Hur man lagar ris beror lite grand på vilka ristyper du ska använda men det finns en del knep som är värda att känna till. Det handlar om vatten i förhållande till ris men också att använda lock och inte glömma bort att dra ner temperaturen när riset börjar koka. Sedan finns det också en mängd olika rissorter att välja på.

Olika slags ris

Det finns huvudsakligen tre olika slags ris och de är grupperade i hur långa riskornen är. I de här tre kategorierna finns massor av olika sorter att välja på, mer om detta i nästa del av artikeln.

Långkornigt ris: Detta ris har mals korn som är minst tre till fyra gånger så långa som de är breda. På grund av sin stärkelsekomposition är den separat, lätt och fluffig när den kokas.

Mellankornigt ris: Jämfört med långkornigt ris har mellankornigt ris en kortare, bredare kärna. Eftersom de kokta kornen är mer fuktiga och mjukare än långkornigt ris, har riset en större tendens att hålla ihop.

Kortkornsris: Med ris som är mindre än dubbelt så långa som de är breda är detta ris bäst för rätter som sushi. Det får en klibbig konsistens när det kokas, vilket gör att riskorna klibbar ihop till klumpar som man kan forma sushi eller andra risrätter med.

Typer av ris och vilka livsmedel de används i

Olika slags rätter kräver olika slags rid för att komma till sin rätt. Ris är också en god rätt i sig. Beroende på vad du ska laga är det viktigt att välja rätt sorts ris.

 • Arborio ris: Arborio ris är ett medelstort ris som är bredare i storlek och har en karakteristisk vit prick i mitten av kornet. Den här typen av ris används framförallt till risotto eftersom det kan suga upp stora mängder vätska och är idealiskt för krämiga rätter.
 • Basmatiris: Basmatiris är en typ av långkornigt ris som är populärt bland indiska rätter och andra etniska rätter. Kokt basmatiris ger en subtil nötig eller popcornliknande smak och arom. Det är vanligt i indiska och asiatiska rätter men det kan användas i en mängd olika recept. Servera det med färska örter, vårlök, kokosnöt eller grönsaker.
 • Svart ris: Detta ris har högt näringsvärde och har en mild nötaktig smak. Något klibbigt när det tillagas. Det används i en mängd kinesiska eller thailändska rätter, inklusive kinesisk svart ris tårta och mango klibbigt ris. Många blandar också svart ris med vitt ris för olika risrätter.
 • Jasminris: Jasminris är en typ av långkornigt ris med en lång kärna och lite klibbig konsistens när den kokas. Använd den för att införa en subtil jasminsmak och doft i dina rätter. Passar bra med det mesta från curry till en stekt kycklingfilé.
 • Brunt ris: Detta hälsosamma ris tappar sitt yttre skal och behåller sitt kli och groddskikt som ger det en karakteristisk brun färg. Även om det tar lite längre tid att tillaga brunt ris än vitt ris, är de näringsrika skikten rika på vitaminer och mineraler. Perfekt ris till köttgrytor och andra mustiga rätter.
 • Rött ris: Rött ris är ganska ovanligt i Sverige men är ett spännande ris som har en fyllig, lite nötaktig smak. Det passar bra till olika slags rätter men främst till kött och grönsaker. Det är ett opolerat fullkornsris, vilket innebär att bara det yttre oätliga skalet är borttaget.
 • Parboiled ris: Detta “grova” ris har genomgått en ångtrycksprocess före malning som gelatinerar stärkelsen i kornet. Denna process ger en mer separat korn som är lätt och fluffig när den kokas. Omvandlat ris är en typ av kokt ris som har förkokats ytterligare, vilket i slutändan låter dig piska upp risrätter ännu snabbare.
 • Sushi-ris: Med ris som är mindre än dubbelt så långa som de är breda är detta ris bäst för sushi. Det får en klibbig konsistens när det kokas, vilket gör att riskorna klibbar ihop till klumpar som man kan forma sushi eller andra risrätter med.
 • Valencia ris eller Paella ris: De starka, små riskornen absorberar smaker av andra ingredienser långsammare och bättre än andra rissorter. Som namnet antyder är detta ett ris som främst används för att göra paella.
 • Långkornigt vitt ris: Kallas ibland för ”polished rice”. Uttrycket ”polerat” hänvisar helt enkelt till vitt ris som har fått bort sitt yttre bruna lager av kli och groddar. Detta mångsidiga ris kan användas till all slags mat och är också gott som det är.
 • Vildris: Vilda riskorn skördas från ett gräs och har en hög proteinhalt. Vildris lägger till en färgstark, exotisk känsla till alla risrätter.

Hur man kokar perfekt ris

Att koka perfekt ris är en konst men det är inte så svårt som det låter. Det viktigaste är att ha koll på hur mycket vatten du behöver ha i förhållande till riset. Själva tillagnings- processen är sedan ganska snarlik, undantaget paella och aborino ris för risotto eftersom detta är specifika rätter med egna regler och andra ingredienser som behöver koka med riset i pannan.

Vatten-ris-mått

Det enklaste sättet är att tänka i enheter när man ska koka ris. Det vill säga att använda ett specifikt mått och utgå från det;

Exempel; 1 dl basmatiris behöver 1 och ¼ dl vatten. Förhållandet är alltså lite mer vatten är ris. I detta fall 25 % mer vatten än ris.

När man vet ovan är det lätt att koka ett perfekt ris varje gång.

1-1-3 för riskokning

 1. Du behöver inte använda decilitermått utan kan använda en kopp, ett glas eller en skål. Så länge förhållandet mellan vatten och ris stämmer överens. Det vanligaste förhållandet är 1 mått ris + 1,25 mått vatten + 1/4 tsk salt.
 2. En annan grundregel när man ska koka ris är att alltid salta vattnet innan man börjar koka riset.
 3. Det tredje du behöver komma ihåg är att använda lock. Lägg på locket och dra ner värmen till ett minimum när riset har börjat koka.

Hur lång tid tar det att laga ris

rinse riceDet tar ca 30 minuter till 45 minuter att koka ris. Du vet att riset är färdigt när det inte finns något vatten kvar i kastrullen och riset är ångande och mjukt med ett lätt tuggmotstånd. Ditt bästa ris fr du genom att koka ris enligt instruktionen på förpackningen.

Hur man undviker att bränna riset

Är du orolig för att det ska bränna fast är det bästa knepet att sänka värmen till ett minimum eller stänga av det helt när riset kokar upp. Sedan kan riset ånga klart under lock.

Om du gör risotto är det enda ”knepet” att röra, röra och röra. Du kan aldrig lämna en risotto och göra annat. Då kommer den bränna fast.

Om du använder en riskokare för att koka ris och riset bränner fast har du använt för lite vatten.

Vilka ristyper som kan tillagas i riskokare för enklare risberedning

Du kan koka alla slags ris i en riskokare men det bästa resultatet får du för alla vita rissorter som Jasminris, Basmati och långkornigt vitt ris. Också sushiris tenderar att bli bra i en riskokare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 36 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 36 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button