Det är härligt att kunna jobba hemifrån! Du har större kontroll över din tid och ditt liv, du kan arbeta i en omgivning som passar dig och som du trivs i, och du bestämmer själv när du ska börja eller sluta. Du har friheter som du aldrig skulle kunna drömma om på arbetsplatsen – nära tillgång till favoritsnacks när du än känner för det, du kan jobba i mjukisbyxor eller pyjamas utan att någon bryr sig och du kan ta en paus och sträcka på benen när du behöver det utan att någon ens tittar snett på dig eller ber om förklaringar. Du kanske länge har drömt om att frilansa, och nu när du uppnått målet känns det som en verklig triumf.

Ända tills grannarna börjar spela musik på hög volym, hamra i nya hyllor i väggarna eller helt enkelt ge ljud åt faktum att de är osams. Då blir det svårt att koncentrera sig, och du kanske tänker att det inte var så dumt på kontoret i alla fall. Men ge inte upp på din dröm! Det enda du behöver göra är att ljudisolera ditt arbetsrum.

Hur ljudisolerar man ett rum eller lägenhet?

För att skapa en behaglig akustisk miljö hemma hos dig behöver du minska ljudet från diverse störande ljudkällor, som oftast kommer utifrån. Denna process kallas för ljudisolering. Det kan bli väldigt dyrt om man kör proffspaketet – ljudisolera golv, väggar och tak med de bästa materialen på marknaden – men detta är oftast inte nödvändigt, utan används endast när ett rum ska förberedas för professionella röstinspelningar. Hur kan du göra som endast vill ha lite lugn och ro för att arbeta i fred?

1. Mineralull i väggarna

Du som äger huset eller lägenheten och/eller tänker bo kvar där länge kan fundera på en ordentlig renovation. Skivor av stålull som installeras mellan väggarna är en relativt enkel och kostnadseffektiv lösning, som även har en annan fördel: de isolerar också mot brand och värme. Detta är särskilt aktuellt för dig som bor i en äldre byggnad, eftersom det inte lades mycket vikt på ljudisolering av väggar förr i tiden. För att minska kostnaden kan du, i stället för att bygga om, bara lägga till ett extra väggskikt. Det kommer att ta ytterligare 7 centimeter från golvytan, men fungerar som ett effektivt sätt att fixa en långvarig ljudisolering.

2. Snabbfix: lär från biblioteket

Om du tänker på hur stora offentliga områden – som till exempel biblioteket – inretts, kommer du att lägga märke till vissa detaljer som finns där för att absorbera ljudet och på så sätt minska bullernivån. Detta är av särskild vikt när området förväntas vara tyst. Det finns särskilda skivor som designats för att vara ljudabsorbenter, och som hängs upp på väggar och tak i olika mönster och färger. De agerar dekoration, men deras verkliga funktion är att dämpa ljudet inne för att det ska vara så tyst som möjligt.

Tänk också på hur och var möblerna får stå. Stora öppna ytor och hårda, plana väggar och golv bidrar ofta till att ett rum blir bullrigare, och ljudet blir ”hårdare” eftersom ljudvågorna kan studsa fram och tillbaka på ytorna. Mjuka material fungerar jättebra som ljudabsorbenter: pröva att fylla upp en tom bokhylla med böcker, och lägg ut extra mjuka prydnadskuddar på sängen eller soffan.

3. Inred med ren stil och glada färger

Ett enklare sätt att få bättre ljudisolering från tak till golv är att välja rätt detaljer när du ska inreda. Gardiner gör mycket för ljudet: tunna, släta skärmar låter mycket buller tränga in, medan tjocka gardiner med mycket tyg och många veck har en mycket större ljuddämpande effekt. Tänk på hur hotellrum inreds: gardiner som täcker hela väggen uppifrån och ner, och från den ena sidan av rummet till den andra. En tjock och mjuk heltäckande matta gör också mycket för att skapa en bra akustisk miljö i ett rum. Om du har grannar på våningen under dig kan mattan både blockera deras ljud så att du slipper höra det, och göra det lättare för dem genom att absorbera det ljud som du skapar.

De goda nyheterna är att de gardiner och mattor som lämpar sig bäst för ljudisolering finns i hundratals olika färger, stilar och storlekar. Samtidigt som du ljudisolerar din lägenhet, kommer du att sätta din personliga prägel på utrymmet, så att du verkligen kan trivas och fokusera helt på arbetet när den tiden kommer.

Idéer för en stram budget

Du kommer att kunna göra ett utmärkt jobb med isoleringen när du sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att lägga ut på materialen du vill ha – men vad kan du göra under tiden med nästan inga pengar alls för att få det lugn och den ro du behöver? Här kommer några tips för dig som har några udda grejer hemma:

  • Ljudisolera dig själv med ett par öronproppar,
  • eller med ett bra gaming headset och lugn musik. Det finns vissa klassiska bitar som främjar koncentrationen – lyssna på dessa!
  • Samla tomma äggkartonger och sätt ihop dem. Måla dem med intressanta färger och fäst dem på väggarna – de fungerar som en bra diffusor, du återanvänder materialet, får en rolig kreativ stund och en tillfällig lösning på problemet. Be släktingar och vänner spara sina kartonger till dig – annars får du äta en väldig mängd ägg för att få ihop tillräckligt många kartonger!
  • Planera ljudisolering till din studio ordentligt, så att du, när du väl börjar, har en klar idé av det du vill åstadkomma, och kan göra det utan onödig spendering av varken tid eller pengar!

Välj vilka av dessa råd som passar din budget och livsstil bäst. Planera arbetet ordentligt, och lägg mycket tankearbete på vilken arbetsmiljö du vill skapa – ska det vara inspirerande att skriva, eller knäpptyst för en inspelning? Vill du bara ha lugn och ro för att rita eller måla, designa hus eller logos, eller måste allt buller bort? Hur ljudglada är dina grannar – behöver du ta till tjockare material för att blockera dem, eller räcker det med något enklare? Varje situation är unik, och kräver en unik lösning. Använd dessa punkter som en guide till rätt val!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button