Stekt är gott! Det finns massor av goda rätter som går att laga i en stekpanna. Denna mänsklighetens kanske första köksgeråd kommer i många olika färger och stilar, och den tillverkas även i en mängd olika material. Folk världen över använder den dagligen för att få något smaskigt att äta… men när maten är svald kommer obehaget för de flesta. Nu måste man diska stekpannan, det är väl inte kul? Och värre blir det när fett och matrester hunnit torka till eller kanske bränna i botten. Det går inte bort bara av att skölja stekpannan i vatten inte… Man har funderat på många olika lösningar på detta problem, från tvålar som ska lösa upp till och med det svåraste fettet, till pannor som designats för att maten inte ska fastna i botten. Här kan du få läsa lite om de olika varianterna av stekpannor som finns tillgängliga, hur du sköter dem så att de räcker länge, samt lite om farliga ämnen som kan finnas i din till synes oskyldiga stekpanna.

Stekpanna skiljes från stekpanna

  • Rostfria stekpannor är enormt hållbara. Det finns inget i dem som kan slitas ut – men de kräver viss förkunskap av matlagaren, eftersom det kan vara svårt att få vissa saker rätt i dem om man inte vet hur man ska göra (pannkakor till exempel kan vara svåra att vända på).
  • Stekpannan av kolstål är lättare att hantera på grund av sin lägre vikt. Den har bra släppegenskaper, men en tunn botten som riskerar att slå sig om den värms upp för fort.
  • Älskare av allt som är rustiskt väljer ofta en gjutjärnspanna, som gärna väcker upp minnen av när gammelmormor stod och stekte fläsk i sin lika gamla stekpanna. Denna modell passar för de flesta matlagningstyper och fungerar bäst när du ska steka i mycket fett. Syrliga ingredienser kan dock skapa tyngre järnfällning, så att maten får en lätt järnsmak. Rätt skötsel gör gjutjärnspannan närapå odödlig.
  • Belagda stekpannor har tillverkats med olika typer av non-stick material för att ge en överlägsen släppförmåga. De kan användas för alla typer av stekning, men de är känsliga för höga temperaturer.

Non-stick beläggning: vad är det?

Det är svaret på nybörjarkockars böner: en stekpanna där det går lätt att vända på ägg, kött, pannkakor, osv, utan att de fastnar i botten. För att lyckas med detta har pannan designats med sandwichbotten: stål och koppar eller stål och aluminium. Detta gör att den även kan användas på induktionshäll. Stekpannorna kommer med beläggningar i olika material:

  • Teflon är en typ av plast. Stekpannor med teflonbeläggning är enkla att steka i, men håller inte så länge eftersom teflonet slits ut snabbt och kommer att behöva bytas ut efter något år. Den är extra känslig för höga temperaturer och kan vara farlig – mer om detta nedan!
  • Keramisk beläggning är hård och tål mycket – dessutom har den också non-stick effekten. Den hjälper dig att laga hälsosammare mat, eftersom du kan använda mindre matfett för att steka än det som behövs i en rostfri panna. Den kan tåla hög värme, men måste värmas upp lite i sänder. Som teflonen är keramikpannan väldigt enkel att rengöra.

Rätt skötsel: långt liv

För att din stekpanna ska hålla länge och ge dig värde för dina pengar, måste du veta hur du ska ta hand om den på rätt sätt – och detta skiljer sig från modell till modell. Här kommer en liten guide som du kan läsa för att lära dig vad just din panna behöver, eller för att hjälpa dig hitta rätt nästa gång du ska välja panna:

  • Teflonpannan är som sagt extra värmekänslig. Därför lämpar den sig bäst till fisk, ägg och risrätter. Använd bara köksredskap i trä, plast eller silikon, för metallredskap kan repa bottnen och orsaka skador som inte går att reparera. Diska alltid teflonpannan för hand, och använd inte metallull.
  • Stekpannan med keramikbeläggning är härdigare än teflonpannan, men bör inte för den skull behandlas hur som helst. Använd mindre matfett än du annars skulle när du ska steka. Använd helst inte köksredskap i metall. Diska pannan för hand.
  • Kolstålspannor bör stekas in innan de används för första gången. Bränn in tunna lager av olja flera gånger – detta kommer att förse pannan med en oslagbar beläggning. Diska pannan i varmvatten, men undvik att använda diskmedel, eftersom det kan fräta bort stekytan.
  • Gjutjärnspannor är ganska tunga, men kommer att hålla i flera generationer om du sköter dem rätt. Järnfällningen förhöjer smaken på vissa kötträtter, och är även nyttig för dig. Ju mer du använder en gjutjärnspanna, desto bättre kommer den att bli – stekytan förbättras och det blir lättare att hantera maten. Diska pannan för hand och i varmvatten. Använd inte syrliga ingredienser eller stark disktvål, eftersom dessa kan fräta bort ytan.

Är teflon farligt?

Det är en het fråga som det debatterats mycket om. Du som ska till att köpa en ny stekpanna gör rätt i att intressera dig för svaret – som är ja. Att laga mat i teflonpanna kan vara farligt. Teflon är en plast som kan avge giftiga gaser och partiklar om den värms upp för mycket. Om plasten repats med metallredskap ökar risken för giftutsläpp. En av dessa partiklar misstänks för att orsaka cancer, och en annan är hormonstörande.

Du som har full kontroll på vad som pågår i ditt kök kan säkert klara av att använda en teflonpanna, men du som har annat som tar upp din uppmärksamhet bör nog välja en keramikbeläggd panna för att vara på den hälsosamma sidan. En övrig nackdel med teflonpannan är att du endast kan använda trä- eller plastredkap i den, och det har hänt att man glömt plastsleven i pannan och den smält. Det förstör inte bara maten, utan också sleven och pannan för all framtid, samt förorenar luften du ska andas. Fundera på att skaffa en gjutjärnspanna i stället – du behöver inte byta ut den efter några år, den blir bara bättre med tiden och den släpper dessutom ifrån sig nyttiga järnpartiklar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 141 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 141 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button