Har du någon gång funderat på permanent hårborttagning med laser eller IPL? Eller funderat på vilket som egentligen är bästa metoden. För att fatta ett bra beslut, om du ska välja ipl eller laser har vi sammanställt det du behöver veta för att kunna välja den bästa hårborttagningsmetoden.

Någonting man bör vara medveten om är dock att bägge de här metoderna främst reducerar hår, snarare än ger en permanent lösning. Dock slipper man ju raka sig eller vaxa sig flera gånger i veckan eller köra smärtsam epilering och bara det är en anledning att testa. Oavsett om du tänker göra IPL eller laser hemma eller på en salong har vi tagit upp det viktigaste att veta med bägge metoderna.

Likheter mellan laser och ILP-hårborttagning

Ipl hårborttagning för hemmabruk är numera ganska vanligt. IPL står för Intense Pulsed Light. Det är en form av ljusbaserad hårborttagning och liknar en laserbehandling. Det är också ett av de mest avancerade sätten att bli av med oönskat kroppshår. Laser använder ett enda spektrum av koncentrerat ljus för ta bort hår med laser. Ljuset är i en enda färg och våglängd, vilket skapar en enda stråle, ungefär som en laserpekare. IPL använder ett mycket bredare spektrum av ljus i olika färger och våglängder. Likheterna mellan dem är att båda riktar sig mot melaninet i hårsäcken och kan ge långvariga resultat när det kommer till hårborttagning.

Salong eller hemma

Bägge metoderna kan göras antingen på en salong eller hemma. Tidigare var hårborttagning med laser enbart tillgängligt på salong. Men det finns numera riktigt bra maskiner anpassade för hemmabruk. Många tror inte att hårborttagning med laser hemma är säkert men det är precis lika säkert som att göra ipl hemma eller att använda andra apparater hemma. Den stora skillnaden är att utrustning som används på salonger är starkare än de maskiner du kan köpa för hemmabruk.

Vem kan och kan inte använda ILP och laserenheter?

IPL-enheter är mest effektiva för mörka hårtyper eller för hår med högt melanininnehåll. Brunt och ljusbrunt hår svarar också på behandlingen, men det kräver vanligtvis fler hårborttagningssessioner. IPL fungerar inte för riktigt ljusa hår. Använd inte IPL-enheter på naturligt mörk hud! Du kan få brännskador, blåsor eller missfärgning av huden, så kallad hyper- eller hypopigmentering. vitt, grått, rött eller blont hår svarar vanligtvis inte på IPL behandlingar.

Skillnader mellan IPL och laserborttagning

IPL grupperas ofta tillsammans med laserhårborttagning men det är egentligen två olika slags tekniker eftersom man använder två olika slags ljus för att uppnå samma resultat; att ta bort hår. Det finns dessutom ännu fler skillnader som kan vara värda att fundera över innan du bestämmer dig.

Behandlingstiden

Behandlingstiden skiljer sig mellan laser och IPL. Laserapparater används på ett mycket litet ”behandlingsfönster” eller mindre yta medan IPL kan behandla betydligt större områden på en och samma gång. Det tar längre tid att behandla samma område med laser, jämfört med att använda en IPL. En del tycker att laser mer effektivt men det är marginell skillnad. Med IPL brukar slutresultatet vara detsamma som med laser: håret faller av och försvinner över tid. Oavsett om behandlingen görs på salong eller hemma behöver den upprepas flera gånger innan du får ett bra resultat.

Smärtnivåer

Hur ont du upplever att det gör beror på din personliga smärtgräns. Man kan generellt säga att de flesta som testat upplever betydligt mer smärta med laserhårborttagningen än med IPL. Detta beror troligen på att laserhårborttagningsapparaten bara har en enda, mer exakt, stråle istället för pulserande ljus som IPL.

Kostnader

Laserljus är dyrt att generera i förhållande till det mycket billigare alternativet IPL. IPL blir också billigare i längden eftersom behandlingarna kostar mindre – fast man kan behöva gå flera gånger till en salong. IPL laser priset för hemmabruk är det billigaste alternativet av de två – oavsett om du gör det hemma eller på en salongLaser kan dessutom bli riktigt kostsamt om du behöver behandla många områden på en salong.

Resultatet

Resultaten för permanent hårborttagning med laser eller IPL varierar beroende på hudtyp, hårtyp och området som ska behandlas. Hårcykeln är cirka 3 veckor och sedan faller håret av medan andra hår växer tillbaka. Det är orsaken till att du behöver ha tålamod med behandlingarna och inse att inte allt hår tas bort efter bara några omgångar. Eftersom laser och IPL angriper hårroten är det viktigt att den finns kvar vid behandlingen. Därför ska man inte plocka, vaxa eller använda elektrolys på det hår man ska behandla sex veckor innan behandlingen. Det går bra att raka bort håret ända fram till behandlingen eftersom det inte påverkar hårroten. Om du har tålamod är bägge metoderna mycket effektiva för hårreducering.

Säkerhet

Säkerhetsaspekten gynnar IPL-teknik eftersom ljuset är mindre koncentrerat och kan användas utan större risk för att skada huden. Dessutom är det tryggt och säkert att använda hemma, för långvariga resultat. Eftersom energin i hemmamaskinerna är lägre är de skonsammare mot huden men glöm inte att du behöver vårda huden efter behandlingen.  

Vad gäller laser är också dessa maskiner generellt trygga att använda för hemmabruk. Det man bör vara medveten om är dock att det är viktigt att alltid läsa igenom manualen som kommer med maskinen och följa instruktionerna. Det är lätt att bli lite slarvig när man använt maskinen ett tag så var noga med att spara manualen och dubbelkolla mellan gångerna.

Så, Laser eller IPL?

Vilken ipl maskin eller laser är bäst att använda? Och vilken metod är bäst för dig? Det beror helt på vilken slags hårfärg och hudfärg du har. Som skrivet ovan är IPL inte bra för blonda eller för dem som har naturligt mörk hy eftersom bägge saknar konstrasten som IPL maskinen behöver. För röhåriga eller för dem som har grått eller vitt hår är IPL heller inte effektivt. Tillhör du några av dessa grupper är laser ditt bästa alternativ, för alla andra är IPL en effektivare metod eftersom man kan behandla större områden på en gång. 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button