Att ta hand om tänderna är en viktig del av den personliga hygienen. Men hur länge ska man borsta tänderna egentligen? Hur borstar man tänderna rätt? Korrekt rengöring av tänderna är nödvändigt för att få bort alla bakterier som kan orsaka hål i tänderna eller tandköttsinflammation. Den här guiden kommer lära dig allt du behöver veta om tandborstning så att dina tänder håller sig friska hela livet.
Välj en mjuk tandborste
Det första du behöver tänka på är att välja en tandborste med ett mjukt borst. En tandborste med för hårt borst riskerar att skada dina tänder när du borstar. Välj en mjuk och tät nylonborste med ganska litet huvud så blir det lättare att komma åt överallt.
Manuell eller Elektrisk tandborste?
Båda är bra alternativ som fungerar fint, men att borsta med eltandborste kan underlätta och den göra ett aningen bättre jobb. Internetodontologi.se anger att i ett manuell vs eltandborste test visade det sig att eltandborsten var effektivare i alla 9 fallen. Särskilt för barn eller personer med funktionsnedsättning kan en eltandborste vara ett bra inköp.
Kom ihåg att även när du väljer eltandborste vill du se till att huvudet är litet och borsten mjuk.
Eltandborstar kan även vara skonsammare mot tänderna eftersom det är svårare att råka borsta för hårt, och dessutom säger vissa till om du ändå skulle råka göra det. Eltandborsten rör sig själv så du behöver endast mjukt pressa tandborsten most tandens yta och hålla den där ett tag innan du går vidare till nästa.
Borsta i 2 minuter 2 gånger om dagen
Experter säger att ungefär 2 minuter, eller lite längre, är det ideala. Många av oss borstar kanske betydelsefullt kortare än så, och då finns chansen att tänderna inte blir helt rengjorda. Det kan vara en bra idé att hålla ett öga på klockan för att se till att du borstar länge nog.
När det gäller hur ofta kan du hänvisa till samma nummer; minst två och max tre. Så, när ska man borsta tänderna? Du bör borsta dina tänder en gång efter frukosten och en gång vid läggdags. Du kan även välja att borsta en gång till mitt på dagen, till exempel efter lunchen, men det är inte nödvändigt.
Använd 2 centimeter fluortandkräm
Det är diskuterat om det behövs 2 centimeter tandkräm eller en klick i storlek av en ärta är nog, men de flesta håller med om att vuxna bör använda ungefär 2 centimeter. Det kan vara svårt att få plats med 2 centimeter på en liten borste och då kan du börja med 1 cm för att borsta ena käken, sedan fylla på med mer tandkräm innan du borstar andra.
Enligt de flesta tandläkare bör du använda en fluorid tandkräm som innehåller 1000 ppm till 1500 ppm fluor.
”Fluor är idag det bästa vi har att tillgå för att motverka karies, hål i tänderna. De förebyggande effekterna av att fluor motverkar karies är väl dokumenterade och det finns inga alternativa ämnen eller medel som har en vetenskapligt bevisad effekt mot karies,” säger Folktandvården.
Ta små, mjuka borstdrag
Ett vanligt misstag är att borta tänderna för hårt eller med en för hård tandborste. Detta kommer inte göra dina tänder renare utan skadar istället tänderna och tandköttet. Ta inte långa drag som riskerar att skada tandköttet utan använd istället korta.
Vinkla tandborsten ungefär 45 grader. Ta små, mjuka borstdrag, nästan som att du mjukt gungar tandborsten mot tänderna. Borsta först ena käken – baksidan, framsidan och till sist tuggytan. Borsta sedan andra käken på samma sätt.
Här är en video demonstration från Folktandvården:
Tandläkare berättar att insidan av underkäkens framtänder är de som mest ofta blir skippade, så se till att du inte gör det vanliga misstaget när du rengör dina tänder. Du kan även borsta tungan eller köpa en särskild tungskrapa som går att hitta i apotek.
Kom ihåg tandtråd
Att använda tandtråd är ett viktigt steg i ordentlig munhygien. Inte bara hjälper det ta bort svåråtkomna rester mellan tänderna men det kan även hjälpa dig undvika tandköttssjukdom och dålig andedräkt genom att ta bort plack som har byggts upp längs tandköttet. Du bör använda tandtråd innan du borstar dina tänder så att bakterier och matrester du får loss inte ligger kvar i munnen efter att du använt tandtråd.
Skölj inte efter tandborstning
En del gillar inte smaken av tandkräm i munnen, andra använder munskölj direkt efter tandborstningen. Eftersom tandkrämen innehåller skyddande fluor så är det ohjälpsamt att skölja bort fluoren och lämna emaljen oskyddad igen. Drick eller ät därför inte på minst en timma efter tandborstning. Om du använder en munskölj med fluor kan det vara okej med det är bättre att använda munskölj vid en annan tidpunkt, som till exempel efter att du ätit mellanmål eller lunch. Om du använder tandställning är det bra att använda munskölj för att se till att komma åt överallt. Du kommer också behöva speciella små borstar för att få riktigt rent.
Borsta inte direkt efter att du ätit något surt
Efter att du har ätit eller druckit något surt, som till exempel apelsin eller lemonad, är det en bra idé att dricka ett glas vatten så att syran inte ligger och tär på emaljen. Men vänta åtminstone en timma innan du borstar tänderna – syran mjukar nämligen upp tänderna och försvagar emaljen så du kan råka skada dem om du borstar för tidigt.
Byt ut din tandborste var tredje månad
Du bör byta ut din tandborste minst en gång var tredje månad, eller när stråna börjar se böjda och slitna ut. Kom också ihåg att ordentligt skölja din tandborste efter användning och lämna den på ett ställe den kan torka helt så att bakterier inte byggs upp. Om du använder dig av en eltandborste behöver du bara byta ut huvudet, och då gäller samma.
Sammanfattning:
- Välj en mjuk tandborste med ett litet huvud.
- Använd cirka 2 centimeter fluortandkräm.
- Använd tandtråd en gång om dagen, och gör det innan du borstar.
- Borsta i 2 minuter, morgon och kväll.
- Byt tandborste minst en gång var tredje månad.
- Fundera på att investera i en eltandborste.