www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Allt eftersom kosttillskottsmarknaden blomstrar kan det vara utmanande att hitta det bästa alternativet för din hälsa och ditt välmående. I den här artikeln har vi tittat på fem populära multivitaminer för kvinnor och förklarar allt du bör veta innan du köper.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

SugarBearHair multivitaminer

SugarBearHair multivitaminer
Bäst i test

Fördelar

 • Innehåller 13 vitaminer och mineraler
 • Smakar gott och är enkel att använda
 • Innehåller Omega-3 och en blandning av antioxidanter och aminosyror som kan öka kollagenproduktionen
 • Lämplig för veganer

Nackdelar

 • Dyr
 • Innehåller tillsatta sockerarter

Översikt

Dessa söta små björnar är inte bara läckra utan också fyllda med de viktigaste vitaminerna och Omega-3. De innehåller också en kollagenfrämjande blandning av antioxidanter och aminosyror för friskare hud, naglar och hår.


Better You Women’s Multivitamin

better-you-multivitamin-kvinna-60
Andra plats

Fördelar

 • Innehåller mer än 20 vitaminer och mineraler
 • Innehåller kolin för förbättrad hjärnfunktion och inositol, som kan hjälpa kvinnor med PCOS
 • Inget tillsatt socker eller syntetiska tillsatser
 • Lämplig för veganer
 • Aronibär och syrligt körsbärsextrakt förbättrar återhämtningen och stärker immunförsvaret

Nackdelar

 • Ganska dyr
 • Tillsatt kalcium kan hämma järnabsorptionen

Översikt

Better You är ett passande namn för dessa kapslar, eftersom de innehåller mer än 20 vitaminer och mineraler samt naturliga växtextrakt. Produkten är tillverkad i Sverige utan tillsatt socker eller syntetiska tillsatser.


BioSalma Multivitamin för kvinnor

BioSalma Multivitamin för kvinnor
Mest prisvärt

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Innehåller mer än 20 vitaminer och mineraler
 • Stor förpackning med 100 kapslar

Nackdelar

 • Tillsatt kalcium kan hämma järnabsorptionen
 • Innehåller titandioxid, som nyligen har väckt forskares oro om gentoxicitet

Översikt

BioSalmas multivitaminer är en välbalanserad och prisvärd blandning av vitaminer och mineraler. Den innehåller dock ett färgämne, titandioxid, som nyligen har väckt experternas misstankar om dess säkerhet.


Optimum Nutrition Opti-Women

Optimum Nutrition Opti-Women
Bäst för aktiva kvinnor

Fördelar

 • Innehåller mer än 20 vitaminer och mineraler
 • Stor förpackning som innehåller 120 kapslar
 • Innehåller flera växtextrakt som kan boosta din energi och återhämtning
 • Passande för vegetarianer

Nackdelar

 • Tillsatt kalcium kan hämma järnabsorptionen
 • Innehåller onödigt höga doser av vissa ingredienser, särskilt vid det rekommenderade intaget av 2 kapslar om dagen

Översikt

Om du tränar mycket är adekvat näring väsentlig. Opti-Women är fylld med vitaminer, mineraler och växtextrakt, men vissa doser är ganska höga och en kapsel per dag kommer att räcka för de flesta kvinnor.


VeganVitality Multivitamins & Minerals

Bäst för veganer

Fördelar

 • Innehåller mer än 20 vitaminer och mineraler
 • Stor balans av näringsämnen som är svårare att inta med växtbaserade dieter
 • Extra stor förpackning som innehåller 180 tabletter
 • Tillverkaren producerar endast veganska produkter

Nackdelar

 • Tillsatt kalcium kan hämma järnabsorptionen
 • Innehåller polyvinylpyrrolidon, en polymer som inte bryts ner i miljön

Översikt

VeganVitality innehåller en hälsosam dos av vitaminerna B12, D3 och K2 som kan vara svårare att inta genom en växtbaserad kost. Det innehåller dock även polyvinylpyrrolidon som inte är nedbrytbart.

Kolla Priset


Köpguide

köpguide2

Multivitaminer är kosttillskott som kombinerar vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. De ska tas en eller två gånger om dagen, men den exakta mängden varierar beroende på varumärke och produkt. Efterfrågan av multivitaminer har ökat avsevärt under de senaste decennierna, och de kan hjälpa till att åtgärda näringsbrister. Alla kosttillskott bör dock intas med varsamhet. I den här artikeln kommer vi att förklara fördelarna och de möjliga riskerna med multivitaminer, och hur du hittar rätt kosttillskott för dig.

Vilka typer av multivitaminer finns det?

Innan du börjar ta multivitaminer bör du fråga dig själv vilket mål du försöker uppnå. Vissa människor har diagnoser eller tar mediciner som minskar absorptionen av vissa näringsämnen, och kosttillskott behövs för att förhindra brister. Många kvinnor följer numera strikta dieter, vilket kan göra det svårare att få i sig alla vitaminer och mineraler som behövs bara genom maten. Människor med fullpackade scheman kan också ha svårt att inta regelbundna och balanserade måltider. Och idrottare drar nytta av specifika kosttillskott som ökar återhämtningen och underlättar muskelbildning.

Näringsbrister kan uppstå även hos de vars livsstil och näring i allmänhet är hälsosamma. Människor som bor på norra halvklotet rekommenderas till exempel att komplettera kosten med D-vitamin, eftersom de inte får tillräckligt med sol för att producera tillräckligt av detta vitamin i huden.

För att avgöra vilka de bästa multivitaminerna för dig som kvinna är, är det lämpligt att rådfråga din läkare och göra ett blodprov minst en gång per år. Ingredienserna i olika multivitamin-märken kan skilja sig mycket, och de kan komma i olika former som piller, kapslar, pulver, vätska eller injicerbara tillskott. Din läkare kan hjälpa dig att hitta det alternativ som din kropp kommer att ta åt sig bäst, och som är bekvämt för dig att använda.

Skiljer sig multivitaminer för män och kvinnor?

Eftersom män och kvinnor är fysiologiskt olika skiljer sig även deras näringsbehov. Multivitaminer som skapats för kvinnor innehåller till exempel vanligtvis en högre mängd järn, eftersom kvinnor förlorar en betydande mängd blod varje månad vid menstruationen. Kvinnor har också speciella näringsbehov när de är gravida, ammar eller har kommit upp i övergångsåldern.

Bra multivitaminer för kvinnor kan också innehålla ytterligare ingredienser som hjälper till att normalisera hormonobalanser och relaterade tillstånd. Inositol har till exempel visat sig hjälpa patienter som lider av metabolt syndrom och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Växtextrakt används ofta också, till exempel nigella, vitlök, echinacea, ginseng, bärextrakt, bland annat. Dessa kan ha olika effekter, från förbättrad sömn, stärkt immunförsvar och ökade energinivåer till minskning av PMS-symtom. Men endast att den har tillsatta växtextrakt betyder inte att en särskild multivitamin är bättre, eftersom naturliga ingredienser också kan ha negativa biverkningar – till exempel allergier. Därför bör du alltid prata med din läkare även om du bestämmer dig för att ta växtbaserade multivitamintillskott.

En annan tendens på marknaden är multivitaminer för bättre hud, naglar och hår. Dessa innehåller ofta Omega-3-fettsyror (som kan vara utmanande att få från kosten, särskilt om du inte är förtjust i skaldjur) och kollagen eller ämnen som kan bidra till att öka kollagensyntesen i kroppen.

Vilka multivitamin-ingredienser är bäst för kvinnor?

Skiljer sig multivitaminer

Moderna multivitaminer kan innehålla mer än 20 olika ingredienser. I denna artikel ska vi inte gå in på djupet om var och en av dessa, men vi beskriver de vanligaste mineralerna och vitaminerna som brukar ingå i de bästa multivitaminerna för kvinnor.

A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bidrar till en sund syn, hud och immunförsvar. Det finns i ost, ägg, fet fisk och lever; och det syntetiseras i kroppen från betakaroten som finns rikligt i bladgrönsaker, morötter, sötpotatis, paprika och aprikoser. Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna kvinnor är 700 mcg. A-vitaminbrist är sällsynt i utvecklade länder; så du behöver förmodligen inte kosttillskott med stora mängder av det.

B12-vitamin är viktigt för flera metaboliska processer i din kropp, och det är även avgörande för ett friskt nervsystem. Det finns i kött, fisk, ägg och berikade livsmedel. Brister kan dock orsakas av vissa tillstånd och läkemedel som hämmar absorption av B12-vitamin. Människor med växtbaserade dieter bör också använda B12-tillskott eller berikade livsmedel för att undvika långsiktiga hälsoproblem. För friska vuxna är det rekommenderade intaget 2,4 mcg; vissa studier visar dock att om B12 endast erhålls från tillskott behövs en högre daglig dos på 50 mikrogram. Eftersom detta är ett vattenlösligt vitamin behöver du inte oroa dig för överdosering; mycket höga doser har dock inte heller visat några hälsofördelar för friska vuxna.

C-vitamin behövs för att förebygga brister i immunförsvaret, kardiovaskulära problem och synfel, samt för att bibehålla en frisk hud. Det finns i svarta vinbär, citrusfrukter, paprika, jordgubbar, broccoli och andra frukter och grönsaker. Om du har en balanserad kost bör du enkelt få i dig den rekommenderade 40 mg för friska vuxna. Det finns vissa bevis på att högre doser kan vara fördelaktiga (till exempel för att främja läkning), och kosttillskott kan bidra till detta. Håll dig dock borta från kosttillskott som innehåller mycket höga dagliga doser (över 1 000 mg), eftersom dessa kan orsaka magproblem, såsom diarré eller flatulens.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som främst behövs för att säkerställa friska och starka ben och muskler. Det är också avgörande för flera andra funktioner i vår kropp och har visat sig minska riskerna med COVID-19. D-vitamin finns i fet fisk, äggulor, rött kött och lever; den primära källan är dock endogensyntes när vår hud utsätts för solen. Därför rekommenderas människor som bor i norra länder eller som inte tillbringar mycket tid utomhus att komplettera kosten med D-vitamintillskott. D-vitaminsyntesen kan också hämmas av andra faktorer, till exempel mörkare hudfärg. Det rekommenderade dagliga intaget är minst 10 – 15 mikrogram. Mängden D-vitamin uttrycks ofta också i internationella enheter (IU). 1 mcg är lika med 40 IE; detta betyder att 10 – 15 mikrogram är lika med 400 – 600 IE. Vissa studier tyder dock på att ännu högre intag behövs (upp till 4 000 IE eller 100 mcg), särskilt för personer som redan har D-vitaminbrist, för att återställa normala blodserumnivåer. Om du har D-vitaminbrist bör du prata med din läkare om vilka kosttillskott som skulle behövas. Leta också efter kosttillskott som innehåller vitamin D3 snarare än D2, eftersom det förstnämnda har visat sig vara mer effektivt.

Kalcium är ett mineral som behövs för friska ben, tänder och muskler. Det pågår en diskussion om hur mycket kalcium en frisk vuxen behöver, med rekommendationer som varierar från land till land och sträcker sig från 400 till 1000 mg. Någonstans i mitten av det spannet är nog tillräckligt, och en sådan mängd är lätt att få från en balanserad kost, eftersom kalcium finns i mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker, apelsiner, sardiner och berikade livsmedel. Vissa multivitamintillskott kan dock innehålla alltför höga mängder kalcium (över 1000 mg per dag). Dessa höga doser har kopplats till magproblem, njursten och hjärt-och-kärlsjukdomar. Om du lider av anemi, undvik multivitaminer som innehåller både kalcium och järn, eftersom kalcium hämmar järnabsorptionen.

Folat (även kallat vitamin B9) är ett vattenlösligt vitamin som precis som vitamin B12 behövs för friska blodkroppar och nervsystemet. Det finns gott om folat i broccoli, gröna blad, ärtor, bönor och lever. Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 200 – 400 mcg, som kan fås från maten. Men kvinnor som planerar en graviditet eller är i sin första trimester behöver högre mängder folat, och dessa är lättare att inta med kosttillskott. Om du planerar att skaffa barn, rådfråga din läkare om kosttillskott.

Järn är ett mineral som finns i lever, rött kött, bönor och nötter. Järn behövs för att producera röda blodkroppar, som tar hand om syretransport i kroppen. Vuxna kvinnor behöver högre mängder än män på grund av att de förlorar blod under menstruationen, och det rekommenderade dagliga intaget är 18 mg. Ett ännu högre dagligt intag rekommenderas under graviditeten. Medan de nödvändiga mängderna kan erhållas från kosten, finns det vissa människor som har dålig järnabsorption. Många faktorer, såsom var järnet kommer ifrån, vilka andra komponenter som ingår i kosten, personens gastrointestinala hälsa och användning av vissa mediciner kan påverka absorptionseffektiviteten. Om du har järnbrist och du tar multivitaminer, leta efter hem- snarare än icke-hemjärn och uppmärksamma andra ingredienser också. C-vitamin, till exempel, ökar järnabsorptionen, medan kalcium hämmar den.

Vilka multivitaminingredienser bör undvikas?

multivitaminingredienser

Kvaliteten på multivitaminer varierar mycket. Billigare produkter innehåller ofta ingredienser av lägre kvalitet, inklusive fyllningsmedel, tillsatser, färgämnen, hydrerade fetter, osv. Många av dessa finns också i processade livsmedel, så det finns ingen anledning att överreagera och enbart skylla på kosttillskotten. Du bör dock vara medveten om några vanligt förekommande ingredienser som du kanske inte vill inta regelbundet (särskilt om multivitaminerna innehåller fler än en av dem).

 • Vissa ingredienser är i allmänhet säkra men bör inte konsumeras av vissa personer. Maltodextrin t.ex. innehåller vanligtvis stärkelse och kan vara farligt för personer som är allergiska mot gluten.
 • Flera ingredienser som gelatin eller shellack erhålls från djur och är kanske inte lämpliga för personer som är vegetarianer eller veganer.
 • Var försiktig om det finns färgämnen tillsatta, eftersom vissa kan orsaka allergier eller till och med vara giftiga i stora mängder. Till exempel har titandioxid visat sig ackumuleras i människokroppen och har väckt misstankar om gentoxicitet.
 • Det finns också ingredienser som inte anses vara skadliga för människors hälsa, men du kanske vill undvika dem av andra skäl. Ett sådant exempel är polyvinylpyrrolidon som är en icke-nedbrytbar polymer och kan ackumuleras i miljön.Om du är orolig för potentiella tillsatser i dina multivitaminer är det bäst att rådfråga din läkare.

Behöver jag ta multivitaminer?

Om du mår dåligt bör du inte utesluta näringsbrist som en potentiell orsak. Detta gäller särskilt kvinnor som har restriktiva dieter, är gravida, planerar en graviditet eller ammar, såväl som kvinnor  i övergångsåldern. Kvinnor som har en underliggande hälsodiagnos som kan hämma absorptionen av vissa näringsämnen, har opererats nyligen eller tar vissa receptbelagda läkemedel kan också behöva multivitaminer.

Vi rekommenderar dock inte att köpa några kosttillskott – inte ens de multivitaminer för kvinnor som har rankat bäst i test – utan att först prata med din läkare och utföra nödvändiga hälsokontroller. Kosttillskottsindustrin är inte lika hårt reglerad som läkemedelsindustrin, men det finns ändå risk för överdosering, allergiska reaktioner och andra biverkningar. Därför är det viktigt att hitta multivitaminer som innehåller rätt doser av de näringsämnen just din kropp behöver.

Följ din läkares instruktioner för korrekt användning och informera dem om du lägger märke till några negativa biverkningar. När du jämför liknande multivitaminer från olika tillverkare: var uppmärksam på varumärkets rykte, kolla om de ger information om hur ingredienserna har tagits fram och om de har några oberoende certifieringar som bekräftar kvaliteten på deras produkt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button