En normal kroppstemperatur är runt 37° C och kan ligga mellan 36,1° C till 37,2°C. Olika människor har något olika ”normala” kroppstemperaturer. När man får feber betyder det att kroppstemperaturen är högre än det som är normalt för just dig. En bra febertermometer är bra att ha i husapoteket och är minst lika viktigt att ha hemma som Alvedon, plåster och första förband. Men hur tar man tempen om man inte har någon termometer hemma? Vad är normal temp och vad hjälper mot feber? Allt det ska vi försöka reda ut nedan.

Vad är feber?

När har man feber egentligen? Feber innebär att kroppstemperaturen är högre än den brukar vara i normala fall. När du får feber känner du dig varmare än vanligt och kan också svettas och/eller få röda kinder på grund av den ökade temperaturen. En del kan få feber med huvudvärk i kombination med smärta i kroppen. I de flesta fall går febern över av sig själv utan att du behöver söka vård eller få någon behandling.

Vad är en normaltemperatur?

En normal temperatur är runt 37° C och kan ligga mellan 36,1° C till 37,2°C. Olika människor har nämligen något olika ”normala” kroppstemperaturer. Feber räknas idag som en temperatur över 38 grader men det finns många som menar att detta borde ändras efter feber är individuellt och en person med låg grundtemperatur på till exempel 36,1 har en hel grad feber redan vid 37,1 grader. Eftersom feber kan tyda på en infektion är det viktigt att ha koll på sin grundtemperatur.

Varför får man feber?

Du kan få feber när du har en förkylning eller med en annan virusinfektion som öroninflammation. Febern kan också bero på en infektion som orsakas av bakterier. När ett smittämne, ofta virus eller bakterier, angriper kroppen svarar den med att aktivera immunförsvaret. Feber är ett sätt för kroppen att göra sig av med infektioner. Influensa och förkylningar är som bekant en vanliga orsaker till feber. Det finns också en tydlig koppling mellan kyla och influensaepidemier. Enligt ny svensk forskning kan luftfuktigheten vara en avgörande faktor. Om febern orsakas av en bakterieinfektion som kräver antibiotika går febern ner när antibiotikan får effekt och hjälper kroppen att läka ut infektionen.

Behöver du en termometer för att veta om du eller ditt barn har feber?

En termometer är alltid bra att ha hemma men ibland kanske man inte är hemma och ändå vill ta temp på din bebis eller dig själv. Om du eller ditt barn har allmän sjukdomskänsla som; värkande muskler, varm panna och frusenhet kan det vara feberkänningar. Trötthet, en känsla av att huden är varm, muskel- och ledvärk är ytterligare exempel på vanliga symtom på feber. Om ögonen är blankare än vanligt, det finns en rodnad på kinderna eller om du svettas mer än vanligt kan det också vara tecken på feber.

Om du eller ditt barn har ett eller flera av dessa symptom är det troligt att det beror på feber. Ett bra sätt att känna efter om ditt barn har feber är att lägga insidan av handleden mot barnets panna. Känns det varmare än vanligt? Om ja så har barnet troligen feber. Om du misstänker att du själv har feber kan du be en vän eller familjemedlem känna på din panna på samma sätt.

Vad är andra vanliga tecken på feber?

Feber kan också orsaka förändringar i ditt barns utseende eller beteende. Ta ditt barns temperatur om ditt barn eller din baby har något eller några av följande symptom:

  • Barnet svettas mer än normalt.
  • Blankt ansikte eller rödflammiga kinder.
  • Ovanligt sömnig eller sover mer än normalt.
  • Dålig aptit eller ovanligt törstig.
  • Torr och varm hud.
  • Ovanlig andning.
  • Förkylningssymtom.

När ska du söka läkarvård för feber?

Ett bra tips är att titta på Vårdguiden för mer hjälp när babyn eller barnet har feber. När man misstänker att babyn eller barnet har feber och det inte beter sig som det brukar, är slött eller du har svårt att få babyn eller barnet att reagera på tilltal kontakta närmaste vårdcentral eller ring 1117.

De temperaturer som är riktigt farliga och då man bör kontakta vårdcentral eller jourmottagning* omedelbart är följande:

  • 0-3 månader: Om barnet är yngre än tre månader och har en temperatur på 38,0 grader eller högre.
  • 3-6 månader: Om barnet är sex månader eller yngre och har en temperatur på 39,0 grader eller högre.
  • 7 månader – 2 år: Om barnet är mellan sju månader och två år och har en temperatur på 39,0 grader eller högre utan att samtidigt ha några förkylningsbesvär.
  • 3-36 år; Temperaturer över 39,0 grader eller högre.
  • 36+; Temperaturer över 39,0 grader eller högre.

*Källa: vårdcentralen

Hur sänker jag kroppstemperaturen naturligt hemma?

Det är viktigt att alltid konsultera en läkare om du eller ditt barn mår dåligt och har feber i mer än ett par dagar. Det kan dock vara kämpigt att ha feber. Några tips för att få ner kroppstemperaturen något och för att uthärda är följande:

  • En kall fuktad handduk på pannan lindrar.
  • Drick mycket vatten, örtteer och vila.
  • Stressa inte.
  • Ta en sval dusch.
  • Träna inte när du har feber.
  • Ta Alvedon för att få ner febern och sov så mycket du kan.

Slutligen är det alltid bra att ha en febertermometer – särskilt när man har småbarn – och att aldrig chansa om man misstänker feber och särskilt om man haft feber mer än ett par dagar i följd.

Medicin beroende på orsak

Om febern orsakas av en bakterieinfektion kan det vara så att du behöver antibiotika. Febern går ner när antibiotikan får effekt och hjälper kroppen att läka ut infektionen. Beror febern på virus är det ofta inte mer än Alvedon du kan ta för att få ner febern och få lite lindring.

Till sist

Det är inte hela världen att inte äga en febertermometer men det är en bra sak att ha hemma så att man kan kontrollera sin grundtemperatur. Detta kan vara viktigt om man får eller misstänker feber och den pågår ett tag. Glöm inte att du eller ditt barn ska dricka mycket när ni har feber, inte ha för varmt i rummet och att alltid kontakta sjukvården vid oro. Det finns hjälp att få och man ska aldrig tveka att kontakta vårdcentralen eller 1117.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button