www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Stektermometrar är bra eftersom de eliminerar en del spekulationer och gissningar vid matlagningen. Du kommer att kunna avgöra exakt hur tillagat du vill att ditt kött ska vara, oavsett om det är fisk, nötkött eller kyckling – laga mat med precision med dessa fem bästa stektermometrar från 2021.

Bästa stektermometern
5.0 / 5
Denna digitala trådlösa stektermometer har två olika sensorer för temperaturmätning. Du kan använda den för dina ugnar och grillar. Dessutom finns det ett larmljud och en stor LCD-skärm. Intervallet är 0C till 300C.

Fördelar

 • Har en sändare och en mottagare.
 • Kommer med ett inbyggt larmsystem.
 • Ingen synkning krävs.
 • Intervallet för temperatur är 0C till 300C.
 • Stor digital display.

Nackdelar

 • Ganska svag sond.
Andraplats
5.0 / 5
Inkbird är en mycket exakt kötttermometer som du kan använda för en mängd olika kött. Dessutom kan du använda den för att mäta den inre temperaturen på andra livsmedel. Dess temperatur varierar från -50C till 300C.

Fördelar

 • Ger noggranna resultat.
 • Enkel att använda.
 • Temperaturerna varierar från -50C to 300C.
 • Kommer med ett larmljud.
 • Drivs av AAA-batterier.

Nackdelar

 • Värmekabeln håller inte.
Mest prisvärd
4.9 / 5
Denna har en vikbar sond som är säker från eventuella bräckage under förvaring. Dessutom finns en bakgrundsbelyst LCD-skärm och en automatisk på/avfunktion.

Fördelar

 • Tillgänglig i två olika färger.
 • Den fällbara sonden är säker under förvaring.
 • Temperaturintervallet är -50C till 300C.
 • Ger omedelbar avläsning inom 3 sekunder.
 • En LCD-skärm som går att vända.

Nackdelar

 • Är inte vattensäker.
BÄSTA PREMIUM
4.9 / 5
Denna stektermometer har inbyggd Bluetoothteknik. Den låter dig läsa temperaturen från ett avstånd på 50 meter. Men den kommer med ett något mindre temperaturintervall på 0C till 275C.

Fördelar

 • Ett utmärkt alternativ om du letar efter en smart stektermometer.
 • Kan läsa av temperaturer på 50 meters avstånd.
 • Enkel att installera.
 • Visar temperaturen i din smarttelefon.
 • Temperaturintervallet är mellan 0C och 275C.

Nackdelar

 • Har ett lågt temperaturintervall.
Bäst för ugn
4.8 / 5
Denna termometer är praktisk att använda i ugnen och grillen. Den levereras med en stor display som gör att du enkelt kan se temperaturen. Därmed är termometern ganska bekväm att använda.

Fördelar

 • Väldigt användarvänlig design.
 • Stor display som tydligt visar temperaturen.
 • Drivs av AAA-batterier.
 • En hållare inkluderas i köpet.
 • Utmärkt för att mäta temperaturer hos olika typer av livsmedel, exempelvis kött, vätskor och mer.

Nackdelar

 • Ingen automatisk avstängningsfuktion.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

Köpguide

Vi förstår hur frustrerade det kan vara att gå igenom hundratals produkter innan du fattar ett beslut. Därför har vi sammanställt en omfattande köpguide där du kan hitta information om de bästa stektermometrarna. Den här stektermometer bäst i test-guiden gör att du kan fatta rätt beslut enligt dina krav. Således garanteras du ett utmärkt värde för pengarna. Rulla ner för att läsa vidare.

stektermometer test

Vilka typer av stektermometrar finns det?

Här är tre olika typer av stektermometrar som finns tillgängliga på marknaden idag. 

Ugnssäkra termometrar med rattar

Dessa enheter har rattar och är ugnssäkra. Därmed kan du behålla dem i maten när den tillagas. Sonden måste vara minst 5 till 6,35 cm djupt in i din mat där den är som tjockast.

Avläsningarna kommer att presenteras för dig inom ett par minuter. Denna enhet är idealisk för soppor, grytor och köttbitar, men bör inte användas för tunna livsmedel. 

Termometrar med omedelbar avläsning

Dessa enheter är lämpliga för avläsning av temperaturen på din mat i slutet av tillagningsprocessen. Även här måste du placera sonden inuti den tjockaste delen av din mat.

Och den måste tryckas in minst 5 till 6,35 cm i maten för att ge en korrekt avläsning. Denna enhet bidrar med omedelbar avläsning. Men tänk på att sätta in den i maten i sidled.

Dessa termometrar är inte gjorda för användning under tillagningsprocessen. Du kan ta av locket och trycka in enheten i maten. Detta kommer att ge dig en avläsning efter ett par sekunder. Du kan ta ut den och sedan fortsätta med nästa steg i ditt recept. 

Kombinationstermometrar

Den tredje typen är en kombinationsenhet som är bäst lämpad för grillning. Den kan även avläsa temperaturen inom 10 sekunder. Du måste placera den minst 10,16 cm djupt in i maten, och den måste appliceras på den tjockaste delen av maten.

Sensorerna bör gå in i maten för att se till att den kan läsa temperaturen korrekt för dig. De fungerar likt de termometrar som ger omedelbar avläsning, och kan ge dig snabb avläsning på nolltid.

Men de kommer endast att vara korrekta när sensorn trycks in minst 10,16 cm djupt i maten. Det är just därför de är de svåraste av dem alla att använda.

bästa stektermometer

Vilka mättekniker finns det?

I regel finns det två olika mättekniker som du måste överväga utifrån dina olika tillagningstekniker. Dessa är: 

Sond

Detta är den vanligaste typen av mätteknik som används hos stektermometrar. Dessa termometrar har långa sonder som har vässats så att du enkelt kan trycka in dem i maten.

De läser temperaturen med hjälp av spetsen. De är enkla att använda och är i särklass de mest använda enheterna. Därför kanske du redan har sett eller använt den här typen vid ett eller annat tillfälle. 

Infraröd

Den andra tekniken som används vid utvecklingen av dessa kökstermometrar är infraröd teknik. Denna enhet kan mäta temperaturen på din mat utan att komma i kontakt med den.

Dessa enheter är endast lämpliga för att mäta temperaturer på ytnivån. Enheterna är inte avsedda för avläsning av interna temperaturer.

Därför kan du inte mäta innertemperaturen hos kött och fågel med dessa enheter. Dessa är inte särskilt vanliga eftersom termometrar oftast används för att kontrollera temperaturen inuti.

Du kan dock använda dessa enheter för att kontrollera grill- eller ugntemperaturen om de inte kommer med en inbyggd termometer.

Ytterliggare funktioner hos termometrar som används vid matlagning

Förutom typ av termometer och mätteknik måste du överväga några ytterligare funktioner för att få ut det mesta av dina surt förvärvade pengar. 

Programmeringsbar

Baserat på det märke och den modell du söker efter, kan termometrarna ha olika tilläggsfunktioner för att bidra med mer bekvämlighet. Dessa funktioner kan inkludera, men är inte begränsade till automatisk avstängning, min- och maxinställningar, larm, timers, osv.

Den automatiska avstängningsfunktionen gör att din enhet kan spara energi, särskilt om den körs på batteri. Och med min- och maxinställningar kan du ställa in temperaturen du vill uppnå och låta enheten göra sitt jobb.

Det ringer automatiskt ett larm när temperaturen nås. Du kan då ta nästa steg för att förbereda ditt recept. Vissa enheter har även timers, och de fokuserar inte på temperaturen. Dessa är lämpliga för tidsbaserad matlagning istället för temperaturbaserade recept.

kökstermometer bäst i test

Trådlös

De kanske verkar vara trådlösa, men det är inte alla är enheter som levereras med sonder som kan läsa temperaturen på din mat när den lagas i ugnen. Denna sond är ansluten till trådarna, och de ansluter enheten till sonden.

Enheten skickar avläsningen till din handhållna mottagare. Denna funktion är till nytta om du gör andra uppgifter medan du lagar mat. Men det här utbudet är aningen begränsat.

Bluetooth

Med Bluetooth-funktionen fungerar enheten med din smartphone. Det betyder att temperaturen visas direkt på din telefon och inte på själva termometern. Eftersom de fungerar som trådlösa enheter har dessa Bluetooth-termometrar även ett begränsat intervall. 

kökstermometer test

Hur använder man dessa termometrar på rätt sätt?

Här är några steg du måste följa för att se till att du använder din termometer korrekt:

Steg 1: Test

Du kan börja med att testa kokande vatten eller isvatten för att se om din termometer är exakt med sina avläsningar eller inte.

Steg 2: Kalibrering

Du måste gå igenom instruktionerna om hur du justerar din termometer enligt dina behov

Steg 3: Rätt placering

En annan sak du måste vara mycket försiktig med är placeringen av din termometer. Oavsett hur bra enhet du har kommer den inte att ge dig korrekta avläsningar om du inte placerar den korrekt.

Se till att placera termometern i den tjockaste delen av din mat. Tänk även på att enheten inte ska komma i kontakt med ben eller fett.

Steg 4: Ingen stress

Du måste vänta på den bäst lämpade eller rekommenderade tiden för den specifika termometern du använder. Vissa enheter kan ta upp till ett par minuter för att ge ett korrekt resultat, medan andra kan ge dig en omedelbar läsning inom ett par sekunder.

Steg 5: Underhåll

Du måste ta hand om den genom att rengöra den med tvål och vatten efter varje användning. Genom att göra det förhindrar du att korskontaminering uppstår, och stoppar bakteriell spridning. Sedan kan du använda varmt vatten för att få den tvåliga vätskan att rengöra din enhet.

kökstermometer

Hur kan man kalibrera sin termometer?

De flesta moderna termometrar har ett inbyggt kalibreringssystem. Du kan använda dem för att kalibrera din termometer innan du använder den.

Om din enhet inte har den inbyggda kalibreringsmekanismen finns det två sätt att kalibrera din termometer. De är följande:

Isvatten

Fyll ett glas med kallt vatten och lägg några isbitar i det. Rör sedan om vattnet och låt det verka i cirka tre minuter.

Rör om ytterligare en gång och sänk sedan ner sonden på din termometer i vattnet. Men du behöver inte röra sonden vid glasets sidor. Istället kommer du se ur termometern visar vattnets fryspunkt, vilket är 0 grader celcius.

Om din enhet inte visar rätt temperatur måste du registrera skillnaden. Du måste justera din termometer (mäta skillnaden) innan du gör dina temperaturmätningar.

Kokande vatten

Här kokar du vattnet först, men se till att du använder destillerat vatten. När du sedan ser att ditt vatten har nått kokpunkten kan du sänka ner din termometer.

Men var försiktig och se till att du inte vidrör sidorna av grytan när du kokar ditt vatten. Låt den inte heller vidröra botten av grytan. Dessutom behöver du inte ta bort grytan från värmen för att göra mätningen.

Du kommer se att termometern visar temperaturen, och det kommer att vara 100 grader celcius, vilket är kokpunkten för vatten.

Om den inte visar en korrekt avläsning måste du registrera skillnaden och justera termometern med den skillnaden. Du måste göra detta varje gång du tar en temperatur med denna termometer.

Slutsats

Så ligger det till. Vi har försökt att vidarebefordra all viktig information om de bästa termometrarna som du behöver veta innan du tar ditt beslut. 

Termometrar är oerhört hjälpsamma eftersom du kan kontrollera temperaturen på din mat. Men du måste se till att du kalibrerar dem och använder dem på rätt sätt.

stektermometer bäst i test

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button