www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Att få ordentlig sömn är en av de viktigaste delarna för en bra hälsa och för att ha höga energinivåer under hela dagen. Och även om en bra madrass inte får förbises, kommer en stabil sängstomme av bra kvalitet även att göra dina drömmar bättre. Vi har samlat rekommendationer för alla budgetar (billiga sängar och dyrare alternativ), rumsstorlekar och preferenser vad gäller design i detta säng bäst i test.

BÄST I TEST
4.6 / 5
Denna king size-ram kombinerar skandinavisk estetik med smart design, vilket ger en överraskande mängd lagringsutrymme. Den är gjord av tjockt trä och erbjuder utmärkt hållbarhet och fantastiskt utseende.

Fördelar

 • Extra stor storlek erbjuder utmärkt komfort
 • Has bra förvaringsutrymme med fyra lådor och en hylla
 • Hållbar och stabil träkonstruktion
 • Ett modernt och mångsidigt utseende som passar med de flesta inredningar

Nackdelar

 • Lite kort sänggavel
ANDRA PLATS
4.5 / 5
Denna sängstomme har en minimalistisk och strömlinjeformad design som ger rummet ett ljusare och rymligare utseende. Den är tillverkad av FSC-certifierat trä som kombinerar prisvärdhet, hållbarhet och uthållighet.

Fördelar

 • Tillgänglig i flera storlekar
 • Kommer med 10 års garanti
 • Enkel att montera med tydliga och illustrerade instruktioner
 • Tillverkad av obehandlat björkträ, som är ett hypoallergiskt material

Nackdelar

 • Ett litet antal användare rapporterar att ramen är något vinglig och pipig
 • Vissa användare har upplevt att skruvar saknas i hål som inte är korrekt borrade
MEST PRISVÄRD
4.4 / 5
Zinus Lorelei är en prisvärd men ändå stabil sängstomme på grund av dess metallfot. Den är även enkel att montera, men de breda metalliska lamellerna ger inte tillräckligt stöd om du har en mjuk eller tunn madrass.

Fördelar

 • Väldigt lågt pris (även för billiga sängar)
 • Stabil metallram som inte vinglar eller gnisslar
 • Kan enkelt monteras av en person
 • Ren och minimalistisk design som inte ser billig ut

Nackdelar

 • Ingen sänggavel
 • Metallskenorna är mycket tunna och ger inte det bästa stödet
 • Sänglängden kan vara för kort för långa personer
BÄSTA PREMIUM
4.6 / 5
Denna lyxiga sängram kombinerar hög komfort, en vackert detaljerad sänggavel i konstläder och mycket stabil konstruktion tack vare dess metallben. Det finns även en praktisk förvaringslåda under sängen.

Fördelar

 • Toppmodern design med högkvalitativa material
 • Hög bekväm sänggavel
 • Lätt att rengöra på grund av dess konstläderklädsel
 • Väldigt stabil konstruktion som inte vinglar
 • Har en förvaringslåda

Nackdelar

 • Dyr
 • Den utarbetade designen kanske inte passar med alla interiörer
MEST MÅNGSIDIGA
4.6 / 5
Om du har ont om plats men ändå vill ha en king size är detta ett perfekt val. Ramen integrerar gott om små lådor, fack och utdragbara hyllor, vilket gör denna säng till ett mångsidigt alternativ.

Fördelar

 • Mycket smart design med 6 lådor och 8 fack
 • Har 2 utdragbara hyllor som kan ersätta ett sängbord
 • En attraktiv design i vitt trä
 • Stabil konstruktion som inte vinglar
 • Lamellbasen är redan inkluderad

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Ingen sänggavel
 • Monteringen tar flera timmar och bör utföras av två personer
 • Vissa användare rapporterar deformerade delar och oklara monteringsanvisningar

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi värdesätter dig som kund och därför uppdaterar vi ständigt våra produktlistor för att ge dig de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan lita på att vi nyligen har verifierat våra bästa produkter.

Köpguide för sängstommar

Köpguide för sängstommar

Visste du att de flesta människor sover ungefär en tredjedel av sitt liv? Det är en ganska stor anledning att se till att ditt sovrum är perfekt. I den här guiden förklarar vi hur du hittar den bästa sängstommen för din budget (oavsett om du letar efter IKEA sängar eller andra alternativ), design- och materialpreferenser. Och om du inte har bestämt dig för en madrass än, täcker vi även de vanligaste sängstorlekarna i detta säng test.

Hur väljer man den bästa sängen?

bästa sängen

Helst bör din säng passa med andra inredningselement i rummet och matcha din individuella stil. Bredden och längden bör också vara tillräckliga för att säkerställa en bra sömn. Numera finns det även speciella sängdesigner för mindre rum, exempelvis med lådor, hyllor och andra extra föremål i ramen.

Traditionella sängar har sänggavel, fotgavel och sidostänger. Utseendet är klassiskt och allmänt tillgängligt i olika material. Således hittar du enkelt en modell för din smak och interiör.

Kontinentalsängar är för närvarande bland de mest populära sängtyperna på grund av de ökade komfortnivåerna de erbjuder. Sådana sängar består av tre olika lager:

 • En sängram
 • Mellanmadrass i mitten
 • En toppmadrass som du ligger på

Denna konstruktion gör sängen högre jämfört med andra typer, men ger även bättre stöd för din kropp. Övermadrassen kan enkelt bytas ut, och du kan välja den enligt dina önskemål.

Himmelssängar har en ram som rymmer en gardin eller en slöja som omger sängen. Numera kan ramen även vara rent dekorativ utan gardiner. En himmelssäng kommer säkerligen att ge ditt sovrum en lyxig touch, men se till att taket i rummet är tillräckligt högt för att ramen ska passa.

Plattformssängar har en inbyggd grundyta med hål som möjliggör korrekt ventilation av madrassen. De har ingen fotbräda. Plattformssängar är även närmare marken än andra sängstilar och passar bra i moderna hem.

Våningssängar används mestadels i barnrum. De kommer ofta med tillbehör som barn gillar, exempelvis trappor för att klättra upp i sängen. När barnet växer upp kan området under sängen förvandlas till ett skrivbord. Våningssängar finns även i vuxenstorlekar och används i delade rum på vandrarhem, sovsalar, med mera.

En futon är en två-i-ett möbel. Den ser ut som en soffa som kan förvandlas till en säng. Detta är en utmärkt platsbesparande lösning för mindre bostadsytor, till exempel studiolägenheter.

Förvaringssängar är ett annat genialt alternativ för situationer när det är ont om plats. Dessa sängar har hyllor eller lådor mellan golvet och madrassplattformen som du kan använda för att organisera och förvara dina saker.

Slädsängen lägger till en graciös känsla till ett sovrum tack vare de böjda fot- och sänggavlarna, något som visuellt liknar en släde. Vanligtvis är dessa sängramar gjorda av lövträ; de var mycket populära i början av 1800-talet.

Vilket material är bäst för en sängstomme?

Materialet i din sängram påverkar inte bara utseendet, utan även vikt, hållbarhet och underhåll. För närvarande finns det många alternativ att välja mellan, men var och en har unika fördelar och nackdelar.

Trä

Detta är det vanligaste alternativet, och träbäddar finns i alla färger och utföranden. Den invecklade texturen av naturligt trä ser alltid elegant ut och ger även en massproducerad ram ett unikt utseende. Sådana sängar är även miljövänliga och kräver föga underhåll. När du tröttnat på din ram kan materialet enkelt målas om.

Beroende på vilket trä som används kan dock sådana ramar vara tunga, vilket inte är optimalt för dem som gillar att möblera om på regelbunden basis. Undvik även misstänkta billiga träramar av låg kvalitet eftersom dessa kan vingla, deformeras eller utveckla sprickor.

Sängar i lövträ är gjorda av lövträd (eller blomväxter) som ek, lönn, mahogny, valnöt, bok, aska och många andra. Det som skiljer lövträ från barrved är dess högre hållbarhet och uthållighet. Därför är lövträmöbler dyrare och anses lyxiga.

Sängramar i barrträ är gjorda av gymnospermträd som omfattar alla barrträd, exempelvis tall, gran, cederträ, enbär. Det mesta lövträet används för billigare möbler och träartiklar som inte kräver hög uthållighet, till exempel dörr- eller fönsterkarmar.

Metall

Metall

Sängstommar i metall är extremt slitstarka och finns i ett stort antal olika utföranden. De passar särskilt bra till moderna och industriella mönster. Sådana ramar är även enkla att rengöra och kan enkelt färgas om. 

Men alla människor gillar inte metallramar eftersom de är hårda och kan vara ganska kalla. Beroende på design kan en metallram ävencvara tung och svår att flytta; det finns dock många lätta modeller.

Tygklädsel

Hur gör man hårdmetall- eller träramen trevligare? Lägg till lite vaddering och linda in den i ett vackert tyg. Stoppade sängramar är populära eftersom de känns bekväma och mjuka, och tygets färg och textur kan matchas till alla interiörer.

Den största nackdelen är att tyget lätt drar till sig damm och hår från husdjur. Således kommer det att behövas regelbunden dammsugning för att behålla utseendet. Tygklädsel är även mindre hållbar och kan rivas eller skäras sönder.

Klädsel i konstläder

Att byta från tyg till konstläder ger din sängram några fördelar. Det ger ett sofistikerat utseende som liknar äkta läder (som vissa kanske vill undvika), är billigare och mycket lätt att rengöra. Det finns modeller i alla möjliga färger.

Men precis som tyg kan fuskläderklädsel lätt skadas. Vissa människor kan även vara allergiska mot materialet.

Sammetsklädsel

Sammet kombinerar en mjuk och bekväm känsla med ett modernt och lyxigt utseende, vilket gör det till ett mycket vanligt val för klädsel. Den största nackdelen är att sammet lätt drar till sig damm, därmed kommer regelbunden rengöring att krävas. Denna egenskap hos materialet gör det även suboptimalt för personer som lider av allergier.

Att välja rätt storlek

Att välja rätt storlek

De allra flesta sängramarna är utformade för att passa vanliga madrasser. Hur stor säng du behöver beror på flera faktorer, inklusive individuella preferenser, sovrumsutrymme och antal människor som ska använda sängen.

De typiska sängstorlekarna kan variera en aning beroende på vart du bor.

 • I nordeuropeiska länder (inklusive Skandinavien) är den typiska sänglängden 200 cm. Det finns även extra långa sängar som kan vara 210-220 cm långa.
 • I sydeuropeiska länder (som Spanien, Italien eller Frankrike) kan du ofta hitta kortare sängar med en total längd på 180-190 cm.

I den här artiklen fokuserar vi främst på de typiska storlekarna i germanska och skandinaviska länder:

 • Enkelsängar är vanligtvis 90 x 200 cm;
 • Dubbelsängar är vanligtvis 135 x 200 cm (namnet kan dock vara lite missvisande);
 • Queen size är 150 x 200 cm eller 160 x 200 cm;
 • King size är 180 x 200 cm (detta är den riktiga dubbelsängsupplevelsen);
 • Super king size-sängar är vanligtvis kvadratiska och mäter 200 x 200 cm.

Men sängbotten då?

Sängbotten påverkar hur din madrass känns och kan förlänga dess livslängd.

 • Sängstativ av lamellbotten är de vanligaste; de ger bra stöd och tillräcklig ventilation. Lamellerna kan vara plana eller fjädrade för att ge bättre stöd.
 • Massiva sängbottnar används vanligtvis i divansängar för att separera förvaringsfack från madrassen. Nackdelen är deras begränsade luftflöde.
 • Ensemblebasen levereras vanligtvis med fjädring som hjälper till att fördela användarnas vikt på ett jämnare sätt. Sådana baser är mjuka, samtidigt som de ger ordentligt stöd åt ryggraden.
 • Justerbara sängramar gör att du kan höja huvudet eller fötterna för ökad komfort. Vanligtvis kan de fjärrkontrolleras och hjälpa människor som lider av smärta i axlarna eller nedre delen av ryggen. 

Sista tankar

Nu vet du att Ikea sängar inte är det enda alternativet när det gäller att bygga om ett sovrum, det finns många sängar som lever upp till vårt säng bäst i test. Elfo är en perfekt lösning för ett modernt bostadsutrymme, och kombinerar vacker design och erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter. Zinus Lorelei är en mycket hållbar budgetram för dem som gillar minimalistiska möbler. Och om du vill sova som en kung, kombinerar METZ fantastisk design med suverän komfort. Vi hoppas att detta säng test kommer att vara till nytta för dig!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button