt eller handtvätt som gäller på plagg i exempelvis kashmir eller siden. Att tvätta kläder ofta sliter dock på fibrerna och gör så att plagget slits ut snabbare. Att vädra och att steama kläder mellan användningarna gör att de håller längre och är ett klimatsmart val.

Vad är en steamer?

Steam” är ett engelskt ord som betyder ånga och på svenska kallas steamers ibland för klädångare.

I en steamer trycks vattenånga, med en temperatur på nästan 100 grader, genom ett ångmunstycke in i plaggen för att räta ut skrynklor. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna i tyget, de mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir skrynkelfritt och ångan gör även att färger och textur framträder.

Dessutom tar ångan med sig en del smuts, damm och bakterier vilket gör att steamern även fungerar för att fräscha upp plagg och minska antalet tvättar. En steamer är helt enkelt klimatsmart och mer skonsamt för kläderna.

Hur en steamer fungerar

En steamer fungerar genom att het vattenånga tränger in i plaggets fibrer och därmed löser upp skrynklor, lukt och dödar bakterier. Steamern gör att du kan fräscha upp dina kläder utan tvättning och tvättmedel och är ett miljövänligt sätt att fräscha upp dina kläder med vatten och värme.

Ångrengöring är dessutom ett utmärkt sätt att spara pengar på då den håller dina kläder i sitt bästa skick mycket längre. Det är inte bara att ångan undviker eventuella risker som kan ske vid strykning så som brända fläckar och ofrivillig veckning, ångan tar även död på de flesta bakterier vilket hjälper till att eliminera lukt.  Ånga är ett milt sätt för att ta bort skrynklor från dina kläde. Och genom att använda en steamer mellan tvättar förlänger du livstiden på dina kläder. Med hjälp av en steamer kan du också skapa en mer avslappnad och slät finish jämfört med den skarpa ytan som du kan få från ett strykjärn.

En steamer är användbar på alla textilier som tål strykning. Du kan använd steamern på allt från kläder till bordsdukar och gardiner.

Hur använder man en steamer?

Häng upp plagget på en galge och vänta tills steamern kokat upp vattnet och blivit varm. Sedan för du steamern en liten bit från själva tyget över de delar du vill släta ut, utan att röra med steamermunstycket vid själva tyget. Är du osäker på om det blir bra? Testa på en liten bit av plagget först eller steama plagget genom att vända det in och ut. Tänk på att det krävs lite övning innan du får in tekniken så ha tålamod när du steamar för första gången.

Vilka kläder kan man använda en steamer till?

Består din garderob mest av jeans, lycratoppar och collegetröjor kanske en steamer mest kommer bli liggande. Men för den som har en lite mer dressad garderob med skjortor, klänningar, blusar eller tunnare plagg är den ett effektivt redskap.

Varför välja en steamer över ett strykjärn

Strykjärn och steamers är båda avsedda att ta skrynklor ur kläderna, även om de har sina egna respektive fördelar.

Steamers fungerar på ett större utbud av tyger, eftersom de är mindre benägna att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt som direkt värme. Alla tyger som är lite tunnare som blusar, kostymbyxor och även kavajer mår bättre av att bli ångade än strukna eftersom ångan tränger in i tygets fibrer. Ulltröjor blir som nya och även gardinerna kan steamas medan de hänger uppe för att fräscha upp dem. Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern kommer väl till pass.

Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen, speciellt när det kommer till känsliga tyger som siden.

När ska jag använda ett styrkjärn istället för en steamer?

stryka med ånga

Steamers används vanligtvis på tyg medan det hänger på en galge, så de fungerar inte bra om du vill pressa dina kläder. Tjockare tyger som jeans, collegetyger, skjortor av tjockare bomullskvalitet och liknande blir dock bäst av att bli strukna med ett traditionellt strykjärn.

Olika steamerstyper

Du kanske överväger att köpa en steamer och om du stryker regelbundet och vanligtvis bara ett eller ett fåtal plagg åt gången och du vill göra det snabbt är en handhållen steamer ett bra inköp. För dig som steamar mycket kan det vara värt det att investera i en stående. För den som reser mycket är en resesteamer en oumbärlig vän på resan.

Stående steamers

Stående steamers är gjorda för att stå på en fast plats i hemmet. De är större och mer skrymmande än handhållna- eller resemodeller. Har en stor vattentank vilket innebär att de kan ånga längre och kan användas på betydligt fler plagg. De har ofta en inbyggd galge och är också kraftfullare vilket gör att det går snabbare att ånga kläderna.

Handhållna steamers

Handhållna steamers är mindre, lättare och mer bärbara än stående modeller. De har ofta en liten vattentank och är smidiga att ånga kläderna med i och med att de inte väger så mycket.

handhållen steamer

Resesteamers

Om du reser mycket i jobbet är det också praktiskt och smidigt att ha med sig en resesteamer. Du snabbt kan fräscha upp din outfit med innan du beger dig iväg på mötet eller konferensen. Dessutom är det ett enkelt sätt att ta bort dålig lukt och fräscha till plaggen om du inte har med dig så mycket i bagaget på resan.

Viktiga faktorer att beakta när du väljer steamer

Om du letar efter en steamer är det bra att tänka igenom vad det är som är viktigast för dig. Kanske reser du mycket? Eller har du mycket plagg i ömtåliga material som siden? Vill du ånga allt i din garderob eller räcker det med att du kan fräscha upp plagget innan du går till jobbet? Det kan vara många faktorer som avgör just ditt val men nedan är några exempel på funktioner som kan vara värda att fundera över innan du bestämmer dig för vilken typ av steamer du ska köpa.

Vikt: Om du tänker ta den på dina resor som i jobbet för till exempel till ett möte utomlands eller om du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, leta efter en lätt modell.

Kontinuerlig ånga: Att behöva trycka fingret hela tiden på ångknappen kan vara obekvämt. Leta efter en som ångar kontinuerligt.

Ånginställningar: en del vissa steamers gör att du kan variera ångflödet vilket är praktiskt om du behöver ånga känsliga tyger.

Snabb uppvärmningstid: Om du ofta har bråttom när du ska använda din steamer kan detta vara avgörande.

Storlek på vattentank: Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Lämplighet för alla tyger som är relevanta för dig: Vissa tillverkare uppger att deras modeller är lämpliga för alla tyger, inklusive siden. Om du köper en steamer speciellt för att du vill ånga ömtåliga kläder, se till att du kontrollerar detta först.

Prestanda

Några saker som är värda att ta en lite djupare titt på när man ska välja en steamer har med dess grundfunktionalitet att göra det vill säga ångan och allt som har med ångan att göra.

Storlek på vattentanken

Handhållna steamers har ofta mindre vattentankar som du ständigt behöver fylla på. Om du vet att du kommer använda steamern mycket är det värt att investera i en lite större, stående, modell med en större vattentank.

Vattenuppvärmningstid

De flesta steamers i vår guide har en uppvärmningstid på maximalt en minut men uppvärmningstid hänger också ihop med andra saker. Ju högre effekt steamern har desto högre blir temperaturen på vattenångan. Detta i sin påverkar också hur effektivt steamern kan ta bor skrynklor på kläderna.

Effekt

När man tittar på vattenuppvärmningstiderna bör man också ta i beaktande att en högre watt siffra inte alltid betyder att steamern är bättre. Vissa modeller kan ha högt wattvärde men den maximala temperaturen på ångan kan ändå vara lägre än andra steamers som har lägre watt. Det betyder att steamern inte är så effektiv och att du bör välja en annan steamer.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen som ångaren kan komma upp till avgör steamerns förmåga att ta bort skrynklor. Ju högre temperaturen, desto bättre kommer den att fungera men det bästa är att titta på steamerns förmåga att hålla olika temperaturer. Många har flera olika inställningar beroende på vilken slags tyg du ska steama.

Ångflöde

Ett oavbrutet ångströmflöde är en av de viktigaste faktorerna för valet av steamer om man steamar ofta och mycket. Vissa typer av ångare kan ge längre ångtider och andra är bättre på att tillhandahålla oavbruten ångström. Om du inte steamer så många plagg är detta av mindre betydelse men kom ihåg att det kan vara ganska jobbigt att hålla inne en knapp för att ånga en hel skjorta.

Användarvänlighet

Stående steamers är inte lika praktiska att använda som handhållna steamers, dels på grund av sin storlek och på grund av vattentanken som vanligtvis är betydligt större. De stående varianterna kommer också att ha en slang fäst vid ånghuvudet för att ge ångan och ta upp mycket mer plats jämfört med en handhållen steamer. Handhållna steamers är mindre och lättare men ångtiden i dessa är begränsad och vattentanken är mindre än för stående steamers.

Enkelt underhåll

Hur lätt är det att underhålla din steamer? För att den ska hålla länge är det viktigt att följa de instruktioner som medföljer med din steamer. Oavsett vilken typ av vatten du använder är det en bra idé att tömma behållaren när du är klar för att undvika dålig lukt på vattnet och eventuella kalkavlagringar.

Att diska ur själva vattenbehållaren med en diskborste och milt diskmedel med jämna mellanrum är också ett tips. Detta kommer göra så att din steamer håller längre. Glöm inte att skölja noga efter diskning så att inga rester av diskmedel finns kvar i behållaren. Du kan också torka av hela steamern med en lätt fuktad trasa för att hålla den dammfri och ren.

Garantitider

Förutom rengöringen är det bra att kontrollera garantitider för din steamer. Vad täcker garantin och hur länge gäller den? Om du har otur och det är någonting fel är det bar att veta att du till exempel kan reparera eller byta ut din steamer under garantitiden.

Tillbehör

Vissa steamers kommer med en mängd extra tillbehör och andra har bara med ett borsthuvud. Innan du fattar beslut om vilken steamer du ska välja är det smart att fundera igenom vilka plagg du kommer använda steamern till. Ska du till exempel steama mattor eller tjocka ytterkappor kan det vara vettigt att investera i en steamer med speciella borsthuvuden som hjälper till när ångan ska tränga igenom de lite tjockare materialen. Om du bara ska steama blusar, skjortor och fräscha upp kavajer eller dräkter kanske inte alla tillbehör är nödvändiga.

Varför man ska välja en steamer

Ånga är mildare mot dina kläder än vanligt strykning.

ångstrykjärn hängande

Andra fördelar är:

 • Fräscha upp plagget istället för att tvätta är skonsammare för plagget och ökar livslängden.
 • Det är lättare att steama runt knappar och i hörn, som vid en krage, för en perfekt finish.
 • Steamern tar bort dålig lukt, bakterier och binder damm.
 • Att steama är ett klimatsmart val.

 

Det man ska tänka på med steamers är att de oftast är mindre kraftfulla än vanliga strykjärn och inte nödvändigtvis är billigare.

 

Andra saker som är bra att känna till är:

 • Kläderna är oftast fuktiga efter ångning så du kommer behöva vänta tills de torkar innan du bär dem.
 • Det är svårt att pressa eller skapa veck på kläderna med en steamer.

FAQ

Ska jag använda tryck medan jag ångar kläderna?

Ja och nej beroende på vilken steamer du väljer. De flesta steamervarumärken rekommenderar att du håller steamerplattan en bit ifrån plagget när du steamar det. Dock finns det ett flertal varumärken som har speciell beläggning på steamerplattan som gör att du utan risk kan trycka plattan mot plagget för att ta bort speciellt envisa skrynklor och veck.

Kan en steamer döda bakterier?

Varken steamern eller strykjärnet gör rent plaggen så som en tvätt gör men en steamer ångar igenom textilfibrerna så att plagget känns fräschare och renare. Eftersom ånga är mycket varm, eliminerar den också 99 % av bakterier, damm och kvalster.

Kan en steamer ta bort dålig lukt?

Ångan löser upp dålig lukt så att du inte behöver lägga fina kläder i tvätten lika ofta.

Kan man ånga istället för att tvätta?

Ånga dödar de flesta bakterier och tar bort rynkor från föremål som inte är lämpade att tvätta eller torka. Ångstädning är ett utmärkt sätt att spara pengar och för att hjälpa till att hålla dina kläder i ett bra skicka. Att ånga är dock inte detsamma som att tvätta plagget. När man stryker eller ångar kläder plattar man till textilfibrerna och plagget tar därför inte åt sig smuts lika lätt, vilket dock sparar på antalet gånger man behöver tvätta det och minskar därmed slitage men över tid behöver plagg tvättas om det blir fläckar eller smuts på dem.

Vilka tyger kan jag ånga?

Ångare fungerar bra för de flesta tyger, eftersom ånga är en mild metod. Tyg som kan ångas inkluderar de flesta sorter av bomull, silke, ylle och polyestrar.

Kan jag ånga min satinklänning?

Det är mycket bättre att använda ånga när du vill få bort rynkor från en satängklänning eftersom ett torrt, varmt strykjärn kan smälta satinen. Håll steamern på ett lite längre avstånd från tyget när du ångar det och var försiktig med att hålla steamern för länge på ett och samma ställe. När du är klar, låt plagget hängtorka och svalna innan du sätter på dig det.

Vilka tyger kan jag inte ånga?

Du kan inte ånga tyger och plagg som vaxade jackor, mocka, skinn eller material som kan smälta, till exempel plast, nylon eller vinyl. Var också försiktig med fina tyger som siden, chiffong eller sammet. Undvik att låta ångarens huvud beröra sådana tyger och håll huvudet i rörelse. Försök att ånga plagget ut och in om du är osäker för att undvika skador.

Desinficerar ångare kläderna bättre än strykjärn?

Ja, 99 % av bakterier, damm och kvalster dör i och med den heta vattenångan.

Vilket är bättre – strykning eller ångning?

Ångning är ett effektivt sätt att få rynkor, steamers kräver mindre utrymme och det tar kortare tid och mindre ansträngning än strykning. Dessutom finns det många andra fördelar, speciellt om du är allergiker, som du får genom att ånga som du inte kan få genom att använda ett strykjärn

Men varför stryka överhuvudtaget? 

Skrynkliga kläder är ju inte så fint, speciellt inte om man ska vara representativ på jobbet eller ska gå på en fest. Man kan klara sig med bara en steamer men det bästa är att ha både en steamer och ett styrkjärn. Strykjärnet är bra som ett komplement för svåra skrynklor eller om man vill pressa plagg.

Slutord

Om du har bråttom på morgonen, stryker ofta, har för lite tid eller har en garderob med kläder av lite högre kvalitet är det värt det att investera i en steamer. Den kommer göra jobbet åt dig och spara tid. Dessutom dödar ångan bakterier och eliminerar smuts och du slipper tvätta lika ofta vilket både du och miljön kommer vara tacksam för. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot till exempel damm och kvalster eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier och kvalster med den heta vattenångan.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 9 / Genomsnitt: 4.9
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 9 / Genomsnitt: 4.9
Back to top button