Vad är sesamolja?

När man tänker på sesamolja så kanske man främst tänker på sesamolja och matlagning, kanske rostad sesamolja, samt hur nyttiga sesamfröna är att äta. Sesamolja är vanlig i asiatiska kök som exempelvis det japanska och kinesiska köket. Men sesamolja är inte bara bra för matlagning. Oljan är inte jättekänd för att användas inom hud – och hårvård. Därför kanske det förvånar dig att höra att oljan är en av de allra nyttigaste för vår kropp. Sesamfröna som oljan utvinns ur hittas på den afrikanska kontinenten och växer på en blomväxt. Med andra ord så är den naturlig och bra på många sätt.

Hur använder man sesamolja?

sesamolja hudSesamfröolja går att använda på många sätt. Ett bra sätt att använda sesamoljan på hud är att applicera oljan efter det att man har duschat. Den våta huden skriker efter fukt och sesamoljan återfuktar på ett effektivt, och bra sätt sätt. Istället för att använda en kräm kan man alltså smörja in hela kroppen med oljan. Då blir huden återfuktad på ett väldigt naturligt sätt. Låt oljan absorberas ordentligt innan du tar på dig kläderna, det kan ta några minuter. När du använder rikligt med olja och ger huden den tid som den behöver för att absorbera oljan genom porerna så kan du också passa på att massera huden lite grann. Detta kommer att hjälpa till att sprida den sista oljan över hela huden. Ge den förslagsvis 5 – 10 minuter att sjunka in ordentligt så att huden får absorbera den oljan som den vill ha. Vid behov så kan man sedan badda huden med en handduk så att den tar upp eventuella oljerester som man säkert inte vill ha på kläderna.

Det går även att smörja in sig med sesamolja innan man hoppar i badet. Syftet med detta är en effektiv och behaglig rengöring av huden. Hur fungerar detta? Jo, oljan tränger in i porerna, när man sedan kryper ner i det varma vattnet så följer eventuella gifter och annat skräp från porerna med oljan ut i vattnet.

Vill man istället ta hand om håret och göra en nyttig inpackning med hjälp av sesamolja så gör man det enklast genom att massera in lite olja i hårbotten efter duschen. När man gjort detta så tar man också lite olja i händerna och kammar ut oljan i håret med hjälp av fingrarna. Se till att kamma längs hårets hela längd så att även topparna får en liten boost. Vira slutligen en handduk runt håret, alternativt använd en duschmössa om du har en sådan hemma. Syftet med detta är att oljan ska stanna kvar i håret. Ju längre du låter oljan sitta i håret desto bättre. Har du möjlighet att låta den sitta i över natten så är detta en jättebra idé för att ge håret det lilla extra.

Varför är det bra att använda sesamolja?

Sesamolja är väldigt nyttigt för oss. Den innehåller inte bara fettsyror utan också linolsyra vilket för den mycket återfuktande för vår hud. Förutom detta så är den också rik på D – vitamin samt A – och B – vitamin. Dessa vitaminer hjälper huden att läka sår och ärr som kan ha bildats under tidens gång på ett effektivare sätt. Sesamoljan innehåller också mycket zink. Detta är en av de viktigaste mineralerna för huden. Därför är det riktigt bra att tillföra denna då och då. Zink bidrar nämligen till ökad elasticitet i huden, vilket alltid är bra. Detta gör nämligen den smidigare samtidigt som den minskar risken för sådant som rynkor eller sprickor. Förutom att den minskar risken för rynkor så minskar den även förekomsten av åldersfläckar och andra tecken i huden på för tidigt åldrande. Med andra ord så är sesamoljan lite som en naturlig ”anti – ageing”- kräm.

Förutom zink så innehåller sesamoljan även magnesium. Denna mineral är väldigt viktig för oss då den är direkt kopplad med mindre risk för hudcancer. Oljan innehåller även kalcium som är bra för att förhindra tjocktarmscancer. Men detta är såklart främst om du använder den i samband med matlagning. Som sagt så innehåller sesamolja alltså koppar, zink och kalcium. Dessa mineraler är viktiga för benväxt. Med andra ord, om du har sesamolja i din diet så kan du öka din benväxt och utveckling. Oljan kommer också påskynda läkningen vid benbrott, eller om ben behöver växa ut igen. När du blir äldre så kan också sesamolja hjälpa dig att undvika benskörhet och andra hälsoproblem som har med benen i kroppen att göra.

Ger du eller får du massage så är sesamoljan ett utmärkt val. Den är nämligen relativt lättflytande. Trots detta så har den ett högt vitamininnehåll liknande kokosolja eller ricinolja som annars är mer trögflytande och därmed mindre lämpliga för massage. När man smörjer med sesamolja så penetrerar nämligen oljan porerna i huden på ett lätt sätt. Den verkar således från insidan och stimulerar exempelvis blodcirkulationen. Förutom detta så har den ju också fantastiska egenskaper som gör huden mer hälsosam, elastisk och mjuk. Därför har populariteten ökat mer och mer för sesamolja i massage sammanhang. Vill du ge en naturlig, härlig doft till oljan så kan du läsa på om essential oils som inte bara luktar gott utan även kan ge extra vitaminer och mineraler. Men det krävs som sagt att man läser på lite innan man väljer en god doft att tillsätta till sesamoljan.

Behöver jag verkligen sesamolja?

Sesamoljans goda egenskaper gör den till en populär ingrediens i många hudvårdsprodukter. Så varför inte använda sesamoljan direkt istället för att köpa processade, konstgjorda och dyra produkter som innehåller sesamolja? Det är nämligen bättre för huden att smörja in den med den rena oljan istället för hårt processade produkter. När du använder oljan i dess rena form så får du dessutom en mer direkt tillgång till dess nyttiga vitaminer och mineraler, vilket gör att kroppen lättare tar åt sig av dem. Detta samtidigt som du inte utsätter din hud för onödiga kemikalier som man så ofta ser i skönhetsprodukter. Så behöver du verkligen sesamolja köpa? Huden behöver återfuktas, sedan hur du väljer att göra det är såklart upp till dig. Sesamoljan är däremot ett mycket bra och naturligt alternativ, rik på vitmanier och mineraler som din hud behöver. Så varför inte åtminstone prova på den?

Hur väljer man rätt sesamolja?

När man tänker sesamolja köpa så är det alltid bra att försöka hitta ett så naturligt alternativ som möjligt. Exempelvis så är en kallpressad sesamolja som är anpassad för just hud och hår ett bra alternativ. När man köper kallpressad olja så bevaras nämligen mer av oljans naturliga nyttigheter än om du skulle välja ett varmpressat alternativ. Och det är ju just vitaminerna och mineralerna man vill åt, inte sant? Var kan man då hitta en bra sesamolja? Om du inte vill sitta i din sköna soffa och beställa online utan istället vill gå ut och leta så finns de många gånger på hyllorna i apotek.

Det många gillar är att det ofta går att hitta sesamolja till bra pris. Annars kan kallpressade, nyttiga oljor vara ganska dyra. Vill man känna sig trygg så kan man välja ett populärt märke som exempelvis Crearome. Detta hjälper dig att känna dig trygg att oljan kommer vara av bra kvalitet och ge de effekter som du vill åt. Crearomes sesamolja är kallpressad och ekologisk. Den håller en hög kvalitet och priset är dessutom mycket resonligt trots att oljan känns dyr när du tar den i händerna. Flaskan är på 500ml. Med andra ord så får du mycket för pengarna på många sätt. Har du möjlighet att köpa en sesamolja som är ekologisk så är det såklart det bästa. Som sagt, ju naturligare desto bättre. Det går även att prova på mognad sesamolja, som blir allt mer populär för massage.

Tips på hur du kan använda sesamolja?

sesamolja nyttigtSom tidigare nämnt så innehåller sesamoljan zink som kan minskar förekomsten av ålderstecken som rynkor och åldersfläckar. Detta gör att många gillar att regelbundet smörjan in sesamolja i ansiktet. Förutom att du drar nytta av zinket så bildar också oljan ett skyddande lager på huden. Detta lager hindrar smuts, partiklar och gifter som konstant finns i vår omgivning från att tränga in och täppa igen våra porer. Vilket många gånger kan vara orsaker till finnar och akne. Sesamoljan skyddar även till en viss gräns mot solens vassa strålar. Med andra ord så fungerar den som ett dagligt solskydd. Såklart så bör du använda ett vanligt solskydd om du ska befinna dig mycket i solen. Ett traditionellt solskydd är nämligen inte bara starkare utan du vet också mer exakt vilken solskyddsfaktor som du har på dig. Sesamoljan har också antiinflammatoriska egenskaper tack vare att den innehåller koppar.

Det går som sagt även använda sesamolja i hår. Du kan få många trevliga effekter av detta. Exempelvis om du vill att håret ska växa snabbare så kan sesamoljan vara en lösning. I och med sesamoljan har en hög penetrationsförmåga så stimulerar den även blodcirkulationen, vilket uppmuntrar skalpens förmåga att producera hår. Hur då? När oljan tränger ner i porerna och hårsäckarna i hårbotten så blir de stimulerade tack vare oljans höga innehåll av mineraler och vitaminer. Har du exempelvis tappat hår på grund av stress? Då verkar oljan lugnande på huden och uppmuntrar hårsäckarna att komma igång igen och producera friskt och starkt hår. Sesamoljan lägger sig också som en skyddande hinna runt hårstråna vilket ger dig ett skydd från solens skadliga strålar.

Förutom att stimulera hårväxten så används även sesamoljan för att motverka mjäll som är allt för vanligt i hår och hårbotten. Använd fingertopparna för att massera in oljan i hårbotten. Låt sedan oljan sitta i hela natten för att den ska kämpa mot mjällen. Gör du detta regelbundet under åtminstone en månads tid så sägs det att du nästan är garanterad att dina mjällproblem ska försvinna. Det är väl helt fantastiskt?

Har man skador på håret på grund av hårprodukter och färgningskemikalier så kan sesamoljan även användas för att motverka detta. Oljan påstås nämligen ha en förmåga att reparera skadat hår. Men främst så hjälper den på ett mer långsiktigt sätt genom att stärka håret som växer ut så att det blir friskare. Har du torrt och glanslöst hår? Då kan du göra som många andra och tillföra oljan för att ge glans och kunna styla till håret. Tänk på att inte tillföra för mycket olja då det då kan se fett och smutsigt ut. Vilket inte är målet. Ta istället bara någon eller några droppar mellan handflatorna och gnugga ut dessa. Dra sedan händerna genom håret. Börja med en droppe och om du märker att ditt hår klarar av mer sesamolja än så kan du såklart ta mer, till du är nöjd med resultatet.

Sammanfattning

Med andra ord så är sesamolja bra för hela kroppen. Innan badet, efter badet, i håret och så vidare. Helt enkelt så kan man börja med att smörja in sig innan badet för att rena porerna på ett skonsamt sätt. Efter badet så är det bara att smörja in hela kroppen från topp till tå och massera in oljan i huden för att dra nytta av alla goda vitaminer och mineraler och få en mjuk och hälsosam hy. Glöm inte att även göra en hårinpackning som du kan sova med för friskt och starkt hår. Helt enkelt så är det en perfekt naturlig produkt som klarar av nästan alla moment som behöver göras i badrummet. Men inte bara i badrummet utan den är även bra i köket. Försök inkludera sesamoljan i din diet för att inte bara njuta av fördelarna på utsidan utan även på insidan. Kan det bli bättre?

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 70 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 70 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button