Låt oss börja med att säga att ost är otroligt gott och det är även näringsrikt. Visst, vi kan få höra en eller annan gång från vår läkare om kolesterol, men ost är rik på många viktiga vitaminer. De som oroar sig över kolesterol ska så att osten är äkta, oavsett om det är gjort från lätt eller skummad mjölk.

En del ostar är mindre mogna, mjuka och fuktiga. Andra är gångna med åren och torra. Låt oss titta på de mest förekommande och även smakrikaste av ostar på vår planet;

Typer av ostar

Asiago ost

Detta är en nötig smaksatt ost som härstammar från Europa. Den är uppkallad efter en region i Italien där den först produceras. Denna region är känd som Asiago platån, som ligger i de italienska Alperna.

Denna ost är producerad i två former: en färsk Asiago, även känd som Pressato, och en lagrad Asiago, som kallas Asiago dAllevo. Färska Asiago har en benvit färg och är mildare i smaken än lagrade Asiago. Den lagrade Asiago har också en mer gulaktig färg och är lite grynig i konsistensen.

Blue cheese (Blåost)

Detta är en allmän klassificering av komjölks-, fårmjölks-, eller getmjölksost som har haft Penicillium-kulturer tillagt, så att den slutliga produkten är fläckig eller ådrad hela med blå, blå-grå eller blå-grön mögel, och bär en distinkt lukt.

Några blåostar injiceras med sporer innan ostmassan tar form och andra har sporer som blandas med mjölk efter att de bildats. Blåost producerades från början i grottor. Blå ostar är vanligtvis fyllda i en tempererad miljö som en grotta.

Den karakteristiska smaken av blå ostar tenderar att vara skarp och lite salt, perfekt till en ost- och skinkpaj. På grund av denna starka smak och lukt, betraktas blåostar ofta som en förvärvad smak. De kan ätas av dem själva eller kan vara smulad eller smält över annan mat.

Cheddarost

Har sitt ursprung i byn Cheddar i England. En stadig ost som tillveras av komjölk och som varierar i smak från mild till kraftig och i färg från naturliga vit till pumpa orange.

Orange cheddas är färgad med Annatto, ett naturligt färgämne. Kanadensiska cheddar är smidigare och krämigare, och är känd för sin balans i smaken och skärpa. Cheddar varierar i smak beroende på längden av åldrande och deras ursprung.

Då cheddar långsamt åldras, förlorar den fukt och dess struktur blir torrare och sprödare. Skärpan blir märkbar efter 12 månader (lagrad cheddar) och 18 månader (extra lagrad cheddar).

Den optimala åldrande perioden är 5-6 år, men för de flesta användningsområden är tre-år-gammal ost bra och fem år gammal cheddar kan sparas för speciella tillfällen.

Färskost

Färskost anses vara en ny typ av ost på grund av det faktum att den inte är åldrad. Smaken är diskret, fräsch och söt, men har en lätt syrlig smak.

Vid rumstemperatur sprider sig lätt färskosten och har en mjuk och krämig konsistens som gör den rik. Det görs genom att lägga till grädde till kons mjölk som ger fyllnad, men är inte mogen, vilket begränsar dess livslängd.

Färskost är vanligtvis vit i färgen och finns i låg-fett eller icke feta sorter och den du hittar i exempelvis cheesecake.

Fetaost

Ses som en av de äldsta ostarna i världen och sägs vara en produkt från Grekland. Sedan oktober 2002 har fetaost formellt godkänts som en grekisk ost då fetaost är mjuk ost, och är tillverkad av fårmjölk om en blandning av får- och getmjölk.

Mer nyligen har komjölk också använts. Fetaost är vit i färgen, den är lite syrlig smak och har en rik arom. Även om det är en mjuk ost, är den också tillverkad med en delvis hård konsistens.

Getost

Denna ost kommer i en mängd olika former, men den vanligaste är en mjuk, lättspridd ost. Getost kan också vara gjord på hård äldre varianter samt ”semi-fasta” ostar som fetaost. Getost är speciellt vanligt i Mellanöstern, Afrika och vissa länder i Medelhavsområdet, där getter överlever i områden där kor inte gör det.

Getost är utmärkande på grund av den syrliga smaken av getmjölk och är populär att ha i en ost- och skinkpaj. Ibland är denna smaken mycket stark och en del konsumenter tycker att det är obehagligt.

I vissa fall, är smaken eftertraktad, och vissa mejerier är väl kända för att producera särskild getost. Den starka smaken orsakas av hormoner, som kommer att minska om getterna som mjölken kommer ifrån hålls borta från manliga getter.

Dessutom, som alla animaliska produkter, påverkas getmjölk starkt av vad andra getter äter. Eftersom getter har hårda matsmältningssystem, tenderar de att äta många bittra växter som mer känsliga djur som kor och hästar inte gör.

Schweizerost

Är det allmänna namnet för en mängd olika typer av ost, som ursprungligen upprättats i Schweiz. Schweizerost är tillverkad av komjölk, är lätt smaksatt, söt och nötig och nära besläktad med brieost. Schweizerost är känd för att vara glansig, ljus eller blekgul och med stora hål i det som är ett resultat av koldioxid-utsläpp under mognadsprocessen.

Vegetarisk ost

Denna typ av ost som inte kommer med filmjölk/löpe, som är ett enzym som finns naturligt i djurens magar. Löpe är det populära namnet som används av ost-tillverkare och för att koagulera mjölk, och forma ostmassan.

De flesta vegetariska ostar är koagulerade med växter, svampar eller bakterier. Det finns två typer av löpe som används av osttillverkare: mikrobiella och vegetariska. Mikrobiell löpe består av enzymer som kommer från bakterier eller svamp.

Många strikta vegetarianer föredrar att undvika ost med denna typ av löpe helt och hållet, trots att inga djur är inblandad på något sätt.

Det finns särskilda växter som också har de enzymer som är nödvändiga för att koagulera mjölken. Detta var exempel på de allra vanligaste ostarna som vi har på denna jord.

Detta är de ostar du kommer att se flest av i delikatessen eller vart du nu än befinner dig. Trots de finns det otaligt många andra ostar att upptäcka som du kan äta som dem är eller att ha i någon typ av maträtt eller dessert.

Ostvärlden är fantastisk och det är många godbitar som väntar för dig som valt att utforska denna värld.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 4.7
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 4.7
Back to top button