Vi älskar pizza och vi kan göra dem hemma, samt att vi vill att de ska bli lika goda som de från pizzerian. Problemet är att våra ugnar där hemma är inte designade att ge oss en krispig läcker botten som ger en oss den perfekta pizzan. Lösningen till detta är en pizzasten som kan förvandla din vardagsugn till en perfekt pizzaugn. Den goda nyheten är att pizzastenen inte bara ger dig en utsökt pizza, utan den kan också använda för att baka bröd, kakor och så mycket annat på. Ta del av vår guide för pizzasten bäst i test innan det är dags att köpa en pizzasten!

Fördelar

  • Tillräckligt stor för 2 pizzor
  • Tung och hållbar
  • Högkvalitativ lavasten
  • Attraktiv design

Nackdelar

  • Inte den tjockaste stenen som är tillgänglig
  • Träspaden är inte av hög kvalitet
  • Material: Lavasten
  • Form: Rektangulär
  • Tillagningsyta: 38×30 cm
  • Tjocklek: 1,5 cm
  • Vikt: 5,4 kg
  • Specialfunktioner: Inkluderar björkträpizzaspade
Visa mer
4.6 / 5

Fördelar

  • Otrolig värmeöverföring
  • Mångsidig tillagningsyta
  • Tillverkad för att hålla
  • Underbar design

Nackdelar

  • Dyr
  • Mycket tung
  • Nödvändigt att ta hand om den så att den inte rostar
  • Material: Stål
  • Form: Rektangulärt
  • Tillagningsyta: 37×33 cm
  • Tjocklek: 6 cm
  • Vikt: 9,4 kg
  • Specialfunktioner: Inga
Visa mer
4.4 / 5

Fördelar

  • Enkel att använda
  • Upphettas snabbt
  • Hållbar keramik
  • Inbyggt kylställ

Nackdelar

  • Är lite tunn
  • Metallbasen kan bli hal
  • Kommer bli fläckig vid användande
  • Material: Keramisk lera
  • Form: Rund
  • Tillagningsyta: 33 cm
  • Tjocklek: 8 cm
  • Vikt: 1,7 kg
  • Specialfunktioner: Inkluderat serveringsställ
Visa mer

Fördelar

  • Lätt att använda
  • Upphettas fort
  • Hållbar keramik
  • Inbyggt kylställ

Nackdelar

  • Är lite tunn
  • Metallbasen kan vara hal
  • Blir fläckig vid användning
  • Material: Oglaserad keramik
  • Form: Rund
  • Tillagningsyta: 35,5 cm
  • Tjocklek: 1,5 cm
  • Vikt: 1,97 kg
  • Specialfunktioner: Inga
Visa mer
4.4 / 5

Fördelar

  • Gjutjärnskvalitet
  • Mångsidig tillagningsyta
  • Bibehåller värmen en lång stund
  • Fin minimalistisk design

Nackdelar

  • Dyr
  • Behöver oljas in
  • Grov matlagningsyta
  • Material: Gjutjärn
  • Form: Rund
  • Tillagningsyta: 38 cm
  • Tjocklek: 8 cm
  • Vikt: 5,6 kg
  • Specialfunktioner: Handtag
Visa mer

Eppicotispai Lava Pizzasten

Eppicotispai Lava Pizzaten
Bäst i test

Fördelar

  • Tillräckligt stor för 2 pizzor
  • Tung och hållbar
  • Högkvalitativ lavasten
  • Attraktiv design

Nackdelar

  • Inte den tjockaste stenen som är tillgänglig
  • Träspaden är inte av hög kvalitet

Översikt

Denna italienska sten tillverkad av lavasten direkt från Etna. Vi tror att detta är en kvalitets sten som kommer att ge dig fantastiska hemlagade pizzor i många år framöver.

Vi gillar den rektangulära formen på Eppicotispai-stenen för dess mångsidighet och att den ta mer plats i ugnen. Vilket skapar en större kylfläns vilket innebär att din ugn kommer att hålla den perfekta temperaturen för att ge dig fantastiska pizzor.

För att använda den behöver du värma ugnen först. Nyckeln till att få en kvalitetsbotten är att se till att stenen är helt uppvärmd innan du lägger på pizzan. Det gäller att se till att stenen är så nära värmeelementet i ugnen som möjligt.

När pizzastenen värmdes, förberedde vi degen och toppingen. Den medföljande pizzaspaden gjorde det enkelt och smidigt att flytta den ogräddade pizzan från köksbänken till stenen i ugnen. Använd mycket mjöl eller majsmjöl för att hjälpa den ogräddade pizzan att glida av spaden ner på stenen.

Efter några minuter var pizzan fräsande varm och vacker. Det fina med den här stenen är att bottnen blev väldigt krispig, samtidigt som toppingen fick färg.

Det är enkelt att rengöra stenen, men se till att vänta tills den har svalnat helt i ugnen. Försök aldrig att hälla vatten på en het sten, annars finns risken att den spricker. När den är sval, spolar du den under kranen och använder en borste för att får bort eventuella matrester. Med tiden kommer stenen självklart få fläckar och få en fin patina som att den blir bättre och bättre för varje gång du använder den.

Stenen var lite mindre än den ut på bilderna online, men tillräckligt stor för en 30 cm pizza som räcker gott och väl till oss. Om du vill tillaga mer än en pizza bör du låta stenen hetta upp igen efter att du har tagit ut en pizza. Det tar vanligtvis 10 minuter eller så.

Sammantaget är detta ett perfekt paket för att få pizzor likt de från pizzerior och vi rekommenderar starkt denna sten.

Specifikationer

  • Material: Lavasten
  • Form: Rektangulär
  • Tillagningsyta: 38×30 cm
  • Tjocklek: 1,5 cm
  • Vikt: 5,4 kg
  • Specialfunktioner: Inkluderar björkträpizzaspade

Nordwik Bakstål Premium

Nordwik Bakstål Premium
Bästa Premium

Fördelar

  • Otrolig värmeöverföring
  • Mångsidig tillagningsyta
  • Tillverkad för att hålla
  • Underbar design

Nackdelar

  • Dyr
  • Mycket tung
  • Nödvändigt att ta hand om den så att den inte rostar

Översikt

Är du redo för att ta din bakning till en ny nivå, då är denna Norwik Bakstål Premium pizzastål ett bra val. Det är en pizzasten som är fyrkantig och pizzastenens pris kan anses vara högt.

Konceptet bakom ett pizzastål (i motsats till pizzasten) är att stål överför värme i en mycket högra takt jämför med keramik. Tänk dig en varm sommardag och hur du på en lekplats är mer ovillig att röra vid metallföremål som har varit i solen jämfört med sådana av plast. Även om alla föremålen på lekplatsen har samma temperatur, så vet vi instinktivt att stål kommer att brännas medan plasten inte gör det. Så detta gäller också för pizzastål, då det leder värmen 16 gånger bättre jämfört med keramik.

Denna Nordwik stål är också vackert att se på och den är solid tillverkad. Den är 6 cm tjock och kan användas i en ugn, på grillen och på spisen som en stekhäll.

Jämfört med en pizzasten, kommer stålet bibehålla värmen längre, så du behöver inte vänta mellan pizzorna för att få upp temperaturen. Tillverkaren påstår att du kan tillaga 5–10 pizzor i rad utan att värmen försvinner. 

Medan en pizzasten ger dig en fin krispig botten, kan detta pizzastål ge dig mytiska leopardfläckar som alla seriösa pizzakockar vill ha. Där bottnen nästa har blivit svart, men inte bränd, då fläckar finns under botten och kanterna. Detta skapar en smakrik njutning som är svår att uppnå hemma.

En nackdel med stål är det är tungt. Den väger nästa 10 kg, så du mest troliga är att du lägger in den i ugnen för att sedan låta den vara kvar där. För att rengöra den behöver du låta den att svalna helt och hållet innan du diskar den. Det är mycket viktigt att hålla den torr för att undvika rost. Stålet kommer att missfärgas, få en mörkare patina som gör den blankare och mer rostskyddad med tiden.

Vi älskar detta pizzastål eftersom det är tillverka för att hålla för evigt och det kan användas till flera funktioner i köket och ser vacker ut när den gör det. Om du är seriös med att baka pizzor, så är det här pizzasten stålet något för dig.

Specifikationer

  • Material: Stål
  • Form: Rektangulärt
  • Tillagningsyta: 37×33 cm
  • Tjocklek: 6 cm
  • Vikt: 9,4 kg
  • Specialfunktioner: Inga

Jamie Oliver Pizzasten

Jamie Oliver
Mest prisvärd

Fördelar

  • Enkel att använda
  • Upphettas snabbt
  • Hållbar keramik
  • Inbyggt kylställ

Nackdelar

  • Är lite tunn
  • Metallbasen kan bli hal
  • Kommer bli fläckig vid användande

Översikt

Om du vill lära dig att göra dina egna hemlagade pizzor, så är Jamie Oliver-stenen en utmärkt nybörjarsten. Den är relativt billig pizzasten och den har handtag som fungerar som ställning vilket för den enkel att arbeta med.

Vi gillar den runda formen på denna sten eftersom den passar perfekt till en genomsnittlig 30 cm pizza och fungerar även som ett serveringsfat. När pizzan är klar, tar du bort den, vänder på sten och lägger tillbaka pizzan. Sedan kan du ta stenen med pizzan och ställa den på bordet. Stenen kommer att hålla pizzan varm medan alla tar en slice.

Tänk på att stenens metallhandtag är varma och därför bör du lägga något under handtagen för att inte bordet ska fula brännmärken.

Stenen tillagar inte bra pizzor, men du kan också baka kakor, kex och bröd, då de får en krispig botten och blir sega inuti. När du är färdig med matlagningen kan du förvara stenen i ugnen även när du lagar andra maträtter.

Det följer inte med några tillbehör, så vi rekommenderar dig att skaffa dig en pizzaspade för att hjälpa dig att överföra pizzorna före och efter tillagningen.

Den är relativt enkelt att rengöra, men den kommer få fläckar med tiden. Den är designad för att långsamt bygga upp en patina som gör att den blir mer blank och effektiv. Missfärgningen är normal och får faktiskt stenen att fungera bättre.

Detta är en prisvärd sten för amatörer och är bra för en person som precis har börjat att göra sina egna pizzor där hemma. Den gör till och med frysta pizzor godare.

Specifikationer

  • Material: Keramisk lera
  • Form: Rund
  • Tillagningsyta: 33 cm
  • Tjocklek: 8 cm
  • Vikt: 1,7 kg
  • Specialfunktioner: Inkluderat serveringsställ

Kolla Priset


Eva Solo Baksten

Eva Solo
Är också bra

Fördelar

  • Lätt att använda
  • Upphettas fort
  • Hållbar keramik
  • Inbyggt kylställ

Nackdelar

  • Är lite tunn
  • Metallbasen kan vara hal
  • Blir fläckig vid användning

Översikt

Eva Solo är känt för sin minimalistiska danska köksutrustning och deras runda pizzasten gör ingen besviken. Den är diskret och elegant.

Denna sten är nästa dubbel så tjock jämfört med Jamie Olivers pizzasten, vilket innebär att den kommer att bibehålla värmen bättre och vara mer motståndskraftig mot sprickor i framtiden.

Den är tillverkad av oglaserad keramik i en smakfull krämfärg och den fungerar inte bara i ugnen utan också på kol- och gasgrillar. 

Denna ingen nonsens keramisk baksten som får till pizzorna perfekta med sina krispiga bottnar som är oöverträffade. Efter matlagningen och nedkylningen, så rengörs pizzastenen med vatten, men undvik diskmedel.

Den fungerar också perfekt som en pizzaplatta till grill och när den väl är upphettad kommer att resultera i krispiga kakor och även olika typer av bröd. Vi gillar mångsidigheten och designen i denna Eva Solo sten.

Stenen är lite tung och dyrare än Jamie Olivers sten, men du får en tjockare bas och större tillagningsyta. Den har också en snyggare, elegantare design som kommer ge dig många års av otroligt goda krispiga pizzor.

Om du är ute efter pizzasten som inte bara ger dig ett bra bakningsresultat, men lägger även till lite klass till din matlagning, då är Eva Solo bakstenen ett bra val som ugnssten.

Specifikationer

  • Material: Oglaserad keramik
  • Form: Rund
  • Tillagningsyta: 35,5 cm
  • Tjocklek: 1,5 cm
  • Vikt: 1,97 kg
  • Specialfunktioner: Inga

Viktoria Pizzajärn Emaljerat

Victoria Gjutjarn
Bästa Pizzajärnet

Fördelar

  • Gjutjärnskvalitet
  • Mångsidig tillagningsyta
  • Bibehåller värmen en lång stund
  • Fin minimalistisk design

Nackdelar

  • Dyr
  • Behöver oljas in
  • Grov matlagningsyta

Översikt

Viktoria är ett väl respekterat colombianskt köksredskapsföretag som har tillverkat kvalitetsprodukter sedan 1939, så det är inte någon överraskning att deras gjutjärnspizzapanna hamnade bland de topprankade i vår pizzastens test.

Denna enkla flata runda pizzajärn är en kraft att räkna med i köket. Precis som pizzastålet är järn också bättre på att leda värme jämfört med keramik och alla vet hur hållbart gjutjärn är.

När vi först testade detta järn på en spishäll gjorden den helt underbar krispiga crepes som du skulle kunna få på Paris gator. Så det kommer inte bara ge dig otroligt goda ugnsbakade pizzor, men du kan också använda den på spisen för att göra en frukost i världsklass, samt på grillen eller över öppen eld för att tillaga hamburgare och biffar.

Det bästa med gjutjärn är att det blir bättre ju mer du använder det. Denna pizzaplatta levereras inoljad med linfröolja och med tiden blir den mer och mer nonstick.

Vi var inte säkra på att det lilla handtaget, men det är användbart för att flytta denna tunga platta från ett ställe till en annan. Se bara till att inte hålla i det när det är varmt efter den bibehåller värmen länge.

Gjutjärnsplattan är tung och väger över 5 kg, men är inte lika tung som Nordwik pizzastålplatta. Den har en diameter på 38 cm, så den är tillräckligt stor för att tillaga en familjepizza.

Det tar cirka 30 minuter att hetta upp den innan du kan använda plattan i ugnen. Se till att den svalnar innan du diskar den och undvik att använda diskmedel eller starka rengöringsmedel. Vi rekommenderar att olja in den efter varje gång du har använt den, vilket gör att hållbarheten blir längre. Se till att hålla den torr och den är bra att förvara i ugnen även när du använder andra formar eftersom den hjälper till att hålla en jämn temperatur. Detta samtidigt som den förbättras varje gång du värmer upp den.

Ytan är inte lika slät som ett pizzastål eller sten, men detta bör inte påverka de slutliga resultaten.

Denna är den perfekta pizzaplattan, speciellt för alla gjutjärnsälskare. Vi älskar kraften i den och det faktum att den är tillverkad för att ge dig underbara pizzor resten av ditt liv, tack vare Viktoria pizzajärn.

Specifikationer

  • Material: Gjutjärn
  • Form: Rund
  • Tillagningsyta: 38 cm
  • Tjocklek: 8 cm
  • Vikt: 5,6 kg
  • Specialfunktioner: Handtag

Kolla Priset


Köpguide

Vad är en pizzasten.1

Kommer du ihåg den där resan till Italien eller din favoritrestaurang där de serverade en otrolig pizza med en krispig botten som tyckts smälta i munnen? Sedan har du försökt att göra pizza hemma och den blev inte som du ville ha den. Vi hjälper dig hur du kan kopiera den perfekta pizzan med hjälp av en pizzasten i din egen ugn där hemma.

Vad är en pizzasten?

Pizzerior har vanligtvis speciella ugnar som når ända upp till 500 grader och tillagar pizzan inom några få minuter. Dessa ugnar skapar en luftig, krispig botten med smält ost på toppen som det är svårt att göra där hemma eftersom en standardugn når drygt till 200 grader.

En pizzasten eller -stål är en lösning på detta problem. Vanligtvis gör du degen och lägger den på en plåt och stoppar in den i en varm ugn. Den kalla plåten tar tid att värmas upp och pizzatoppingen tillagas. Osten smälter medan degen inte ens har börjats bakas. Efter 15 minuter har du en ogräddad botten med tillagad topping som bara glider av.

Men en pizzasten, som är upphettad till ugnstemperaturen kommer att påbörja tillagningen av bottnen, den tillagar pizzan både upp- och nedifrån. Vilket gör att botten blir tillagats samtidigt som toppingen. När pizzan är klar, på mindre än 10 minuter, kommer din pizza att se ut som om du fick den levererad från Italien.

OBS! Bara så att du vet, finns det pizzastenar av naturlig keramik och även pizzastål av metall. Vi kommer bara att använda termen “pizzasten” för enkelhetens skull.

Att tänka på innan du väljer den bästa pizzastenen för dig

Innan du väljer den perfekta pizzastenen, finns det några saker att tänka på. Först och främst vilket material som är perfekt för ditt kök?

Material

Människor har lagat mat på och med stenar sedan tidernas gryning och det är ett fantastiskt sätt att få pizzor att bli riktigt heta, men det finns alternativa material att tänka på.

  • Keramik: De mest vanligaste pizzastenar är tillverkade av någon typ av keramisk lera. Fördelen här är att du får en bra pizza till ett bra pris, men stenarna är spröda och tenderar till att gå sönder så småningom. Du måste också vara noga med att rengöra dem eftersom de är porösa, men du bör inte använda diskmedel eller andra starka rengöringsmedel eftersom det kan leda till att pizzabottnen får en fruktansvärd smak.
  • Cordieritsten:  Är ett alternativ till standardkeramik som är mindre poröst, men dyrare. Det är det bästa allround materialet för de flesta pizzastenar. Cordierite pizzasten är således en bra pizzasten.
  • Lava: Vissa stenar är tillverkade av vulkaniskt berg som är mycket hållbart men är dyrare än standardkeramik. Det är inta bara bra att tillaga mat på utan har en fin estetisk finish. Så en pizzasten av lavasten kan bli en snygg inredningsdetalj hemma.
  • Gjutjärn: Fördelar värmen bättre än stenar av sten eller keramik, men måste oljas och underhållas för att undvika rost. Det är även ganska tungt och dyrare än sten.
  • Stål: Kokkärl av stål kan vara det bästa materialet av alla. Det är hållbart och fördelar värmen bättre än sten eller keramik. Det kommer inte att spricka, men kan vara 2–3 gånger så dyrt. Än en gång ska du inte använda diskmedel för att rengöra stålet och behöver oljas då och då, för att det inte ska rosta.

Storlek och form

När det gäller att köpa hem en pizzasten, tänker många större är bättre. Stenar finns i formerna såsom runda och rektangulära, förmodligen tänker du att en rund sten är vettigare eftersom pizzor är runda. Men sanningen är att ju större och tyngre en sten är, desto bättre presterar den.

Vi tror att det bästa alternativet är att köpa en så stor sten som passar i ugnen, eftersom den kommer att ha störst värmehållning och ge dig bra resultat. Dessutom gör det att en pizzasten användning kan nyttjas till så mycket mer än bara pizzor.

Tjocklek

Tjockleken är också viktigt eftersom ju tjockare en sten är, ju tyngre kommer den att bli, vilket kommer ge en bättre värme. Detta är bra upp till en viss tjocklek, eftersom du inte vill ha en sten som är för tjock då den kommer ta en evighet att värma upp, samt bli för tunga att flytta på.

Vi tror att en 2 cm sten är förmodligen perfekt för de flesta ugnar, men du kan gå upp till 3 cm för att få en bättre värmepotential.

Handtag

Handtag

Vissa pizzastenar har handtag och dessa är mycket bra att ha, speciellt om du planerar att använda din sten på en grill eller över kol. De är även trevliga att servera med då du tar ut hela stenen och sätter den på bordet, men se till att ha ett grytunderlägg under stenen eftersom den är mycket varm.

Glaserad eller oglaserad

Det finns tre ytbehandlingar på keramiskt stengods att tänka på: oglaserat, delvis glaserat och helglaserat som är perfekt pizzastenar till ugn.

Oglaserat: Innebär att keramiken är mycket porös och blir lätt fläckigt, men får ett skydd ju mer man tillagar mat på det då det utvecklas en skyddande patina. Det lan inte rengöras i diskmaskin, men tack vare den porösa ytan kan ångan från pizzadegen släppas ut och kommer då ge en krispigare botten.

Delvis glaserad: Innebär att ytan har en lättare glasering och det blir enklare för dig att få bort matrester, men måste fortsättningsvis handdiskas.

Helglaserad: Innebär att stenen har en skinande och nästan inget fastnar och de kan bli diskade med diskmedel och rent av diskas i diskmaskinen. Dessa har inte längre kvar sin porösa yta, så matlagningsresultatet kanske inte blir lika bra som med oglaserat stengods.

Förbehandlad VS obehandlad: Om du köper en pizzasten av stål eller järn, vill du ha en som är förbehandlad. Det betyder att den är skyddad mot rost. Med tiden behöver du behandla dessa med lite olja för att skydda dem mellan diskningar och de kan behövas göras en ombehandling längre fram så småningom. Så länge du använder dem regelbundet, kommer de att behålla en fin slät patina och vara redo att användas.

Värmebeständighet

Pizzastenar är designade för att fungera vid höga temperaturer, mycket högre än de flesta ugnar har. Men om du planera att använda din sten på din grill eller annan värmekälla, rekommenderar vi att du kontrollera hur mycket värme den tåler hos tillverkaren.

Värmechock

Det mest vanligaste sättet en pizzasten går sönder är att den får en värmechock. Detta händer vid extrema temperaturändringar och orsakar att stenen knäcks. För att undvika detta, bör du inte lägga stenen i en redan upphettad ugn. Utan lägg in den i samband du sätter igång ugnsvärmen. När stenen är varm, ta då inte ut den och kyl ner den snabbt i vatten. Stenen måste svalna gradvis. Det allra bästa är att låta ugnen vara öppen efter du är klar med matlagningen och rengöra den när den har svalnat helt. 

Vikten

Som vi har sagt, ju tyngre pizzastenen är, desto mer värme ger den och ju bättre kommer den att laga mat. En tyngre sten är fantastisk eftersom den inte behöver upphettas mellan tillagningen av pizzor eftersom den inte hinner svalna. Vi rekommenderar att du köper de tyngsta stenen du kan hantera.

Vilka är tillbehören till Pizzasten?

tillbehören

Ett måste för alla pizzaentusiaster är en pizzaspade. Detta är den stora praktiska spaden som gör att du ka lägga pizzan på stenen i ugnen, för att sedan ta ut den när den är klar. Det är nämligen ganska svårt att flytta över en ogräddad pizza från köksbänken till den heta sten utan att pizzan går sönder.

Om du planerar att servera pizzan på stenen på bordet, kan du också investera i ett robust pizzastensstativ för att hålla stenen.

Naturligtvis om du inte redan har en, behövs en pizzaskärare, för att kunna skära pizzan utan att kladda.

Bästa sättet att använda en pizzasten

  1. Förvärm stenen: Börja med att lägga stenen i ugnen högt upp i ugnen, där den blir varmast och sätt på ugnen så varmt det går. Låt stenen värmas helt, vanligtvis i minst 30 minuter, men ju längre tid du låter den värmas, desto bättre.
  2. Lägg alltid stenen i en kall ugn: För att undvika att stenen blir utsatt för hög värme, vilket gör att den kan spricka. Låt den alltså värmas jämnt tillsammans med ugnen.
  3. Tillagningstid: Tillagningstiden variera, men du bör ha en färdig pizza på cirka 10 minuter eller mindre. Första gången du lagar pizza, så kontroller att botten och toppingen har fått färg, efter cirka 8 minuter och sedan justera därefter tiden efter behov.
  4. Hur du överför pizzan till pizzastenen: Vi har kommit på att använda en pizzaspade är det bästa sättet att flytta pizzan från stenen till tallriken. Sedan är det bäst att lämna stenen kvar i ugnen för att låta den svalna naturligt.
  5. Vänta mellan pizzorna: Du måste tillåta stenen att få tillbaka temperaturen innan en ny pizza ska gräddas, så vi rekommenderar att vänta 10–15 minuter mellan pizzorna.

Hur rengör jag en pizzasten?

  • Vänta till att stenen har svalnat, sedan skrapa av matresterna med en stekspade eller borste, blöta ner stenen och rengör med en mjuk svamp.
  • Låt den torka ordentligt innan den används igen. Vattnet i porerna tar tid att torka och kan påverka stenen negativt i samband med matlagningsprocessen.
  • Undvik att använda diskmedel eller starka rengöringsmedel eftersom det kan ge en bismak på pizzan. Ska den rengöras ordentlig, använd då bakpulver och vatten.
  • Om du har en stål- eller järnsten, var noga med att tillsätta några droppar olja efter rengöring så att den inte rostar.

Mångsidighet

Eftersom pizzastenar och stål är designade för att klara av hög värme kan de användas på många olika sätt. 

  • Hemugnar: Vanligtvis kommer du att använda din sten enligt anvisningar i ugnen, men du kan inte bara göra pizzor utan också grillade grönsaker, bröd och mycket mer.
  • Pizzastål kan använda som galler/plåt på en spis.
  • Pizzasten kan användas på en grill precis som en ugn och detta kan ge goda pizzor eftersom grillen vanligtvis blir varmare än din ugn.
  • Pizzasten är utmärkt för del flesta saker som ska bakas, såsom kakor, bröd och liknande.
  • Undvik att laga fet mat i ugnen eftersom den kommer att fläcka ner stenen och suga åt sig fettet, vilket gör att det börjar ryka och osa i köket.

FAQ

Hur lång tid tar det att tillaga en pizza på en pizzasten?

Eftersom ugnar variera i temperatur, så rekommenderar vi att först baka pizzan i 8 minuter och därefter kontrollera pizzans botten och ovansida för att se om det är klar. Lägg till 2–3 minuter och kontrollera igen. För en tjockare botten kan det ta 15 minuter eller mer.

Vilken är den bästa pizzastenen till grill?

Det mest viktigaste är att se till att stenen passar ovanpå grillgallret, så mät ordentligt. Weber gör speciella stenar som är designade för att passa direkt på Webergrillar. Weber pizzasten är suverän för Weber gourmet BBQ.

Vilken är den bästa temperaturen att tillaga en pizza på en pizzasten?

Ju värmer desto bättre är det! Sätt ugnen så varm som möjligt för att få stenen upphettat optimalt. Då blir pizzastenens grader höga.

Hur ser jag till att inte degen fastnar?

Vi rekommenderar att kavla ut degen på en mjölad yta och mjöla även pizzaspaden, på så sätt fastnar inte pizzan utan glider av spaden ner på stenen utan att fastna. Vissa rekommenderar att strö majsmjöl på stenen för att den inte ska fastna, men detta är valfritt.

Vilken topping ska jag använda?

Det bästa med pizza är att det är upp till dig! Vi gillar en god tomatsås med lite ost och svamp på våra pizzor. Det är viktigt att inte lägga på för mycket topping och ost eftersom risken finns att det inte blir tillagat. Du vill ha en balans så att den tillagas jämt hela vägen.

Slutord

Om du vill ha en pizza i pizzeriastil hemma, är en pizzasten rätt för dig. Vår favorit Eppicotispai Lava-pizzasten med spade som ger dig fantastiska pizzor varje gång och gör den till pizzastenen bäst i test. Om du vill ha premium, så överväg Nordwik Bakstål Premium pizzastål som är bästa pizzasten som kan användas på en grill direkt på spisplattorna eller i ugnen enligt vår pizzasten test.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Relaterade inlägg
Back to top button