Ull är ett ljuvligt material och skönt under hösten och vintern när det är riktigt kallt. Men det kan vara lite knepigt att tvätta ullkläder och andra ullplagg. Vad händer om man tvättar ullkläder felaktigt och kan man verkligen tvätta ullplagg i maskiner? Eller är det bara handtvätt för ull som gäller? Vi har tagit reda på det och delar med oss av våra tips och tricks och allt annat du behöver veta för att kunna ta hand om dina yllekläder och ullplagg på bästa sätt.
Vad är ull?
Ull är en elastisk fiber som vanligen härrör från får, get, kamel, alpacka, lama eller kaniner. Ull tål vatten, lukt och fläckar och håller sig rent länge. Krusningen i ullen gör att den är bra på att hålla värmen, avvisa kyla och är bra på att tåla vatten och fukt.
Hur tvättar man ull?
En ulltröja kan till exempel bäras direkt mot huden i flera veckor utan att behöva tvättas. Det beror på att ull har självrenande och bakteriehämmande egenskaper. Ull mår bäst av att inte tvättas alls men får man en fläck vill man så klart ta bort den. Att använda kallt vatten och att dutta på fläckarna är ofta det bästa sättet när du får en fläck på ditt ullplagg. Det finns speciella ulltvättmedel att köpa för att ta bort fläckar. Y3 är ett av de mest populära och finns i alla matvarubutiker som ICA, Coop och Hemköp. Sedan finns det husmorsknep som att använda fet varm mjölk och vanligt diskmedel som en del hävdar är bättre. Dock är ångrengöring det bästa för ull, särskilt om det är lite dyrare ullplagg som är tillverkade av alpacka- eller merinoull. En del tvättar alla sina ullplagg för hand, vilket är en bra metod om man är försiktig med vattentemperaturen. Vad du än väljer av dessa metoder är det viktigt att tänka på temperaturen på vattnet eller ångan och att plantorka ullplagget efter att du tvättat klart det.
Vad händer om ullkläder tvättas felaktigt?
Ull är ökänt för att krympa eller töjas när det utsätts för extrema förhållanden eller när det tvättas felaktigt. Om man tvättar ett ylleplagg för varmt så krymper det, luddar och blir helt förstört. Du kommer stå där med sträckta plagg, lösa trådar och att ditt ullplagg ser med ut som fleece än ull. Inte roligt. Man kan försöka att töja ut ett ullplagg som krympt genom att lägga det i blöt i ljummet vatten med hårbalsam i. Låt det ligga och dra någon timme och sedan kan du försiktigt sträcka ut det. Torka plagget platt på en handduk. Om detta inte fungerar för att rädda plagget är det tyvärr kört.
Våra bästa tips
Våra bästa tips för att lyckas med tvättningen av dina ull och ylleplagg är att följa de enkla råden nedan;
- Om din ulltröja luktar illa kan du försöka med att hänga den på en galge i badrummet medan du duschar, ångan kommer rengöra ullen.
- Istället för att tvätta ditt ullplagg kan du använda ett ångstrykjärn – den varma ångan gör skonsamt rent ditt ullplagg. Vad dock försiktig med temperaturen och kontrollera ångstrykjärnets inställningar så att du använder en temperatur anpassad för ull.
- Vänd ullkläder ut och in innan du tvättar eller ångar dem.
- Innan du tvättar ullkläder är det viktigt att läsa instruktionerna på etiketten för att ha mer information om hur plagget ska hanteras. Det kan vara en ullblandning i tröjan till exempel och då kan den ha speciella skötselråd.
Om du tvättar med maskin: Tvätta på cykeln för känsliga plagg och material (kan också finnas en ullcykel eller handtvättcykeln, om din tvättmaskin har dessa inställningar).
- Om du tvättar för hand: Använd kallt vatten och ett milt flytande tvättmedel.
- För att undvika krympning, lägg aldrig ullkläder i torktumlaren.
- Plantorka alltid ylleplagg.
- Använd så kallt vatten som möjligt för att undvika krympning.
- Använd aldrig extra värme för torkningen.
- Använd aldrig sköljmedel för ylle, det kan förstöra dess naturliga förmåga att avvisa vatten och fukt.
Hur tvättar jag ullkläder i tvättmaskinen?
Ullplagg bör tvättas på ullinställningen på tvättmaskinen vilket vanligtvis är 30° C. Om tvättmaskinen inte har en ullcykel, använd fintvätt eller kalltvätt för att tvätta dina ullplagg. Använd ett neutralt, milt rengöringsmedel och aldrig sköljmedel. Du kan också använda vanligt hårschampo för att tvätta ullplagg.
När ska man välja handtvätt?
Att tvätta ullplagg för hand är en bra och skonsam metod så länge du är försiktig och inte vrider eller drar i plagget för mycket. Tänk på det som att du sköljer upp plagget. Att tvätta för hand är bra för ullplagg så länge du är försiktig med temperaturen och inte har för varmt vatten. Du kan använda vanligt schampo eller handtvättmedel när du tvättar plagget för hand. Tänk på att aldrig vrida ullplagg när du tvättat dem utan att enbart plantorka dem på en handduk, träningsmatta eller annan yta. Handtvätt är bra när du vill fräscha upp ditt plagg.
Att torka ullkläder korrekt
Ullplagg ska torkas lite annorlunda än andra kläder, särskilt när det kommer till stora eller löst stickade föremål. Ull bör inte torkas i torktumlare eller vertikalt på grund av ullens naturliga förmåga att sträcka ut sig så att plaggen tappar formen. Ull måste torkas horisontellt och det optimala är att torka ulltröjan på en torr handduk. Om du hänger ullplagg på en galge eller i med klädnypor kommer plagget hänga ut sig och tappa formen, klädnyporna kommer också lämna märken på plagget. Därför rekommenderas att den torkas liggandes – och undvik för allt i världen torktumlaren eftersom ullen filtar sig och plagget krymper i en varm och fuktig torktumlare!
Hur du tar hand om dina ullplagg
Våra bästa tips för att ta hand om ullplagg, bortsett från tvättråden ovan;
- Tvätta ullplaggen så sällan som möjligt och om du gör det; följ våra råd ovan.
- Förvara ullplagg snyggt vikta men inte i för tunga högar bland andra kläder eftersom fibrer i ullen kan skadas.
- Skadedjur som mal och pälsängrar dras till ull. Det bästa sättet att undvika angrepp från dessa skadedjur är att förvara ullplagg med en liten tygpåse med torkad lavendel mellan varje plagg.
- Tvätta alltid ullplagget inför långtidsförvaring och förvara i sluten plastpåse med en bit rött cederträ.
Lycka till med omhändertagandet av dina ullplagg och njut av att de håller dig varma!