Efter att du burit på fostret i mer eller mindre nio månader, är din baby äntligen här. Till sist får du träffa och lära känna denna nya människa som vuxit i ditt eller din partners inre. Det är en härlig och spännande tid, som inte är utan sina svårigheter. Det är nu dags för dig att vänja dig vid en ny rutin med mycket mindre sömn och många fler saker att göra. Helst vill du ju spendera tid med barnet, men du måste också sova, äta, duscha, städa, bland annat… Det är lätt att tappa bort sig i ett virrvarr av göromål, och några ser med sorg tillbaka på sin bebis första dagar. ”Jag skulle ägnat mer tid åt ungen”, tänker de. Disken kommer ju inte att försvinna.

Men det är inte så lätt att komma in i rutinen igen, särskilt inte för den som inte har hjälp av extra familjemedlemmar. Och för många betyder detta i praktiken att bebisen får långa sovstunder medan mamma försöker hinna med allt – för att sedan utmattad sätta sig ner att amma ett barn som inte har lust att sova längre. De svarta skuggorna under ögonen blir allt svartare, och humöret sjunker… Detta är en av orsakerna till att många bestämt att skaffa bärsele.

Varför använda bärsele?

Det är ett faktum att närhet mellan mamma eller pappa och barn hjälper barnet att känna sig älskat och tryggt. Men man kan ju inte gå och bära på ungen 24/7 – eller? En bärsele löser detta problem på ett kick. Den funkar som en liten ryggsäck där barnet kan sitta. Ni får njuta av närhet, samtidigt som du är helt hands-free och kan ägna dig åt dina göromål. Barnet får mycket att titta på, och du kan passa på att ta igen krafterna genom att sova när barnet sover…

Tips för att välja bärsele

Du vill säkert vara en duktig förälder, helt förberedd vid födseln. Men detta är inte alltid praktiskt, särskilt när det gäller valet av bärsele. Vänta helst tills barnet är fött, då du vet precis vilken längd och tyngd som bärselen måste passa till. Tänk också på att småbarn växer fortare än man hinner blinka. Kolla selens maxvikt, så du inte blir stående med en värdelös sele efter att barnet vuxit ur den – alldeles för fort.

Det finns bärselar som bara ska användas på magen, medan andra kan anpassas för olika bärpositioner. Materialet gör också skillnad: det ska vara skönt för både förälder och barn med närhet. För varmt gör det mycket obekvämt ganska snabbt. Bärselens ergonomi är en viktig detalj, särskilt för dig som lider av ryggont eller har andra kroppsproblem.

När kan man börja använda bärsele?

Babyn är ju nyfödd, kanske du tänker. När kan man börja med bärsele, egentligen? Svaret är: från allra början! Spädbarn har stor nytta av närheten med sina föräldrar, och ju yngre babyn är, desto mer tid hen bör spendera i nära kroppskontakt med dig. Det enda du behöver kontrollera är att babyn uppfyller minimivikten för bärselen. En liten bärsele som omsluter barnets kropp och ger ett bra stöd till rumpan är att föredra när det gäller nyfödda.

Nackstödet får inte försummas! Spädbarnets huvud utgör 1/3 av dess totala kroppsvikt, och nyfödda barn orkar helt enkelt inte hålla huvudet uppe själva. Därför är det viktigt att bärselen har ett bra justerbart nackstöd som kan användas under de första 5 – 6 månaderna av livet. Med tiden kommer nackmusklerna att stärkas – särskilt eftersom små barn älskar att titta på ansikten, och ditt ansikte är ju närmast. Detta gör för en övning som kommer naturligt varje gång barnet vänder sig uppåt för att titta på ditt ansikte.

Framåtvänt är spännande! Särskilt när barnet börjar uppmärksamma lite mer om världen runt omkring. När du ska bestämma om ditt barn är gammalt nog att sitta i bärselen framåtvänd, är ålder något viktigt att tänka på. Detta kan du börja med när barnet blivit starkt i nacken, vid 5 – 6 månader. Det finns två saker du bör komma ihåg när du låter barnet sitta framvänt: hen kan inte längre se ditt ansikte för att känna sig trygg, så var uppmärksam på signaler som tyder på att det är dags att vända; din kropp kommer även att känna mer belastning eftersom barnets tyngd kommer att hamna längre ifrån din kropp, så växla gärna positionerna för att avlasta rygg och axlar.

Många nya och spännande händelser börjar när barnet fyllt ett år. Men då har det också hunnit bli ganska tungt, och det kan kännas skönare med ryggbärande. Se till att den bärsele du väljer ger möjlighet för detta. Ryggbärande bör inte börjas förrän barnet uppnått denna ålder, eftersom du inte längre har barnet mitt framför ögonen – å andra sidan har du fördelen att du kan utföra dina göromål på ett enklare sätt, utan att ha barnet emellan.

Amma i bärsele?

Visst kan du amma i bärsele! Det gäller att pröva dig fram till de justeringar som funkar för dig. Storleken på bröstet, babyn, selen – det är skillnad på allt och alla, och din baby kommer att växa ur även det som funkade perfekt för dig för några månader sedan. Här kommer några tips som kan hjälpa dig komma igång:

  • Nackstöd är a och o för minstingarna. Även du som använder barnsele med nackstöd bör lägga handen för barnets nacke när du ska ta fram bröstet och påbörja amningen.
  • Hasa ned midjeband och axelband medan du håller i babyn. Detta för att hitta fram till rätt höjd. Håll gärna i bröstet under amningen för att hjälpa babyn.
  • När babyn kommit igång, kan du spänna axelbandet igen. På detta sätt får barnet stöd av selen, det vinglar mindre och du får händerna fria under korta stunder.

Bärsele enligt ålder: En bärsele är en smart uppfinning för upptagna föräldrar, som kommer att hjälpa dig njuta av närhet med ditt barn samtidigt som du kan utföra vissa nödvändiga göromål. Den kan användas från födseln fram till dess att barnet uppnått maxvikten. Men hur barnet ska sitta i den – det blir det skillnad på ju äldre barnet blir. Så njut av närheten, men gör det med ansvar!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button