Om sanningen ska fram så var vi glada över att få beställa och få tag på OBH Nordica Actifry Genius XL airfryer (även känd som Tefal Actifry Genius). Den såg inte ut som någon annan av de bästa airfryers vi testat, och vi trodde att den skulle ha några överraskningar på lager för oss.. Den största överraskningen var hur svår den var att använda!

Fördelar

 • Tillagar två maträtter samtidigt
 • Har fönster och slev att röra om med
 • Mångsidig och hållbar kokyta

Nackdelar

 • Svår att använda, förvirrande förinställningar
 • Blir mycket het, känns osäker
 • Svår att rengöra
 • Medelmåttiga matlagningsresultat
2.5 / 5
 • Typ av airfryer: Toppmatad
 • Kapacitet (till maxlinje): 3L
 • Ytkapacitet: 460 cm (beräknad)
 • Mått (HxWxD): 26x33x52 cm
 • Vikt: 5.2 kg
 • Förin

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

OBH Nordica Actifry Genius XL Testresultat

OBH Nordica Actifry Genius XL test

Kategori Kategorivikt  % Kategoripoäng
Matlagningsprestanda 40 2.5
Storlek på korg 20 3.0
Rengöring 20 1.5
Användarvänlighet 10 2.7
Kvalitet och design 10 3.3
Slutresultat 100 2.5

Matlagningsprestanda

När det gäller matlagningsresultat trodde vi att Actifry skulle ge oss fantastiska resultat eftersom den har en slev som automatiskt vänder maten när den tillagas. En svaghet med airfryers är att du måste röra om maten under tillagningen för att få en jämn stekning. Detta verkade vara en ny lösning, men den fungerade bättre i fantasin än i verkligheten.

OBH Actifry Genius XL pommes frites

Actifry låg nära botten i alla våra tillagningstester. Våra kycklingvingar var inte tillräckligt genomstekta och behövde mycket längre tid för att bli klara än vad förinställningen påstod. Pommes frites blev bleka och blöta, och ingenting tillagades riktigt som vi förväntade oss.

Vi fick reda på att det största problemet är att andra airfryers har korgar som gör att fett och saft droppar bort från maten när den tillagas. Men Actifry-plåten behåller all vätska, så maten rör sig bara runt i vätskan. En fördel med detta är att du kan tillaga flytande mat som curry och grytor, vilket andra airfryers inte kan göra.

OBH Actifry Genius XL kyckling

Vi blev också besvikna över att du faktiskt inte kan tillaga två livsmedel samtidigt. Du måste tillaga något i den nedre pannan först, sedan lägga till mat i den övre pannan och tillaga den separat medan maten på den nedre nivån håller sig varm.

OBH Actifry Genius XL kaka

Kapacitet

Actifry var knepig även när det gällde att mäta kapaciteten. Den har två pannor, båda med mitten utskuren som en bundt-form. Vi mätte totalt cirka 3 liter med hjälp av båda korgarna.

Vi fick plats med 9 kycklingnuggets i den nedre formen och endast två majskolvar.

Rengöring

Actifry var den svåraste airfryern att rengöra, utan tvekan. För att få den helt och hållet ren finns det flera delar att putsa, bland annat vändskivan som kan få inbränd smuts på sig och som kräver en rejäl skrubbning för att bli ren.

OBH Actifry Genius XL rengöring

Användarvänlighet

Actifry är inte heller intuitiv som andra airfryers i vårt test. Kontrollpanelen är lite rörig. Det finns 9 förinställningar och det verkar som om du borde kunna trycka på knapparna och börja laga mat, men det är inte så det fungerar. Istället har du en menyknapp med + och – knappar som väljer förinställningarna. Det är mycket svårt att avgöra om du ställer in den övre eller nedre korgen, och när du väl har börjat laga mat är det näst intill omöjligt att ändra inställningarna.

OBH Actifry kontroller

I vårt bacontest trodde vi att vi hade ställt in den rätt, men när vi sedan klickade på tillagning bytte den till en helt annan förinställning. Detta hände ofta och var mycket frustrerande.

Med det sagt gillar vi att den har ett fönster på ovansidan, så att du kan se maten medan den tillagas. Enheten öppnas lätt och har ett bekvämt handtag som gör det möjligt att röra om och tömma korgen.

Men apparaten har också med många små bitar och delar som du måste förvara någonstans och veta hur du ska sätta fast. Sammantaget var detta inte en rolig airfryer att använda.

Kvalitet och design

Det område som oroade oss mest var säkerheten. Actifry blir otroligt varm över hela ytan och når över 90° på det övre fönstret. Varm luft och ånga blåser genom springan i locket, och den är helt enkelt inte särskilt förlåtande om du rör vid den på fel ställe.

OBH Nordica Actifry Genius XL

Airfryern i sig ser konstig ut och fick inte mycket beröm för sin estetik. Den är skrymmande och tar mycket plats. Locket behöver extra utrymme för att öppnas och stängas.

En ljuspunkt är att den keramiska nonstick-beläggningen på korgen och pannan var en av de mest hållbara i vårt test.

Slutsats

OBH Actifry Genius XL 2-i-1 känns som om den försöker göra för många saker och inte kan göra någon av dem tillräckligt bra. Som airfryer kan den helt enkelt inte jämföras med matlagningskvaliteten hos de korgliknande airfryers i vårt test, som lagar mat snabbare och bättre. Särskilt när man beaktar att detta är en av de dyraste airfryers i vårt test. Vi är helt enkelt inte säkra på vem som skulle tjäna på att köpa den här köksmaskinen. Vi föreslår därför att du kollar vårt Philips airfryer test för att hitta ett bättre alternativ.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button