Hår – vilken jobbig historia! De som inte har det gör allt möjligt för att få det, de som har det kanske tycker att det växer på fel ställen och vill gärna bli av med det. Man vaxar, rakar, trimmar… och prövar hårborttagning med laser. Reklamen låter ju bra! Efter några sessioner har du blivit kvitt problemområdet, och behöver aldrig mer spilla tid eller pengar på att vaxa eller raka. Men denna sista metod är det inte många som vågar sig på. Varför? Är laser hårborttagning farligt? Vilka biverkningar medför behandlingen? Och vilka andra detaljer måste du tänka på innan du bestämmer dig för en laserbehandling?

Så funkar hårborttagning med laser

Först gäller det att veta lite om hur hår växer, och vad laserbehandlingen går ut på. Inne i hårsäcken växer håret – cellerna delar sig, vandrar uppåt mot skaftet, keratiniseras och dör. Det du ser på ytan är den ”döda” delen av håret. När tillväxtfasen stannat, tillkommer en vilofas som kan vara upp till 6 månader. Efter vilofasen börjar hårsäcken arbeta igen: det gamla håret puttas ut, och fram kommer ett nytt hår. Längden på dessa perioder varierar från person till person, och beror på arvsanlag.

Hårborttagning med laser-behandlingen går ut på att laserljuset riktas mot hårcellerna. Ljuset söker sig då till pigmentet i hårrötterna, där det omvandlas till värme. När det uppnår rätt temperatur förstörs de hårproducerande cellerna, och de kommer aldrig mer att producera hårstrån. Du är som utlovat hårfri – i några veckor. Håret växer nämligen ut i intervaller, så för att få en bra permanent hårborttagning med laser måste du undergå 6-12 behandlingar med några veckors intervall, för att lasern ska komma åt de hårsäckar som befann sig i vilofas under den första behandlingen.
IPL – intensivt pulserat ljus – är en alternativ ljusbehandling som brukar jämställas med laser för hårborttagning. Den går ut på att skicka diffust ljust mot huden via en filterförsedd lampa. Effekten är inte så långvarig som med en riktig laserbehandling.

Är det farligt?

Tänk på vad som egentligen händer under behandlingen: du bränner sönder vissa celler i din kropp. Det krävs mycket för att denna behandling inte ska gå fel. Strålsäkerhetsmyndigheten varnar: ”Som kund ska du vara medveten om att det inte sker någon kvalitetskontroll av kosmetiska behandlingar med laser och IPL.” En felaktig användning av IPL och laser kan ha tråkiga biverkningar som allvarliga skador på ögon och hud. Därför måste du försäkra dig om att den som ska behandla dig känner till de föreskrifter som gäller, och kan utförligt beskriva de risker som behandlingarna medför. Kom ihåg att det är alla tillåtet att använda titlar som certifierad eller diplomerad, och låt dig inte invaggas i en trygghetskänsla bara för att ordet klinik dyker upp i reklamen. Det är bara ordet legitimerad som kräver särskild utbildning: när det gäller området runt ögonen, ska du endast låta en legitimerad läkare genomföra behandlingen. Det finns förstås laserkliniker som följer Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter. Försäkra dig om att den klinik du vänt dig till för denna behandling verkligen gör detta.

Biverkningar av IPL och laserbehandlingar

Lasrar klassas efter styrka från 1-4. Vid kosmetiska behandlingar brukar laserklasserna 3B och 4 användas. De är då i det starkaste laget, vilket förklarar varför de vanligaste skadorna efter en laserbehandling är just brännskador i huden. Dessa kan ta en lång tid att läka, samt orsaka infektioner och lämna efter ärr.
Några mildare biverkningar som kan uppstå efter en laser behandling är:

  • Röd och svullen hud
  • Klåda i några dagar
  • Smärta, domningar och en stickande känsla runt det behandlade området.
  • Bildande av blåmärken eller sårskorpor på skinnet. Dessa försvinner om några dagar.
  • En lila hudton på det behandlade området är en ovanlig biverkning av laserbehandlingar.
  • Infektion efter behandlingen är också en ovanlig, dock allvarlig, konsekvens av laserbehandlingen eller IPL biverkningar. Kom ihåg att alltid hålla huden ren efter varje session!

Laserbehandlingen går ut på att hudens pigment tar upp laserns ljus och omvandlar det till värme. Detta innebär att, ju mörkare din hud är, desto större blir risken för oönskade biverkningar. Denna risk ökar också om du en tid före behandlingen solat, använt vissa läkemedel eller brun-utan-sol produkter.

En annan av laser eller IPL behandlingarnas biverkningar är att pigmenteringen på behandlad hud kan ändras – så kallad hyper- eller hypopigmentering. Detta betyder att huden på det behandlade området kan bli ljusare eller mörkare efter behandlingen.
Ögat är den känsligaste delen av vår kropp när det gäller laserbehandlingar. Strålningen kan orsaka brännskador på näthinnan som i värsta fall kommer att leda till blindhet. Ögats naturliga skyddsreaktion – att blinka och vända bort huvudet inför starka ljus – är inte tillräckligt snabb för att skydda mot laserstrålar. Lasrar av klass 4 (som ofta används i skönhetsbehandlingar) kan skada din syn även om du bara råkat titta på hur strålen reflekteras mot en matt yta. Därför ska du som kund vid en laserbehandling alltid ha ögonskydd mot strålningen.

Tänk på detta inför laserbehandlingen

Om du efter att ha övervägt alla dessa fakta kommit fram till att en behandling med IPL inte är så farligt för just dig, ta då dessa säkerhetsåtgärder i akt innan du börjar:

  1. Sola inte under 8 veckor innan behandlingen.
  2. Plocka, vaxa, epilera och blek INTE området som ska behandlas på minst 6 veckor innan behandlingen ska börja.
  3. Använd inte brun-utan-sol produkter innan behandlingen, eftersom man då måste sänka styrkan på lasern och resultatet blir inte lika effektivt.
  4. Raka området som ska behandlas dagen innan du bokat tid på kliniken. Håret på ytan avlägsnas och med det risken för brännsår genom kontakt, medan håret inne i hårsäcken bevaras och laserbehandlingen förblir effektiv.

De bästa förutsättningarna för en effektiv hårborttagning med laser har du som har ljus hy och mörkt hår. Mörkare hud kan behandlas, men risken finns att en del av energin från lasern kommer att absorberas av huden i stället för av håret, och därmed orsaka brännskador. Grått, vitt, rött eller blont hår påverkas inte av laserbehandlingen. Kvinnor som är gravida eller ammande bör inte behandlas.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button