www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Behöver du en bra luftkompressor, men är osäker på vilken produkt som passar bäst för dig? Då har du hittat rätt! I vårt kompressor bäst i test listar vi de 5 bästa produkterna på marknaden, och bidrar även med en köpguide för att du ska veta vad du ska leta efter. Lycka till!

BÄST I TEST
4.6 / 5
Om det är något som Dewalt är kända för, är det att leverera kvalitativa produkter. Deras DPC6MRC är självklart inget undantag, och är enligt oss kompressor bäst i test. Varför? För dess genomgående höga kvalité.

Fördelar

 • Oljefri kompressor
 • Grym bärbar kompressor
 • Bra stabilitet
 • Bra livslängd

Nackdelar

 • Ljudet kan vara lite högt
ANDRA PLATS
4.6 / 5
Metabo är tillbaka med sin Basic 250-24 W OF, en luftkompressor som håller en så pass hög nivå att den var nära att knipa förstaplatsen vårt kompressor test. Billigt pris, bra hållbarhet och enkel att använda.

Fördelar

 • Bra pris
 • Riktigt stor tank
 • Bra livslängd

Nackdelar

 • Ganska stor och otymplig
MEST PRISVÄRD
4.4 / 5
För strax över 1000 kronor får du en ypperlig liten och kompakt kompressor från ett välkänt varumärke som Stanley. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men så är faktiskt fallet. Billig kompressor till bra pris!

Fördelar

 • Riktigt liten och lätt att bära med sig
 • Grymt prisvärd
 • Bra maxtryck för sin storlek

Nackdelar

 • Ganska liten tank
BÄSTA PREMIUM
4.6 / 5
DCC1018N-XJ från den respekterade tillverkaren DeWalt är en av de bästa kompressorerna på hela marknaden. Den passat utmärkt för de som har krav på att maskinen ska leverera på den allra högsta nivån.

Fördelar

 • Bra storlek på tanken
 • Det maximala trycket är högt
 • Lätt att bära med sig

Nackdelar

 • Slang ingår inte
EXTRA PORTABEL
4.8 / 5
Om du letar efter en oerhört portabel maskin är Makitas DMP180Z det bästa alternativet på marknaden. Den är batteridriven, lätt att flytta på, och har ett rejält maxtryck som uppfyller de flesta behov.

Fördelar

 • Väldigt lätt att bära med sig
 • Bra pris
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inte tillräckligt stark för vissa projekt

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi värdesätter dig som kund och därför uppdaterar vi ständigt våra produktlistor för att ge dig de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan lita på att vi nyligen har verifierat våra bästa produkter.

Köpguide

Köpguide

Vi har sammansatt en köpguide som kan hjälpa dig att hitta rätt kompressor för vi. Vi förklarar hur de fungerar, ger dig tips för vad du bör leta efter, tillsammans med annan matnyttig fakta. Koppla ihop denna information med vårt kompressor test för bästa effekt!

Hur fungerar en luftkompressor?

En luftkompressor drivs av ett ganska simpelt system, även om det kan verka komplicerat vid första anblick. De kan antingen drivas av en elektrisk motor eller en bränsledriven motor. Motorn driver en kolv som med hjälp av en ventil komprimerar luft och pressar sedan in den i tanken. Maskinen fortsätter att utföra denna process tills det att tanken har nått en viss nivå.

Du kan sedan använda luften, och kompressorn fortsätter att utföra samma process för att fylla på tanken med ytterligare luft i takt med att den försvinner.

Notera att processen kan skilja sig en aning mellan olika produkter, men ovanstående är en övergripande och aningen förenklad bild över hur processen går till. 

Förstå specifikationerna innan du köper en luftkompressor

När du köper en bil kollar du noggrant på specifikationerna, eller hur? Annars är det lätt att köpa grisen i säcken. Samma sak gäller självklart när du ska köpa en kompressor. Här bör du exempelvis titta lite närmare på saker som hästkrafter, lufttryck, CFM, storlek och några andra viktiga faktorer.

Nedan hittar du korta och koncisa förklaringar för några av de viktigaste punkterna. 

Hästkrafter (HP) 

Det kan vara en bra idé att titta lite närmare på antalet hästkrafter som kompressorn har. På så sätt kan du avgöra vilken storlek du behöver. Industriella kompressorer är vanligtvis noggrant klassade, vilket är varför en industriell kompressor med 5 hästkrafter vanligtvis är ungefär tre gånger så stor och dyr som en överskattad hobbykompressor med 5 hästkrafter. 

Du kan även titta lite på hur mycket det krävs för att motorn ska drivas. Industriella kompressorer drar vanligtvis med kraft än de som lämpar sig för hobby. Därmed är detta något som kan avslöja vilken typ av kompressor det är som du tittar på. 

Lufttryck (PSI)

Det kan även vara värt att titta lite närmare på lufttrycket (PSI-värdet). Ju högre PSI-värde enhet har, desto mer luft kan behållare hålla i tanken. Ett högre värde är bättre generellt sett, och kan på så sätt användas för flera och mer krävande syften.

Om du tar en titt på specifikationerna på några olika kompressorer kommer du snabbt lägga märke till att 90-150 PSI är standard. De som överskrider denna siffra används vanligtvis vid väldigt krävande syften, exempelvis hos industrier. De som har mindre än 90 PSI kommer dock inte att klara av vissa arbeten. Dessa kan dock användas för att blåsa upp ballonger, en fotboll, men även bildäck, cykeldäck och liknande utrustning.

Klura lite på vilka behov du har för din kompressor, och välj PSI-värde enligt dina egna behov. 

Tryckluftsflöde (CFM) 

För att dessa redskap ska fungera krävs det att det tillförs rätt mängd luft. Det är viktigt att ta hänsyn till det tryckluftsflöde som krävs för att processen ska kunna fungera på ett optimalt sätt. Vissa sysslor kräver inte särskilt högt tryckluftsflöde för att processen ska fungera, medan andra sysslor, exempelvis slipning, kräver ett betydligt högre flöde.

Därmed är det viktigt att du tittar lite närmare på hur högt CFM som maskinen har, annars riskerar du att köpa en produkt som inte är lämpad för de ändamål du vill använda den till. Kom ihåg att CFM inte är allt som räknas, du bör även kolla på många andra faktorer, exempelvis hästkrafter och PSI-värde.

Vilka funktioner bör man leta efter för att hitta de bästa luftkompressorerna? 

Vilka funktioner

Det finns självklart en hel del saker som kan vara bra att titta lite närmare på om du letar efter de bästa luftkompressorerna. Tankens storlek kan vara en bra idé att känna till, men du bör även kolla på saker som hur många cylindrar kompressorn har, vilken typ av drift den använder, tillsammans med ett flertal andra saker. 

Tankstorlek

Storleken på tanken spelar roll, men det finns faktiskt vissa andra aspekter som är ännu viktigare. Visst, en stor tank kan vara bekvämt om du vill arbeta under längre tid, men om pumpen och motorn är tillräckligt bra kommer du inte att få slut på luft hur eller hur. 

Någonstans mellan 4 och 25 liter är vanligt för de kompressorer som används hemma, medan de som hittas på professionella anläggningar kan ha en storlek på upp till 300 liter eller större. Om du endast använder kompressorn för mindre jobb kommer en mindre tank att räcka, men om du använder en kompressor som lackerar bilar 8 timmar om dygnet, kommer en större tank vara det bättre alternativet. 

Enstegs- och tvåstegskompressorer

En kompressor kan antingen ha ett eller två steg, vilket refererar till antalet cylindrar som produkten har. Varje enskild cylinder pumpar in luft i tanken, och de kompressorer som har två eller fler cylindrar är aningen mer komplicerade. Men det betyder inte att de är bättre.

 • Enstegskompressorer har en cylinder. Här pumpas luften in direkt i tanken. Simpelt, smidigt och enkelt. Dessa kompressorer är de allra vanligaste, och duger för de flesta syften du kan tänkas behöva använda den till. Därmed kommer detta alternativ att vara det bästa i de flesta fall. 
 • Tvåstegskompressorer har åtminstone två cylindrar. Här skiljer sig processen en aning i jämförelse med de kompressorer med en enda cylinder. Anledningen till att dessa system existerar är för att de bidrar med ett högre tryck. Dessa kompressorer är ofta dyrare än sina motsvarigheter med en cylinder, och kräver ofta mer underhåll och service tack vare dess komplicerade utformning. 

Bara för att en kompressor har fler cylindrar betyder det inte att kvalitén är högre eller att de är bättre. De bidrar dock vanligtvis med högre tryck. Fundera lite på vad du behöver. Behöver du verkligen ett väldigt högt tryck, eller räcker det med det lägre tryck som en kompressor med en cylinder genererar?

Direktdrift eller remdrift, olja eller oljefri 

Vissa kompressorer drivs av direktdrift, andra av remdrift. Vissa använder olja, medan andra är oljefria. Samtliga av dessa faktorer har sina egna fördelar och nackdelar. 

 • De flesta direktdrivna kompressorer är designade med kostnad i åtanke. De flesta av dessa produkter har lägre RPM (revolutions per minute), vilket i princip betyder att den inte snurrar lika snabbt. Detta bidrar både med viktiga fördelar, exempelvis att den låter mindre och inte blir lika varm. Dessa kompressorer kan antingen vara oljefria, eller kräva en viss typ av olja för att fungera. I de flesta fall är dessa typer av kompressorer portabla och enkla att flytta på, vilket passar väl för byggbranschen och liknande applikationer. 
 • Remdrivna kompressorer som kräver olja – dessa kompressorer tenderar att vara större och mer kraftfulla än det andra alternativet. Dessa lämpar sig bättre om du har höga krav på volym vad gäller luft, eller om du aldrig behöver flytta kompressorn. En av de huvudsakliga fördelarna med de kompressorer med remdrift är att pumpen kan snurra långsammare än motorn, vilket resulterar i bättre effektivitet och livslängd. Här gäller det att du gör en bedömning för vad du faktiskt behöver, och i de flesta fall kommer en direktdriven kompressor att duga.

Arbetscykel

Det här är en viktig aspekt som du bör tänka lite på innan du väljer den kompressor som du tror passar bäst för dig. Arbetscykeln påverkar hur mycket du kan använda produkten, och beskrivs som en procentsats för hur många minuter du kan använda den per 10 minuter. 

Om du tänker använda kompressorn länge åt gången, eller behöver använda den på regelbunden basis, kommer du att vilja ha en arbetscykel som tillåter för detta. Vissa professionella kompressorer tillåter dig att köra 75% av tiden, medan andra till och med kan närma sig 100%. 

De kompressorer som istället är avsedda för hemmabruk har vanligtvis en arbetscykel som ligger närmare 50%, vilket betyder att du kan använda den 5 av 10 minuter åt gången i snitt. 

Kraftkälla

Kompressorer kan ha olika kraftkällor. Det finns de som drivs av el, men det finns även de som drivs av bränsle. 

 • Elektriska kompressorer är de vanligaste. Likt de flesta elektriska verktyg kräver de mindre underhåll och service, men har även ett flertal andra fördelar. De är ofta tystare, och kräver inte att du fyller på med bränsle på regelbunden basis. De fungerar även länge, och allt du behöver är ett eluttag.
 • Bränsledrivna kompressorer är det andra alternativet. Dessa kompressorer har självklart sina egna fördelar. De är ofta starkare och kan generera högre PSI. De kan även användas där det inte finns eluttag, och kan vara pålitligare på många sätt och vis. Den stora nackdelen är att det krävs regelbundet underhåll och påfyllning av bränsle. 

Vad mer borde man tänka på?

Om du implementerar den information vi har bidragit med ovan, kommer du att ha den information som krävs för att hitta den kompressor som passar för dig. Men det finns även några andra punkter som kan vara bra att beakta. 

Om du är känslig mot ljud kan ljudnivå vara en bra idé att titta lite närmare på. Ska du flytta din kompressor på regelbunden basis? Då kan vikt och storlek vara värt en närmare titt. 

Ljudnivå 

Ljudnivå kanske inte verkar särskilt viktigt vid första anblick, men du vill väl inte ha en kompressor som låter väldigt mycket, eller hur? Om du är känslig mot ljud eller tänker använda kompressorn på regelbunden basis kan det vara en bra idé att titta lite närmare på detta.

Ta en titt på vilken ljudnivå kompressorn har, inte minst om du letar efter en tyst kompressor. De som drivs av el tenderar att vara tystare, medan de som drivs av bränsle ofta är ganska högljudda.

Om du trots detta inte blir nöjd med ljudet som den frigör, finns det lyckligtvis flera olika sätt för att reducera ljudet. Du kan exempelvis skaffa lite ljuddämpande material till väggar, golv eller tak. 

Vikt och storlek

Vikt och storlek

Om du planerar att ha din kompressor stående på en och samma plats kommer vikt och storlek inte att spela särskilt stor roll. Men om du å andra sidan vill kunna ta med dig maskinen på jobb, flytta runt den i din lokal eller vad som helst, kommer du att vilja ha en kompressor i kompakt storlek.

Större kompressorer betyder vanligtvis större tank, motor och mer funktionalitet generellt sett, men det finns självklart undantag. Klura lite på vad det är du behöver, och ta med vikt och storlek i ekvationen för bästa möjliga effekt. 

Luftkompressorer och verktyg

Det finns olika typer av användningsområden för en kompressor. De kan exempelvis användas för att spruta färg, fylla på med luft i bildäck, tillsammans med massvis med andra saker. Fundera lite på vad du ska använda kompressorn till, och ta med det i ekvationen när du gör ditt slutgiltiga val.

Nedan hittar du exempel på vad du kan använda en kompressor till:

 • Spik- och häftpistoler
 • Slagnycklar
 • Spärrar
 • Lufthammare/mejslar
 • Färgsprutor
 • Roterande verktyg/slipmaskiner

De flesta verktyg har vissa krav för att de ska fungera på ett optimalt sätt, exempelvis luftvolym eller lufttryck. Därmed är det av yttersta vikt att du kontrollerar detta innan du köper en kompressor. Annars riskerar du att köpa en produkt som inte är kompatibel med dina syften. 

Om du väljer rätt kompressor för dina verktyg kan du spara både pengar och tid. Det kommer även att vara enklare och roligare att jobba.

Ytterligare saker att tänka på med en kompressor

Om du följer ovanstående tips har du kommit en bra bit på vägen, men det finns vissa andra saker som kan vara bra att tänka på. Nedan hittar du en lista med information som kan vara värd att ta en lite närmare titt på:

 • Kompressorer genererar mycket värme. Därmed kan det vara en bra idé att inte placera kompressorn i en stängd yta. Se även till att du inte placerar brandfarligt material i närheten. Håll även olje- och fuktnivåerna är inom det rekommenderade spannet.
 • Kompressorer kan vara ganska tunga. Därmed bör du inte placera dem på en plats där de kan välta. Om de faller på dig eller någon annan kan de skapa stor skada. 

Fuktproblem

Det är ganska vanligt att stöta på fuktproblem med kompressorer. Anledningen till detta är att luft som komprimeras blir varm, och när luften slutligen kyls ner skapas kondens. Detta är en pågående process och kommer att skapa en hel del fukt. Detta är något du vill begränsa så mycket som möjligt.

Ett alternativ är att helt enkelt skaffa en större kompressor som inte behöver jobba lika hårt. Men om det inte är ett alternativ kan du fixa en fuktsamlare som samlar in vattnet. Du kan även använda silikagel för att absorbera fukten i luften. Oavsett vilket alternativ du väljer bör du fundera lite på detta. 

De bästa varumärkena för kompressorer 

Det finns många varumärken som levererar luftkompressorer, men några av dem är bättre än andra. Nedan hittar du en lista med några av de mest kända och bästa varumärkena i branschen: 

Dewalt

DeWalt är ett av de mest respekterade varumärkena i branschen. De tillverkar inte bara kompressorer, men lägger även stort fokus på skruvdragare, borrmaskiner och mycket mer. Anledningen till dess höga rykte inom branschen är att de helt enkelt levererar fantastiska produkter, och har gjort det under en längre tid.

Metabo

Likt DeWalt är Metabo ett av de mest välkända och pålitliga varumärkena i branschen. Företaget har levererat kvalitativa verktyg i nästan 100 år, och fortsätter att erbjuda verktyg som håller den allra högsta nivån. De tillverkar massvis med olika elverktyg, och har sin bas i Tyskland.

Stanley

Stanley är ett av världens äldsta varumärken, och har tillverkat kvalitativa produkter ända sedan 1857 (eller 1843 beroende på hur man räknar). Därmed kommer det säkerligen inte som någon överraskning att deras verktyg håller den allra högsta nivån.

Företaget har sin bas i USA, men levererar verktyg till hela världen. 

Makita

Även Makita har en riktigt gedigen historia, och har varit aktivt sedan 1915. Företaget har tillverkning i massvis med olika länder, och säljer verktyg i ännu fler än så. Deras verktyg är kända för att hålla en hög kvalité, och uppskattas av både hantverkare och privatpersoner runt om i världen.

Frågor och svar

Hur ofta behöver jag byta olja i min kompressor?

Hur ofta du behöver byta olja i din kompressor har att göra med hur mycket du använder den och hur den är utformad. Mer information om detta hittar du i instruktionsboken.

Behöver jag en lufttorkare utöver min tryckluftskompressor?

Det kan vara en bra idé att ha en lufttorkare utöver kompressorn. Anledning till detta är att det skapas kondens, vilket kan leda till fuktskador vid regelbunden användning.

Hur ofta behöver jag byta ut mitt luftintagsfilter?

Detta varierar väldigt mycket mellan olika modeller. Du kan med fördel hålla lite koll så att filtret inte täpper igen. Kontrollera instruktionsboken för att se hur ofta du behöver byta ditt filter.

Hur dränerar jag vattnet från min tank?

För att dränera tanken på din kompressor kan du öppna bottenventilen. På så sätt får du ut allt det vatten som ligger kvar i tanken efter användning.

Sista ord

Vi har valt Dewalt DPC6MRC som vinnare i det här testet, mycket tack vare dess smidiga design och utmärkta kvalité. Priset är även rätt. Metabo Basic 250-24 W OF kommer strax efter, och tappade en del poäng tack vare att den inte är lika portabel som nummer ett på vår lista. Det är dock ett utmärkt alternativ som kommer till ett rimligt pris.

Båda alternativ har dock en genomgående kvalité som passar för både hantverkare och privatpersoner. Därmed tror vi att de kommer att tilltala den breda massan. 3-5 är lite mer säregna, och har tydliga fördelar som gör att de är de bästa av sitt slag.

Vi hoppas att du har nytta av den här jämförelsen och köpguiden för kompressor bäst i test. Lycka till, och vi hoppas att du hittar en bra kompressor som passar för dig!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button