Långt hår och kort hår. Tunnt hår och tjockt hår. Alla hår ser snygga ut med lockar, och visst är det kul att varva hårstilar lite då och då. Vad sägs om fina svajande lockar som studsar när man går? Eller sexiga vågor som får dig att känna dig som en diva? Att locka håret är en äkta konst. Men bli inte besviken, det är inte så svårt att bemästra den som det kan verka. Kanske du är nybörjare på att locka håret och undrar vad man bör tänka på för bästa resultat? Eller kanske du redan kan använda din locktång men undrar varför lockarna inte blir som de på tutorial videon? I denna guide kommer det att redogöras vad som krävs för att locka håret och få bästa resultat: fina lockar som håller länge, upp till flera dagar. Informera dig även om vilka saker man bör undvika för att inte tära på håret under processen.

Preppa håret med de rätta produkterna

Hur länge lockarna håller och hur definerade de blir beror mycket på vilka produkter man haft i håret. Det bästa är att använda produkter som ger volym och att undvika tunga, oljebaserade produkter. Alltså, ju mindre olja desto bättre lockarna blir och desto längre de håller. Man kan till och med skippa hårbalsam och endast schamponera. Något man aldrig får glömma när man ska locka håret med locktång eller plattång är att ha i värmeskydd! Det är jätteviktigt. Lockar du utan värmeskydd kommer håret med all säkerhet att skadas. Du kan skaffa värmeskydd i form av kräm eller spray, som kan sättas i fuktigt eller torrt hår.

Håret måste vara kruttorrt innan du börjar locka. Har du just tvättat håret och använder hårtork så försök att inte torrborsta håret för mycket. Det gör ingenting om det ser lite frissigt ut, det ger bättre resultat med locktången, eftersom lockarna inte sätter sig i allt för slätt hår. Använd en platt borste för att kamma håret.

Locka håret med plattång

locktång med flera storlekarPlattång för att… locka? Javisst! Plattänger är inte endast till för att platta håret. Om plattången är smal, har rundade kanter på utsidan och värmer tillräckligt kommer den att fungera utmärkt. Plattången passar jättebra för de där naturliga lockarna eller fräscha beach waves. För maximal volym är det bäst att locka håret med plattång steg för steg.

 • Först bör du sätta i värmeskydd och borsta igen.
 • Dela upp håret i tre delar, under, mitten och övre. På så sätt får du tre lager av lockar. En utsökt hårfrisyr för en glamorös och elegant look!
 • Sätt plattången på rätt värme och med den snett neråt kan du börja locka igenom varje lager av hår. Sätt plattången där du vill att din lock ska börja och vira håret runt ett varv. Sedan drar du sakta ner plattången över hela hårslingan. Du kommer att få en vacker lock!
 • Locka håret i ett enda lager för att få lockarna att gå i varandra. När håret svalnat helt kan du kamma igenom med fingrarna för en mer relaxad look, eller borsta igenom för glänsande, chica vågor.
 • Styla håret om du vill. Sätt upp en slinga bakom örat, eller tillsätt andra håraccessoarer.

Locka håret med locktång

För att locka håret med locktång är det samma förberedelse som med plattången. Värmeskydd och borsta håret. Precis som med plattången kan du välja att locka i tre eller ett enda lager. Det finns olika slags locktänger, och ska du locka håret med en locktång måste du tänka på värmen. Eftersom håret viras runt får locktången inte vara för het, då riskerar man att håret nära rötterna bränns. Så här använder du din locktång bäst:

 • Preppa håret efter ovannämnda beskrivning.
 • Dela upp håret i olika lager för mer volym, eller ett enda lager för kalifornianska lockar.
 • Välj rätt värme för ditt hår.
 • Ju fler sekunder du lockar desto mer definerat blir resultatet.
 • För kort hår: lockarna blir bäst om locktången inte har så stor omkrets. Söker du efter luftiga vågor kan du antingen locka under en kortare tid, eller använda en plattång.

För stora lockar behövs en bredare locktång, vill du ha riktigt definerade och krulliga lockar kan du välja en smal version. Det finns även många olika typer av locktänger. Du kan använda en klassisk locktång eller en lockstav. Lockstaven används ofta av professionella hårstilister eftersom den ger möjlighet till olika typer av lockar. Välj den som bäst passar dig och dina behov.

Locka håret – tips och råd

För bästa resultat finns det några viktiga principer att ta i akt. I sammanfattning, vad är det man måste minnas och vad borde man undvika när man lockar håret? Här har du några locka håret tips:

 • Undvik oljebaserade hårprodukter, oljor eller silikon. Använd produkter som ger volym. Lockarna blir finare och kommer att hålla längre.
 • Använd alltid värmeskydd. Annars skadas håret.
 • Dela upp håret i lager för mer volym och i ett enda lager för lite mer naturliga, snygga och vågiga lockar.
 • Låt locken falla i handen tills den svalnat, så håller den längre. Du kan även rulla ihop lockarna med klämmor och hålla dem så i ca 30 min. Detta hjälper också till att hålla formen under längre tid.
 • Ta inte på lockarna medan de är varma: vänta tills de svalnat för att kamma eller styla frisyren.
 • Se till att locktången är inställd på rätt värme. Som regel räcker 180-210° för tunnare hår och upp till 230° för tjockt hår.
 • Locka inte för länge för att inte bränna håret. Är du osäker på tiden kan du känna försiktigt på håret för att se om det är tillräckligt uppvärmt.
 • Är du rädd för att bränna fingrarna kan du använda en vante.

Följer du dessa råd och tips kommer du garanterat få fina lockar varje gång. Vare sig du vill locka håret med plattång eller locktång kommer dessa riktlinjer att hjälpa dig få fram de lyxigaste lockarna!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 27 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 27 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button