Det är bara att börja. Som amatörfortograf har du redan hållit på med lite fotografering. Mest på Auto-funktionen – och varför inte? Moderna kameror är designade så att användaren kan ta bra och fina bilder med endast en knapptryckning. Men för ett proffsresultat krävs det förstås mycket mer. Och det är det du har bestämt dig för att ge dig in på nu. Du ska ta steget bort från Auto och börja utforska de många funktioner som din systemkamera bjuder på.

Första steget: att välja nytt objektiv. ”Men vilket objektiv ska jag välja?” kanske du undrar. Svaret kommer att bero på motivet: vad du vill fokusera på att fotografera först. Här kommer du att lära dig grundläran om objektiv till systemkameran, så att du kan fatta ett informerat beslut vid köpestunden.

Vad är objektiv?

Det optiska begreppet objektiv syftar på en optisk lins eller sammansättning av linser som används för att skapa bilder på objekt. Olika storlekar på objektivet används för olika behov av skärpa. Din systemkamera kommer med ett inbyggt objektiv i normalzoom. Du behöver dock inte begränsa ditt fotograferande till den brännvidden – det går att byta objektiv på systemkameran så ofta det behövs för att passa motivet.

Brännvidd är ett uttryck som används för att beskriva objektivets förmåga att närma sig motivet. Brännvidd på objektiv mäts i millimeter, och namnet syftar på avståndet mellan kamerans bildsensor och objektivets främsta lins. En längre brännvidd minskar synfältet men förstorar det som kameran fokuserar på, medan en kortare brännvidd minskar motivet så att du kan få in mer av det på bild.

Typer av brännvidd

Kamera objektiv kan klassas enligt 8 typer av brännviddsområden. De kan också variera mellan objektiv med zoom och fast brännvidd. Detta ser du enkelt på objektivet: en enda siffra i millimeter tyder på fast brännvidd och betyder att objektivet kommer att vara lättare, mindre och ljusstarkare, medan två siffror (t. ex. 35-55mm) betyder att du kan zooma med objektivet och därmed använda det till flera olika motiv. Läs om dessa, och bestäm vilken du vill börja med:

  1. Normalobjektivet täcker mellan 35 och 60 millimeter. Det motsvarar människosynen, och lämpar sig därför bra till arkitektur, gatufoto och landskap. Du kan även ta klassiska porträtt med den, om den person som står modell är okej med att du kommer ganska nära hens ansikte.
  2. Makroobjektiv täcker 50 – 200 millimeter. Använd detta för att fota insekter eller blommor på nära håll. Ditt motiv kommer då att få sin riktiga storlek på sensorn, vilket ger utmärkt skärpa i detaljerna.
  3. Korta teleobjektiv täcker 60 – 150 millimeter. Detta lämpar sig bäst när du ska fotografera action, porträtt eller djur, eftersom avståndet till motivet blir rätt, proportionerna korrekta, samtidigt som bakgrunden kommer ur fokus.
  4. Måttliga teleobjektiv täcker 150 – 300 millimeter. Detta objektiv gör så att det ryms mer i bildytan, och passar därför bra när du ska fotografera sport, djur eller landskap. Skaffa ett allroundobjektiv för en bra täckning av området.
  5. Långa teleobjektiv täcker 300 – 600 millimeter. Använd dessa för att få bra bilder på saker som är långt borta. Natthimlen fångas bäst med långt teleobjektiv. Du som är intresserad av att fota vilda djur i sin miljö kan också ha väldig nytta av detta objektiv, eftersom du kan få med detaljer på bilden som du aldrig skulle kunna få med andra – djuret skulle ha sprungit sin väg för länge sedan när du försökte komma närmare. Snabba actionmotiv fångas också upp bra med ett långt teleobjektiv, till exempel när du vill få en klar närbild av en motorcyckeltävling utan att få damm på linsen eller riskera att bli påkörd för att du stod för nära.
  6. Vidvinkelobjektivet täcker 24 – 35 millimeter. Använd detta när du vill få till riktigt bra gatufotografier, eftersom du kan få in mer detaljer och låta det ”hända mer” på bilden. Har du blivit imponerad av ett storslaget landskap ska du också använda vidvinkelobjektivet.
  7. Ultravidvinkelobjektiv täcker 14 – 24 millimeter. Använd detta objektiv för landskap och arkitektur. Objektivet ger ett extremt perspektiv som vid fotografering av städer gör för mycket effektfulla bilder.
  8. Fisheyeobjektivet brukar barn ha roligt med – det får ansikten att se så roliga ut när man fotar någon med det. Men det är verkligen skapat för att fixa landskapsfoton med surrealistisk effekt. Det täcker 8 – 14 millimeter, och gör att allt som ögat ser, även i perifera synfältet, kommer med på bilden. Därför används det flitigt även inom action fotografering och sport. Vill du till exempel få en bra bild av det ögonblick då cyckeln tog hoppet i full fart, eller när skateboardaren precis skulle hoppa, då ger fisheyeobjektivet bra perspektiv eftersom det inte bara fångar in personen i fråga, utan även mycket av bakgrunden.

Hitta din nisch

Nu när du vet vilka olika sorters objektiv som finns, ska du avgöra vilket du vill pröva först. Det finns en brett utbud objektiv att få tag på, både online och i fysiska butiker. Försäkra dig om att det du tänker köpa faktiskt matchar den kamera du har, så att din samling med fotografigrejer kan fyllas på med praktiska och användbara redskap. Ju mer du övar på att ta olika kort, desto bättre du kommer att bli. Efter en tid kommer du att ha hittat din nisch – det motiv som du tycker bäst om att fota – och kan då specialisera dig lite mer på just detta område, kanske prova andra redskap och tekniker. Du kan även använda din systemkamera för att skapa egna filmer. Om du bestämmer dig för att pröva på detta – överväg möjligheten att investera i en extra mikrofon och ett stativ. Glöm inte att stadga är nummer ett för att filma rätt, och att ljudkvalitén är halva erfarenheten av filmtittandet.

Glöm inte att ha roligt när du byter objektiv på kameran! Det kanske tar lång tid tills du kan börja tjäna ditt levebröd med din systemkamera. Tills den dagen kommer, ska du fortsätta att öva, fota och filma djur och natur, sport, porträtter och landskap. Det finns få saker som kan jämföras med att få göra det man älskar mest!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button