www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Olivolja är en av de mest mångsidiga matoljorna på marknaden idag. Men den finns i olika kvaliteter, med betydande kvalitetsvariationer mellan dem. Så om du är nybörjare på olivolja kan det vara svårt att välja rätt olja. Lyckligtvis hittar du här detaljerad information om de 5 bästa olivoljorna och deras fördelar och nackdelar. Läs vidare för att lära dig mer!

BÄST I TEST
5.0 / 5
García de la Cruz har en bra blandning av ekologiska olivtyper, som gör den idealisk för kryddor och matlagning.Förpackningsmaterialet för denna olja är återvinningsbart, och gör den till en av de bästa miljövänliga produkt.

Fördelar

 • Den har en fantastisk lätt och fräsch smak.
 • Den är låg kostnad.
 • Den är utmärkt att droppa över bröd.

Nackdelar

 • Vissa smaker är mildare än andra.
Andraplats
5.0 / 5
Coreysas olivolja är packad på en skyddat sätt,vilket gör den till en unik produkt för experter i köket. Denna produkt innehåller både raffinerad och extra jungfruolivolja, som är utmärkt för matlagning och hälsofördelar.

Fördelar

 • Den är fri från gluten.
 • Den kan motstå höga temperaturer väl.
 • Den är av hög kvalitet.

Nackdelar

 • Eftersom den inte är extra jungfru kan den inte användas i sallader.
MEST PRISVÄRT
4.9 / 5
Eftersom Castillo de Canena har en söt smak är den bra för marinering skaldjur, vinaigretter och bakning.Den rymmer banan, mandel och subtila inslag av moget äpple, som gör den till den nyttigaste fruktiga olja som finns.

Fördelar

 • Den har en fyllig, söt smak.
 • Det är en fruktig olja med många hälsofördelar.
 • Den är varken alltför tjock eller alltför tunn.
 • Förpackningen är stadig och skyddad från att gå sönder.

Nackdelar

 • Det är inte billigt.
Bästa premie
4.9 / 5
Le Fascine Novello är en extra jungfruolivoljor som tillverkas helt från saften som samlas från oliverna. Denna olja är en av de bästa i världen, och den är värderad för sina exceptionella organoleptiska egenskaper.

Fördelar

 • Den har en stark smak.
 • Den är av utmärkt kvalitet.
 • Den är förpackad i förseglade aluminiumburkar för att hålla den ute från solen.

Nackdelar

 • En lite dyrt.
Bäst för gåva
4.8 / 5
TruffleHunter tryffelolja är flexibel och läcker, så den passar bra som marinad, kryddor eller salladsdressing. Den finns tillgänglig i svart tryffelolja, vit tryffelolja och engelsk tryffelolja.

Fördelar

 • Den har en fantastisk smak och doft.
 • Lämplig för en mängd olika dieter.
 • Den gör en läcker soppa.

Nackdelar

 • Den engelska tryffeloljan är obehaglig i smaken.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

Köpguide

Olivoljor finns i många olika smaker, och vilken du väljer beror på din egen smak. I den här delen får du veta allt du behöver veta om olivolja, inklusive hur du väljer den. Då sätter vi igång!

bra olivolja

Vilken typ av olivolja finns det?

De många typerna av olivoljor är listade nedan.

Extra jungfruolivoljor

Extra jungfruolivoljor är den bäst smakande och högklassigaste olivolja som finns tillgänglig. Extra jungfruolivoljor måste följa ett rigoröst tillverkningsförfarande och ha en särskild smak och kemisk sammansättning för att certifieras som sådan.

Här är kännetecknen för extra jungfruolivoljor

 • Måste framställas genom första pressning av färska oliver som skördats inom 24-48 timmar.
 • Måste avlägsnas utan användning av hög värme och användning av icke-kemiska eller mekaniska metoder..
 • Det måste finnas mindre än 0,8 gram fri fettsyra eller surhet per 100 gram.
 • Den måste vara fri från fel och ha en utmärkt smak och doft.

Jungfru

Jungfruolivolja tillverkas från den första pressningen av oliverna, men har en lägre kvalitet än extra jungfruolivolja eftersom dess fria fettsyror eller surhetsnivå är mindre än 2,0 gram per 100 gram och med minskande antioxidanter. Extra jungfruolivolja har en starkare och mer intensiv smak

Raffinerad

Dessa olivoljor har raffinerats genom extraktion av så mycket olja som möjligt från den fruktkött som återstår efter den första pressningen genom användning av kemiska agenter som syror, alkalier och värme. Denna olivolja är en blandning av fetare och surare oljor med mindre än 0,3 gram fri fettsyra eller surhet per 100 gram. Denna olivolja är smaklös, luktlös och utan naturliga antioxidanter. Producenterna kombinerar vanligtvis denna olja med oraffinerad extra jungfruolja eller jungfruolivolja för att återställa viss av den smak, färg och doft som gått förlorad under raffineringsprocessen.

Producenter och återförsäljare använder låtsasord som “ren” och “lätt”. Om orden “ren” eller “lätt” framträder på etiketten är olivoljan raffinerad och saknar den renhet som extra jungfruolivolja har.

Pressrester

Olivolja av pressrester är den lägsta kvaliteten av olivolja som framställs från extra jungfruolivolja biprodukter. Värme appliceras på olivskalen, fröna och fruktköttet, och den överblivna oljan extraheras med hjälp av en kemisk raffineringsprocess som liknar den som används för att få fram ren eller lätt olivolja. Olivolja av pressrester är mild och har dåliga antioxidanter, med mindre än 1 gram fria fettsyror eller surhet per 100 gram.

bäst i test olivolja

Vad kan man göra med olivolja?

Så här kan du använda olivolja.

Som en krydda (ej uppvärmd)

Extra Jungfruolivolja av utmärkt kvalitet kan användas som krydda, hällas över fisk, kött, ångade grönsaker, bakad potatis, i salladsdressingar, som bröddoppning, som grund för majonnäs och andra råa såser, eller gnidas på en bit bröd. Eftersom oljan inte är kokad får man hela smaken, doften och hälsofördelarna. Du kommer inte att använda den särskilt ofta; därför är den extra kostnaden för en gourmet extra jungfruolivolja värd det.

Brynning, wokad eller stekning med

När du väljer olja, av denna anledning, finns det två faktorer att tänka på. Den första är att extra jungfruolivolja har den högsta rökpunkten (dvs. den tål hög värme) bland jungfruolivoljor. Detta varierar dock även bland extra jungfruolivoljor beroende på syrahalten.

Den andra faktorn att tänka på är att uppvärmning av oljan för stekning skulle ta bort det mesta av smaken och doften, så det är meningslöst att köpa dyr olja. Vi rekommenderar att man vid brynning använder extra jungfruolja (det är ingen idé att köpa Best of Show-olja) eller jungfruolivolja, och stekning med billig, smaklös olja med hög rökpunkt, såsom raps-, soja- eller jordnötsolja.

Att använda på huden

Olivolja har använts som hud- och hårvårdsbehandling i tusentals år. Att använda en extra jungfruolivolja av hög kvalitet som fuktighetskräm rekommenderas eftersom du bara kommer att använda en liten mängd. Det är möjligt att den rena och ljusa olivträdet har behandlats kemiskt. Vissa personer tillsätter olivolja till sitt badvatten; jungfruolja eller raffinerad olivolja är ett lämpligt alternativ för detta.

För att göra tvål

Eftersom olivolja av pressrester eller raffinerad olja är billigare och har bättre förtvålningsegenskaper, använder de flesta den för att tillverka olivoljetvål. Om du använder jungfruolivolja ska du se till att den inte är för gammal, annars kan din tvål få DOS, eller fruktade apelsinfläckar. Även om oljan är för gammal utvecklas de orangea fläckarna på tvålstängerna några veckor efter att de har tillverkats, även om den verkar normal och inte luktar eller ser rutten ut.

bästa olivoljan

Vilka är hälsofördelarna med olivolja?

Olivolja har många hälsofördelar, som beskrivs här.

Olivolja är rik på enkelomättade fetter, som är bra för dig.

Oljesyra, ett enkelomättat fett, är den vanligaste fettsyran i olivolja och utgör 73 procent av det totala oljeinnehållet. Enligt studier sänker oljesyra inflammation och kan eventuellt ha anti-cancereffekter på gener.

Antioxidanter är rikliga i denna produkt.                           

Extra jungfruolja är en bra källa till näringsämnen. Den innehåller små mängder av vitamin E och K, förutom de nyttiga fettsyrorna. Olivolja, å andra sidan, har ett högt innehåll av antioxidanter. En studie visar att dessa antioxidanter är fysiologiskt aktiva, vilket innebär att de kan hjälpa dig att undvika kroniska sjukdomar.

Olivolja är ett kraftfullt antiinflammatoriskt medel.

Cancer, hjärtsjukdomar, metaboliskt syndrom, typ 2-diabetes, Alzheimers sjukdom, artrit och till och med fetma tros alla orsakas av kronisk inflammation. En av de viktigaste orsakerna till hälsofördelarna med extra jungfruolivolja är att den kan minska inflammation.

Olivolja kan hjälpa till att förebygga stroke

Kopplingen mellan olivolja och stroke risk har studerats i stor omfattning. Enligt forskningen är olivolja den enda formen av enkelomättat fett som är kopplad till en lägre risk för stroke och hjärtsjukdomar.

olivolja pris

Några tips på hur du väljer den bästa oljan i butiken

Det kan vara svårt att välja en olivolja från en hylla med flaskor med mycket varierande prisklasser. Här är några förslag för att välja den bästa Olivolja.

Titta på etiketten

Även om etiketten är på främmande språk, bör du kunna räkna ut skörde- och bäst-före-datum. De bästa producenterna visar stolt skördedatumet på sin olivolja. Eftersom bäst-före-datumet vanligtvis är 18 månader efter buteljering snarare än efter skörd, kan det vara vilseledande.

Köp alltid extra jungfruolja

Detta garanterar inte att oljan kommer att vara bland de finaste, men den kommer nästan säkert inte att vara bland de sämsta. Flaskor som bara är märkta med “olivolja” och “lätt olivolja” är raffinerade oljor, och även om de inte är hemska på något sätt är de inte heller särskilt fascinerande.

Allt i genomskinliga glasbehållare bör undvikas

Eftersom ljus är olivoljans värsta fiende, kommer oljan inuti att ha förlorat mycket av sin smak och doft. Extra jungfruolja bör köpas i mörka glasflaskor eller, ännu bättre, i ogenomskinliga burkar.

Ålder har ingen effekt på extra jungfruolivoljor

Fräschare är bättre, och olivolja direkt från kvarnen är en fantastisk upplevelse. Fresh oil may have a surprising amount of bitterness and pungency, which can occasionally overpower the fruitiness. Connoisseurs prize these complex tastes because they signify excellent quality, while dietitians value them because they suggest a high concentration of beneficial polyphenols.

olivolja test

Värme och ljus är båda fiender

Förvara dina värdefulla flaskor på ett kallt och mörkt ställe. Förvara alltid dina oljor i en skafferi garderob som inte är uppvärmd.

Slutsats

Olivolja är känd för sina utsökta smaker och dofter. Dessa olja har en lång rad hälsofördelar och kan användas i köket. Om du vill välja det finaste ska du kontrollera etiketterna och välja det som är märkt “extra jungfru”.

olivoljan test

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button