www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Elbilsladdare, allmänt kända som laddboxar, är enheter som förser ditt fordon med en säker elreserv. Vi har sammanställt en lista över de fem bästa laddboxarna för bruk på hemmaplan för att hjälpa dig att välja.

BÄST I TEST
5.0 / 5
Denna laddbox är bäst i test. Den har en laddkraft på 11 kW och visar laddningsstatus, ström och total elförbrukning. Eluttaget (typ 2) är flexibelt och längden är justerbar. Användarna kan dock välja typ 1 om de önskar.

Fördelar

 • Snabb laddning
 • Främjar grön teknik
 • Lättanvänd
 • Har en inbyggd jordfelsbrytare

Nackdelar

 • Mycket dyr att köpa och installera
 • Behörig elektriker krävs för installationen
ANDRA PLATS
4.8 / 5
Denna enkla, kompakta men kraftfulla laddbox är den enda du behöver. Den ger dig upp till 22 kW laddningskapacitet, är upp till 8 gånger snabbare än en vanlig laddare och har ett Eco-Smart läge.

Fördelar

 • Laddar snabbt
 • Har Eco-läge för sol- eller vindkraft
 • Kan programmeras att ladda under tider när elen är billigare
 • Styrs via app

Nackdelar

 • Något dyr
 • Klarade inte testet med frysning av sladden
MEST PRISVÄRD
4.2 / 5
Morec BS20 är en typ 2-laddbox för hemmabruk som vid enfasdrift matar in 200-240v och ger en effekt på 6,4kw. Morec BS20 är den bästa laddboxen för dem som vill spendera så lite som möjligt men ändå få bra kvalitet.

Fördelar

 • Den har en stor LED-skärm och EU-kontakt
 • Den har ett läckageskydd
 • Den har hög kompatibilitet med de flesta elfordon

Nackdelar

 • Laddningen är ganska långsam
BÄSTA SMARTA VAL
4.6 / 5
Om du vill ha den smartaste laddboxen ska du ha Amps Halo Wallbox. Den ger dig pålitlig laddning upp till 11 kW, och har smart mjukvara som ger dig fullständig kontroll via molnet.

Fördelar

 • Elegant svensk design
 • WiFi-uppkoppling låter dig övervaka laddningen via appen
 • Kan ladda flera fordon

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan kräva installation av proffs
MED INTEGRERAD KABEL
4.0 / 5
Elbilarna är transportsektorns framtid: därför behövs högkvalitativa laddboxar för hemmabruk. De är visserligen svåra att hitta, men som tur är har vårt laddbox test uppenbarat existensen av Greencell EV14 Typ2.

Fördelar

 • Höga laddningshastigheter
 • Har ett integrerat kabelsystem
 • Väldigt säker

Nackdelar

 • Endast kompatibel med fordon med typ 2-kontakt
 • Dyr att köpa och installera

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi värdesätter dig som kund och därför uppdaterar vi ständigt våra produktlistor för att ge dig de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan lita på att vi nyligen har verifierat våra bästa produkter.

Köpguide för laddboxar

En av de viktigaste detaljerna man måste tänka på när man ska köpa en elbil är när och hur man ska ladda den. Till skillnad från gasdrivna fordon behöver elfordon mer planering eftersom laddstationerna är få och långt ifrån varandra. Vårt laddbox-test har avslöjat allt du behöver tänka på. Läs vidare och lär!

Vad är en laddbox och hur fungerar den?

Vad är en laddbox

Elbilar och plug-in hybrid-elbilar behöver en laddbox för att ladda batteriet. Fordonen fungerar precis som alla andra laddbara enheter du kan ha hemma, till exempel en mobiltelefon.
En laddbox fungerar genom att dra elektrisk ström från ett 240v-uttag eller det fasta nätet. Elen förs sedan vidare till fordonet, där den lagras i batterierna för att användas under körning. När batteriet är slut måste du ladda bilen. Med andra ord är det samma sak som att ladda en mobiltelefon eller bärbar dator.

Fördelar med att ha en laddbox för elbil hemma

Snabb laddning

I genomsnitt tar det 4 – 6 timmar att full-ladda en elbil med en typ 2-laddbox. I vissa fall tar det bara lite drygt en timme om laddboxen är korrekt installerad. Detta är väldigt bekvämt, eftersom det innebär att du slipper lämna bilen vid en laddstation under alla dessa timmar.

Säker

Att ladda din elbil hemma är säkrare än att använda en allmän station. Det sistnämnda tar mycket tid, vilket medför samma risk som att parkera ditt fordon på gatan eller i ett garage, särskilt i en främmande stad. Det finns en chans för vandalisering, stöld eller skada av naturliga orsaker.

Tidssparande

Det som är bra med en elbilsladdare för hemmabruk är att du kan göra andra saker medan bilen laddas. Alternativt kan du ladda din elbil på natten medan du sover. Detta kommer att spara mycket tid jämfört med att använda en allmän station där du måste vänta medan bilen laddar.

Hur snabbt kan du ladda elbilen med en laddbox?

Hur snabbt kan du ladda elbilen med en laddbox

Tre huvudfaktorer påverkar hastigheten på en laddbox för hemmabruk, och de är följande:

Din bils laddningsgränser

Precis som med en mobiltelefon, kan du inte ladda en elbil över dess gräns. Vissa fordon har t.ex. en maximal laddningshastighet på 7Kw. Detta innebär att du inte kan ladda bilen snabbare med en 22Kw laddare.

Den sträcka du kör per dag

Vissa fordon färdas långa sträckor varje dag. Detta innebär att de måste vara fulladdade så att batteriet inte tar slut innan de kommer fram till destinationen.

Batteriets status

Om ditt batteri bara har använts till 50 % tar det kortare tid att bli full-laddat än om det var helt urladdat.

Hastigheten kan uppskattas så här:

 • 1-fas 16A: ca 2 mil / timme.
 • 1-fas 32A: ca 4 mil / timme.
 • 3-fas 16A: ca 5 mil / timme.
 • 3-fas 32A: ca 10 mil / timme.

Hur länge räcker en laddning?

Avståndet du kan köra med en laddning beror främst på bilmodell och batteri. Vissa bilmodeller är byggda för att gå flera mil innan batteriet tar slut. De flesta tidiga elbilar kan t.ex. räcka till cirka 100 engelska mils körning, andra räcker till 250 engelska mil och de senast tillverkade som Tesla kan räcka i upp till 350 engelska mil.
Bilmodellen påverkar också batteriet. Vissa batterier kan lagra elen i fler timmar än andra. Hur länge ett batteri räcker beror också på hur mycket ström fordonet förbrukar, vilket tar oss tillbaka till bilmodellen.

Saker att tänka på när du installerar en laddbox

Saker att tänka på när du installerar en laddbox

Högre belastning än vanligt

Laddboxar har en högre belastning på elektriska system; därför måste säkerhetsåtgärder vidtas. Vid installation av en laddbox behövs kunskap och erfarenhet från en behörig elektriker som har hanterat dylikt tidigare. Utan denna kunskap kan installationsprocessen gå fel och riskera både din och laddarens säkerhet.

Laddaren kommer att forsla en mycket hög effekt från ditt hus till fordonet. Du måste också få godkännande för att säkerställa att din laddbox inte är en fara för samhället eller miljön. Många företag kan hjälpa dig att installera din hemladdare säkert, utan kompromisser.

Jordfelsbrytare

Det är viktigt att ha en jordfelsbrytare kopplad till din laddpunkt. Om elen jordas eller ej beror på vilken typ av ström som används. När växelström används kommer det att finnas ett jordläckage. Elbilar behöver gott om ström för att ladda, vilket innebär mer jordläckage. Jordfelsbrytare skyddar dig från växelström, direkt ström och blandat läckage.

Använd inte vanliga vägguttag

Tekniskt sett kan du ladda din bil med ett vanligt vägguttag hemma, men det är inte säkert. Det kan lätt orsaka brand om ditt hems elsystem inte klarar av den högre belastningen. En annan risk med att använda ett vanligt uttag är elstötning. Du och dina nära och kära löper stor risk av exponering till högspänningen från ett vanligt uttag.

Dessutom har standardvägguttag en långsam laddningshastighet; det kan alltså ta fler timmar än vanligt att ladda bilen helt. Se därför till att du använder rätt uttag när du laddar din bil.

Hur man väljer den bästa laddboxen

Hur man väljer den bästa laddboxen

Boxtyp

Det finns två huvudtyper: Boxtyp 1 och boxtyp 2. Boxtyp 1 är långsammare än boxtyp 2, därav prisskillnaden. De brukar också kallas nivå 1- och nivå 2-boxar. Vilken typ du väljer beror på de hastigheter du vill ha och det belopp du är villig att spendera.

Kabeltyp

Kablar kategoriseras i två typer, nämligen fasta kablar och lösa kablar. Det finns ingen större skillnad mellan de två typerna, men de lösa är mer flexibla. De kan också vara tyngre, dyrare och svårare att hantera än fasta kablar.

Dynamisk lastbalansering

Med den här funktionen kan du effektivt anpassa dig till ditt hems energiförbrukning för att undvika att säkringen går.

Antal uttag

Du behöver ett uttag för varje bil du vill ladda. Om du har två elfordon bör du köpa två laddare eller köpa en med dubbla uttag.

Temperatur

Laddaren bör vara anpassad till det nordiska klimatet och kunna fungera under låga temperaturer. När temperaturen är mycket låg kan laddaren ta längre tid än vanligt om den inte är anpassad till det nordiska klimatet.

Pris

Elbilar är ett bra sätt att spara pengar och samtidigt skydda miljön. Olika laddboxar säljs till olika priser, och skillnaden beror främst på tillverkarna. De genomsnittliga kostnaderna för att köpa och installera en laddbox beror också på var du bor, stationen du köpte och huruvida den är ansluten till ditt hem eller bärbar.

På den ljusare sidan finns det en belöning i bidrag för dem som installerar laddboxar hemma. Du kan kräva 50 % i ekonomiskt bidrag för laddstationen och installationen, men detta gäller alltså ditt befintliga fordon och inte laddaren eller hemmet.

Slutsats

Många människor kör nu elbilar, därför måste du bekanta dig med de olika typerna av laddare och veta vilken laddbox som är bäst i test. De personer som använder elfordon värnar om miljön, har bra löner och spenderar sina pengar på ett smart sätt. Det finns inget bättre sätt att spendera dina pengar än att använda en elbil för dina dagliga ärenden.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button