Det är bara att medge faktumet: tiden verkar aldrig räcka till allt det man vill och måste göra. Jobbet, familjen, hälsan – allt ska man ta hand om, allt ska man ha koll på, och helst göra det perfekt. Det samhälle vi lever i skapar stor stress på oss alla, och vi hinner helt enkelt inte med allt – något måste offras. Vanligast är att man väljer att fokusera på jobb och sociala händelser, och hälsan får lida… man struntar i träningen, sover dåligt och äter lika illa. Man har dåligt samvete över det, förstås… men bara när man hinner komma ihåg.

Det finns något du upptagna människa kan göra för att förbättra åtminstone en aspekt av ditt liv: matvanorna. Att äta på krog eller restaurang varje dag kan tära på hälsan, eftersom maten inte direkt tillagats efter ens personliga behov, och på finanserna – restaurangen måste ju tjäna på sitt arbete också! Du kanske inte vill laga mat hemma eftersom ”det tar så mycket tid”, tid som du måste ha till annat. Men det är där ett långkok kommer in: mat som tar flera timmar att tillaga kan faktiskt spara tid åt dig. Det är inget trick! Läs vidare, så får du veta hur det funkar.

Långkoket: matlagningsmetoden som sparar tid

Långkok är en matlagningsmetod som går ut på att koka maten på låg värme under lång tid. Detta gör att maten blir mustig och smakrik – särskilt hårt kött med bindväv och fett blir mört och gott när det långkokas. Apparaten som gör detta möjligt heter slow cookers, eller som de kallas på svenska, långsamkokare eller slökokare. Men hur fungerar en slow cooker?

Grytan som frigör dig från kökets slaveri

Tänk dig detta: du hackar ihop lite kött och grönsaker på morgonen, slänger dem i en gryta och sticker iväg till jobbet. När du kommer hem 5 – 9 timmar senare, är lunchen färdig! Detta är i princip vad en slow cooker gör. Hur händigt som helst för dig som jämt är upptagen!

En långsamkokare är eldriven och klarar sig för det allra mesta själv – den består av ett värmeaggregat och en gryta med lock. Detta är grundmodellen: det finns tiotals olika modeller, färger och funktioner. I detta stora utbud kommer du säkert att hitta en som passar just dina behov. Och matlagningen sker precis som beskrivningen ovan angett: du stoppar i matvarorna, trycker på knappen och gör något annat du behöver göra, i flera timmar, tills maten är klar.

Att tänka på när du ska välja slow cooker

Vilka funktioner är viktiga för dig? Vill du endast ha ätbar mat, eller vill du kunna ha utrymme för lite variation? Brukar du laga mat till en person eller till fem? Här kommer några viktiga saker att kolla upp när du ska investera i denna kökets behändigaste hjälpreda:’

 1. Har slökokaren en timer? Denna kan hjälpa dig bestämma tillagningstiden.
 2. Automatiska underhållsvärmefunktionen gör det möjligt för dig att komma hem till en vällagad, varm men inte överkokt maträtt.
 3. Har den ställbar värme? Olika maträtter behöver olika temperaturer för bästa resultat.
 4. Är grytan avtagbar? Detta är en väldigt viktig punkt. Rengöringen av slow cookern ska vara snabb och lätt – då gäller det att kunna separera grytan från värmeelementet! Kolla även om grytan tål att diskas i diskmaskin.

Fördelar och nackdelar med en slow cooker

Det finns två nackdelar med slow cookern: om strömmen går kommer du att komma hem till halvrå mat, och det kan bli tråkigt i längden att bara äta mat som lagats i samma stil. Men dessa nackdelar blir till ingenting när man jämför dem med de många, klara fördelarna:

 1. Maten klarar sig själv. Det finns ingen bättre hjälpreda i köket. Du behöver inte hålla koll på tillagningstiden – bara ställa in den, så att den sköts av apparaten.
 2. Maten bränns inte. Värmehållningsfunktionen stänger av slow cookern vid given tid, men behåller maten varm tills du kommer hem och kan njuta av den.
 3. Du kommer hem till ett varmt mål mat, som du själv tillagat enligt dina personliga näringsbehov. Ingen risk för extra salt, fetter eller andra skadliga ämnen här, såvida du inte adderat dem själv.
 4. Rengöringen är superenkel. Glöm dagarna då man skulle stå och diska flottiga stekpannor, tryckkokare, grytor, massor med tallrikar, skärbrädor, bestick och andra småsaker. Stoppa in grytan i diskmaskinen och tryck på knappen bara.
 5. Du kan spara extra mycket tid med lite planering den dag du går till affären. Stoppa inte in allt i kylen hur som helst, utan dela upp kött och grönsaker i portionsstorlekar. Du kan även vakuumförpacka hela måltider i förväg om du så vill. När måndagsgryningen visar sitt fula tryne runt hörnan är det enda du behöver göra att ta fram paketet och lägga innehållet i grytan, med lite vatten till. På med locket, tryck på knappen, färdigt!
 6. Slow cookern drar minimalt med ström.
 7. Du sparar pengar på matinköpet i och med att du inte behöver skaffa det möraste köttet – även hårda bitar blir möra och goda efter några timmars långkok.

En smart uppfinning som blir ännu smartare

Slow cookerns enkla modell förbättras mer och mer allt eftersom tiden går. Den nyaste trenden är smarta slow cookers – elektroniken har funnit sin väg ända in till kökets mest älskade gryta, och nu kan du till och med välja slökokare som ansluter sig till din mobil. Precis som allt annat i så kallade smarta hem, kommer dessa slow cookers med en mängd funktioner som du enkelt styr via din mobil. Du kan göra en snabb resa till ett annat land om du så vill, och komma hem till en färdiglagad varm rätt – som bara blir allt godare ju mer tid den får stå där och puttra. Tillagningstiden sköter du ju enkelt online! Matlagningen har verkligen nått nya gränser, och bättre kommer det att bli. De moderna lösningarna anpassar sig perfekt till den moderna människans rusade, upptagna livsstil. Du kan göra allt du ska – det gäller bara att ha de rätta redskapen till hands.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button