En gjutjärnspanna håller nästan för evigt, heter det ju. Och bara synen av en dylik panna väcker upp barndomsminnen hos många, där farmor stod och lagade mat i sin gamla järnpanna som hon i sin tur fått ärva av sin mamma… och som nu kanske sitter i skåpet hemma hos dig. Ju mer mat man lagar i en gjutjärnspanna, desto lättare blir den att hantera, och desto bättre kommer stekytan att bli. Därför är denna modell en favorit bland många. Men hur ska du göra för att välja en prisvärd och hållbar gjutjärnspanna? Hur ska du ta hand om den på rätt sätt? Och vad bör du undvika för att inte skada den? I denna artikel kommer du att lära dig allt detta.

Fördelarna med en gjutjärnspanna

Den är tung – så varför välja den över teflonpannan, som är så lätt, och där inget fastnar i botten? Gjutjärnspannan har många bestämda fördelar över sina konkurrenter. Bland dessa finns:

 • Stekpannan fungerar på alla sorters värmekällor.
 • Har du rätt låga, så blir värmeledningen jämn – du får inga kallare fläckar i bottnen.
 • Tiden gör den bara bättre.
 • Den går att ställa i ugnen.
 • Den är helt giftfri.
 • Den släpper lite järn i maten varje gång, vilket är mycket nyttigt.
 • Med rätt vård kan den hålla i flera generationer.
 • Den håller hög värme under lång tid.
 • Det finns bra modeller för låga priser.
 • Den passar till de flesta maträtter – och en expert användare kan trolla fram vad som helst i den.

Tänk på detta när du ska välja gjutjärnspanna

Bottnen ska vara tjock, minst 5 mm. Detta bidrar till en jämnare uppvärmning av maten som ska lagas, och gör att den inte bränner fast. Ju tjockare den är, desto tyngre kommer den att vara – men låt dig inte luras av det som verkar vara mer lätthanterligt. Gjutjärnspannan är inte gjord för att flippa pannkakor, utan främst för att få riktigt läckra kötträtter. Omkretsen är också viktig att tänka på: den måste vara lika stor som plattorna på din spis, annars riskerar du ojämn uppvärmning. Glöm inte att tänka på handtaget! Trähandtag är mycket elegant, och det blir inte så varmt att hålla i. Om du planerar att servera mat direkt i pannan är detta ett bra val. Tänker du ställa stekpannan i ugnen kan det däremot vara bättre att köra med ett järnhandtag och skydda händerna med grytlapp, eftersom trähandtagen kan skadas i ugnen och spricka eller bli småbrända.

Ge din gjutjärnspanna rätt underhåll

Gjutjärnspannans skötsel gör skillnad! Använd den på rätt sätt, så håller den länge. Vad innebär detta? Jo, när du lagar mat i den, ska du helst använda redskap av trä eller metall. Om ytan blir lite repad av metallen, kan du lätt fixa detta genom att smörja in den med matolja. Plastredskap däremot kan smälta och förorena både luft och mat med giftiga kemikalier. Tänk också på att stekpannan ska vara anpassad till din spishäll – om värmekällan är för stor, blir maten ojämnt uppvärmd. Om den däremot är för liten, kommer du att spilla mycket energi eftersomdu inte utnyttjar värme från hela plattan.

Komplementera gjutjärnspannan med en rostfri panna och använd den sistnämnda när du ska tillaga rätter med syrliga ingredienser. Det finns en sak som gjutjärnspannan inte tål så bra, och det är frätande syror. Dessa kan förstöra stekytan. Dessutom har rostfria pannor en snabbare uppvärmningstid än gjutjärnspannan, en detalj som passar bra när du har bråttom med äggstekningen på morgonen.

Så rengör du gjutjärnspannan på bästa sätt

Använd inte tvål eller frätande diskmedel, detta förstör ytan. Det bästa sättet att rengöra gjutjärnspannan är att diska den för hand med varmt vatten. Gör så här:

 1. Skölj av stekpannan med varmvatten så snart som möjligt efter användningen.
 2. Använd en diskborste för att ta bort de matrester som lossnar.
 3. Häll upp lite vatten i bottnen på stekpannan och koka upp. Detta kommer att göra att tuffare matrester släpper.
 4. Diska gjutjärnspannan igen med varmt vatten och diskborste – och stå emot frestelsen att använda disktvål.

Djuprengörning av en gjutjärnspanna

Någon gång om året, kanske vid tiden då du gör årsstädning av hela huset, kommer du också att behöva göra rent gjutjärnspannan på ett djupare sätt. Gör så här:

 1. Täck bottnen av stekpannan med grovsalt.
 2. Värm upp den på hög temperatur, och låt den stå och ”bränna” i några minuter.
 3. Häll bort saltet och låt pannan torka. Den kommer att ha fått en grå nyans på bottnen.
 4. Återställ den fina svarta järnfärgen genom att stryka på ett tunt lager olja på bottnen.
 5. Värm pannan på hög värme i 15 minuter.
 6. Ha alltid ett lock till hands. Om oljan börjar brinna – vilket är mycket troligt i detta lag, men inget som förstör pannan – ska du kväva elden genom att sätta på locket.

Så räddar du en ”förstörd” gjutgärnspanna

Du har lagat mat, men något gick fel. Maten är fastbränd i bottnen på pannan, och den går inte att få bort med varmvatten och diskborste. Eller så har du upptäckt, efter en tid av glömska, att du nu äger en rostig gjutjärnspanna. Vänta lite innan du sträcker ut handen efter disktvålen! Denna metod kan hjälpa dig rädda din stekpanna:

 1. Strö grovsalt i bottnen av pannan.
 2. Skrubba saltet mot pannan med hjälp av den mjuka sidan av en kökssvamp.
 3. När den fastbrända maten eller rosten lossnat, ska du skölja stekpannan med varmvatten och torka den med hushållspapper.
 4. Är det djupare rost det handlar om, kan du skrubba bort den med stålull, och sedan skölja pannan i varmvatten. Stek in den igen efteråt.
 5. Smörj in stekpannan med ett tunt lager olja, så den får tillbaka sin svarta glans. Och var inte rädd för en liten eftersmak av rost första gången du använder pannan igen – det är inget farligt, och den kommer att komma bort efter hand som du använder pannan!

Så där – nu vet du hur du ska rädda din älskade gjutjärnspanna. Lycka till!