www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Medan världen fortsätter sin jakt efter kreativa sätt att bekämpa den globala uppvärmningen på, kan du överleva extremt kyliga nätter med ett av dessa 5 bästa täcken 2021. Säg hej till mysiga nätter och fluffiga täcken när vi granskar några av de bästa täckena på marknaden. Vi kommer också att visa dig vad du ska tänka på när du handlar ett täcke bäst i test – häng med vidare!

BÄST I TEST
5.0 / 5
Engmo duntäcke finns i tre versioner, redo att värma och kyla dig, beroende på väderförhållandena. Täcket kan reglera din temperatur, så att den är helt lagom; varken för varmt eller kallt, men helt perfekt för dig.

Fördelar

 • Tål maskintvätt.
 • Bekvämt och reglerar din temperatur.
 • Dunfyllning för högsta komfort.

Nackdelar

 • Det är vitt och kan lätt bli smutsigt.
BÄSTA PREMIUM
5.0 / 5
Om du vill ha ett täcke som känns mjukt och fluffigt, är ett mile notti täcke rätt val för dig. Fyllt med förstklassigt gåsdun från de finaste delarna av Europa, som håller dig varm och mysig.

Fördelar

 • Det är mjukt, fluffigt och varmt nog för att skydda dig från vinterns elände.
 • Det är hållbart.
 • Skapat av högkvalitativt material.

Nackdelar

 • Det är dyrt.
Bästa sommartäcket
4.8 / 5
Vårt val av svalt täcke bäst i test. Kvalitativt täcke som håller din temperatur sval under varmare väder, och har silikonfiberfyllning för en bekväm och trevlig nattsömn. Stoppningen har rutsömmar, för extra komfort.

Fördelar

 • Ger tillräckligt med kroppskyla för att överleva värmen från sommar och vår.
 • Det är mjukt och mysigt.
 • Det är maskinsäkert och lätt.

Nackdelar

 • Även om det är maskinsäkert kan du inte tvätta det vid temperaturer högre än 30 grader.
Bästa tyngdtäcket
5.0 / 5
Cura täcke gör det enkelt för dig att sova gott, oavsett vilket väder säsongen bringar. Täcket har 7 lager, i högkvalitativ 100% bomull och polyestermaterial för att bekämpa slitage. Cura täcke pris ligger i medelklass.

Fördelar

 • Det förbättrar din sömn.
 • Det är maskinvänligt.
 • Polyestermaterialet förhindrar slitage.

Nackdelar

 • Du kan bara tvätta täcket i 60 grader. Högre temperaturer än så kan förstöra det.
MEST PRISVÄRT
4.9 / 5
Detta djupsömntäcke har ihålig fiberfyllning för maximal komfort som hjälper personer med sömnproblem att få en djup och fridfull sömn. Efter att ha njutit av din vila, kan du enkelt tvätta täcket i tvättmaskinen.

Fördelar

 • Det främjar djup sömn eftersom det håller dig varm för bättre sömn.
 • Tål maskintvätt.
 • Det är lätt och ganska fluffigt.

Nackdelar

 • Det är bara perfekt för kallare väder.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi värdesätter dig som kund och därför uppdaterar vi ständigt våra produktlistor för att ge dig de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan lita på att vi nyligen har verifierat våra bästa produkter.

KÖPGUIDE


Denna köpguide är avsedd att upplysa dig och ändra ditt sätt att se på inköp av ett nytt täcke.
Vi följer dig stegvis igenom alla krångligheter som kan uppstå när det kommer till att köpa ett bra täcke, så att du kan upptäcka de bästa täckena på mils avstånd. Är du redo? Nu slår vi till!

täcke bäst i test

Vilken typ av sovare är du?


Det första steget när det kommer till inköp av ett nytt täcke är att avgöra vilken typ av sovare du är, eftersom det kommer att hjälpa till att forma ditt köpbeslut. Nedan kan du läsa om de olika typerna av sovare som finns. 

Varm sovare

Att vara en varm sovare innebär att du lätt blir varm när du sover under täcket. Varje natt är en varm natt för dig, eftersom du alltid kan känna din kroppstemperatur stiga varje gång du kryper ner i sängen. Detta kan göra det svårt för dig att somna, även gånger när du känner dig sömnig.

Det kan vara något du bör kolla upp närmare, eftersom det kan leda till att du gradvis börja lida av sömnbrist. Därför skulle det vara till hjälp om du inte borstar av dig det hela och avfärdar det som ett “inte-så-stort-problem” fram tills möjliga orsaker listats. Även om det kanske inte är medicinskt relaterat, är det alltid bra att veta om det ska tas på allvar eller med enkelhet. Men det går alltid att hitta ett sätt att sova bra på natten som en varm sovare.

Normal sovare

Till skillnad från varma sovare, har normala sovare inte problem med att temperaturen stiger när de kryper ner i sängen för att sova. De njuter ofta av lyxen av en god nattsömn. 

Normala sovares temperatur kan dock också påverkas när de ligger i sängen under vissa väderförhållanden. Till exempel kan en normal sovare drabbas av extrem kyla under vintern när de sover. Och på samma sätt, när vädret är extremt varmt, tenderar normala sovare att känna temperaturen stiga. 

Oavsett, du kan lida av sömnbrist även som en normal sovare under extrema väderförhållanden. Ett enkelt sätt att överleva hårda väderförhållanden som en normal sovare är att använda olika täcken för alla årstider. På så sätt byter du täcke anpassat efter säsongens väder. 

Kall sovare

Kall sovare är raka motsatsen till varma sovare. Medan varma sovare upplever svårigheter att sova på natten eftersom temperaturen stiger, upplever kalla sovare svårigheter att sova när temperaturen sjunker på natten.

Vad som skulle kännas som en normal temperatur för en normal sovare, kan för en kall sovare kännas som extrem vinterkyla. Deras kroppar är känsliga för nattluften och det kan leda till både sömnlöshet och sömnbrist. 

Vilket täcke bör du välja? 

En annan sak du bör se upp för när du handlar ett täcke är fyllningen som tillverkaren använt i tillverkningen. I allmänhet finns det två typer av fyllning; en naturlig fyllning och en syntetisk fyllning. Om du har känslig hud, eller om du är benägen att utveckla allergier är ett syntetiskt täcke bäst för dig. Men om du vill köpa ett täcke som i allmänhet är lätt men fortfarande kan behålla värmen, bör du köpa ett täcke med naturlig fyllning. Nedan finns de olika typerna av både naturliga och syntetiska täcken.

Naturliga fyllningar

Dun

Dunfyllningar är en naturlig fyllning av täcken, med fluffiga fjädrar som kommer från en fågels bröstområde. Som ett resultat är dessa täcken lätta i kontrast till den tyngd som annars kännetecknar täcken för många människor. Även om de är lätta, är duntäcken mycket varma. De tre kändaste duntyperna är de kanadensiska, ungerska och svenska alternativen. Det är inte speciellt förvånande, eftersom dessa länder upplever extremt kyligt väder så kräver dessa delar av världen varma täcken för att skydda dem från kylan.

Fjäder

Fjädertäcken skiljer sig från duntäcken när det gäller vikt. Tillverkare av denna typ av täcken använder fjädrar som fyllning, och de visar sig alltid vara mycket tyngre än duntäckena. Anledningen till detta är fjädrarna som fylls i denna typ av täcke är större, robustare och starkare i jämförelse med fjädrarna som fyller duntäcken. Ändå är fjädertäcken mycket billigare än duntäcken.  

Fjäder och dun

En fjäder- och duntäcke är en fin blandning av två olika fjädertyper. Tillverkare kombinerar fjädertyper som ger täcket en lättare vikt och varm temperatur, med mer robust fjäderfyllning för att producera denna typ av täcke. I slutändan är resultatet ett tufft, starkt och tillräckligt varmt täcke som skyddar dig från kylans elände.  Dess vikt är också helt perfekt; inte för tungt och inte för lätt. 

mille notti täcke

Silke

Täcke med silkesfyllningar följer ett annat tillverkningssätt. Tillverkare skapar inte silkestäcken med fjädrar, i stället använder de silkematerial som förhindrar allergiska reaktioner för personer med känsliga hudtyper. När det gäller vikt är silkestäcken lätta, och silkesfyllningen gör dem hållbara och hypoallergena. Denna typ av täcken fungerar också som en bra temperaturregulator eftersom det värmer din kropp i kallt väder. Ett sidentäcke skulle reglera din temperatur under varmt väder, eftersom det suger ut värme för att lämna dig med kall luft.  

Ull

Ullfyllningar är naturligt hypoallergena, vilket gör dem till den perfekta temperaturregulatorn. Du bör välja ett naturligt påfyllningstäcke i ull om du är en normal sovare och i extremare väder. Ull eliminerar överskottsvärme, och tillför din kropp sval luft som hjälper dig att få tillräckligt med sömn och vice versa. 

Syntetiska fyllningar 

Om du får en allvarlig allergisk reaktion mot fjädrar och andra naturliga material i täcken, bör du satsa på ett syntetiskt täcke. De är i allmänhet allergivänliga, eftersom de hindrar dig från allergiska reaktioner från dunfyllningar, fjädrar och damm. Syntetiska påslakan finns i två former; ihålig fiber och mikrofiber.

Ihåligt fiber

För att du ska känna värme när du använder denna syntetiska fyllning, har tillverkare av denna typ av täcken distribuerat ihåliga fibrer så att täcket kan fånga upp värme. Dessutom är ihåliga fibertäcken tjocka och har en trådliknande struktur. Denna typ av täcke har en särskild antiallergibeläggning för dem som är benägna att få allergiska reaktioner.  

Mikrofiber

Jämfört med ihåligt fibertäcke faller mikrofibertäcket i kategorin med täcken av hög kvalitet, tack vare de extra fina fibrer som tillverkarna använder för att skapa det. Även om det är syntetiskt, får du valuta för pengarna när du investerar i ett mikrofibertäcke, särskilt om du är benägen att få allergiska reaktioner. Till skillnad från ihåliga fibertäcken är detta täcke mycket lätt. 

bäst i test duntäcke

Hur varmt ska ditt täcke vara?

När du letar efter ett täcke behöver du tid lägga lite tid på att mäta temperaturen. Folk mäter täckenas temperatur i något som kallas för TOG, och denna mätning går från kall till varm temperaturmätning. Ett täckes temperatur ska alltid falla inom 1 till 15 TOG där 1 är den kallaste temperaturen, och 15 TOG den varmaste.

För att sova bättre är det bra att välja ett täcke med temperatur som varierar från 1–7 TOG under sommaren, vilket håller din kropp sval. Men på vintern behöver det vara tvärtom – ditt täckes temperatur behöver då variera från 10,5 till 15 TOG, beroende på hur mycket värme din kropp tål.

Om du köper olika täcken med olika TOG kan det kosta dig en hel del pengar, du bör därför köpa ett täcke med temperatur på minst 10. Det håller dig varm och tjänar dig både på sommaren och på vintern.

Om du är en normal sovare hjälper ett täcke med 10 TOG dig att sova gott under mer extrema väderförhållanden. Varma och kalla sovare kan dock behöva täcken för mer extrema temperaturer, för att lugna sina skiftande kroppstemperaturer. Detta hjälper dem att sova gott. Om du handlar täcken till familjen är detta det bästa alternativet.

duntäcke bäst i test

Är trådning viktigt? 

Varje täcke kommer med något som kallas för trådning. Du behöver inte fundera alltför mycket om exakt vad detta är för något, eftersom det bara är höljet på täcket. Men frågan är om detta är något du behöver tänka på innan du köper ett täcke? 

Ger trådning ett betydande värde till ditt täcke? Texturen hos trådning spelar en stor roll, och är beroende på hur många trådar tillverkarna använt för att väva täcket. Antalet trådar avgör ett täckes tjockhet eller hölje. Om du vill köpa ett täcke med tjockare hölje, bör du välja ett med lägre trådantal. 

Tumregeln för täckets hölje är att täcken med högre trådantal har ett mjukare och lättare hölje. Det finns en hel del material som tillverkare använder för att skapa denna typ av täcken, några av materialen inkluderar bambu och fibrer. Trådning gjord med bambu ökar täckets förmåga att reglera kroppstemperaturen.

Hur tillverkas ett täcke? 

Rutsömmar 

Det är en konstnärlig process att tillverka ett täcke. Till exempel följer täcken som är sydda med rutsömmar ett korsmönster som skapar de små rutorna du ser på täcket. Tillverkare distribuerar organisationen så att rutorna på täcket är likadana och kan fyllas med fyllning. Tillverkare blir på så vis av med tomma partier i täcket genom att fylla alla rutor lika mycket.  

Baffel-box sömmar

Baffel-box sömmar och rutsömmar skiljer sig inte så mycket från varandra. Den största skillnaden är mönstret, i stället för det klassiska rutiga mönstret har baffel-box sömmar ett mer kub-liknande mönster på täcket. Tillverkare skapar dessa kuber med hjälp av extraremsor. 

De sätter dessa extraremsor mellan toppen och botten av täcklagren. Naturligtvis är dessa kub-sömmar inte bara för estetik, de ökar även volymen på täckets struktur. Ditt täcke behöver många volymer för att skapa mer utrymme för fyllning. 

På sikt fångar det luft och värme bättre. Denna konstruktion ökar texturens volym, så att det finns mer utrymme för fyllningen att fånga upp luft och värme. Denna typ av syteknik är vanlig hos dyrare täcken med ett högre TOG-antal.

täcke rea

Så rengör du ditt täcke 


Täcken är härliga att använda – tills det är dags att tvätta dem. Om ditt täcke är tjockt, kan det kräva en del jobb när du ska tvätta det. Men att tvätta ett täcke för hand är minst lika bra som att kasta in det i en bra tvättmaskin. Se till att du ställer in tvättmaskinen på den vanliga centrifugeringsinställningen. 

I dessa fall hjälper det även om du lufttorkar täcket utomhus. När luften utanför tömt vattnet i täcket kan du stryka täcket, men se till att strykjärnet inte är inställt på högsta temperatur. Det är bra om du ställer in strykjärnet att vara lagom varmt, eftersom målet inte är att göra täcket slätt, utan för att döda bakterier. Det är inte idealiskt att tvätta ditt täcke för ofta. 

Sätt ett schema för att tvätta täcket en gång var fjärde månad. Kolla också på täckets etikett för att vara säker på om du kan tvätta täcket själv eller bör skicka det till en pålitlig kemtvätt.   Majoriteten av naturliga täcken på marknaden är bäst att kemtvättas.

Om det inte känns speciellt trevligt för dig att behöva vänta i fyra månader på att tvätta täcket, bör du skaffa ett påslakan eller annat skydd. Det skyddar ditt täcke från att absorbera omgivande smuts, samt bevarar täckets livslängd. Du kan också använda ett vattentätt sängskydd för att skydda ditt täcke från vattenspill eller olyckor.

Slutsats


Täcken är bra hjälpmedel för sömn och tack vare vår stora köpguide och produktrecension har du nu koll på de bästa täckena där ute och allt därtill. Så, vad väntar du på? Det är dags att köpa täcket du alltid velat ha. 

test duntäcke

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 6 / Genomsnitt: 4.7
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 6 / Genomsnitt: 4.7
Back to top button