Grönt är skönt. Och det finns få stilar som kan slå det hemtrevliga i en välskött gräsmatta på gården – särskilt mitt i stan där det inte finns mycket annat grönt. Att man dessutom har en liten rabatt med blommor – det finns ju inget bättre sätt att ta hem sommaren än detta! Det är därför som varje år, när vintern drar mot sitt slut och våren börjar skymta bakom knutarna, många börjar förbereda det som ska bli det gröna och sköna för just dem. Gräsmatta först och främst!

Det finns dock ett problem: gräsmattan ska vattnas kontinuerligt, och i fukten trivs också mossa mycket väl. Detta tycker man om i vissa länder: mossmatta i stället för gräsmatta är väldigt trendigt, behöver minimal skötsel och ger det hela en härlig trollskogslook. Men du som inte vill bo i trollhus, du som vill ha en fin gräsmatta, helst helt mossfri, hur kan du bekämpa mossan?

Håll fingrarna borta från krattan!

Du ska absolut inte försöka kratta bort mossan eller använda mossrivare. Detta kommer endast att hjälpa mossan spridas vidare, och ett litet problemområde blir snabbt ganska stort. Mossan har en ganska snabb återhämtningsförmåga, och kan växa tillbaka inom någon vecka. Det gäller att bekämpa den kontinuerligt, och då gäller det att inte sprida pesten vidare.

När ska mossan tas bort från gräsmattan?

Det finns två perioder om året då gräset växer som bäst: mitt under våren och mitt under hösten. Mossan ska avlägsnas precis innan dessa perioder, så att gräset hinner återhämta sig. Om du bara vill ta bort mossa en gång om året (detta funkar endast om mossväxten är minimal) bör du göra det i april. Tänk på att välja en torr och solig dag: då är det mindre risk att mossan fastnar i gräset.

Det du ska göra: gödsla mera

Ett enkelt och naturligt sätt att bekämpa mossa i gräsmattan är att hjälpa gräset växa fortare. Under hela säsongen ska du kontinuerligt gödsla gräsmattan (en gång varje 6 veckor) och klippa den 2 gånger i veckan. På detta sätt kommer gräset att växa snabbare, och konkurrera ut mossan totalt. Skuggiga områden kan dock vara lite krångliga. Skaffa då lite dressjord och kratta ut den. Använd en speciell gräsfröblandning, tillverkad för just skuggiga platser.

Mossbekämpningsmedel till svårkontrollerad mossväxt

Om mossan har hunnit växa till sig ordentligt och dominerar över gräset, kan du behöva ta till hårdare metoder. Det finns särskilda mossborttagningsmedel som du vattnar över de svåraste områdena. Det räcker dock inte med en behandling – du måste fortsätta att bekämpa mossan så den inte hinner ta fäste i din trädgård igen. Kom ihåg att vara extra noga med behandlingen på sensommaren – det är då mossan trivs som bäst, och lägger grunden för nästa års tillväxt.

Var noga med att följa instruktionerna på paketet! Mossborttagningsmedel kan komma i många olika former, men de har detta gemensamt: vid felaktig användning kan de skada miljön, och även orsaka skador på närliggande byggnader.

Kalk och järnsulfat: miljövänligt och effektivt

Ett sätt att ta bort mossa, skydda miljön och samtidigt förbättra jordens kvalitet är att använda kalk och järnsulfat. Detta gör att jordmånens PH-värde höjs, vilket gräset visar att det tycker om genom att växa fortare. Problemet med denna metod är att den måste upprepas gång på gång – och att vissa mossarter faktiskt trivs bättre med lite kalk. Så pröva inte denna metod förrän du tagit reda på vad för slags mossa som lagt beslag på din trädgård – och kalka inte samtidigt som du gödslar.

Om inget hjälper

I vissa fall växer mossan över gräset trots allt man gör. Om detta är ditt fall, kanske du behöver tänka på orsaken: varför trivs mossan bättre än gräset? Den vanligaste orsaken sitter nere vid rötterna: dåligt dränerad jord. Mossa gillar ständig fukt – det gör inte gräs. Lägg märke till om det formas små vattenpölar som inte dränerar ordentligt när du vattnar, eller som står länge efter ett regn. Om detta är fallet, kan du antingen ge upp och satsa på en mossträdgård i stället, eller gräva om hela gräsmattan. Lägg ett stenskikt eller dräneringsrör i botten. När du sedan sår om gräset, kommer det att trivas mycket bättre och konkurrera ut mossan. Låter det för jobbigt att gräva om gräsmattan själv, kan du alltid outsourca det till experterna.

Så får du en frisk och stark gräsmatta

Det finns vissa saker du kan göra för att förstärka ditt gräs, så att det växer friskt och starkt. Detta ökar gräsets chanser att konkurrera ut mossan på ett naturligt sätt. Följ dessa tips:

  • Stödså hela gräsmattan, inte bara kala fläckar. Detta hjälper den att hålla sig tät, och minskar chansen för mossa och ogräs att ta fäste.
  • Toppdressa gräsmattan på våren eller hösten för att återställa humusinnehållet i jorden. Detta skyddar utsatta delar av gräset och kan hjälpa mot slitage, eftersom det håller kvar fukt och hjälper gräset ta till sig näringen bättre.
  • Klipp gräsmattan 2 gånger i veckan. Kratta inte bort klippet – det ska få ligga kvar och bli nästa omgång jordmån.
  • Så gräsmattan med en gräsfröblandning för att reparera den. Detta är särskilt viktigt på skuggiga områden, eftersom gräs inte gillar skugga, och då är det lätt för mossan att få övertaget.
  • Vattna gräsmattan sällan och mycket, så får gräset starka rötter som söker sig nedåt.
  • Så gräsfröblandning på kala och glesa fläckar, helst på en gång. Annars finns det risk för att ogräs hittar dit och börjar trivas.
  • När du klipper gräsmattan för sista gången före vintern är det viktigt att gräset inte blir för kort – minst 5 cm högt ska det vara. Kratta ut gräsmattan inför vintervilan.

Du kan fixa den finaste gräsmattan du någonsin haft – det enda som behövs är lite tid och uppmärksamt arbete. Men kom ihåg – det är du som bestämmer hur det ska se ut hemma hos dig. Om du har ont om tid och pengar, men ändå vill ha grönt på gården, är det lika gillt att låta mossan ta över: den sköter nästan sig själv.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button