www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Peppar är en av de mest universellt älskade kryddorna i hela världen och kan enkelt förbättra de mest salta rätterna. Men precis som med kaffebönor behöver denna krydda malas färsk för att släppa ut mest smak och arom i maten (vilket är mycket godare än färdigmalen från butiken).
Vi jämför fem populära pepparkvarnar för att se vilken av dem som är den ultimata kvarnen med högst potential att förbättra dina kulinariska ritualer.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar ständigt våra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bästa priserna, så du kan vara säker på att du får produkter av högsta kvalitet att välja mellan.

Peugeot Paris u’Select

Peugeot Paris u'Select Pepper 30cm
BÄST I TEST
Fördelar
  • Vacker, elegant timglasdesign av trä
  • Lätt justerbara inställningar för sex grovheter
  • Branschledande jämnhet i slipning tack vare härdade blad i rostfritt stål
  • Finns i flera olika storlekar och ytbehandlingar
  • Användare rapporterar en mycket lång livslängd, och produkten har en 5-års garanti
Nackdelar
  • Dyr
  • Den minsta inställningen kräver viss ansträngning
  • Ej lämplig för slipning av salt och fuktkänslig
Översikt

Denna eleganta pepparkvarn har länge varit en favorit bland både professionella kockar och hemmakockar. Den är lätt att hålla i, vrida och ger en perfekt jämn slipning med var och en av sina 6 grovhetsinställningar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0

Zassenhaus München

BÄSTA KERAMIK
Fördelar
  • Elegant timglasdesign, kombinerat tillverkad i bok och stål
  • Mycket hållbar keramisk slipmekanism
  • Har 6 grovhetsinställningar som är lätta att justera
  • Stålringens bottenring skyddar träramen från fukt eller flisning
  • Utmärkt livslängd med 25 års garanti
Nackdelar
  • Dyr
  • Jämnheten på slipning är något lägre i jämförelse med de bästa stålsliparna
Översikt

Zassenhaus München är minst lika bra som vårt första val, men dess keramiska kvarn är också lämplig för slipsalt. Denna modell har sex grovhetsinställningar och en stålring som skyddar mot fukt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0

Zassenhaus Aachen

Zassenhaus-Aachen-Pepparkvarn.
Mest prisvard
Fördelar
  • Prisvärd
  • Modern design av transparent akryl med detaljer i rostfritt stål
  • Hållbar keramisk slipmekanism med 25 års garanti
  • Har 6 grovhetsinställningar
  • Genomskinlig kvarn som gör det möjligt att se när påfyllning behövs
Nackdelar
  • Kan inte förvaras i ljus. Det kan leda till att peppar förlorar smak
  • Slipjämnheten är något lägre i jämförelse med de bästa stålsliparna
Översikt

Zassenhaus Aachen är billigare än avancerade kvarnar men har fortfarande en högkvalitativ keramisk kvarn med 6 inställningar. Kvarnen är snygg och genomskinlig med ståldetaljer, men bör inte förvaras i direkt solljus.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0

Stelton Foster

BÄSTA DESIGN
Fördelar
  • Modern, minimalistisk design av nylon och stål
  • Hållbar keramisk slipmekanism med 25 års garanti
  • Har 5 grovhetsinställningar
  • Kvarnen sitter på toppen, vilket förhindrar pepparsmulor på bordet
  • Kan kombineras med en matchande saltkvarn i ljusgrå
Nackdelar
  • Dyr
  • Jämnheten på slipningen är något lägre i jämförelse med de bästa stålsliparna
Översikt

Om ditt designkök behöver en chic pepparkvarn är denna Stelton Foster-modell helt rätt! Kvarnen är placerad högst upp vilket inte lämnar några smulor, och du kan köpa en matchande saltkvarn i samma uppsättning.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0

Kähler Hammershøi

hammershoi-kvarn
BÄSTA TRÄPEPPARKVARNEN
Fördelar
  • Elegant design av naturmaterial
  • Hållbar keramisk slipmekanism
  • Grovhet på slipning kan justeras
  • Levereras med olikfärgade toppar så att du kan skapa ett set för olika kryddor
Nackdelar
  • Det naturliga materialet i ek kräver mer omsorg än andra material
  • Att justera grovhet kan vara utmanande för personer med större händer
Översikt

Kähler Hammershøi är tillverkad av naturlig ek och glaserad keramik och kompletterar perfekt ett skandinaviskt kök. Den ribbade toppen känns behaglig i handen, men att justera grovhetsinställningen är lite finurligt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0

Köpguide för pepparkvarn

Köpguide för pepparkvarn

En pepparkvarn är en anordning för slipning av pepparkorn. Det kan vara en handkvarn eller en elektrisk apparat, men slutresultatet är detsamma – dina måltider blir berikade med de komplexa aromerna av krossad peppar som inga förmalna kryddor kan matcha.

Även om det är möjligt att köpa enkla, förfyllda pepparkvarnar i butik rekommenderar vi att du skaffar en långvarig, högkvalitativ modell. De kommer att erbjuda en mer konsekvent slipning (bladen kommer att förbli skarpa längre), enkelt underhåll, och du kommer enkelt att kunna välja den typ av peppar som du älskar mest.

Som sagt, vissa pepparkvarnar har mer kulinarisk potential än andra. Detta beror på kvaliteten på deras konstruktion, slipinställningar, samt hur enkel rengöring och påfyllning är. Denna köpguide täcker allt du behöver veta för att välja den bästa modellen för ditt kök.

Typer av pepparkvarnar

De två huvudtyperna av pepparkvarnar du ser i butikerna är manuella och elektriska modeller. Båda modellerna kan säkerställa kvalitetsslipning, men det finns några skillnader i användning du bör ha i åtanke.

  • Manuella pepparkvarnar är de vanligaste och fungerar genom att vrida på veven. Denna vridande rörelse får deras inre växlar att vända sig mot varandra och krossa pepparkornen inuti. Bra handkvarnar ger dig fullständig kontroll över hastighet och slipningens finhet samt tillåter stopp omedelbart. De är dock inte alltid lämpliga för personer med vissa skador eller funktionshinder.
  • Elektriska pepparkvarnar har en liten motor som slipar kryddorna, och startas genom att trycka på en knapp eller avtryckare. De är högre jämfört med traditionella kvarnar och har bara en hastighet (vanligtvis en långsam, eftersom de inte stannar omedelbart efter att ha stängts av). Billigare modeller kan vara benägna att gå sönder, eftersom de består av flera delar och du behöver byta batterier. Elektriska kvarnar är enkla att använda, de är därför det bästa alternativet för personer som inte kan använda båda händerna för att vrida en manuell kvarn. Vissa gillar också elektriska kvarnar, eftersom det går att använda den andra handen för att röra om maten medan peppar tillsätts.

Vad ska man leta efter när man köper en pepparkvarn?

Medan handkvarnar ser relativt enkla ut, skiljer de sig från varandra visuellt och funktionsmässigt. Innan du bestämmer dig för ett köp, se noga efter de material som används, hur genomtänkt designen är och om det är möjligt att justera slipningen.

Material på pepparkvarnar

Eftersom varnen kommer att vara ansvarig för att krossa pepparkornen, är detta det första elementet du bör kontrollera. Du vill ha en kvarn som är hållbar och som kommer att behålla sin skärpa under lång tid.

  • Keramiska slipmaskiner klassas ofta som de bästa bland experter. De är mycket hållbara och håller sig skarpa under långa perioder och flagnar inte i maten. Keramiska kvarnar kan också användas för att mala salt eftersom de inte oxiderar.
  • Rostfritt stål är ett annat vanligt material som ofta används i pepparkvarnar. Det är en legering bestående av järn, kol och minst 10% krom. Den är hållbar och bladen förblir relativt vassa, men inte lika vassa som keramiska modeller (modeller med högre kromhalt är dock mer korrosionsbeständiga). En fördel med stålslipar är att de ger den bästa konsistensen av slipningen, något bättre än keramiska modeller.
  • Akryl finns ofta i billigare pepparkvarnar. Dessa modeller blir med tiden mindre skarpa i jämförelse med modeller i rostfritt stål och keramik och ger en mindre konsekvent slipning. Akryl kan också flisa och flagna i maten.
  • Kolstål fungerar på samma sätt som rostfritt stål, men det finns några viktiga skillnader. Eftersom kolstål har en högre kolhalt men mycket lite (eller ingen alls) krom så är det inte korrosionsbeständigt. Det är dock mycket hållbart och ger utmärkt konsistens.

Material

En pepparkvarn handlar inte bara om utseendet, eftersom olika material kommer att påverka hur länge pepparkornen förblir färska och väldoftande.

  • Plast är det billigaste materialet, men det är mindre hållbart och mer benäget att skada eller deformera. Om din kvarn är tillverkad av genomskinlig plast kan innehållet också förlora smak snabbt. Pepparkvarnar i plast ska likt de i glas lagras i en förseglad, mörk och torr miljö för att skydda smaken.
  • Glas används ofta i elektriska pepparkvarnar. Det ser elegant ut och erbjuder bekvämligheten att det är synligt när en påfyllning behövs. Men modeller av billigare glas kan splittras om de ställs ned för hårt. Precis som med genomskinlig plast bör pepparkvarn i glas inte lagras i ljus, för att förhindra att pepparn förlorar sin smak.
  • Trämodeller är hållbara, eleganta och bevarar smaken av peppar väl. Nackdelen är att pepparkvarnar i trä kan vara mer utmanande att rengöra och desinficera.
  • Metallmodeller är mycket hållbara och lätta att rengöra. De tenderar dock att vara tyngre än kvarnar gjorda av andra material (särskilt om du vill ha en modell med högre kapacitet) och är suboptimala för personer med vissa skador eller funktionshinder.

Storlek och form

Storlek och form

De flesta pepparkvarnar för hemmabruk brukar vara från 8 till 30 cm i höjd. Det finns också mycket höga modeller (över 50 cm) som används i restauranger, men de är inte särskilt praktiska för ett genomsnittligt hushåll.

Mycket små pepparkvarnar blir lättare att förvara men kommer att kräva påfyllning oftare, vilket kan bli irriterande. Å andra sidan är mycket långa modeller lätta att välta, och peppar kan bli dålig om den väntar i månader för att slipas. De flesta anser att pepparkvarnar från 10 till 25 cm är det gyllene medelvärdet.

Den mest klassiska pepparkvarnsmodellen är det så kallade timglaset, men det finns också cylindriska kvarnar, och vissa moderna modeller som har speciella mönster. Oavsett vilken modell du föredrar bör den vara bekväm att hålla och vrida och lätt att rengöra. Om du köper en pepparkvarn för första gången kan du gå till en lokal butik och prova olika storlekar och modeller direkt i handen för att få en uppfattning om hur bekväm varje design känns.

Påfyllning

Det finns bara en framgångsfaktor när det kommer till påfyllning – det måste vara enkelt. Flera olika typer av mekanismer för påfyllning av varierande komplexitet finns dock i pepparkvarnsmodeller.

  • Kvarnar med skruvtopp kräver att den övre delen tas bort för att komma åt behållaren där du fyller peppar.
  • Vissa modeller har en ränna för påfyllning på sidan. I dessa fall behöver du inte helt ta bort toppen för att fylla på.
  • Det finns också kvarnar som måste vändas upp och ner för att fyllas på, eftersom behållaren för peppar sitter längst ner. 

Vi anser att traditionella kvarnar med avtagbart huvud är lättast att fylla på, men alla mekanismer fungerar bra så länge öppningen för påfyllning är tillräckligt stor.

Justerbarhet

Enklare pepparkvarnar har bara en grovhetsinställning, men mer avancerade modeller gör att du kan ändra på den.

  • Vissa kvarnar har en enkel skruv som kan lossas eller dras åt för att ändra slipningen. Dessa modeller tenderar att vara mindre konsekventa, eftersom skruven kan lossna medan du vrider kvarnen.
  • Modeller som har en lucka på sidan med ett band med markeringar på är de mest exakta och erbjuder den bästa konsistensen.

Ju hårdare peppar är, desto snabbare släpper den ut sin smak i maten. Av denna anledning kanske du vill ha en grövre slipning när du lagar mat med värme (till exempel i soppor eller såser) för att förhindra att peppar förlorar sin smak för snabbt. För kryddning över beredd mat (t.ex. pasta eller sallad) är det bättre att använda en finare inställning, eftersom att större, nyligen krossade pepparsmulor kan påverka smaken av maten för mycket.

Underhåll

  • För att se till att din pepparkvarn alltid ser ut som ny är det bäst att regelbundet torka utsidan med en varm, fuktig trasa. Om behållaren har blivit fet kan du lägga till lite diskmedel eller vinäger och torka av den med en torr trasa efteråt.
  • För de flesta modeller finns inget behov av att diska dem eller tvätta dem under rinnande vatten. Rengör istället insidan med tryckluft eller en liten borste.
  • Håll kvarnen borta från fukt, särskilt om den har metall- eller ståldelar. Kom ihåg att sådana modeller inte är lämpliga för slipsalt.
  • Överfyll inte din kvarn (kontrollera manualen för rekommendationer), eftersom det kommer att göra slipningen hårdare och kan till och med leda till en mosig konsistens.

Rekommenderade Pepparkvarn-varumärken

Rekommenderade Pepparkvarn-varumärken

Medan du kan få en billig pepparkvarn i den lokala matvarubutiken, kommer bara de bästa märkena att säkerställa hållbarhet, användarvänlighet och jämn slipning. Här är några av de mest kända tillverkarna som vi med säkerhet kan rekommendera.

Peugeot – idag kanske denna franska tillverkare är mest känd för sina bilar, men 1842 uppfann de pepparkvarnen, så som vi känner den. Deras kvarnar är fortfarande högt värderade av experter för deras högkvalitativa konstruktion och exceptionellt jämna slipning.

Zassenhaus – detta är en annan av de ledande tillverkarna av pepparkvarnar i världen. Företaget gjorde sina första pepparkvarnar 1904, och de blev omedelbart en succé. Numera är deras kvarnar högt värderade bland proffskockar på grund av deras högkvalitativa modeller av tysk keramik, vilket säkerställer oöverträffad livslängd.

Stelton – detta danska företag grundades på 1960-talet. De började med köksutrustning i rostfritt stål men använder idag olika högkvalitativa material, ofta i samarbete med kända designers för att kombinera estetik och funktionalitet.

Kählerrötterna till detta danska företag kan spåras tillbaka till 1839 och deras högkvalitativa produkter fick snabbt ett internationellt rykte. Numera har de gjort flera ikoniska produktlinjer som förkroppsligar värdena för skandinavisk design.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button