Det finns de som knappt tänker på det. In med kaffepulver och vatten varje morgon, tryck på knappen. Rafsa fram lite frukt och yogurt under tiden, häll upp kaffet, in med en skvätt mjölk. Svälj. Sen bär det iväg till jobbet, och nästa morgon gör man om det… En dag märker man att kaffekannan är lite smutsig i botten, med bruna ränder på undersidan. Man sköljer snabbt ur den, torkar den lätt på utsidan innan nästa användning. Lite missfärgad blir den nog alltid, det är inget att bråka om. Kaffet är godare på caféet, men det är väl för att de har bättre apparater där… eller? En sån har du inte råd med, din gamla kaffebryggare får duga till vardags. Tills den går sönder, då skaffar du en ny i samma modell, den duger.
Smutsigare än du tror
Tro det eller ej: kaffebryggaren behöver också rengöring, och detta regelbundet. En undersökning som utfördes visade att en vanlig kaffebryggare kunde innehålla mer baciller och bakterier än dörrhandtaget till toaletten! Den varma, fuktiga miljön inne i bryggaren gör inte att bakterierna dör – den skapar snarare ett trevligt hem där de kan frodas. Mögel är också ett vanligt problem i kaffebryggaren, och effekten detta kan ha på din hälsa är i det långa loppet förödande. Det är därför av största vikt att du planerar in en diskning och avkalkning av kaffebryggaren åtminstone en gång i månaden.
Att få en sak till på att-göra-listan är inte kul. Särskilt den som är väldigt upptagen och redan hade massor att göra innan. Men en snabbstädning av kaffebryggare och andra kafferelaterade redskap (t. ex. mjölkskummare) behöver inte vara något megaprojekt. Här kommer tipsen om hur du kan göra för att få en god kopp kaffe nästa gång. En liten hint: det kommer att ta mer tid att läsa denna artikel än att fixa månadsrengöringen av kaffebryggaren.
En gång om dagen
Efter varje bryggning, ska du slänga filter och kaffesump (eller spara det till återanvändning som exfoliationskräm), ta kannan och filterhållaren och stoppa in dem i diskmaskinen. Även du som diskar för hand kan klara rengöring av filter och kanna på ett par minuter – se bara till att du sköljer av dem ordentligt så att alla tvålrester kommer bort. Kaffet innehåller fettpartiklar som fastnar i kaffebryggaren och kan förstöra resultatet av nästa bryggning, därför måste dessa delar rengöras ofta. Se till att kannan är ordentligt torr innan du sätter tillbaka den på värmeplattan, och låt den aldrig stå kvar på en varm platta med endast några droppar kaffe i. Dessa kommer att bränna fast sig på botten, missfärga kannan och göra rengöringen av kaffebryggaren svårare.
En gång i månaden
Rengöringen av kaffebryggarens inre mekanism kan verka svårare, eftersom du inte kan komma in med diskborste och tvål. Det är det inte! Gör så här:
- Fyll vattenbehållaren med ¾ vatten och ¼ ättika. Är det första gången du ska göra rent din bryggare sedan du köpte den, kan det vara bra med en proportion på 50:50.
- Sätt i filtret.
- Sätt på bryggaren och låt den brygga hälften av ättikablandningen; stäng av den.
- Låt den stå i 30 minuter medan du sysslar med något annat nödvändigt.
- Sätt på bryggaren och låt den brygga färdigt.
- Släng ut ättikavattnet och filtret.
- Sätt i ett nytt filter, och brygg två kannor rent vatten för att rensa bort smaken av ättika. Svårare än så var det inte!
Läs bruksanvisningen först
Vissa kaffeapparater tål inte ättika. Läs bruksanvisningen för att försäkra dig om att detta inte är fallet med just din apparat. Men har du den oturen att du köpt den ömtåligaste modellen, är det inget att gråta över. Det finns andra sätt att göra rent kaffeapparaten som är precis lika enkla! Såvida bruksanvisningen inte avråder detta, kan du pröva:
- 2 – 3 teskedar citronsyra utblandade i 6 deciliter vatten
- 4 matskedar bikarbonat utblandade i så mycket vatten som behållaren kan ta
- Rengörings- och avkalkningsmedel från tillverkaren av kaffebryggaren
Följ samma procedur som med ättikavattnet. Om du valt att använda bikarbonat, kan du pressa i saften från en citron i första sköljvattnet. Rengöringsmedel som tillverkaren själv framtagit kan vara starkare och mer effektivt än vardagsprodukterna, så du som plågas av vetskapen att du ägt din kaffebryggare i många år och aldrig gjort rent den kanske vill pröva en av dessa för att börja med.
När är det dags för storstädning i kaffevärlden?
Det går att fixa gott kaffe till vardags, varje gång. Många gånger är det inte bryggaren det är fel på, utan proportionerna kaffe:vatten och rengöringsrutinen som bör förbättras. Ha det som vana att hålla rent i kaffevärlden: brygg vatten med ättika en gång i månaden. Men för dig som inte satt något fast datum, eller som glömt när du gjorde det sist, kan ett smakprov av kaffet vara avgörande: när det börjar smaka beskt, annorlunda eller misstänkt, ska du rengöra kaffebryggaren på en gång. Om kaffet inte smakar som det brukade, är det säkert beläggningens fel: för smuts är aldrig gott.
Ta dig en kopp till
När du gjort rent din kaffebryggare, kommer du att märka skillnad på smaken. Kaffet är mindre beskt, med en rundare och fylligare smak… eftersom det inte längre ”kryddats” med gammalt mögel och bakterier. Vet man säkert att koppen innehåller rent, hälsosamt kaffe av bra kvalitet – ja då kommer påtår tillbaka på önskelistan ganska snabbt! Det tål också att tänka på den effekt kaffe kan ha på din hälsa. Tvärt emot det vissa trodde förr i tiden, har man bevisat att upp till 3 koppar kaffe om dagen faktiskt är ganska bra för hälsa och välmående. Antioxidanterna i kaffet kan hjälpa ditt immunsystem försvara dig mot diverse sjukdomar, som diabetes och cancer. Det kan hjälpa kroppen förebygga Alzheimers och Parkinsons. Och det bästa av allt: det piggar upp dig, ger dig mer energi och ork inför dagens göromål, och snabbar på hjärnans förmåga att koncentrera sig på sysslorna. På detta sätt kan du använda olika drycker till din fördel: alkohol på eftermiddagen, när du vill låta kreativiteten flöda fritt och få nya idéer om projektet, och kaffe morgonen efter, när det är dags att arbeta på dessa nya idéer. Bra, eller hur?