www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Om du tittar på fåglar, vandrar, paddlar eller tittar på valar kommer kikaren att vara mycket behändig. Naturligtvis vill du köpa en själv. Därför har vi gett dig de fem bästa kikarna år 2021, tillsammans med deras för- och nackdelar. 

BÄST I TEST
5.0 / 5
Denna kikare har en förstoring på 10 x 40 vilket gör att du kan zooma in på riktigt långt bort belägna objekt. Den har justerbara ögonmusslor och en Armotek-beläggning som skyddar linsen från skador, t.ex. olja, smuts och repor.

Fördelar

 • Den har en justerbar ögonmussla
 • Den är täckt med gummi, vilket ger ett fast grepp
 • Den skyddar mot repor, olja, sand och smuts
 • Bra förstoring

Nackdelar

 • Den är tung
 • Det kan vara besvärligt för vissa personer
Andraplats
5.0 / 5
Tack vare sin mycket reflekterande dielektriska reflektion ger den optimal färgtrogenhet och ljusstyrka. Den har också justerbara ögonmusslor och ett stort ögonavstånd som ger dig ett tydligt synfält.

Fördelar

 • Justerbara ögonmusslor finns
 • Har bly- och arsenikfritt ekoglas
 • Perfekt färg och ljusstyrka
 • Flera låspositioner

Nackdelar

 • Den är dyr
MEST PRISVÄRT
4.9 / 5
Denna kikare är en lätt, kompakt kikare med en hög förstoring på tio gånger. Den har en mjuk justerbar ögonmussla, ett brett synfält och en antireflekterande lins.

Fördelar

 • Hade ett brett synfält
 • Har justerbara ögonmusslor
 • Antireflekterande linser
 • Den är lätt och kompakt

Nackdelar

 • Kan kämpa för att fokusera
Bästa premie
4.8 / 5
Den här kikaren har ett större okular som gör att även personer med glasögon kan använda den bekvämt. Den har en hög förstoring på upp till 8 gånger och har en hög ljustransmission.

Fördelar

 • Den har ett brett okular’
 • Bra förstoring
 • Bra ljustransmission
 • Det gör att du kan använda en rem eller en slinga

Nackdelar

 • Något tung
Bästa marin
4.8 / 5
Bushnell Marine kikare erbjuder dig klara och ljusa bilder genom att maximera ljusöverföringen. Denna kikare är vattentät och är täckt med gummi som ger dig ett fast grepp.

Fördelar

 • Den är vattentät
 • Det erbjuder ett fast grepp
 • Bra förstoring
 • HD-klarhet

Nackdelar

 • Inte så bra på natten

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar ständigt våra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bästa priserna, så du kan vara säker på att du får produkter av högsta kvalitet att välja mellan.

KÖPGUIDE 

I det här avsnittet kommer vi att redogöra för allt du behöver veta om kikare innan du gör det köpet. Varför? Att gå till butikerna eller en nätbutik utan ordentlig kunskap om den produkt du vill köpa kan sluta i besvikelse. Så utan vidare prat, låt oss diskutera.

kikare bäst i test

Vad betyder siffrorna på kikaren?

Siffrorna på en kikare finns med så att du kan känna till kikarens styrka. Dessa siffror representerar kikarens förstoring och linsen av objektivets diameter. Låt oss till exempel ta en kikare med siffran 8×42. Siffran 8 betecknar förstoringsgradn hos en kikare, vilket innebär att kikaren zoomar in på föremål åtta gånger om. När det gäller siffran 42, så är det diametern på kikarens objektivlins i millimeter. 

Hur väljer du kikare för specifika användningsområden?

Människor skaffar kikare av olika skäl. En del använder den för backpacking och vandring, fågelskådning, valskådning, paddling, stjärnskådning osv. Nedan har vi tillhandahållit dig kikare som passar de olika syftena. 

Kikare för backpacking och vandring 

På grund av det faktum att vikten och storleken i en packning är av avgörande betydelse, för vandring och backpacking, behöver du en kompakt kikare som har en förstoring på minst 8 gånger. Denna kikare bör ha en objektivlinsdiameter som är lägre än 28, till exempel 8×28, 10×28, 8×25 och listan fortsätter. Kikare med denna förstoring och objektivdiameter är perfekta för vandring och backpacking. Du vill också ha en som är belagd med gummi eftersom den är mer hållbar och ger dig ett bättre grepp. 

Kikare för fågelskådning

För fågelskådning eller fågelskådning bör storlek och vikt inte vara högsta prioritet. Du behöver en medelstor eller mellanstor kikare för denna aktivitet. Kikare med en förstoringsgrad på 8 och en objektivlins på 32-42 (8×32, 8×42) är vanliga bland fågelskådare. Förstoringsgradn bör inte alltid vara din högsta prioritet, eftersom du skulle kunna tänka dig att en kikare med en förstoringsgrad på 10 skulle vara idealisk för att titta på mindre djur som fåglar. Men, att skaffa en identisk par kikare med en förstoringsgrad på 8 skulle ge dig ett bredare synfält, vilket är nödvändigt för att lokalisera fåglar.  

billiga kikare

Kikare för valskådning, djurlivsvisning och safaris

För valskådning och djurskådning är förstoringsgradn avgörande. Det skulle vara bäst om du valde en kikare med en förstoringsgrad på 10 snarare än en kikare med en förstoringsgrad på 8. Varför? Det beror på att du mest sannolikt kommer att vara inom ett rimligt avstånd från dessa djur när du tittar på dem. Det skulle dock hjälpa att välja en mellanstor kikare med en objektivlins på 32 mm snarare än 42 mm, om du behöver något mer kompakt. Att skaffa en vattentät eller vattenbeständig kikare är ett måste för denna aktivitet. 

Kikare för paddling

Det är tillrådligt att du skaffar en kikare med lägre förstoringsgrad, såsom 8, om du ska åka i en kanot, SUP eller kajak. Detta beror på att en par kikare med en hög förstoringsgrad kommer att göra stadig visning eller fokusering mycket svår.  Av uppenbara skäl är det perfekt att skaffa en som är vattentät.  Den vanligaste storleken på en kikare för paddling är 8×32.

Kikare för stjärnskådning

För stjärnobservationer, är förstoringsförmåga och ljusinsamling din bästa vän. Dessa kikare bör också ha en bra objektivlins på minst 42 mm. Eftersom du skaffar en kikare med hög förstoringsgradbör du också skaffa ett stativ som garanterar maximal stabilitet. För stjärnskådning, kan du överväga 10×42- eller 10×50-storleks kikare. 

Vad betyder kikare specifikationer? 

I det här avsnittet har vi gett dig en översikt över specifikationer för kikare, eftersom de är viktiga egenskaper att tänka på när du skaffar en.

Storlek

Storleken av en kikare beror i hög grad på dess objektivlins. Det finns tre storlekar av kikare som vi kommer att diskutera nedan.

Kompakt

En kompakt storlekskikare har en objektivlins som är mindre än 30 mm – till exempel 8×25 och 10×28, etc.

Medelstor

En medelstor kikare har en objektivlins på 30 till 32 mm – till exempel 10×30 och 10×32.

Fullstorlek

En fullstor kikare kommer att ha en objektivlins på 40 mm och högre. För exempel, 8×42 och 10×50.

Prisma typ

Det finns två typer av prismor från kikare. De är Porroprisma och takkantsprisma. Nedan följer en översikt över dem.

Porroprisma

Denna typ av prisma används i optiska instrument, t.ex. kikare, för att ändra bilder. Porroprismor består av två prismor som är placerade på ett sådant sätt att de båda kan invertera och vända på bilden. Porroprismor har en bred pipa framtill som inte är helt i linje med kikarens okular. 

Takkantsprisma

Jämfört med Porroprisma kan takkantsprisma se enklare ut. De har dock mer komplexa ljusvägar. De kräver också större optisk precision under tillverkningsprocessen. Detta gör dem dyrare att tillverka.Takkantsprisma har sitt okular och sin objektivlins perfekt riktade. Kikare med takkantsprisma är lättare och mindre. 

kikare barn bäst i test

Förstoringsgrad

Om du är en frekvent kikareanvändare, kommer du att byta från en kikare med en förstoringsgrad på 8 till 10 och tvärtom. Du kan dock hitta kikare med lägre eller högre förstoring om du skulle behöva dem. Nedan kommer vi att diskutera kikare med förstoringsstyrkor på 8 och 10.

8 styrka 

Som du kan gissa är kikare med en förstoringsgrad på 8 lägre än kikare med en förstoringsgrad på 10. Man skulle kunna tro att en kikare med en förstoringstyrka på 10 skulle vara helt överlägsen 8. Det är dock inte alltid fallet. Varför? Det beror på att du skulle tycka att det är lättare att fokusera och ha stabilitet med en kikare med en förstoringsgrad på 8. 

Fördelar
 • Bredare synfält
 • Ögonavlastning för dem med glasögon
 • Bildstabilitet 
 • Lågljusprestanda 
Nackdelar
 • Kan inte se så mycket detaljer
 • Den har en lägre förstoring 

10 styrka

Den här typen förstorar objekt 10 gånger över, vilket ger dig mer klarhet och detaljer när det gäller förstoring. Även om kikare med denna förstoringsgrad har ett mindre synfält är de perfekta för att visa enskilda objekt. Det är dock, om du bär glasögon, tillrådligt att välja en kikare med en förstoringsgrad på 8, eftersom de erbjuder mer ögonlindring.

Fördelar
 • Gör att du kan se mer detaljer
 • Hög förstoring 
Nackdelar
 • Svårigheter att hitta mindre föremål 
 • Mindre ögonlindring 

Synfält 

Synfältet på en kikare är något som du bör tänka på innan du köper en . varför? Ju lägre förstoringsgrad en kikare har, desto bredare synfält har den. Detta innebär att om du har en kikare med hög förstoringsgradkommer du att ha ett smalare synfält. Om du har en kikare med ett smalt synfält kan du ha svårt att lokalisera mindre eller rörliga föremål. 

nikon kikare

Objektiv linsdiameter

Vi har pratat om objektivets linsdiameter och dess betydelse under en tid nu. Objektivlinsdiametern spelar en viktig roll för hur mycket ljus din kikare kan samla in. När du köper en kikare bör du välja en med en stor objektivlins. Varför? Det beror på att kikare med större objektivlinser kommer att fånga upp mer ljus och därmed ljusare bilder.

Utgångspupill

Utgångspupillen på en kikare är en ljus cirkel som finns i mitten av båda okularen på kikaren. Det mänskliga ögats pupill vidgas till maximalt 7 mm. Det säger sig självt att det maximala talet för en kikare bör vara 7 mm för dess utgångspupill. Ju högre nummer på utgångspupillen, desto bättre blir den i svagt ljus. Det hjälper också i bildstabiliteten. Hur beräknar man storleken på utgångspupillen, frågar du? För att göra detta ska du ta kikarens objektivlinsers bländare i millimeter, och sedan delar du den med okularets förstoring. För situationer med svagt ljus är en utgångspupill på 5 mm eller mer idealisk. I grund och botten har alla kikare en utgångspupill som överstiger 2 mm. Detta innebär att det inte kommer att vara något problem att använda den under dagtid i dagsljus. 

Ögonlindring

Ögonlindringen på din kikare avser avståndet mellan kikarens okular och ditt öga samtidigt som du behåller ett bra synfält. Om du använder glasögon är detta en viktig funktion för dig. Det är tillrådligt att du använder minst 11 mm eller mer.

marinkikare test

Vilken kikarförstoring behöver du?

I det här avsnittet kommer vi att dela upp skillnaderna mellan lägre förstoring och högre förstoring kikare för dig. 

Ju lägre förstoringsgrad av en kikare:

 • Ju ljusare bilderna är
 • Ju bredare synfältet är  
 • Ju lättare den är att hålla.
 • Ju större fältdjup  
 • Ju närmare fokuspunkten  

Ju högre förstoringsgrad av en kikare:

 • Ju dimmer/mörkare bilden.
 • Ju smalare fältdjup
 • Ju svårare att fokusera
 • Ju tyngre den kikare. 

Behöver min kikare något skyddsfunktioner?

Som alla saker, kan även din kikare påverkas av elementen och andra yttre krafter. Så de behöver någon form av skydd som vi kommer att diskutera nedan. 

Vattentät och vädertålig kikare

Det finns ofta en missuppfattning om skillnaden mellan vattentät och vattentålig, och vi kommer att ta itu med den. 

Vattentät

Vattentäta kikare klarar av att stå emot alla mängder vatten utan att ta skada. Det innebär att den kan användas även i vatten. De flesta kikare klarar ett snabbt dyk i vattnet. De kommer dock inte att stå emot alltför länge. 

Vattentålig/vädertålig

Kikare med denna funktion är inte helt vattentäta, eftersom de bara tål lätt regn. Om den tillbringar för mycket tid i vattnet kan den skadas. 

köpa kikare

Dimtät kikare

När du flyttar från en kall till en varmare miljö kommer linsen på din kikare att dimma upp. I ett försök att motverka detta, kommer kikaretillverkarna att ta bort luften inuti och ersätta den med kväve. Varför kväve? Detta beror på att kväve har noll fukthalt och därför inte kommer att kondensera och samla dimma. 

Gummibeläggning

Kikare med gummibeläggning är ett bra val eftersom de hjälper till att skydda mot vissa stötar och repor. Om du använder din kikare i tuff terräng bör du skaffa en kikare med gummibeläggning. Kikare med gummibeläggningar är idealiska för vandring och backpacking.

Varför är kikare med liknande egenskaper dyrare än andra?  

Den främsta faktorn som påverkar priset av en specifik kikare är vad den innehåller, vilket innebär att de funktioner som den har är det som gör dem mer dyra eller mindre dyra. En viktig faktor som kraftigt ökar priset på kikare är avancerad optik. Du förväntar dig väl inte att lågteknologi ska sälja mer än avancerad teknik, eller hur? Billigare kikare tillverkas på platser där produktionskostnaderna hålls på en rekordlåg nivå eller på ett minimum. En annan faktor som gör skillnad i priset för dessa kikare är materialet det är tillverkat av. 

Slutsats

Nu när du läser denna detaljerade köpguiden, och köper den perfekta kikaren som uppfyller dina behov, vare sig det gäller fågelskådning, paddling, valskådning etc., borde bli en promenad i parken. Med all denna information i åtanke, vad sägs om att du skaffar den kikare du alltid har velat ha.

bästa kikaren

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button