www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

En pulsoximeter är ett måste för personer som återhämtar sig från COVID-19 eller har andra hjärt- eller lungsjukdomar. Nedan tittar vi närmare på de bästa pulsoximeter-modellerna samt förklarar hur de används korrekt.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det är viktigt för oss att de produkter vi representerar är av högsta kvalitet och till de bästa priserna, så vi kontrollerar alltid våra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

Medisana PM100 Connect

Medisana PM100 Connect
BÄST I TEST
Fördelar
 • Hög noggrannhet – jämförbar med dyrare modeller
 • Ljus OLED-skärm med flera lägen och ljusstyrka
 • Har automatisk avstängning (efter 8 sekunder) för att bevara batteriets livslängd
 • Levereras med en bekväm bärrem
Nackdelar
 • Vissa användare rapporterar problem med appen
Översikt

Omdöme: Användare älskar Medisana PM100 då den är mycket exakt i sin mätning, men är billigare än liknande modeller. Dess ljusa, justerbara OLED-skärm och medföljande bärrem gör att du kan bära denna dagligen utan ansträngning.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5

Easypix PO2

ANDRA PLATS
Fördelar
 • Hög noggrannhet
 • Ljus OLED-skärm
 • Har automatisk avstängning (efter 10 sekunder) för att bevara batteriets livslängd
 • Har Bluetooth och tillhörande app
Nackdelar
 • Något större och tyngre än de flesta modeller
 • Plastdesign
 • Batterier ingår inte
 • Vissa användare rapporterar problem med appen
Översikt

Omdöme: Easypix PO2 är en prisvärd pulsoximeter som kombinerar hög precision och Bluetooth-anslutning som är avgörande för många användare. Den är mindre elegant och något tyngre än många andra modeller, men är värd sitt pris.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5

Braun YK-81CEU

Braun YK-81CEU
MEST PRISVÄRD
Fördelar
 • Hög noggrannhet
 • Ljus OLED-skärm
 • Har automatisk avstängning för att bevara batteriets livslängd
 • Levereras med bärpåse och bärrem
 • Displayen roterar, vilket gör det enklare att läsa av den
Nackdelar
 • Ingen Bluetooth
Översikt

Omdöme: Braun YK-81CEU är en enkel och prisvärd pulsoximeter, men har trots det testats kliniskt för mycket hög noggrannhet. Användare uppskattar hur lätt den är att använda och den medföljande bärremmen är en användbar bonus.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Kolla Priset

Beurer PO60

BÄSTA PREMIUM
Fördelar
 • Hög noggrannhet
 • Ljus OLED-skärm som har flera lägen
 • Har automatisk avstängning (efter 10 sekunder) för att bevara batteriets livslängd
 • Har Bluetooth och tillhörande app som kan spara upp till 100 avläsningar
 • Levereras med bärpåse och bärrem
Nackdelar
 • Mycket dyr
 • Vissa användare rapporterar Bluetooth-anslutningsproblem
 • Vissa användare rapporterar problem med appen
Översikt

Omdöme: Beurer PO60 är en exakt pulsoximeter i högre prisklass som levereras med en modern app som kan spara upp till 100 avläsningar. Den ser elegant ut, har en högkvalitativ OLED-skärm och bärpåse, men priset är lite häftigt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5

Beurer PO45

Beurer PO 45
BÄST MED PI
Fördelar
 • Hög noggrannhet
 • Ljus OLED-skärm med flera lägen
 • Har automatisk avstängning (efter 10 sekunder) för att bevara batteriets livslängd
 • Levereras med bärpåse och bärrem
 • Kan mäta blodflödet utöver puls- och syrenivåer i blodet
Nackdelar
 • Dyr
 • Ingen Bluetooth
 • Ingen automatisk avstängning
Översikt

Omdöme:  Beurer PO45 kan mäta syremättnad, puls och även perfusionsindex. Den är också bland de mest eleganta oximetrarna vi har sett i vårt test, med ett snyggt, svart hölje och justerbart ljus på skärmen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5

Pulsoximeter köpguide

Puleoxiometer best article 1

En pulsoximeter är en enhet som kan mäta hjärtfrekvens och syrenivåer i kroppen. Den fungerar genom att lysa ett ljus genom ditt finger och mäta av hur mycket av ljuset som passerar och hur mycket av ljuset som absorberas. Med hjälp av dessa mätningar kan pulsoximetrar ge en uppskattning av hur mycket syre som finns i blodet.

Om du eller någon i ditt hushåll har en kronisk hjärt- eller lungsjukdom, kan en pulsoximeter vara en livräddande apparat och omedelbart varna när medicinsk hjälp behövs. Pulsoximetrar rekommenderas ofta för personer som lider av kronisk obstruktiv lungsjukdom, astma, sömnapné, lunginflammation eller cystisk fibros.

Dessa enheter har även också under den senaste tiden varit efterfrågade eftersom de kan användas för att övervaka personer som diagnostiserats med COVID-19 och hjälpa till att bedöma om sjukhusvistelse behövs. Att ha låga syrenivåer har en skadlig inverkan på alla system i kroppen. I värsta fall kan detta leda till organsvikt eller till och med döden. Men ibland märker patienten inte något obehag eller symtom omedelbart. Genom att regelbundet kontrollera syrenivåerna i blodet med hjälp av en Pulsoximeter är det möjligt att kontrollera sin hälsa och omedelbart söka medicinsk hjälp om det behövs.

Vilka typer av pulsoximetrar finns det?

Pulsoximetrar kan grupperas i två stora grupper:

 • Receptbelagda eller medicinska pulseoximetrar är de mest exakta och har gått igenom strikt testning och kontroll. Din läkare kan ordinera en sådan pulsoximeter efter att ha utvärderat ditt tillstånd.
 • Receptfria pulsoximetrar kan köpas utan recept på apotek och online. De är mycket enkla att använda även för personer som inte arbetar professionellt. Precisionen är något lägre, men de kan vara till hjälp för träning, rehabilitering, hälsoövervakning och liknande ändamål.

Pulsoximeter bäst i test är tillräckligt exakta för att kontrollera om syrenivåerna i blodet ligger inom det normala intervallet eller har sjunkit för lågt. Sjukvårdspersonal förlitar sig på mer exakta enheter för att få en mer noggrann mätning och besluta om den bästa behandlingen för varje patient.

Vilka funktioner ska du söka efter när du köper en pulsoximeter?

Om du har blivit rekommenderad att skaffa en pulsoximeter av en läkare, bör du leta efter dessa funktioner, samt läsa omdömen från pulsoximeter test:

Noggrannhet – Pulsoximeter bäst i test för hemmabruk skiljer sig från medicintekniska produkter endast ~ 2–3 % maximalt. Det är dock alltid bäst att prata med din läkare om hur du tolkar avläsningen av din enhet och om/när du ska ringa efter medicinsk hjälp. Välj endast syresättningsmätare som är bäst i test.

Skärm – leta efter en modell med en skärm som är lätt att läsa av under alla ljusförhållanden. Billigare pulsoximetrar tenderar att ha mörka och små skärmar. En OLED-skärm är det bästa alternativet. Leta också efter skärmar med justerbara inställningar.

Bärbarhet – enheten ska vara liten och lätt nog att bäras med. Oavsett hur exakt en pulsoximeter är, hjälper det inte om den lämnas till att samla damm på en hylla. Det är också bekvämt om din oximeter har en bärrem och/eller en bärpåse.

Larm – vissa modeller piper om avläsningarna ligger under normalvärde för att varna användaren, och för att förhindra risken för feltolkning av ett potentiellt farligt tillstånd.

Snabba avläsningar – de flesta pulsoximetrar behöver ett par sekunder på sig innan de visar resultaten, medan vissa ger avläsningar nästan omedelbart. Detta är inte en måste-ha funktion utan är mer en bekvämlighet, särskilt för upptagna människor.

Perfusionsindex – alla pulsoximetrar mäter puls och syremättnad, men vissa uppskattar också perfusionsindex, vilket indikerar blodflödesintensiteten. Även om det inte finns några grundvärden för vad ett normalt PI är, kan regelbunden observation av detta värde tillsammans med andra data och symtom ge dig ytterligare insikt.

Bluetooth – avancerade enheter kan skicka avläsningarna till din smartphone och spara tidigare data, vilket gör det enklare för dig att analysera dem. Detta kan också vara en värdefull informationskälla för din läkare. Men de flesta medföljande appar är ganska simpla, och användare rapporterar ofta in problem med dem. Därför rekommenderar vi att du jämför medföljande appklassificeringar av olika modeller om du vill ha en med Bluetooth.

Vattentålig – om du ofta är hemifrån kanske du är ute efter en mer vattentät modell. Detta säkerställer att din oximeter inte skadas av ett plötsligt skyfall till exempel En kvalitetsväska eller påse hjälper också till att skydda din oximeter ytterligare.

Batteritid – medan de flesta modeller numera erbjuder bra batteriprestanda, bör du vara medveten om att mycket höga eller låga temperaturer snabbt kan tömma batterier. Om du ofta är ute på språng, leta då efter en modell med extra lång batteritid och automatisk avstängningsfunktion. Överväg också att ha ett extrabatteri med dig i väskan.

Certifieringar – leta efter en CE-märkning när du köper en pulsoximeter. Det bekräftar att enheten överensstämmer med europeiska hälso-, säkerhets- och miljöskyddsstandarder.

Pris – du kan köpa en pålitlig pulsoximeter av god kvalitet, från ~300 kr. Mer avancerade pulsoximetrar med Bluetooth och andra extrafunktioner kan kosta 2–3 gånger mer. Vi rekommenderar inte att köpa billiga modeller från okända tillverkare, eftersom kvaliteten kan vara inkonsekvent.

Hur man använder en pulsoximeter korrekt?

Puleoxiometer best article 2

Vid felaktigt användande kan pulsoximetrar ge vilseledande avläsningar. Det finns också mycket felaktig information där ute om deras egenskaper och syfte.

För att få data som är korrekt och tillförlitlig behöver pulsoximetern användas på ett korrekt sätt:

 • Om möjligt, jämför avläsningarna av din oximeter med en medicinsk enhet hos din läkare. Detta ger dig en uppfattning om hur exakt din modell är.
 • Håll handen på hjärtat och slappna av medan avläsningen erhålls.
 • Sitt stilla medan mätningen tas och flytta inte på enheten. Om det är mycket rörelser kan sensorerna inte tolka avläsningarna korrekt.
 • Sonden ska passa fingret väl. Om det är för trångt kan det begränsa blodcirkulationen. En sond som är för lös kan falla av eller släppa in extra ljus.
 • Värm händerna innan du gör mätningen och se till att de är rena och torra, varken våta eller svettiga. Kalla händer kan göra att din oximeter får en lägre avläsning.
 • Undvik nagellack och lösnaglar, eftersom detta begränsar hur mycket ljus som kommer igenom och kan påverka avläsningen. Det är bäst att ta bort nagellack från det fingret som kommer att användas för mätningar. Personer med mörk hud eller tatueringar på fingrarna kan också ha problem med att få ett korrekt resultat.
 • Om du inte kan få en korrekt avläsning, kan du prova ett annat finger eller den andra handen.
 • Om det finns en varning för låg batterinivå på skärmen, byt då ut batteriet innan du mäter.

Förstå avläsningarna och när du ska söka hjälp

En normal pulsoximeter-avläsning för friska vuxna och barn bör vara 95–100 %. Lägre syrenivåer kan tyda på lungsjukdom. I allmänhet skulle avläsningar på 94–93 % kräva att konsultera en allmänläkare, och patienter med avläsningar under 92–90 % bör ringa en ambulans. Ett sådant tillstånd kallas hypoxi, och en plötslig minskning av syrenivåerna i blodet kräver vanligtvis att patienten behöver övervakas på sjukhus.

Personer som diagnostiserats med ett kroniskt tillstånd som astma eller KOL kan dock ha regelbundna avläsningar som är lägre (<90–88 %). Därför är det viktigt att överväga en individs medicinska historia när man tolkar avläsningar. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare innan du börjar använda en pulsoximeter hemma.

Tänk också på att dina avläsningar i förhållande till andra symtom kan indikera låga syrenivåer i blodet. Dessa är:

 • Andfåddhet
 • Snabb och ytlig andning
 • Blåfärgade läppar eller ansikte
 • Smärta eller täthet i bröstet
 • Huvudvärk
 • Hosta
 • Svårigheter att stå upp
 • Rusande hjärtfrekvens

Så hjälper dig själv

Puleoxiometer best article 3

Medan en akut minskning av syre i blodet kräver omedelbar medicinsk behandling, kan personer med kroniska tillstånd också gradvis förbättra sitt välbefinnande själva. Var dock medveten om att detta är allmänna tips, och din individuella återhämtningsplan bör utformas tillsammans med din läkare.

 • Aerob träning har många fördelar, inklusive att stärka andningsorganen och förbättra cellernas förmåga att ta upp och använda syre. Om du har ett underliggande tillstånd, börja med lätta aeroba aktiviteter som promenader, stavgång, simning eller cykling och var uppmärksam på att du får tillräckligt med vila. Löpning och intervallträning kan vara effektivt, men bör inte genomföras utan specialistövervakning.
 • Öva korrekt andningsteknik, använd magen snarare än bara bröstet. Andas in långsamt och djupt genom näsan. Detta gör att du kan andas in mer luft och bättre förse din kropp med syre. Andnings- och avslappningsövningar kan göra mirakel för patienter som återhämtar sig från lungsjukdom.
 • Håll dig till en hälsosam kost rik på antioxidanter, fibrer och järn. Kontrollera om din kost har bär, grönsaker, bladgrönsaker och baljväxter. Se också till att du håller dig väl hydratiserad samt försök begränsa ditt saltintag, eftersom H2O-molekyler har en avgörande roll i metaboliska processer.

Bästa pulsoximeter märken

Eftersom du kommer att lägga din tillit gällande din hälsa (eller dina älskades hälsa) på en liten enhet, rekommenderar vi starkt att du köper en pulsoximeter från ett pålitligt märke, bland syresättningsmätare som är bäst i test.

Medisana är ett internationellt företag baserat i Tyskland. De är för närvarande en av de ledande tillverkarna på hemsjukvårdsmarknaden som erbjuder ett brett utbud av produkter från massage-enheter till andningsmasker.

Beurer är en tysk tillverkare av elektriska apparater som specialiserat sig på hälso- och sjukvård och välmående. Företagets första produkt var elektriska filtar, men idag erbjuder de mer än 2000 olika produkter i sitt sortiment.

Braun är en tillverkare av hemelektronik som grundades i Tyskland. Deras mest kända produkter är relaterade till rakning, hårvård och munvård, men sortimentet inkluderar också sjukvårdsprodukter.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Back to top button