Med en enda knapptryckning kan helautomatiska kaffemaskiner leverera ett stort utbud av drycker. Men även de mest avancerade behöver lite hjälp gällande rengöring och underhåll. Vissa saker bör göras dagligen, andra veckovis, månadsvis eller endast några gånger om året. De nyare modellerna kan påminna dig när en rengörings- eller avkalkningssession är nödvändig och de kan till och med vägleda dig genom processen. Det kan dock hända att vissa viktiga rengöringstips försummas. Vare sig du vill köpa en ny böna-till-koppmaskin eller endast ta reda på varför din gamla maskin inte presterar lika bra som den brukade så kommer du att ha nytta av denna ultimata rengöringsguide för automatiska espressomaskiner.

Automatiska program och handböcker

Den första regeln för att ta hand om din kaffebryggare ordentligt är denna: du måste följa handboken. Även om det finns några allmänna principer när det gäller underhåll, finns det vissa olikheter som skiljer sig mellan modeller och måste tas i akt. Vissa maskiner innehåller delar som kan diskas i maskin, andra gör inte det. Några har avtagbara bryggningsenheter, medan andra har integrerade enheter. Några modeller behöver avkalkning och tömning av brickorna oftare. Systemet för mjölkskumning skiljer sig också mellan modeller. Läs därför broschyren så att du inte orsakar skador.

Den andra regeln är: du ska tillåta automatiska sköljningar när din maskin ber om dem. De allra flesta modeller kan skölja bryggenheten själva och många kan också rengöra mjölkskummaren. De automatiska sköljningarna kommer inte att befria dig från en grundlig rengöring för hand, men de kommer att göra processen betydligt snabbare och enklare.

Bryggningsenheten

Kaffekännare hänvisar ofta till bryggningsenheten med orden ”espressomaskinens hjärta”. De har en poäng, det är här som magin mellan bönor och vatten händer. Ironiskt nog kommer de flesta modeller inte att påminna dig om att rengöra denna del. Vissa tillverkare gör till och med icke-borttagbara bryggningsenheter och menar att den automatiska sköljningen räcker. Vi håller inte med – med tiden kan vissa malda kaffepartiklar fastna, vilket gör att mögel och andra obehagliga aromer förstör dina morgondrycker. Den bästa metoden är att tvätta bryggenheten i varmt, rinnande vatten varje dag när du brygger kaffe. Se till att stänga av och koppla ur enheten innan. Torka bryggningsenheten försiktigt efter rengöringen och låt den lufttorka. Torka av maskinens inre innan du kopplar tillbaka enheten.

Den sämsta men ändå acceptabla metoden är att rengöra bryggenheten minst en gång i veckan. Om du inte kommer att använda din böna-till-koppmaskin under en tid är det bäst att rengöra bryggningsenheten innan och lämna den utanför maskinen för att förhindra risken för mögel. För att avlägsna eventuell uppbyggnad av oljor i enheten rekommenderar de flesta tillverkare att använda en rengöringstablett en gång i månaden.

En annan underhållsritual som din bryggningsenhet regelbundet behöver är att du smörjer in den för att skydda rörliga delar och mekanismer. Det är en bra idé att göra detta varje månad genom att använda gift- och aromfri silikonolja. Eftersom olika bryggningsenheter har skillnader i sin konstruktion måste du kontrollera handboken för att få detaljerade instruktioner.

Fördelningen för bönor

Detta är en annan del som sällan nämns i riktlinjerna för rengöring. Med tiden kan oljor samlas i fördelningen för kaffebönor – oljor som kan härskna och förstöra aromen på ditt kaffe. Att göra rent fördelningen för kaffebönor är enkelt, torka den noggrant med en pappershandduk innan du fyller på med nya bönor. Avstå från att diska i diskmaskin eller använda någon annan sorts rengöringsvätska som kan lämna ifrån sig en obehaglig lukt eller smak på dina bönor.

Om din maskin har ett fack för malda bönor bör du torka detta efter varje användning. Denna kammare sitter mycket nära bryggningsenheten, den resulterande fukten och heta luften gör den till en utmärkt plats för mögel när den inte rengörs regelbundet.

Vattentank och brickor

Före varje påfyllning bör du tvätta vattentanken med varmt rinnande vatten utan diskmedel. Om din kaffemaskin används sparsamt, kan du rengöra tanken varje eller varannan dag, även om den inte är tom än. Unket vatten förstör även det bästa kaffet. Om din vattentank exponeras för ljus, om även så lite, kan det också stimulera tillväxten av alger. När det gäller droppbrickorna, bör dessa tömmas när de är fulla, helst dagligen. Brickorna kan sköljas och rengöras med diskmedel, detta påverkar inte smaken på dina drycker. Vissa modeller kommer även med brickor som tål att diskas i diskmaskin, vilket gör dem ännu enklare att underhålla.

Mjölksystemet

Generellt sett är det så att ju mer komplex din mjölkenhet är, desto längre tid det kommer att ta att rengöra den. Ångstavar är enklast att underhålla, efter varje användning behöver du endast ånga staven några sekunder och torka av den med en våt, stadig trasa för att få bort mjölkresterna. Vissa modeller har också en avtagbar del som kan sköljas med vatten.

Har din kaffemaskin en skummare med mjölkslang? De flesta modeller inkluderar en automatisk avsköljning efter varje användning. Dessutom bör du komma ihåg att tvätta alla delar av mjölkenheten dagligen i varmt vatten för att förhindra att fett och mjölksyra bildas. Lämna inte mjölk i karaffen i flera dagar – inte ens i kylen. Om mjölken surnar kan den börja bilda klimpar i ångstaven och det är väldigt svårt att göra rent.

Slutligen, de flesta tillverkare rekommenderar rengöring av mjölkenheten med en speciallösning en gång i veckan. Återigen ger handboken dig exakta instruktioner om hur du kan göra detta på rätt sätt.

Avkalkning

Avkalkning kan låta komplicerat, men det är det inte. Det är också obligatoriskt, även om du bor i ett område med mjukt vatten. Om din maskin har börjat göra konstiga ljud, brygger dåligt kaffe eller vägrar att samarbeta överhuvudtaget, kan avkalkning vara lösningen.

Vatten som inte destillerats innehåller alltid lite kalciumkarbonat, även om det är några millimol per liter. Vid uppvärmning kommer hårda kalciumrester att bildas inuti din maskin och dessa kan orsaka bestående skador i apparatens mekanismer. Har du hårt vatten är det en bra idé att använda filter. De flesta kaffemaskiner inkluderar även en testremsa, samt alternativet att installera ett filter direkt i vattentanken, men du kan också välja att använda ett fristående filter. Detta förlänger tiden mellan avkalkningssessioner, men det kommer att kosta mer, eftersom filter behöver bytas regelbundet. Vissa modeller gör det möjligt att ange information om vattenhårdhet (eller filter) och kommer att påminna dig när det behövs en ny avkalkning.

Det är en bra idé att avkalka espressomaskinen högst var tredje månad, även för dig som har utmärkta filter eller mjukt vatten. Du bör också göra det varje gång varningen visas. Använd det avkalkningsmedel som tillverkaren rekommenderar och följ instruktionerna. Vanligtvis innebär detta att ta bort filtret, tillsätta vatten och medel i tanken och köra avkalkningsprogrammet. Använd helst inte hemgjorda avkalkningsmedel som vinäger eller citronsaft, de kan fungera för enklare köksapparater men kommer att förstöra din espressomaskin.

Slutsats

Vissa av de rengöringsrutiner som beskrivs ovan kanske låter tråkiga, men de kommer snart att bli automatiska vanor. Dessutom är en automatisk kaffemaskin en sofistikerad och dyr enhet och bör därför behandlas i enlighet med detta. Lita på oss, dina rengöringsåtaganden kommer att belönas med plikttrogen service och perfekt kaffe varje gång.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Back to top button