Att rengöra gjutjärnspannan kan vara ett riktigt hästjobb, särskilt om du har lyckats få den att rosta eller har fastbränd mat i den. Liksom andra kvalitetssaker i köket behöver gjutjärnspannan skötsel och omvårdnad. Det är viktigt att göra rent gjutjärnspannan ordentligt. Har man lagt ner pengar på att köpa en stekpanna i gjutjärn som fått bäst i test vill man ju att den ska hålla länge. Men hur ska man då göra för att ta hand om den? Allt det ska vi gå igenom här.

Myter och fakta

Att diska en gjutjärnspanna med diskmedel är nästintill en dödssynd, eller? Om du precis köpt en gjutjärnspanna (gäller både nya och begagnade gjutjärnspannor) är det, trots att de flesta tror att det är farligt för gjutjärn, inte så dumt att använda lite diskmedel och vatten och skrubba ur din panna. Denna första tvätt tar bort fabriksrester, smuts och bakterier som kanske finns på din panna när du får den eller precis har köpt den. Se till att du sköljer av och torkar gjutjärnspannan noggrant efter den första tvätten. Så länge du håller gjutjärnet torrt kommer det inte att rosta. Rost uppkommer som bekant när vatten och luft får järnet att oxidera.

Många tror också att skrubbning med salt skadar gjutjärnet och att det resulterar i en rostig gjutjärnspanna. Det är inte sant. Salt i sig får inte pannan att rosta. Det är vatten i kombination med gjutjärnet och luft som får järnet att oxidera och rosta. Att använda lite salt för att skrubba gjutjärnspannan med eftersköljning av vatten och att sedan noggrant torka av den kommer inte göra att din gjutjärnspanna rostar. Däremot kan det hjälpa dig att få bort fett och matrester. Glöm dock inte att återfetta pannan innan du använder den igen.

Hur underhåller man en gjutjärnspanna?

Låt oss börja från början. När du köper en gjutjärnspanna är den vanligen redan instekt. Men även om den är det kan du behöva göra det igen efter en tids användning.

Instekning

Att steka in en rengjord gjutjärnspanna (eller en ny gjutjärnspanna) är ibland nödvändigt även om din nya gjutjärnspanna från fabriken är förinstekt. Det är framförallt viktigt att man gör detta när man har köpt en begagnad gjutjärnspanna eller har en gjutjärnspanna som mist sin färg eller som ser sliten och ”torr” ut. En gjutjärnspanna ska vara blank och svart. Enklaste är att använda bacon som man steker i pannan eller att smörja in den med olja och sedan ”baka” hela gjutjärnspannan i ugnen på hög värme.

Varför ska man steka in den?

Instekning av din gjutjärnspanna är det som gör din gjutjärnspanna ”nonstick” eller i alla fall nästintill. Gjutjärnsmatlagning kräver lite teknik och tålamod innan man får till det. Gjutjärnets yta ska vara blank och svart och det uppstår när flera lager olja har bakats in i stekpannan. När gjutjärnet är ”mättat” med fett kommer ytan inte att rosta och din gjutjärnspanna kan hålla över en lång tid innan den behöver infettas igen. Det gör också så att maten inte fastnar lika enkelt i pannan som det gör om den inte är ordentligt instekt.

Förvaring av gjutjärnspannor

Först och främst ska pannor av gjutjärn alltid vara torra och rena innan du staplar eller hänger upp dem. Rost är fienden för allt som har med järn och gjutjärnspannor att göra. Ett tips här är att använda hushållspapper. En enda liten pappershandduk i gjutjärnspannan (eller mellan pannorna) när du förvarar ser till att eventuell fukt sugs upp. Detta är särskilt viktigt om du staplar din gjutjärnspanna med andra stekpannor eller gjutjärnspannor.

Hur rengör man en gjutjärnspanna?

Regel nummer ett för gjutjärn är att aldrig lämna mat i pannan för att svalna eller att vänta tills den är helt kall innan du rengör den.

 1. Skölj av den tomma gjutjärnspannan med varmt vatten. Använd en kraftig borste eller skrapa för att ta bort bitar som sitter fast. Skrubba noggrant under rinnande vatten.
 2. För riktigt fastbränd mat kan du skrubba med salt och olja. Häll detta i pannan och skrubba med en diskhandduk. Skölj sedan av pannan noggrant.
 3. Det är viktigt att du sköljer av pannan noggrant och torkar av den tills den är helt torr. Kom ihåg att rost uppstår av vatten, luft och järn i kombination.

Om mat ofta fastnar i gjutjärnspannan

Om du ofta får mat som fastnar i pannan kan det vara dags att ge din panna en ny omgång av olja. Torka av gjutjärnspannan och täck med ett tunt lager olja, glöm inte handtaget. Torka av överflödig olja från gjutjärnet med en ren handduk. Lägg den sedan i ugnen på låg värme en halvtimme. Ta ut pannan och låt den svalna av innan du stoppar in den i köksskåpet eller hänger upp den igen.

Kan man förstöra en gjutjärnspanna?

Ja, den kan rosta och bli förstörd av andra orsaker men de flesta skador kan undvikas med nedanstående tips.

 • Förvara inte mat i gjutjärnspannan.
 • Rengör pannan direkt efter användning medan den fortfarande är varm eller varm.
 • Undvik att blötlägga den, rost uppstår när vatten och järn oxiderar tack vare luften.
 • Torka alltid av din gjutjärnspanna noggrant efter rengöring.

Vad gör man om man har en rostig gjutjärnspanna?

Det är inte kul med rost men det finns saker man kan göra.

 1. Ta bort all rost genom att använda fin stålull eller ett speciellt stålnät för gjutjärnspannor för att ta bort rost från områdena där rosten satt sig.
 2. Skölj stekpannan och skrubba igen tills rosten är borta. Detta kan ta ganska många omgångar.
 3. Tvätta gjutjärnet med varmt vatten och milt diskmedel när du fått bort rosten.
 4. Torka gjutjärnet noggrant med en ren handduk eller pappershanddukar.
 5. Täck pannan med en beläggning av rapsolja. Använd endast en liten mängd för att undvika en klibbig yta.
 6. Placera gjutjärnet upp och ned på racket i ugnen. Lägg ett ark aluminiumfolie på botten av ugnen för att fånga upp eventuella oljedroppar. Värm gjutjärnet i en timme på 250 grader.
 7. Stäng av värmen och låt gjutjärnet svalna.
 8. När järnet är kallt kan du stoppa in det i köksskåpet igen.

Vi hoppas att dessa tips gör det enklare för dig att ta hand om ding gjutjärnspanna. Trots allt är ju detta köksredskap en av de bästa investeringarna. Gör du rätt kommer du ha en gjutjärnspanna för livet att njuta av!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 72 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 72 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button