Är du sugen på att lära dig sy eller har du precis köpt din första symaskin? Det finns en rad användbara saker du bör ha i din nybörjarsysats från dag ett. För att ta dig genom ditt första projekt räcker det inte med ett fint tyg, nål, sytråd och en sax. För att hjälpa dig komma igång har vi skapat en smart guide med det som är absolut nödvändiga sytillbehör för nybörjare.

Var ska man börja som sy-nybörjare?

Sömnad kan vara en mycket tillfredsställande hobby – även om du är en nybörjare. Men vad ska man börja? Det bästa är att börja med någonting enklare. Du kan sy olika slags presenter som till exempel enklare grytlappar eller varför inte ett set med kökshanddukar? Du kommer ganska snart kunna ändra kläder som inte passar rätt eller kanske våga dig på att sy ett helt plagg från grunden. Du kan också börja med enklare soffkuddsöverdrag eller dukar. Det behöver inte vara så svårt, det tar bara tid och du behöver både övning och tålamod men snart kommer du kunna sy som ett proffs.

Sytillbehör som behövs för att börja sy

Ja det är ju det här med sybehör också. Det är allt från nålar, sytråd till knappar och andra sytillbehör du behöver för att kunna sy som nybörjare. Men oroa dig inte! Nedan har vi gjort en händig lista över de saker som är bra att skaffa sig innan man påbörjar sitt första syprojekt.

 • Bra sax och roterande skär: Tygsaxar är mycket vassa, utformade för att skära igenom alla typer av tyg. Du kan få tygsaxar med unika blad, perfekta för specialsömnadsprojekt. Det finns också tygsaxar där knivarna pekar nedåt i en vinkel så att de ligger platt på skärytan när du använder dem eller saxar med ringformade skärblad. Det bästa för nybörjaren är en standard tygsax, de kallas ibland för Dressmaker scissors.
 • Nålar och nålhållare: Du kan använda en vanlig nålkudde men en magnetisk nålhållare är mycket effektivare. Snarare än att spendera tid på att leta efter förlorade nålar på golvet, använd en magnet för att samla dem alla på ett kick.
 • Sprättare: Om du har gjort ett fel i sömmen, plockar du bara bort dem och kan börja om igen och glömma bort att det någonsin har hänt.
 • Måttband: Ett måttband är ett måste för alla, inte bara för nybörjare. Att mäta upp dina mått eller ditt tyg är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att ditt projekt ska lyckas. Det sista du vill är att det du sytt är för litet eller för stort.
 • Krita: Du kommer oundvikligen att behöva markera ditt tyg och ange var du ska klippa eller lägga dina sömlinjer. Det är en bra idé att investera i kritor som inte förstör ditt tyg.
 • Massor av härligt tyg: Kanske det viktigaste och också roligaste med att sy! Alla härliga tyger med färger, mönster och strukturer. Tänk dock på att inte alla tyger passar för allting. Kontrollera beskrivningen av tyget om du handlar på nätet, ofta står det vad just det tyget passar bra att användas till.
 • Symaskinens nålar: Om du köper en symaskin brukar det komma med ett kit av olika slags nålar. Beroende på tyg behöver du ha olika sorter. Om du är osäker; köp nålar som passar det tyg du valt ut när du köper själva tyget.
 • Spolar: Spolar kommer med symaskinen. Om du behöver fler spolar brukar tillverkaren av symaskinen sälja dessa separat så att du kan ha flera.
 • Fingerborgar och plåster: Om du syr för hand är det lätt att sticka sig i fingret. Använd en fingerborg när du syr hand och förvara en förpackning med plåster i ditt nybörjarsy-kit – bara i fall att! Det är inte kul att blöda över tyget du precis har tråcklat ihop.
 • Trådträdare: Borta är dagarna med att slicka spetsen på en tråd och mata den tunna tråden genom ett nålsöga. Använd en trådträdare och ditt syliv blir så mycket enklare!
 • Knappar: Det kanske kan kännas läskigt att addera knappar till ett nybörjarprojekt men det är inte så svårt som du tror och det gör stor skillnad på det färdiga plagget.

Köp en bra symaskin

Vårt bästa råd är att investera i en bra symaskin som passar dina behov. En bra grej är att leta efter en symaskin som fått bäst i test för nybörjare. De är gjorda för sömnad av nybörjare och är ofta enklare att lära sig att använda. Varje symaskin är lite olika så det bästa är att börja med användarhandboken men låt inte detta skrämma dig eller göra dig orolig. Det är inte särskilt svårt att trä en maskin och de flesta symaskiner för nybörjare kommer inte att ha för många inställningar att hålla reda på.

Vad du behöver för att sy ett plagg

Börja med att söka efter sytips för nybörjare på nätet. För att sy ett plagg behöver du nämligen ha ett mönster på en modell, tyg i ett mönster eller färg som du gillar, en symaskin, ett måttband, sax, krita, nålar, sytråd och en linjal. Du börjar med att klippa ut mönstret i tyget och att nåla ihop plagget enligt instruktionerna i mönstret. Sedan är det bara att börja sy!

Ha tålamod och ta ett steg i taget

Dina färdigheter och kunskap om att sy behöver byggas gradvis över tid. Det bästa sättet att lära sig att sy är att fokusera på det projekt du håller på med just nu. Det kan kännas lite motigt i början att hålla sig till enkla saker men du kommer lära dig över tid. Du kan också testa att lära sig något nytt med varje projekt du försöker dig på. Till exempel att lägga till knappar eller en dragkedja. Det kräver viss planering i förväg men då kommer du ut ur varje projekt med en ny kunskap. Dessutom kommer du, över tid, kunna göra plagg som är speciella eftersom de är dina egna. Betydligt roligare än att köpa allt i butik och ha precis likadana kläder som alla andra har på sig!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button