Vi svenskar ser det mer och mer som en möjlighet att få fira amerikanska högtider, en utav dem är Thanksgiving, en högtidsdag som traditionellt utgör en betydande mening i att tacka för årets välsignelser.

Det är en dag fylld av uppskattning, där de som firar samlas med sin familj och vänner för att uttrycka sin tacksamhet med ett glatt hjärta, och naturligtvis, med ett överflöd av god mat!

Thanksgiving firas i USA varje fjärde torsdag i November, och är också känd för att vara en dag då man festar stort. Tack vare de läckra rätterna som vanligtvis serveras under denna populära högtidsdag, vill även de som inte är bosatta i USA och/eller inte är amerikaner, gärna också delta i firandet.

Inte säker på var du ska börja? Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig.

Här är våra val av topp 5 favoriträtter vid Thanksgiving, tillsammans med recept för dig som vill prova på något som kommer att göra årets fest till en som kommer bli ihågkommen i många år framöver!

1. Långsamt ugnsgrillad kalkon

Det kommer helt enkelt inte att bli en Thanksgiving fest utan en kalkon!

Som du säkert redan vet, de som firar det ofta hänvisar till Thanksgiving som “Kalkon-dagen”.

I själva verket, en (hel) långsamt rostad kalkon är en så ständigt återkommande favorit att många känner en Thanksgiving-middag är helt enkelt ofullständig utan det som serveras på matbordet.

Trots att det finns otaliga sätt att man kan förbereda sina kalkonrätt, det konventionella sättet att förbereda sig för en Thanksgiving kalkon är att fylla och grejer med olika aromatiska örter eller kryddor med en borste av smält smör.

När man förbereder en långsam rostad kalkon, se också till att piska upp en härligt krämig sås för att komplettera rätten.

Om du söker efter ett alternativ till kalkonen, finns det en del som föredrar köttfärslimpa eller liknande. Och en köttfärslimpa går att förbereda ganska så enkelt dessutom. Medan en tofuvariant av kalkon, som är en ersättare gjord av tofu, ris, örter och kryddor, är en vanligt vegan/ vegetarisk stapelvara.

Receptförslag:

Letar du efter ett traditionellt kalkonrecept med en twist? Varför inte testa och örtsteka ett kalkonbröst försök!

2. Tranbärssås

“Klä upp” din kalkolrätt med en lockande skål med tranbärssås

Bortsett från brunsåsen, måste du ta och kombinera din kalkon med en klick tranbärssås. Det kanske inte är en måltid i sig, men denna söta men ändå ljuvliga sås är ett måste för att krydda till din Thanksgiving middag.

Det mest grundläggande receptet för denna enkla men delikata rätt, görs oftast på kokande tranbär med (efter utspädning), socker, vatten, men för en mer djupgående analys av smaker, kan du även lägga till andra ingredienser, såsom apelsinjuice, citronskal, ingefära, kanel och mandel, för att höja smaker och smaker som är långt bortom den “vanliga” smaken av tranbärssås.

Beroende på din smak, kan du antingen skapa den att vara söt och syrlig eller till och med varm och kryddig!

Receptförslag:

För en mer komplex söt smakkombination, föreslår vi att du har med det här enkla men smakrika hemlagade tranbärssås recept som en del av ditt bord på Thanksgiving dagen.

3. Potatismos

En annan klassisk Thanksgiving favorit som alltid efterfrågas är inget annat än potatismos. Med sin smöriga, krämiga konsistens, är potatismos en välkänd maträtt som är lämpad för barn och vuxna.

Det bästa är, att skapa denna enkla men ändå himmelskt goda maträtt, så allt du behöver ha i är potatis, salt, smör, mjölk och peppar. Du kan också krydda denna klassiska potatismos genom att lägga till vitlök, ost eller bacon, beroende på vilka typer av smaker som du skulle vilja lyfta fram.

För att skapa lite mer stjärnglans kan du även använda sötpotatis för att skapa en sötare version av denna konventionellt välsmakande maträtt. Å andra sidan, om du letar efter potatis rätter som är mindre traditionella, kan du också servera gratinerad potatis, stekt potatis ört, eller potatissallad tillsammans med din Thanksgiving-middag.

Receptförslag:

Ge ditt potatismos en oväntad asiatisk twist med att blanda i miso-smör som kommer få dina gäster att upptäcka nya, uppskattade smaker.

4. Gryta på gröna bönor

En gryta på gröna bönor är en viktig maträtt för den perfekta Thanksgiving-middagen.

Behöver du några ärter eller bönor för att spetsa till resten av dina Thanksgiving-rätter? I stället för att välja vanliga eller intetsägande grönsaker, varför inte glädja dina gäster genom att erbjuda dem en gryta på gröna bönor?

Med dess rika och smakrika maträtt bestående av gröna bönor, svampsoppa, och franska stekt lök, är en gryta på gröna bönor verkligen en i huvudsak stapelvara på många Thanksgiving firanden över hela världen.

För att höja denna maträtt, varför inte höja upp den med lite ost för en krämigare konsistens? Varje munsbit kommer definitivt att ge glädje då alla smaker kommer att “explodera” i din mun.

Receptförslag:

Letar du efter att ha en mer viktväktarna-approach till ditt recept? Du kanske är vegetarian dessutom? Då kan du utan problem se till att göra denna gryta och samtidigt veta att du tillfredsställer dig själv och dina mål hos viktväktarna.

5. Äppelpaj

Äppelpaj är en söt avslutning på en trevlig kväll

Att börja starkt är bra, med att avsluta starkt är ännu bättre, så varför inte erbjuda äppelpaj till dina gäster.

Med förrätter och huvudrätter som du planerar att servera på Thanksgiving, får du heller aldrig glömma att avsluta din Thanksgiving – med en dessert.

I vår mening, finns det inget bättre sätt att toppa kvällens firande än med en skiva (eller fyra) av äppelpaj. På andra plats kommer våfflor och något du kan erbjuda barnen som är med och firar.

För att göra en grymt god äppelpaj, se till att vässa dina kunskaper genom att göra pajbotten i förväg, då det inte finns något värre än en paj med en blöt botten! När du lärt dig detta kan du gå vidare och skapa fyllningen av kakan.

Detta kan enkelt göras genom att kombinera och vispa de väsentliga ingredienserna: äpple, kondenserad mjölk, ägg och kryddor (kanel i huvudsak). Häll blandningen i pajskalet, och titta på när den bakas till perfektion i ugnen.

Så beroende om du har barn, kanske våfflor gör sig reda på våffeljärnet.

Oavsett, se till att du och din familj njuter under er Thanksgiving-middag!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button