Den goda nyheten är att du faktiskt försöker äta mer grönsaker genom att läsa denna artikel! Den dåliga nyheten är att du tänker på hur mycket du kommer att sakna alla dina gamla favoriträtter.

Och gissa vad? Att välja att äta grönsaker betyder nödvändigtvis inte att du måste offra de rätter som du älskar mest.

I princip allt du har njutit av att äta innan, kan göras med vegetabiliska ingredienser – även riktig köttig mat såsom hamburgare, köttbullar, och buffalo wings. Det tar bara lite fantasi, lite kreativitet, och att man dra nytta av tips och riktlinjer för att skapa läckra veganska versioner av dessa rätter.

Snart kommer du att göra goda, mättande måltider som kommer att uppfylla dina önskemål, och du kommer snabbt att inse att du inte längre saknar kött.

Tofu, Tempeh, Seitan, och TVP

Du kanske inte tänker på tofu eller tempeh, som grönsaker, men de är växtbaserade och gjorda av sojabönor. TVP, eller texturerad vegetabiliskt protein, är också gjord av soja. Seitan är gjort på vete och gluten.

Kött i alla recept kan ersättas med ett av dessa vegetabiliska alternativ. Tofu är det perfekta utbytet av kyckling om du vill ha krispiga tofu nuggets, kotletter i citron-olivolja sås, eller är sugen på kinesisk mat som kung pao tofu.

Svamp

När du vill komma åt den köttiga smaken är svamp vägen att gå. Deras smak är rik, jordig och köttig, särskilt cremini eller portobello svamp. De är friska och mättande och kan ersätta kött i nästan taget alla recept.

Många tycker om att att stega svamp i veganvänligt smör och tillsätta timjan, svartpeppar och balsamvinäger. Och sedan servera de med polenta, samt stapla dem på en krispig bit bröd, för att göra en fransk smörgås.

Bonuspoäng om du gör ditt eget bröd.

Frukter

Om du ännu inte har provat frukter, såsom hallon, i din huvudrätt är detta något du måste göra. Du kan självklart alltid ha frukt i en efterrätt, men det går att inkludera dem i din middag oavsett om det är en sallad eller något liknande.

Du kan köpa dem färska i butik, eller för att spara pengar, köpa dem frysta. De flesta frukter som lämpar sig till en middag och huvudrätt har ofta en mindre söt smak men inte så mycket att du inte kan använda den för att göra en dessert.

Olika typer av frukter såsom hallon eller andra bär är perfekt för att toppa en sallad, eller någon annan maträtt som använder vanligtvis använder nötkött, kyckling eller fläskkött.

Aubergine

När någon väljer att bli vegetarian, är aubergine förmodligen den första grönsak som man kommer att tänka på, men du kan göra så mycket mer med den än vad du tror.

Aubergine har en fyllig och köttig smak, och är mycket mångsidig. Om du tror att du inte är ett fan av aubergine, prova på en aubergine hamburgare och du kommer troligtvis att ändra åsikt.

Andra goda sätt att äta aubergine inkluderar vegetarisk mozzarella fyllda aubergine-köttbullar, krispiga aubergine pommes frites med dipp-sås, och aubergine nudlar.

Linser

Linser har alltid varit en stand-in för kött sedan början av veganismens era. Linser är rejäla och kan ersätta köttfärs enkelt. Linser finns i en mängd olika färger såsom grön, röd, brun och svart. De koka upp snabbt, är billiga, och en liten mängd räcker långt.

Olika recept att prova skulle kunna vara hamburgare tillverkad av röda linser som serveras med en pesto gjord på grönkål, lins”kött”bullar, tacos fast med linser i stället för köttfärd, och till sist, klassikern – indisk dahlgryta och linssoppa.

Bönor och baljväxter

Bönor och baljväxter är fantastiska. De är billiga, hälsosamma, fylliga, och det finns så många att välja mellan: svart bönor, kidney bönor, pinto bönor, aduki bönor, kikärter, för att bara nämna några.

Med bönor kan man skapa rejäla soppor, grytor och chili. Vad sägs om en soppa på vit böna och grönkål eller en tamale-inspirerad skål med bönor?

Bönor och baljväxter kan ersätta kött och detta gör att man kan göra otroliga bön-hamburgare, italienska korvar som man gör helt på bönor eller kikärtor samt olika typer av sallader.

Blomkål

Just nu tänker säkert många, ”Hur kan blomkål ersätta kött? Den är så vit och intetsägande. Saken är att den att blomkål kan på ett utmärkt sätt ersätta kött. När du kryddar och kokar upp den på rätt sätt kan blomkålen bli stjärnan i alla maträtter.

Varför inte använda blomkål för att ersätta kycklingen i asiatiska rätter. Du kan skiva blomkålen till biffar och göra en otrolig blomkåls piccata.

Du kan även göra en piizzadeg av blomkål samt båda ris och mos av den. Ser du? Blomkål är inte så tråkig som du först trodde?

Potatis

Potatis är inte bara till som en del av en större måltid utan de kan vara den viktigaste ingrediensen i matlagning. Om kan rosta dem, koka dem, ugnsrosta dem, mosa dem samt steka dem. Det är inte konstigt att potatis är en favorit. Du kan till exempel börja din måltid med en krämig potatis-och blomkålssoppa.

Många påstår att mat handlar om ingredienser och krydda, så varför inte testa en potatis samosas med kokos och mint Chutney för att göra den kryddig och god.

Glöm inte potatisen när det kommer till efterrätten – ja, det är precis vad vi menar. Du kommer att häpnas när du testar en choklad och potatiskaka.

Rödbetor

Rödbetor är naturens godis och grönsakernas motsvarighet till hallon. De är söta och goda och passar perfekt till sallad, men de har också en annan sida.

Förvåna dina gäster med en vacker tallrik av sockerbetor carpaccio och välj att servera tillsammans med rostade burgare gjorda på rödbetor, med en ketchup som doftar och har smak av kummin. Avsluta måltiden med cup cakes som är gjorda av rödbetor och choklad.

Nötter

Okej, tekniskt sätt, är nötter inte grönsaker, men de kan användas för att göra vegansk ost och ersätta kött i din matlagning.

Nötter kan vara otroligt ”köttiga” och kan användas för att göra en rejäl och smakrik ”köttfärs”limpa till middag. Nötter läggs ofta till i en vegetarisk hamburgare för extra ”köttighet.” Prova att laga en valnötsburgare med någon god sås.

Som du ser så gäller det att vara kreativ med dina vegetariska rätter och detta gör att också dina val praktiskt taget obegränsade. Sluta tänka på grönsaker som smårätter och lyft fram dem på din tallrik.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button