Epilatorer är små, handhållna elektriska hårborttagningsanordningar utformade för att dra ut enskilda hår vid roten. Allteftersom dessa hår avlägsnas är risken för att utveckla inåtväxande hår högre. När ditt hår växer tillbaka kan det fastna precis under hårfollikeln, vilket orsakar smärta och inflammation. Du kan förhindra inåtväxande hår från epilering genom att följa några enkla steg före och efter epilering.

Steg 1

Exfoliera din hud före epilering, föreslår Columbia Healths hemsida Go Ask Alice. Exfoliera med en luffa eller exfolieringsskrubb lösgör hår och tar bort torr hud och annat skräp som blockerar hårsäckar. Exfoliering under daglig tvätt kommer också att hjälpa till när håren växer tillbaka.

Steg 2

Raka håret istället för epilering, periodiskt. Smet på ett tjockt raklödder eller gel och raka i riktning mot hårväxten med en enbladshyvel. Enbladsrakhyvlar tar inte bort ditt hår för långt ner mot hudens yta, säger Natural Solutions.

Steg 3

Återfukta huden efter epilering och efter varje dusch. Välj en fuktgivare märkt icke-comedogenisk, vilket betyder att den inte täpper till dina porer, säger Columbia Health.

Steg 4

Applicera en receptfri salicylsyra-lotion för att rensa hårsäckar och ta bort döda hudceller på ytan av huden. När du har använt epilatorn applicerar du ett tunt lager av salicylsyra och upprepar applikationen en gång dagligen.

Steg 5

Applicera teträdolja på huden före och efter epilering för att förhindra infektioner. Teträdolja är ett naturligt antiseptiskt medel som är antimykotiskt och antibakteriellt, rapporterar CNN Health.

Saker du behöver

  • Luffa eller exfolieringsskrubb
  • Tjock rakgel eller lödder
  • Enbladig rakhyvel
  • Fuktkräm
  • Salicylsyra
  • Teträdolja

Hur man förhindrar invuxna hår efter vaxning

inåtväxande hårOavsett om du går till en salong för att bli vaxad eller du gör det hemma är inåtväxande hår ett vanligt problem efter vaxning. Invuxna hår är vanligtvis ett resultat av hår som växer på fel sätt när det tvingas tillbaka i huden, vilket resulterar i en smärtsam röd bula som kan bli infekterad. Genom att inte vaxa ofta och använda rätt teknik kan du skydda dig från vaxningens fallgropar för mjukare hud och bättre resultat.

Steg 1

Vaxa mer sällan.

Vaxa dig mer sällan och mindre än var tredje vecka. När du vaxer för ofta kan det sluta med hår som är för korta för att vax och remsor ska greppa, vilket resulterar i hår som är rivna och brutna. Dessa kan växa felaktigt och orsaka inåtväxande hårstrån. Se till att håret är minst en centimeter, för att ge vaxet nog att fastna i för ett rent vaxarbete.

Steg 2

Brunt socker.

Exfoliera din hud innan du vaxar för att bli av med död hud och släppa ut fångade hår som kan tvingas tillbaka i huden under vaxning, föreslår tidningen “Cosmopolitan”. Bara tvätta av dig med en luffa i duschen, eller skapa din egen bodyscrub genom att blanda en kopp brunt socker med 3 msk. olivolja och 1 msk. mjölk. Skrubba i en cirkulär rörelse i 30 sekunder, skölj sedan bort och klappa torrt före vaxning.

Steg 3

Dra av vaxremsorna på rätt sätt.

Dra av vaxremsorna rent, utan att gå över samma områden om och om igen. Det är inte bara irriterande för huden, men det kan leda till att håren tvingas tillbaka i huden eller bryts av i en besvärlig vinkel, vilket resulterar i inåtväxta hårstrån. Om du låter en expert sköta din vaxning, be att varje område bara blir behandlat en gång.

Steg 4

Välj en klänning med lös passform i stället för jeans.

Använd kläder med lös passform när du har vaxat. Strama, syntetiska kläder kan skava på huden och förvärra inåtväxande hår. Välja naturtyger som andas, som bomull eller linne i minst en dag efter din vaxning.

Steg 5

Försök raka dig istället.

Välj att raka dig om du ständigt lider av inåtväxande hår efter vaxning. Vaxning drar ut håret i en vinkel, vilket gör att det växer in i hårfollikelns sida istället för ut ur huden. Ditt individuella hårväxtmönster kan göra dig särskilt mottaglig för inåtväxande hår och andra hårborttagningsmetoder kan fungera mer effektivt för dig.

Återfukta din hud med fuktkräm. Exfoliering och epilering kan torka ut huden. Efter att du sköljt av huden efter tvätt, applicera en icke-comedogenisk fuktighetskräm. Detta kan lugna nyepilerad hud och förhindra torr hud från att täppa till dina porer och hårsäckar.

Återfukta två gånger om dagen för att lindra eventuell rodnad eller inflammation från epilering.

Vissa vaxpaket kan innehålla en antiseptisk kräm som lugnar, fuktar och skyddar huden mot potentiella infektioner.

Använd mjuka och närande produkter. Återgå till din vanliga hudvårdsrutin efter epilering. Välj hudvårdsprodukter som är mjuka såväl som alkohol- och doftfria. De bör också hjälpa till att återfukta huden. Detta kan säkerställa att du inte irriterar hud som är ömtålig från epilering.

Använd lösa kläder. Undvik att bära tighta kläder i några dagar efter att du har epilerat. Tighta kläder sätter press på huden. Detta kan förhindra håren från att växa ordentligt och ökar risken för att de pressas tillbaka under huden

Om du upptäcker att du har inåtväxande hår …

Du gjorde allt rätt, men där är det, en arg röd fläck. För det första; undvik frestelsen att klämma den, eftersom du kan råka trycka håret djupare in i huden, eller så kan du sprida bakterier in i porerna som utlöser en infektion.

Ofta kan mindre inåtväxande hår lämnas ifred och de brukar försvinna utan att du behöver göra någonting. Men om håret är nära huden och du kan se det, rekommenderar sjukvårdsupplysningen “att du använder en steril nål eller pincett för att försiktigt reta fram det. Men gräv inte efter håret om det ligger långt under hudens yta.” Om du är osäker, lämna det ifred och kontakta din läkare. Det är trots allt bättre att vara på den säkra sidan.

 

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button