www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Det är alltid bra att packa en måltid eller ett mellanmål när du är på väg till jobbet eller skolan, men att göra detta med den bästa mattermosen gör det ännu bättre. Inte bara för att du vill ha maten varm, utan också för att se till att den hålls över den rätta temperaturen som är olämplig för bakterietillväxt (mellan 4 °C och 60 °C).  Vi har utfört ett test på mattermosen och valt ut de bästa produkterna på marknaden, för att ta reda på vilken du ska hålla utkik efter när du är ute och handlar nästa gång, läs vidare! 

BÄST I TEST
4.6 / 5
Dennär robusta matburken är utformad med ett läckagesäkert lock som gör att du kan bära den i en ryggsäck utan att vara rädd för läckage. Dess isolering upprätthåller temperaturen oavsett utomhustemperaturen i minst 15 timmar.

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Bombsäker konstruktion
 • Håller maten varm

Nackdelar

 • De har inte alltid handtag
 • Det är dyrt
ANDRA PLATS
4.6 / 5
Mattermos 0,6L är en liten,händig matflaska med stilig design gjord av rostfritt stål och håller din mat varm för 12 timmar och dina drycker kalla för 20 timmar. Den har också en stor hals som gör den lätt att rengöra.

Fördelar

 • Har bra insolering
 • En hygglig utomhuskit
 • Den är relativt lättviktig

Nackdelar

 • Liten i storlek
MEST PRISVÄRT
4.6 / 5
Primus TrailBreak Mattermos 0,4L är en mycket lämplig kanna med en flexibel design och ett lock som stängs tätt. Den är robust och lättvikt, med dubbla väggar och en vakuumisolerad konstruktion i rostfritt stål.

Fördelar

 • Greppvänlig yta
 • Avger eller absorberar inte smaker
 • Tar inte upp mycket utrymme

Nackdelar

 • Liten i storlek
BÄSTA PREMIUM
4.8 / 5
Med en förvaringsbehållare som är lätt att rengöra är Klean Kanteen Isolerad TKCanister utformad för ökad värmeprestanda. Den är hållbar, stapelbar och kan enkelt bäras runt med en vridbar slinga.

Fördelar

 • Håller kallt innehåll kallt i upp till 45 timmar
 • Lätt att bära
 • Den har ett läckagesäkert lock

Nackdelar

 • Det är dyrt
BÄSTA VALET FÖR BARN
4.6 / 5
Primus TrailBreak Pippi är ett bra val för barn, tillverkad av rostfritt stål och vakuumisolerade dubbla väggar, den är stark och hållbar. Den har en stor öppning som gör det enkelt att äta från den.

Fördelar

 • Robust och hållbar
 • Den finns i attraktiva färger och konst för barn

Nackdelar

 • Litet mångfald av färger

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.

Köpguide

kopguide_food_thermos

Mattermos är ett utmärkt tillägg till alla hem och ökar i popularitet i takt med att fler människor upptäcker hur effektiva de kan vara när det gäller att behålla värmen. I det här avsnittet diskuterar vi några tips om den bästa mattermosen som hjälper dig att fatta ett informerat beslut när du är ute och handlar nästa gång.

Vad är en termos och hur fungerar den?

Sir James Dewar uppfann termosen 1892 när han placerade en flaska i en annan och förseglade dem vid halsen. Han upptäckte att utrymmet mellan flaskorna skapade nästan ingen luft, vilket avsevärt minskade värmeöverföringen. Tekniken blev inte massproducerad förrän mitten av 1900-talet, då den licensierades till Thermos, som började tillverka vakuumflaskor för hushållsbruk.

Termos är en flaska som kan hålla varma livsmedel eller vätskor varma eller kalla livsmedel eller vätskor kalla under lång tid. Den förhindrar värmeöverföring genom att använda värmeisolering. Eftersom det inte finns någon luft för att värmeisolering (värmeöverföring) ska kunna ske, är den bästa isoleringen praktiskt taget ett vakuum.  Därför är en termos i huvudsak en dubbelväggig flaska med ett vakuum som bildas mellan väggarna under tillverkningsprocessen. Tilläggslager, såsom styrofoam, andra lager av plast och så vidare, används i moderna, högt utvecklade termos för att se till att ingen värmeenergi överförs. Samma vakuum som håller saker varma håller också saker kalla.

Vilka funktioner ska du se upp för?

De funktioner som du söker för i en flaska kommer säkert att variera beroende på vilken typ av flaska du letar efter. Här kommer vi att gå över de många viktiga funktionerna så att du kan fatta ett bra beslut när du köper en rostfria stål termiska flaskor eller en rostfri stål termisk matburk.

Storlek

Vanliga termosstorlekar varierar från cirka 300 ml för de mindre storlekarna till cirka 700 ml för de större. Storleken på flaskan du väljer beror på hur mycket du vill packa, vart du ska ta med den, om du ska vandra eller göra en långresa där du måste ta med dig mer än en måltid. Du vill inte sluta med en stor flaska för kaffe på en bilresa eller en liten flaska på en kall lägerkväll.

Lock 

Locket på din termiska flaska måste vara tätt och pålitligt. Det får inte lossna lätt, får inte läcka och måste vara enkelt att rengöra. Locket ska vara lätt att lossa och låsa, och det ska passa perfekt till flaskan. Vissa termos inkluderar korkar för att hålla dem stängda, men de är inte alltid effektiva och ändamålsenliga, och termoserna läcker. Skruvlock är att föredra eftersom det är troligare att de sitter på plats, men om du handlar på nätet bör du läsa recensioner för att se till att locket passar ordentligt till flaskan.

Värmeretention

mattermos_woman

En annan viktig fråga är värmeretention. En flaskas förmåga att hålla mat eller vätska varm eller kall för en lång tid varierar från ungefär 4-5 timmar till så mycket som 15-20 timmar. Om du tänker använda flaskan till mer än en måltid under en lång resa eller vandring behöver du en som kan hålla maten varm längre, men om du bara vill använda den till lunch behöver den bara hålla den varm under en viss tid. 

Isolering

Detta är magin som ser till att det som läggs i flaskan bibehåller sin temperatur under en tid. Det finns två typer av termosisolering;

Vakuumisolering

Vakuumisolering liknar en vattenflaska som innehåller en annan flaska inuti, men som är isolerad av vakuum och har ett ställ i botten. Termisk isolering eller värmeöverföring minskas av denna övergripande struktur. Den håller dryckerna varma genom att hindra värme från att läcka ut genom tre skyddslager (internt, vakuum, externt och håller dem kalla genom att förhindra att värme som finns utanför behållaren kommer in i den, vilket görs med hjälp av dubbelväggigt rostfritt stål.

Fungerar genom att förhindra värmeöverföring från flaskans utsida till dess insida genom att skapa vakuum i innerväggen.

Skumisolering

Skumisolering fungerar genom användning av skum för att förhindra att konvektion uppstår. Det är svårt för luft att röra sig i skum, så värmen kan inte överföras från utsidan av flaskan till insidan av flaskan.

Material

Materialet som används för att tillverka din termos kan ha viktig effekt på dess tillförlitlighet och hållbarhet. Rostfritt stål är ett bra val eftersom det är ett långvarigt, robust och lätt att rengöra material som behåller värmen effektivt. Plast- och glas termiska flaskor bör undvikas så mycket som möjligt eftersom de är mer benägna att gå sönder, inte behåller värmen bra och är känsliga för rost. Du bör också observera isolering av din Termos. Värmen kommer inte ut från din dryck om den är dubbelväggig, och om den är vakuumförseglad behålls värmen ännu mer effektivt.

Funktionalitet

Functionality

För att hålla maten i rätt temperatur längre bör den perfekta termosflaskan ha vakuumisolering och dubbelskiktsdesign. Förstå de extra funktioner som du kanske vill ha när du handlar för termosflaskor

Vissa flaskor har bärväskor för att göra dem mer bekväma, medan andra har en egen förlängningsbar sked- Ju fler funktioner din termosflaska har, desto effektivare kan den vara. För att det ska bli lättare att hälla, välj en behållare med bred mynning.

Design

Din flaska måste ha ett tjusigt utseende och vara tillverkad av material som håller din måltid varm och fräsch. Titta efter ytterligare funktioner som förbättrar bärbarheten, ger ett starkt och bekvämt grepp eller ett litet handtag, vissa bilder eller graverade mönster kan också förbättra utseendet. Det kommer alltid att finnas mycket att välja mellan, så du får gärna kolla på olika flaskor innan du bestämmer dig för att göra ett köp; se till att din design också kommer med en garanti.

Hur tar man hand om en mattermos?

Mattermos är nu mycket använda som ett resultat av den ökande föroreningsproblematiken och vår önskan att hålla maten i en stabil temperatur. Men mattermos, liksom andra föremål som vi använder, kräver rätt vård, t.ex. att vi inte filler upp flaskan eftersom vi måste lämna rum för locket.

Observera om termosen är diskmaskinssäker – de flesta är det, men det är tillrådligt att tvätta den för hand innan den ställs in i diskmaskinen.

Fler saker att veta

 •  Mattermosen ska vara läckagesäkra, annars har du fått en felaktig produkt.
 • Du kan använda en mattermos för många typer av mat – soppor, chili, pasta, allt med sås eller vätska, om öppningen är liten, kan du använda den för drycker. Livsmedel med någon form av vätska, till exempel sås, håller sig varma längre.
 • Undvik att blötlägga det i vatten, eftersom vatten kan tränga in mellan fodret och flaskan.
 • Rengör termosen ordentligt innan du använder den – fyll den med kokande vatten om du vill att den ska vara varm eller med iskallt vatten om den ska vara kall.

Bästa mattermosen märken

Ska du packa till lunch eller brunch? En bra mattermosen kan hålla din mat i en säker temperatur i flera timmar utan att läcka ut i ditt baggage. Efter ett mattermos test som tog hänsyn till storlek, värmehållning, material, design, lock, isolering och andra relevanta egenskaper, Fortsätt läsa för att lära dig mer om de bästa mattermosen märkena och varför de är bäst.

Stanley 

Stanley sticker ut för sin innovativa design, långvariga hållbarhet och konsekventa värmeretention. Den är enkel att hälla ur tack vare det hållbara handtaget. Den är enkel att hälla ur tack vare det hållbara handtaget.Stanley håller drycker varma i mer än åtta timmar och enligt vissa användare läcker den inte, tack vare sin “bombsäkra” konstruktion passar den väl i en ryggsäck.

Sagaform 

Sagaform tillverkar vackra rostfria ståltermos med dubbelväggig konstruktion som håller vätskor kalla i upp till 20 timmar och varma i upp till 13 timmar. Deras produkter är vattentäta och läcker inte. Temperaturen på ytterväggarna är alltid bekväm, och smaken och fräschheten hos din mat eller dryck håller i flera timmar.

Primus 

Primus is a handsome brand that specializes in lightweight, double-walled vacuum containers in stainless steel with lids that prevent leakage. The large openings in the containers make it easy to fill and clean them. Primus thermos are very well insulated, so you can eat and drink from them while your meal stays hot for a long time (or cold).

Klean Kanteen 

Klean Kanteen’s mashed potatoes are insulated and come in different shapes and sizes to keep your food or drink warm or cold. Klean Kanteen achieves excellent thermal performance with double-walled vacuum insulation and silicone lids, all made with environmentally friendly materials. Hopefully you will use them until they can no longer be used. 

Conclusion 

We have successfully ended our discussion on Food Thermos, and you now have a better understanding of what to look for next time you buy a thermos. We can certainly make informed purchases based on what we have learned through this guide, and as technology evolves, more complex products will become available to us. Watch out!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button