Var håret växer på din kropp har mycket att göra med de gener du fått ärva. Det som inte spelar någon roll i saken, däremot, är vad som råkar vara på modet från år till år. Dock är detta något som vi människor för det mesta uppfattar som viktigt. Man vill ju bli omtyckt och se attraktiv ut för andra, därför försöker man hålla sig så nära till trenderna man kan utan att förlora den egna stilen.
Men trenden ”hårig rygg” har dock aldrig tagit riktigt fäste i dagens samhälle. Därför har många av de som har naturlig hårväxt på ryggen ofta frågat sig hur man blir av med eländet. Det är just detta som denna artikel kommer att svara på.

Välj metod enligt önskat resultat

Hur vill du ha det, egentligen? Att önska annorlunda gener är inte mödan lönt – så långt har vetenskapen inte kommit än. Men man kan göra det bästa av det man har. Därför bör du fråga dig vad du vill lyckas med: ska det vara en kortvarig lösning för strandbesöket i helgen, eller vill du hellre pröva på metoder med mer permanenta resultat? Här kan du läsa om allt från rakning till hårborttagning med laser, och sedan välja metoden som passar bäst för dig när du ska ta bort hår på ryggen.

Rakning: snabbt borta, snabbt tillbaka

Rakning funkar bra för skägg och brösthår. Rygghår gör det dock mycket mer komplicerat – det är väldigt svårt att komma åt ryggen med händerna, för att inte tala om att man ska försöka göra det med en vass kniv i handen. Du kan be din partner raka ryggen åt dig – skölj skinnet med varmvatten först för att mjuka upp porerna, och använd rakskum för en effektivare lösning. Tänk dock på att denna är en högst kortvarig metod – den största nackdelen med rakning är att du får stubbig hårutväxt igen på ett par dagar.

Vaxning: Ut med rötterna

Vaxning är en hårborttagningsmetod som varar längre än rakning utan för att den skull vara permanent. Den går ut på att du stryker på varmt vax på skinnet, trycker på tygremsor och låter dem stelna till lite, och sedan drar bort dem med ett ryck. Håret följer med från rötterna, och det kan dröja 3 – 4 veckor innan det vuxit ut igen. Att vaxa ryggen själv kan dock upplevas som lite krångligt. Precis som med rakning kan du ta hjälp av din partner, eller boka tid på en skönhetssalong för att få en expert att göra det åt dig.

Hårborttagningskräm: Se upp för allergier

En hårborttagningskräm ska strykas på skinnet och verka i några minuter. Kemikalierna i krämen påverkar då proteinerna i hårstråna och försvagar dem, så att de faller ut av sig själva eller lätt kan bli avlägsnade med en liten palett. Det är enkelt och snabbt, och gör inte ont. Risken för allergiska reaktioner är däremot större än med alla de andra metoderna, så du måste alltid se till att pröva produkten på en liten del av skinnet först för att kontrollera att du tål den.

Hårborttagning med laser eller IPL: Hej då hårstrå!

Laser eller IPL för hårborttagning på ryggen blir mer och mer populärt. Metoden går ut på att förstöra hårsäcken så att den inte producerar hår längre. Så här går det till: en laserstråle eller IPL – som står för intensivt pulserande ljus – apliceras direkt på skinnet. Melaninen i hårstrået absorberar ljuset och drar in det i hårsäcken, där det omvandlas till värme som bränner sönder de hårproducerande cellerna. Det räcker dock inte med en behandling: eftersom håret växer i omgångar, kan det ta mellan 6 – 12 behandlingssessioner för att du ska bli fullständigt hårfri. För att uppnå bästa resultat, ska du vänta minst 6 veckor mellan behandlingarna – då hinner det resterande håret växa ut igen och bli långt nog för att påverkas av laserstrålen.

Metoden är en utmärkt lösning för dig som vill bli av med allt hår på ryggen permanent – det vill säga, om den funkar för dig. Det finns vissa risker associerade med hårborttagning med laser. Bäst funkar det på personer med ljus hy och mörka hårstrån. Ju mörkare din hy är, desto större är risken att ljuset absorberas även av melaninet i andra skinnceller, och detta kan orsaka brännskador. Om du däremot har väldigt ljusa hårstrån, kan det hända att lasern inte tar så bra. Och metoden funkar inte alls på ljust blonda, röda eller gråa hår. Då får du pröva något annat.

Kom-ihåg-lista till efter behandlingen

Om du valt en långvarig lösning, som vaxning eller permanent hårborttagning, måste du komma ihåg att vårda din hud på rätt sätt, särskilt de första dagarna efter behandlingen. Detta ska du tänka på:

  1. Sola inte, vare sig i naturligt solljus eller solarium, förrän 48 timmar efter behandlingen.
  2. Använd inte parfymerade krämer eller andra hudprodukter, då dessa ökar risken för irritation.
  3. Bada inte i klorerat vatten.
  4. Använd inte hårt åtsittande eller för varma kläder. Bommullstyg brukar vara ett bra materialval.
  5. Träna inte i 24 timmar efter behandlingen.
  6. Undvik hög värme – duscha eller bada inte i varmt vatten. Använd helst svalt eller kallt vatten, eftersom det hjälper till att stänga de känsliga porerna.
  7. Håll dig ren! Kom ihåg att din hud är extra känslig för infektioner på grund av bakterier precis efter en hårborttagningsbehandling.

Hår på ryggen behöver inte vara ett problem längre! Om du bestämt att du fått nog, är det bara att välja en av metoderna som beskrivs ovan. Ett litet tips om du inte känner dig säker på saken: pröva en kortvarig lösning först. På så sätt kan du avgöra om permanent hårborttagning verkligen är något för dig, och slipper ångra dina beslut längre fram om det nu skulle hända att rygghår blev modernt – eller helt enkelt att du kommit fram till att det kanske är bra att ha de små håren där i alla fall. Det är så klart din kropp, ditt val. Låt inte någon pressa dig till ett beslut, utan gör som just du tycker att det ska vara!

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button